icon

Ktoré vitamíny a kreatin sú vhodné pri športe?

Dnes o 08:14

Ahojte aké vitamíny by ste odporúčali dopĺňať pri pravidelnom športe? Posilňovňa, beh a box. Mám nadstavený aj jemný deficit.

Poprípadne odporúčali by ste aj kreatin ? Je pri chudnutí vhodný?

morpheuss
Dnes o 08:31

každý človek by mal brať minimálne kreatín a omega 3... aký kreatín? stačí kreatín monohydrát... nie je to len o svaloch... pomáha aj lepšiemu mysleniu a nedávno som videl štúdiu, ktorá naznačuje, že znižuje riziko rakoviny (je to len úvodná štúdia a vyžaduje si ďalší výskum, ale indície tam sú).

jimbean
Dnes o 08:35

Kreatin viaze vodu a podporuje zvysovanie sily, naberanie hmoty, svalov. Svaly sa naberaju cvicenim a pri zvysenom prijme bielkovin a uhlohydratov. Preto ho sportovci beru. Sama si odpovedz, ci sa hodi pri chudnuti, ak sa pri nom pribera. 🙂

nattyond
Dnes o 08:39

Ja beriem kreatín a cítim zvýšenie sily a vytrvalosti. Ľutujem, že som ho nezačala brať skôr.

anonym_c3629b
Dnes o 09:07
@jimbean

Kreatin viaze vodu a podporuje zvysovanie sily, naberanie hmoty, svalov. Svaly sa naberaju cvicenim a pri zvysenom prijme bielkovin a uhlohydratov. Preto ho sportovci beru. Sama si odpovedz, ci sa hodi pri chudnuti, ak sa pri nom pribera. 🙂

@jimbean nestras ju/ho. Po kreatine sa nepribera

thirstymonk
Dnes o 11:11
@jimbean

@jimbean Netaraj blbosti chlapče :D

Kreatin je normálna bielkovina v ľudskom organizme. Vyskytuje sa prirodzene aj v strave, cca 2g/100g je kreatinu v hovädzej sviečkovej.

To "priberanie", ktoré popisuješ, tak spôsobuje retencia vody, čiže voda sa zadržiava v svalových bunkách, nemá to nič spoločné s chudnutím, ani priberaním. Nik už hádam nie je tak blbý, že by chudnutie/priberanie kontroloval na váhe. Každý priemerne zdatný človek vie, že tvoja hmotnosť je to najzbytočnejšie číslo na svete.

jimbean
Dnes o 12:19
@thirstymonk

@jimbean Netaraj blbosti chlapče :D

Kreatin je normálna bielkovina v ľudskom organizme. Vyskytuje sa prirodzene aj v strave, cca 2g/100g je kreatinu v hovädzej sviečkovej.

To "priberanie", ktoré popisuješ, tak spôsobuje retencia vody, čiže voda sa zadržiava v svalových bunkách, nemá to nič spoločné s chudnutím, ani priberaním. Nik už hádam nie je tak blbý, že by chudnutie/priberanie kontroloval na váhe. Každý priemerne zdatný človek vie, že tvoja hmotnosť je to najzbytočnejšie číslo na svete.

@thirstymonk Ako niekto, co cvici od 16tich a poskusal kadeco, aj creatin. Mozes preliat oblickami tazke tisice, ked prestanes cvicit, o par mesiacov, sa to aj tak strati a splasne. 🙂 Dnes uprednostnujem pred doplnkami a tie peniaze radsej dam do bielkovinovu stravu, ratanie kalorii, beh a tazke cviky. A vyzeram vyrysovany a objemovo lepsie, ako ked som za mlada do seba pchal vsetky tie prasky. 🙂
Iba hovorim, ze mi nejde dokopy, ak chce niekto aj chudnut, aj naberat svaly. Nakoniec nebude nic poriadne ani z jedneho. Najskor zhodim kalorickym deficitom, behom a cvicenim s viac opakovaniami. Ked dosiahnem vahu, ktoru chcem, mozem zacat cvicit s vyssimi vahami na rast a aj dat creatin, ked uz sa tak moc ziada.

autor
Dnes o 12:39
@jimbean

@thirstymonk Ako niekto, co cvici od 16tich a poskusal kadeco, aj creatin. Mozes preliat oblickami tazke tisice, ked prestanes cvicit, o par mesiacov, sa to aj tak strati a splasne. 🙂 Dnes uprednostnujem pred doplnkami a tie peniaze radsej dam do bielkovinovu stravu, ratanie kalorii, beh a tazke cviky. A vyzeram vyrysovany a objemovo lepsie, ako ked som za mlada do seba pchal vsetky tie prasky. 🙂
Iba hovorim, ze mi nejde dokopy, ak chce niekto aj chudnut, aj naberat svaly. Nakoniec nebude nic poriadne ani z jedneho. Najskor zhodim kalorickym deficitom, behom a cvicenim s viac opakovaniami. Ked dosiahnem vahu, ktoru chcem, mozem zacat cvicit s vyssimi vahami na rast a aj dat creatin, ked uz sa tak moc ziada.

