Športovkyne, aké doplnky na cvičenie sa vám osvedčili?
Pekný večer.
Som začiatočnička čo sa týka ohladom cvičenia.
Preto by som chcela poprosiť rady od skúsených žien aké doplnky užívate popri cvičení?
Čo sa vám najviac osvedčilo?
Uživam L- Carnitin a protein.
Samozrejme viem že strava a pohyb sú klúčom.
@dettinadetta jediné veci, ktoré som kedy dala do seba z týchto športových suplementov sú kreatin a proteín, zvyšok kľudne nemusí existovať, lebo ich telo nepotrebuje 🙂. Kreatin má benefity aj úplne inde, nie len pre svaly
pokiaľ nie si vrcholový športovec alebo síce amatér ale pripravujúci sa na iron mana alebo maraton, lkarnitin nepotrebuješ, toľko energie nespotrebuješ aby si to potrebovala napomáhať…
protein ako píše @btus - je to doplnok - keď nemáš dostatočný príjem z bežnej stravy - nie namiesto, ale doplnok…
keď si vegetarián ten lkarnitín by sa dal zvažovať, ale treba k nemu cečko. ale ako som písala hore - ak ho nepotrebuješ, môžeš ho mať potom priveľa a môžeš mať z neho aj tráviace problémy…
pokiaľ nie si vrcholový športovec alebo síce amatér ale pripravujúci sa na iron mana alebo maraton, lkarnitin nepotrebuješ, toľko energie nespotrebuješ aby si to potrebovala napomáhať…
protein ako píše @btus - je to doplnok - keď nemáš dostatočný príjem z bežnej stravy - nie namiesto, ale doplnok…
keď si vegetarián ten lkarnitín by sa dal zvažovať, ale treba k nemu cečko. ale ako som písala hore - ak ho nepotrebuješ, môžeš ho mať potom priveľa a môžeš mať z neho aj tráviace problémy…
@biba_18 ja som profi tancovala, mylseli sme si s kolegynkou, že l-carnitín mám pomože. Ale vôbec. Ani sa z neho nechudlo, ani nebola energia navyše. Len prázdnejšia peňaženka. 🙂
Ja som užívala kadečo prvý rok ako som začala športovať ale ja som šla z 0 do extrémnych výkonov (800-1000 výškových metrov minimálne 2x týždenne rýchlou chôdzou alebo bicykel) a do toho som v oddychové dni behávala alebo posilovala. Ale časom som zistila že niet nad prirodzené športovanie a vysadila som úplne všetko. Snáď len magnézium - dnes už športujem s trochu väčšou voľnosťou a pohodou ale ako tetaničke plus zotavujúcej sa z boreliózy sa mi aj dnes občas stane že to preženiem a idem do kŕčov - magnezko a u mňa ešte štipka soli keďže veľa vypotím a mávam málo sodíka v krvi. To je všetko.
Ja si dávam carnitin pred tréningom, ale ako takú barlicku, mám pocit, že dlhšie vydržím a viac zvládnem, ale to je len môj pocit. Proteín po cvičení a chcem si kúpiť kreatín
Ahoj, carnitín by som byť tebou rovno vyhodila :D ja osobne som užívala kreatín, beta alanín, protein izolát, BCAA. Z vitamínov klasika C1000 SR, omega, horčík, probio a ostatné si aktuálne nevybavím 🙂

ja nič. Ak mám málo bielkovín, tak proteín, ale ináč nič. L-carnitin sme kedysi brali s kamarátkou, ale bolo nám to k ničomu.