Ako začať behať, keď mám menšiu nadváhu?
Ahojte rozhodla som sa že by som chcela začať s behom, mám menšiu nadváhu, neubehnem poriadne ani 800m.. ako začať trénovať?
No začni hneď teraz
Podľa mňa pri nadváhe je skôr vhodný iný typ cvičenia ak chces schudnúť/spevniť. Nesprávnym behom si tak najskôr ublížis.. ak teda už necvicis a nešportujes
Podľa mňa pri nadváhe je skôr vhodný iný typ cvičenia ak chces schudnúť/spevniť. Nesprávnym behom si tak najskôr ublížis.. ak teda už necvicis a nešportujes
@13uzivatelka11 cvičím vo fitku tak chcem pridať normálne beh
Postupne a pomaly. Možno na začiatok stačí aj rýchlejšia chôdza 20-30-40 min. Pripadne striedanie behu minútu beh minúta chôdza. 500m beh 200m chôdza už ako ti to bude vyhovovať. Hlavne treba pravidelne chodiť a vybudovať si k tomu návyk. Netreba to vzdať po 2 týždňoch, keď bude stále náročné odbehnúť 1km vkuse. Zima skvele obdobie na začiatok. Poriadne sa oblec - teple ponožky, termo leginy, funkčné tričko, funkčná mikina a na vrch Napr neprefukava bunda, čiapka, rukavice, buffka na krk a ústa (v decathlone super veci za rozumne ceny) a môžeš vyrazit. Teraz v zime to drž na nižšej intenzite, rozumej aby si sa zbytočne nezadychala ako kôň. Skôr to telo nechaj navyknut na tento druh pohybu a zo začiatku nerieš tempo/cas/vzdialenost..
@13uzivatelka11 cvičím vo fitku tak chcem pridať normálne beh
@anonym_autor tak začni vo fitku pár minút na páse, postupne predlžuj.. a keď tak popytaj sa niekoho tam. 🤷♀️ Základ je vhodná obuv a technika..
Streideaj krátke úseky chôdze a behu. Postupne ich predlžuj.
@anonym_autor keď neubehneš ani 800m, tak začneš tým, že spomalíš -tempo kľudne 7:20- 7:40. A ver či nie, v tomto tempe odbehneš aj 5km 🙂. A postupne pridávať, ale vždy si sleduj tempo - appka na beh (a kardio celkovo) je super STRAVA. Vôbec nemusíš robiť intervaly (striedať chôdzu a beh) ako sa zvyčajne radí, mne to absolútne nesedí a nevládala som ešte viac. A ešte teda radšej behaj von ako na páse, lebo na páse máš stále to isté tempo, pri behu von ho vieš prirodzene meniť ako potrebuješ 🙂 pre pochopenie, na pase odbehnem max 1km v tempe 6:30, von kľudne 15 v tom istom tempe (v priemere).
Ja som zacinala pomalicky postupne, mala som na to coaching cez hodinky. Dala som si tri krat do tyzdna trening a zo zaciatku ozaj malicko, 1-2 km vo velmi moernom tempe, okolo 8:30. Motivaciu som mala beneficny beh, natrenovala som za mesiac na 6 km, ale po tom behu mi odisli kolena. Mam nadvahu cca 15 kg, behala som po asfalte a asi nie v najvjodnejsich teniskach. Pisem, aby si si nezobrala priklad zo mna🤣
Takto nejak to vyzeralo včera. Smädná som bola hned na začiatku, zadýchana ako prasa a spotena tak isto
@anonym_autor ahoj. Skus appku 5k runner.
Za mňa najlepšie sledovať si tep a snažiť sa držať v zóne 2, hoc by to malo znamenať, že väčšinu času kráčaš. Ak si nemáš ako sledovať tep (náramky skreslujú hodnoty, najlepší je hrudný pás) tak aspoň intuitívne - behať/kráčaš tak, aby vládzeš nádych aj výdych NOSOM. Jasné, dá sa to kombinovať aj s intervalmi apod, ale takéto behy s nižším tepom sú základ, aj najzdravejšie, aj najvhodnejšie pre začiatočníka. Určite nebehať tak, že si totálne zadýchaná a "umieraš" pri tom (vravím z vlastnej skúsenosti kedy som presne tak začala behať, cítila som sa ako keby nastala moja posledná hodina, utrpenie to bolo.. a až keď som začala behať správne som pochopila, že beh môže byť naozaj radosť).
Za mňa najlepšie sledovať si tep a snažiť sa držať v zóne 2, hoc by to malo znamenať, že väčšinu času kráčaš. Ak si nemáš ako sledovať tep (náramky skreslujú hodnoty, najlepší je hrudný pás) tak aspoň intuitívne - behať/kráčaš tak, aby vládzeš nádych aj výdych NOSOM. Jasné, dá sa to kombinovať aj s intervalmi apod, ale takéto behy s nižším tepom sú základ, aj najzdravejšie, aj najvhodnejšie pre začiatočníka. Určite nebehať tak, že si totálne zadýchaná a "umieraš" pri tom (vravím z vlastnej skúsenosti kedy som presne tak začala behať, cítila som sa ako keby nastala moja posledná hodina, utrpenie to bolo.. a až keď som začala behať správne som pochopila, že beh môže byť naozaj radosť).
@wolf_ čo prosím znamená zóna 2
@anonym_autor Chod k nejakemu plotu, kde je doberman a otvor branicku... ostatne uz pojde samo...
@wolf_ čo prosím znamená zóna 2
@anonym_autor zóna 2 je 60-70% tvojho maximálneho tepu. Orientačný výpočet priamo pre teba nájdeš na nete. Ono hlavná pointa je naozaj nerobiť z toho "kolapsový stav" (nebuď ako ja v začiatkoch 😁). Niektorí uvádzajú aj pomôcku, že by si mala byť schopná sa pri tom rozprávať, povedať vetu. Toto mne nesedelo, mne najviac pomohlo zameriavať sa hlavne na to dýchanie nosom. A ešte sa uvádza aj pomôcka neísť behať na km (že si povieš, že ideš odbehnúť 1,2,.. km), ale povedať si čas (idem na 20 minút napr.), potom človek nemá až takú tendenciu behať zbytočne rýchlo.

Teraz v zime by som to vonku neriskovala, ak nie si zvyknuta alebo nemas beziaci pas doma.