@jimbean skús si prosím niečo naštudovať o body recompostion a potom píš určité bludy.

jimbean
Dnes o 12:46
@anonym_autor

@jimbean skús si prosím niečo naštudovať o body recompostion a potom píš určité bludy.

@anonym_autor Daj si kazdy den kilo creatinu, mozno to bude mat pozitivne ucinky aj na mozog. 🙂

thirstymonk
Dnes o 12:49
@jimbean

@jimbean No len niektore tvoje veci sú už dávno prekonané... napríklad tie o viac opakovaniach a potom o ťažších váhach atď...

Bežná a bezpečná dlhodobá dávka kreatínu je 1g na 20kg telesnej hmotnosti, sa mi zdá. Ani nasycovacia fáza nie je potrebná, ukázalo sa v dajakom výskume v roku 2021, čo som čítal...

tilly
Dnes o 12:50
@morpheuss

každý človek by mal brať minimálne kreatín a omega 3... aký kreatín? stačí kreatín monohydrát... nie je to len o svaloch... pomáha aj lepšiemu mysleniu a nedávno som videl štúdiu, ktorá naznačuje, že znižuje riziko rakoviny (je to len úvodná štúdia a vyžaduje si ďalší výskum, ale indície tam sú).

@morpheuss presne pre to som si ho kúpila aj omega 3,6

thirstymonk
Dnes o 12:53
@jimbean

@anonym_autor Daj si kazdy den kilo creatinu, mozno to bude mat pozitivne ucinky aj na mozog. 🙂

@jimbean Naopak si myslím, že chudnutie a naberanie svalov spolu úzko súvisia. Asi nik príčetný nechce schudnúť tak, aby mal na váhe 27kg, ale chce schudnúť tak, aby vyzeral k svetu. Tzn. aby sa zbavil tukov a namiesto nich nabral a vyrysoval svaly. A áno, týka sa to aj žien, aj keď oni majú málo tesosteronu a nie sú schopné nabrať prirodzene také svaly ako muž, jedine, že si začnú TST pichať do žily. Okrem toho, že je to výzorovo hnus, je to aj super spôsob, ako si definitívne zničiť hormonálnu sústavu.

Takže ak tu nejaká žena povie, že schudne a pri tom naberá svaly, je to úplne legit a najlepší spôsob, pretože svaly majú iné spaľovanie ako tuk. Chápeš, čím viac máš svalov, tým viac kcal potrebujú na to, že vôbec existujú.

Takže tvoj prístup - schudnem na kosť a potom budem naberať svaly, je úplná blbosť, už aspoň 20 rokov prekonaná. Najlepšie chudnutie je naberať svaly v miernom deficite, aj keď je to ťažké, ale dá sa to (sám som toho príkladom, aj keď som nikdy nebol podiovy šampion). Naberieš svaly, tým navýšiš svoj bazál a už len tým chudneš, že naberieš svaly. A v tomto svetle má kreatín význam a nie malý.

autor
Dnes o 12:59
@jimbean

@jimbean skôr ty by si mal… píšeš že cvičiť od 16, no skôr to vyzerá že tých 16 stále máš

sense
Autor odpoveď zmazal
redbull92
Dnes o 15:41

Zapojím sa aj ja do diskusie, síce aktuálne necvičím, trápim sa trošku s chorobami posledné obdobie, ale ako také skúsenosti mám s vitamínmi a minerálmi. Aby som to napísal po poriadku, užíval som viacero multivitamínov, väčšinou drahšie verzie v chelátovej forme, prípadne aj s aktívnymi formami B-komplexu, ale nikdy som nemal osobne pocit zlepšenia a nejakých iných pocitov, ktoré by prispeli k lepším fyzickým, psychickým pocitom. Objednával som aj zo slovenských, ale aj českých obchodov. Potom som to už prestal kupovať úplne.

Osobne je možno rozumnejšie brať niečo jednotlivo. A tu sa mi jedine osvedčilo asi magnézium, mesiac vysokých dávok a výrazne zlepšenie zášklbov alebo kŕčov, ale tam sa uvádza aj významná rola draslíka, ktorý môže chýbať údajne, ale ja som ho nebral. Potom ten D-vitamín má reálny význam, ostatné ako zinok, vitamín C dlhodobo tiež žiadna zmena, teraz beriem omega kyseliny, krill olej nejaký čas, ale že by sa niečo dialo, ani nie. Skorej by som to videl možno ako takú podporu, keď nie sú problémy a prevenciu, prípadne u ľudí z vyslovene zlou stravou. V zdraví zohráva významnú úlohu stres a nedostatok pohybu, podľa mňa to až tak o vitamínoch nie je veľmi, že niečo doplním a rýchlo sa problém vyrieši.