Je crossfit vhodným riešením, keď mám nadváhu?
Baby, dlho som necvicila, nabrala na vahe, a nasla som v blizkosti crossfit, ktory ma aj zaciatocnicky program. Zvazujem, ze to skusim. Tak sa chcem opytat bab, ktore to mali podobne, ze ci to bol dobry napad. Neviem sa doma dokopat k cviceniu, na bajk je zima, bezne fitko v okoli vyhovujuce nemam. Potrebujem sa rozhybat lebo okrem pribratia citim stuhnutie, tie svaly doslova pytaju akciu. Dakujem
osobne ma viac baví crossfit ako posilka ...
začneš postupne, nižšie váhy, nižšie úrovne cviku - a postupne dáš aj vyššie váhy - ak budeš chcieť alebo budeš mať potrebu ...
je ale dobré vybrať si dobrého trénera - aby vedel odsledovať či robíš cviky dobre - alebo - možno to by bola lepšia cesta - taký mesiac chodiť individuálne s trénerom - aby si sa naučila korektne cviky - a potom ten kruháč ...
fakt osobne mám radšej ten kruháč - alebo aj posilku mám rada ak cvičíme dvaja - ale to neviem nikoho k tomu zohnať 😒
aha, teraz čítam že nemáš bežné fitko iba ten crossfit? tak potom povedať trénerovi, nech si ťa viac všíma zo začiatku ... keď je príčetný, tak to urobí ...
Crossfit je fajn, ale nesmieš to preháňať. Je to zaberák na kolená, ramená na všetko, lebo sa tam cvičí s dosť veľkými váhami. Niekedy je z dlhodobého hľadisko menej viac. Mňa to strašne bavilo a chcela som byť stále lepšia a lepšia až som išla cez svoje hranice. Takže určite vyskúšaj, ale cez bolesť už nechoď.
@anonym_autor záleží akú nadváhu, robím crosfit ale ze by som z neho zrovna schudla, to nie. Skôr váha ide hore kvôli svalom ale zas tvarujes a spevnujes telo.
Crosfit je mix kardio a silový tréning, dobrý tréner ti to vie nastaviť ako potrebuješ. Ale ak budeš cvičiť hned rovno v skupine, tam až taký priestor na individuálny prístup nieje.
A priprav sa na to, ze je to makacka, naozaj aj začiatočník tam ide " do kolien".
@mischy00 ja na kruhači nerobím žiadne extra kardio v podstate, žiadni jumping jackovia, ani výskoky na bedňu, angličáky, nič z toho ... buď to dám staticky, alebo pomaly, alebo to nahradím niečim iným 🙂
@biba_18 to je kruhový tréning, asi nieco iné ako crosfit. Crosfit ma na každý den presný tréningový plán a ten sa cvičí , každý rovnako. Je tam aj beh, aj vyskoky na debnu, mŕtve ťahy, veslo, hrazda.....vzdy ina kombinácia a počet opakovaní. Raz ide človek 10 minút vkuse, inokedy je zas heavy deň, alebo celá hodina iba výstupy na debnicku s vestou.
Crosfit posilňuje celé telo...ale je náročný
Fuha, tak vyskoky na bednu a podobne to nie, uz si kolena setrim 😀 skor som mala predstavu, ze to je cvicenie v skupine, kde sa postupne striedame, a zapaja sa cele telo
@anonym_autor každý príčetný tréner ti to zohľadní ... veď ty nebudeš nikomu zavadzať ani nič ...
Fuha, tak vyskoky na bednu a podobne to nie, uz si kolena setrim 😀 skor som mala predstavu, ze to je cvicenie v skupine, kde sa postupne striedame, a zapaja sa cele telo
@anonym_autor Nestriedate sa, cvicis sama za seba cely workout, ktory sa dozvies ked prides do gymu. Mas svoje naradie a sama si nastavujes intenzitu a vahy. Ked si zaciatocnik, ides s mensimi vahami(pripadne bez), kratsie intervaly alebo menej opakovani. Zalezi od toho co sa cvici. V podstate asi vacsina workout-ov sa robi vo vyssom tempe. Ja mam z crossfitu velmi vysoku anaerobnu aktivitu, zapotim sa a aj som zosilnela. Za mna odporucam ale skor cakaj, ze zosilnies, nie schudnes.
@anonym_autor Nestriedate sa, cvicis sama za seba cely workout, ktory sa dozvies ked prides do gymu. Mas svoje naradie a sama si nastavujes intenzitu a vahy. Ked si zaciatocnik, ides s mensimi vahami(pripadne bez), kratsie intervaly alebo menej opakovani. Zalezi od toho co sa cvici. V podstate asi vacsina workout-ov sa robi vo vyssom tempe. Ja mam z crossfitu velmi vysoku anaerobnu aktivitu, zapotim sa a aj som zosilnela. Za mna odporucam ale skor cakaj, ze zosilnies, nie schudnes.
