Dámsky horský bicykel. Ktoré kolesá sú lepšie: 27,5 alebo 29?
Ahojte. Prosim ak máte skúsenosť na dámskom horskom bicykli s veľkosťami kolies 27,5 aj 29 ktoré sú lepšie ?
Mám starší bicykel na 29 a vyhovujú mi len potrebujem kúpiť nový. Väčšinou všade majú 27,5 a neviem či do nich ísť. Jedna vec je skúsiť v obchode a druhá bude pri používaní...
Suhlas, menší lepší, lepšie ovládateľný
@anonym_autor zalezi aj od toho aky velky ram kupujes?
Ak si skusena sportova (rychla) horska cyklistka, alebo si velmi vysoka, volil by som 29" na spravnej velkosti ramu. Inak zvol agilnejsi (kratsi, otocis sa na mensej ploche/sirke cesticky) na 27,5" kolesach.
Zalezi aj od vysky postavy a ake tereny. Castejsie les, alebo rovina? Mala postava na vysokom bajku (vacsie kolesa) asi nie. Cim mensie, tym sa zase viac naslapes. A nebudes stihat na rovine s niekym, co ma vacsie. On bude krutit v pohode a ty upotena vzadu. Teraz sa kupuju skor vacsie kolesa na rychlost.
Pozicaj si od niekoho s mensimi, vacsi bajk uz mas a sama si porovnaj, na ktorom sa ti lepsie jazdi.
Zajdi do predajne, nechaj si poradit tam.
https://www.mt-sport.sk/ako-si-spravne-vybrat-b...
26“ kolesá sú často používané pri nižšej cenovej kategórii určené pre nenáročných jazdcov, ktorý ocenia predovšetkým ľahkú manipuláciu
27“ kolesá sú svojimi vlastnosťami veľmi príbuzné k 26“. Na rozdiel od 26“ bicykla je len mierne rýchlejší a je vhodný pre nižších jazdcov alebo pre tých ktorých hľadajú obratný bicykel v teréne.
29“ kolesá sú v teréne kľudnejšie, lepšie zvládajú nerovnosti, vďaka menšiemu uhlu nájazdu lepšie prechádzajú prekážkami a majú väčšiu zotrvačnosť. Bicykle s 29“ kolesami sú súčasnej dobe najobľúbenejšia voľba hlavne kvôli svojím univerzálnymi možnosťami využitia, či už v drsnejšom teréne alebo na nespevnených cyklotrasách. Po výmene terkingových plášťov ich môžete využiť aj na cykloturistiku.
Zacni tym, co chces jazdit, aky teren.
Zacni tym, co chces jazdit, aky teren.
@patrike chce horský, tak asi nebude to len asfaltka🤭😋
Úplne nejaký extrém nie. Cyklotrasy, rovinky, poľné cesty a podobne.
Mám 168cm. Teraz jazdím na pánskom specialized kolesá 29 a rám Lko.
Vyhovuje mi respektíve nemam ho s čím iným vyskúšať..
Mala som kedysi menší. Buď 26ky kolesá alebo 27,5 a rám malý to už si nepamätám a to bola katastrofa. Cítila som sa ako obor na odrážadle a keby som išla pešo po jednej nohe menej by som sa narobila ako na tom malom bikeu
Úplne nejaký extrém nie. Cyklotrasy, rovinky, poľné cesty a podobne.
Mám 168cm. Teraz jazdím na pánskom specialized kolesá 29 a rám Lko.
Vyhovuje mi respektíve nemam ho s čím iným vyskúšať..
Mala som kedysi menší. Buď 26ky kolesá alebo 27,5 a rám malý to už si nepamätám a to bola katastrofa. Cítila som sa ako obor na odrážadle a keby som išla pešo po jednej nohe menej by som sa narobila ako na tom malom bikeu
@anonym_autor Cize ber aj 29 colove kolesa, nemas poziadavku na zjazdy uzkym lesnym chodnickom. Tiez nepotrebujes celoodpruzeny.
https://bicykle-eshop.sk/bicykle/horske-mtb-dam... Ja mám 168cm a ak by som si kupovala dámsky horský tak 29-ky kolesá a M-velkosť.

Povedal by som - zalezi od terenu a pouzitia. A od tvojej postavy - 27,5 bude agilnejsi, lespi do tazsieho terenu. 29 je lepsi na dlhsie cesty, sotolinove cesty, atd. 27,5 su vacsinou viazane na mensi ram. Dolezite je aby ti sedel ten. Manzelke som teraz kupoval novy - a aj ked jej sedel 29, po vyskusani 27,5 bolo rozhodnutie uplne jasne. Vedela ho lepsie ovladat, ala lepsi pocit.