icon

Bezpečné maximum tepovej frekvencie pri pravidelnom športe

11. dec 2025

Ahojte, kto sa v tomto naozaj vyzná (informácie sa líšia lekár od lekára, stránka od stránky, v prípade že športujem pravidelne (skoro denne) niekoľko rokov, hlavne beh, turistika, bicykel, bežne idem na 175 bmp a držím sa v tej vysokej zóne aj hodinu vkuse, zatiaľ čo chlap sa nudí vedľa mňa v 130 bmp rovnakou rýchlosťou. Chcela by som sa po rokoch opäť začať zlepšovať (stagnujem na jednej rýchlosti) ale neviem ako na to keď už roky sa to srdce nepohlo nižšie. Môžem ísť vyššie pokiaľ to zvyšok tela dá? Čo je zvláštne že dýcham ústami v tých vysokých tepoch ale nemám problém to udýchať aj nosom keď chcem (ústami dýcham hlavne preto lebo sa mi nechce stále smrkať - celoročná nádcha).
Pokojové tepy mám do 50, ale moc si to nemeriam ale keď si dám pred športom hodinky tak vidím koľko mi ukazujú. Na holteri, ktorý som mala kvôli zdravotným problémom mi namerali 43 vnoci ale srdce vraj vo výbornej kondícii, zdravé.
Niekto vraví že 175 len pár minút a spomaliť, iní vravia že neriešiť, ísť koľko sa mi dá a srdce si pôjde podľa potrieb tela. U niekoho je tep ukazovateľ ako vládze, neviem či to tak u mňa bude keď si to ide spokojne vo vysokej zóne a ani po rokoch nechce spomaliť, či môžem začať zrýchľovať a dúfať že sa to zas ustáli aspoň na tých 175 aj vo vyššej rýchlosti.

anonym_a5f4a1
11. dec 2025

Bežne behám v 180-195. Dokonca 202bpm je môj rekord. Odbehnem v tomto bpm aj 5-7km. Rovnako pri intervaloch človek ide (môže ísť) nad svoj limit. 🙂 Netreba sa riadiť random všeobecnou radou na internete, lebo každé telo funguje inak.

olga_hurajova
11. dec 2025

Konštantným tempom a teda konštantným HR ti nikdy nezmeníš. Kvôli zlepšeniu kondície (ale aj tempa a vlastne všetkých výkonnostných parametrov) potrebuješ cyklovať.
Gro trepningov by si mala tak či tak odísť v najpomalšej HR zóne tj 50-70% z maxima. V týchto tepových zónach rozvíjaš najmä svoju aerobnu kapacitu a páliš v týchto zónach tuky. Tiež je však potrebné v tréningovom procese siahnúť ale aj k úplnému maximu v krátkych časových intervaloch.

Každopádne tieto veci ti vie nastaviť niekto, kto
Ti vytvorí tréningový plán. My s mnželom tiež obaja aktivne športujeme a objektívne ako muž je oveľa lepší/rychlejsi/vytvralejší takze ten rozdiel nikdy nezmizne. Nikdy nebudeš (napríklad pri behu) na rovnakej rýchlostnej úrovni pri rovnakých teploch. Tiež máme ženy prirozdene vyššiu tepovú frekvenciu ako muži. Ako som písala vyššie za posledných cca 15 rokov trénujeme približne rovnako často aj intenzívne a napriek tomu jeho nočné pokojové tepy sú dlhodobo na úrovni 35-42 BPM, moje sú 50-55 BPM. Al sa cítiš zdravá a bežné aktivity (napríklad chôdza po schodoch alebo turistika) ti neprinášajú a zadýchanie neriešila by som

autor
12. dec 2025
@olga_hurajova

Konštantným tempom a teda konštantným HR ti nikdy nezmeníš. Kvôli zlepšeniu kondície (ale aj tempa a vlastne všetkých výkonnostných parametrov) potrebuješ cyklovať.
Gro trepningov by si mala tak či tak odísť v najpomalšej HR zóne tj 50-70% z maxima. V týchto tepových zónach rozvíjaš najmä svoju aerobnu kapacitu a páliš v týchto zónach tuky. Tiež je však potrebné v tréningovom procese siahnúť ale aj k úplnému maximu v krátkych časových intervaloch.

Každopádne tieto veci ti vie nastaviť niekto, kto
Ti vytvorí tréningový plán. My s mnželom tiež obaja aktivne športujeme a objektívne ako muž je oveľa lepší/rychlejsi/vytvralejší takze ten rozdiel nikdy nezmizne. Nikdy nebudeš (napríklad pri behu) na rovnakej rýchlostnej úrovni pri rovnakých teploch. Tiež máme ženy prirozdene vyššiu tepovú frekvenciu ako muži. Ako som písala vyššie za posledných cca 15 rokov trénujeme približne rovnako často aj intenzívne a napriek tomu jeho nočné pokojové tepy sú dlhodobo na úrovni 35-42 BPM, moje sú 50-55 BPM. Al sa cítiš zdravá a bežné aktivity (napríklad chôdza po schodoch alebo turistika) ti neprinášajú a zadýchanie neriešila by som

@anonym_a5f4a1
@olga_hurajova
Ďakujem, budem skúšať teda ísť vyššie bez strachu. Áno, najväčší problém sú všetky tie múdrosti ktoré všetci rozprávajú ako by to malo byt a strašenie... Vďaka 🙂