@bludna presne...to nieje žiadny damsky kruhový tréning 🙂....najvyššia tepova frekvencia počas určenej doby. Žiadne skackanie.....riadna makacka.
A este som zabudla na švihadlo.....také dvojsvihy, to je tiež súčasťou workoutu.
@anonym_autor
Mna nezobrali a mam len malu nadvahu BMI 26 a zoberu len ked kardiolog bude suhlasit mam arytmiu a ten nesuhlasil, takze ked mas daaku existujucu diagnozu radsej povedz
Crosfit zahŕňa: najskôr rozcvička, potom drill....trénujú sa cviky ake budú v ten den vo workoute a potom samotný tréning.
Tu nejde o to, ze celú hodinu makáš.. .tu su aj také časti, kde mas presný čas, napríklad 10 minút a ideš vkuse co máš a na konci zrátas počet kôl, ci opakovaní. Napíšeš si napr váhu s akou si šla...je to pre tvoje porovnanie, aby si videla ako napredujes časom. Alebo je určitý počet opakovaní, napríklad beh 400m, 30 drepov, 30 klikov a toto 5 kôl. Na konci znova zapíšes čas , za ktorý si to dala.
Ak si začiatočník, mas tzv škálovanie.....cize zníženie počtu opakovaní, ina váha a podobne. Tréner ti to prispôsobí tebe. ..takze je to mix ľudí, každí je úplne niekde inde kondične 🙂
Za mňa nie. Nebudeš vládať, keď máš vysokú nadváhu. Kosti, kĺby v riti. Nebude ťa to baviť, lebo je to veľmi náročné na začiatok.
@anonym_autor určite nie
mam vysoku nadvahu 160cm/85kg. Cvicim crossfit s trenerom uz asi 4 mesiace. Mna nikdy nebavilo cvicenie tipu aerobik a pod, takze toto mi vyhovuje. Ano, je to velmi narocne, trener upravuje tak, aby som to zvladla. Pri takejto nadvahe ale vysledky nebudu vidno nejako skoro, ja to samozrejme citim, ze som silnejsia a pevnejsia. Pri takomto type cviceni je extremne dolezite spravne jest. Tu mi to dost hapruje, preto mi vaha ide dolu velmi pomaly.
Za mňa nie. Nebudeš vládať, keď máš vysokú nadváhu. Kosti, kĺby v riti. Nebude ťa to baviť, lebo je to veľmi náročné na začiatok.
@anonym_c07a57 preco by kosti, klby mali byt v riti. Ved nebude cvicit napr.mrtvy tah s 50kg, ale zacne od prazdneho hriadelu a bude nakladat postupne. Nebude drepovat s 20kg kettlebelom, ale napr. s 5 kg na zaciatku, atd. Praveze na vysoku nadvahu nie je vhodne aerobne cvicenie a uz vobec nie beh, to je zataz na klby
Crosfit zahŕňa: najskôr rozcvička, potom drill....trénujú sa cviky ake budú v ten den vo workoute a potom samotný tréning.
Tu nejde o to, ze celú hodinu makáš.. .tu su aj také časti, kde mas presný čas, napríklad 10 minút a ideš vkuse co máš a na konci zrátas počet kôl, ci opakovaní. Napíšeš si napr váhu s akou si šla...je to pre tvoje porovnanie, aby si videla ako napredujes časom. Alebo je určitý počet opakovaní, napríklad beh 400m, 30 drepov, 30 klikov a toto 5 kôl. Na konci znova zapíšes čas , za ktorý si to dala.
Ak si začiatočník, mas tzv škálovanie.....cize zníženie počtu opakovaní, ina váha a podobne. Tréner ti to prispôsobí tebe. ..takze je to mix ľudí, každí je úplne niekde inde kondične 🙂
@mischy00 keby to bolo taketo tak fajn. Co nechcem je cvicenie, pri ktorom sa sutazi - napr mas pol minuty aby si ubehla xyz metrov... rovnako potrebujem na zaciatok setrit kolena - drepy nedam v opakovaniach. Samozrejme ani dlhy beh nedam.
@mischy00 keby to bolo taketo tak fajn. Co nechcem je cvicenie, pri ktorom sa sutazi - napr mas pol minuty aby si ubehla xyz metrov... rovnako potrebujem na zaciatok setrit kolena - drepy nedam v opakovaniach. Samozrejme ani dlhy beh nedam.
@anonym_autor ti najlepší tam samozrejme medzi sebou aj sutazia ale to skôr je taká vzájomná hecovacka....ty si pôjdeš podľa seba, je dôležité si to zapisovať kvôli tebe, ze aký mas progres...ak nemôžeš na kolená alebo je clovek po úraze a podobne, tréner mu zmení cvik.
Len poviem ti to takto....co su tam baby pri tele, naozaj nevidím ze by výrazne schudli..skôr zlepšili kondičku, nebolia ich kríže a podobne. Treba dodržiavať stravu, veľa bielkovín lebo potrebuješ budovať svaly a silu.

Samozrejme, že je to dobrý nápad.