icon

Skúsenosti so sťahovaním do Spišskej Novej Vsi

sim14
4. feb 2025

Zdravim,
má niekto skúsenosť so sťahovaním do Spišskej Novej Vsi? (Ideálne z väčšieho mesta napr Košice). Ako hodnotíte život, služby, škôlky, školy, mozno mentalitu ľudí, čo vám tam chýba, nechýba, atď?
Vďaka za každú skúsenosť

marsmykkok
4. feb 2025

Z Košíc by som tam nešla keby nemusím. Predsa len druhé najväčšie mesto na SK, dostatok práce. V tomto podtatranskom regione máš dosť osád a osadníci sú tam asi najmenej prispôsobiví v rámci celého SK, krajské mesto dalej, práca hlavne v oblasti služieb teda za nižšie mzdy ako v Košiciach. Aký máš dôvod že to zvažuješ?

sim14
autor
4. feb 2025

@marsmykkok s prácou by problém nebol, skôr som myslela všetko ostatné popísané, celkový dojem, život v meste, reálnu skúsenosť, ty ju máš? Presťahovala si sa tam?

marsmykkok
4. feb 2025

@sim14 skúsenosť s bývaním nemám, ale teda pracovne som precestovala dosť. Aj viac také rómske oblasti ako Jelšava, Hnúšťa, Rožňava, Revúca, Handlová a podobné a všade som sa cítila bezpečne, nemala som problém tam ísť do obchodu a tak a keby mám istú prácu na celý život z domu keďže práce tam nie je tak kľudne tam idem bývať. Ale cez tieto podtatranské obce kde sú osady stačilo ísť autom alebo autobusom cez ne a mala som pocit že odbila moja posledná hodina, strašní ľudia, nechápem kde nastala chyba. Však koniec koncov koľko je lokalít kde chodí autobusmi hlavne rómska národnosť a nikde ako pod Tatrami neodmietajú vodiči chodiť do takých obcí. Mala som priateľa z obce v okrese Kežmarok a nemal tiež na nich jedno dobré slovo a len zlé skúsenosti. Ja by som ich nechcela stretávať v meste, u lekára, aby chodili s mojimi deťmi do školy a podobne. A to nie som rasistka, ako hovorím mám prevažne dobré skúsenosti, ale táto komunita pod Tatrami a na Spiši to je des.

strongi
4. feb 2025

Neviem prečo si všetci myslia, ze pod Tatrami je to des. Áno, sú niektoré obce prevažne rómske, kde je to ozaj des, ale také sa snáď nájdu všade. Život nekončí iba v Bratislave a Košiciach a iných väčších mestách. Ja nemám pocit, že v mestách pod Tatrami sú extra neprispôsobiví občania alebo sa tu nedá nájsť dobre platená práca. To povie len ten, čo tu nikdy nežil. Do Spišskej by som v pohode išla, poznám veľa ľudí čo tam pekne zarobia ale samozrejme je potrebné vzdelanie ako všade. Všetko potrebné si myslím, že tam je, keďže je to mesto ako každé iné. Jeden čas som tam pracovala a nemám pocit, že som zarobila menej ako v Košiciach. V Košiciach snáď všetci nezarábajú tisíce 🙂.

frflos_nespokojny
4. feb 2025

vsetko potrebne mas v meste. treba si zvyknut, ze sa tam v pohode rečuje a to je jedno ci si na urade, alebo v nemocnici.
mas tam sidliska ako vsade inde. v lete kazdy rok sa konaju spisske trhy a to je velka akcia a co sa tyka nasich spolubratov, tak v okoli kauflandu je ich neurekom, ale to su asi vsade ked je podpora.
a v ktorej casti budete byvat?

sim14
autor
5. feb 2025

@frflos_nespokojny v dome v kľudnej časti mesta...trhy poznám, s recovanim tiež nemám problém, skôr ma zaujíma úroveň škôl, škôlok, služieb, zatiaľ mám len pozitívne "recenzie" od tých čo tam priamo nebývajú, alebo bývajú celý život, ale preto som to mierila skôr na tých, ktorí sa aj reálne presťahovali z väčšieho mesta.

jajojapo
24. feb 2025

@sim14 ahoj žila som v snv od narodenia a teraz 10rokov žijem inde a teda neviem... Ja by som sa tam už osobne nevrátila... Školy fajn na úrovni aj škôlky. mentalita ľudí ako kedy ale tu teraz kde bývam sa aj cudzí pozdraví a pokeca tam aj keď ta pozná nepozdravi 😀 život máš taký ako si spravíš... Napr služby sú tiež také na povazenie záleží čo potrebuješ očakávas... Napr mne tak chyba restika typu prídem naložíme si co chceme zaplatíme

andrejkaandri
17. jún 2025

Podľa mňa je to úplne v pohode, nájdete tam všetko čo potrebujete. Obchody, úrady, pošta súd. Mínusom je pre mňa doprava v meste a ceny nehnuteľností. Bývalá som v SNV skoro celý život, teraz 2 roky žijem v Maďarsku a najbližšie mesto mi je Moldava nad Bodvou. Čo sa týka hnedej menšiny, v SNV je to fakt úplná pohoda oproti tomu, čo je tu. 🥲 Ja by som sa v pohode vrátila.

nelinka158
22. okt 2025

@sim14 ahoj ako nakoniec ste dopadli presťahovali ste sa tam

sim14
autor
26. okt 2025
@nelinka158

@sim14 ahoj ako nakoniec ste dopadli presťahovali ste sa tam

@nelinka158 ahoj, nie, ale urobili sme už rozhodnutie a ideme prerábať s tým, že tam už starší syn nastúpil do školy.