icon

6 ročné dieťa je športové "poleno"

jaja1979
19. feb 2014

Ahojte, mam 3 deti. Najstarsia dcera ma 9 a je velmi nadana na rozne sporty. Vie lyzovat, bezkovat plavat, korculovat, v podstate na co siahne, s tym nema problem. Najmladsi ma tri roky, toho este neriesim, je este maly. Problemom je ale prostredny, 6 rocny. Je absolutne sportove poleno. My s muzom nie sme ziadni extra sportovci, ale nerobi nam problem bicykel, korcule, lyze, plavanie... A tento prostredny vobec nevieme, po kom je. Nevie korculovat, na lyze si ani netrufame, plavat len s kolesom, s tazkou biedou sa naucil bicyklovat. Ked sa postavi na kolies. korcule, reve jak zmyslov zbaveny, nepohne sa ani o centimeter, snazime sa byt trpezlivi, ale uz nam pomaly zacinaju pracovat nervy. Teraz sme na lyzovacke, dcera s muzom lyzuje, ja som s chalanmi len na sankach - to je vrchol jeho sportovej aktivity. Skusili sme bezky, padol asi 100 krat, lyze to ani neskusame - skoda nervov a penazi. Najhorsie je, ze on by aj chcel, ale absolutne mu to nejde, ziarli na dceru, ze ona uz lyzuje, on by aj chcel, ale nic mu nejde. A my uz na to pomaly nemame nervy. Ked sme sa boli korculovat na jazere minuly rok, keby nemal prilbu, tak ma otras mozgu - postavil sa na korcule - aj to s pomocou dvoch dospelych, spravil krok a zrutil sa ako vrece. Doma mame velky travnik, v lete futbal alebo lopta - nehrozi, bedminton, soft tenis, nula bodov, do lopticky sa netrafi... A mohla by som menovat... Ked sa naucit bicyklovat - tak sa napichol na riaditka, ze sme museli utekat na pohotovost. Zaujimalo by ma, ci aj niekto z vas ma doma take poleno a ako ste to riesili, ja uz neviem, ci ho mam do niecoho trochu nutit, alebo to nechat tak, aby neziskal ku vsetkemu odpor... Na druhej strane ho nechcem nechat len tak, aby stale iba sedel, pretoze ma nabeh na priberanie, ked sa nehybe. Alebo zrusit nase nervy a dokolecka s nim nieco robit, aj ked len po troche... Obidvoch s manzelom nas to dost vycerpava - on keby mohol, stale by len jedol a vegetil a vsetok pohyb ho bavi len 5 minut a ked sa mu nedari, zacne revat. Poradite, co s tym?

Strana
z2
janage
20. feb 2014

@jaja1979 ak ho baví turistika, ale kvôli mladšiemu nemôžete - tak skús popátrať či nie je u vás turistický krúžok - pre nás to bolo ideálne riešenie - teraz je také populárne lovenie "kešiek" tzv. geocaching - aj kamošov si nájde aj bude samostatnejší a dozor sa postará, aby sa nezabil 😉 a tiež súhlasím, že skúšať, skúšať, skúšať však možno sa niečo zapáči - a u nás ešte jedno pravidlo je - že keď už niečo začne - vyberie si vždy sama- musí vydržať do konca školského roka či sa páči či sa nie - tiež sa celkom osvedčilo a hlavne sa naučila, že raz sa darí horšie raz lepšie.

digysa
20. feb 2014

@aliza Ked uz tu o sportoch piseme, tak by som sa chcela spytat na ten tenis. Tiez mi syn chodi na tenis (aj dcera, ale ta je este zaciatocnik, ma len 5 rokov). A zhodou okolnosti aj moj syn ma 8 rokov. Ako casto trenujete do tyzdna? Ma dcerka aj osobneho trenera, alebo trenuje len v skupine? A ake lopty pouziva? Viem, ze teraz je v europe ten format cervene lopty do 8r , oranzove lopty do 10r a zlte lopty so zelenou bodkou do 12 rokov. Tiez maju aj mensie dvorce ako dospeli. Akurat 12 rocni maju uz normalne dvorce, len tie lopty maju ine

aliza
20. feb 2014

@digysa no, ten tenis tu je dost velky problem, v podstate si ideme vlastnou cestou, mimo systemu 😖. Dcera zacala normalne v skupine s penovymi loptami, ked mala 4, viacmenej sa len hrali rozne hry na koordinaciu a tak, mala super trenerku, ta ju neskor trenovala aj sukromne. Lenze ta odisla a klubu sa nepodarilo zohnat adekvatnu nahradu, jeden vacsi blbec za druhym 🤐....tak sme si nasli sukromneho trenera, ktory ide tiez proti systemu a s nim je dcera doteraz. Uplne sme stopli oranzove lopty, aj skupinove treningy, zelene ani nezacala a hra s normalnymi, zltymi, na cely dvorec. Pracuju najma na technike a ostatne pohybove zrucnosti jej zabezpecujem cez ine sporty, plus s nou ja robim kondicku-rebrik, medicinbal, beh okolo kuzelov a pod. Tenis ma momentalne len 3 hodiny tyzdenne, ale k tomu ma hodinu gymnastiky, hodinu trampoliny, plavanie a hodinu taekwondo tyzdenne, cize tych cca 6 hodin dokopy tyzdenne. Ten novy system je podla mna uplne na ho..o, sorry za vyraz, je predsa nemyslitelne, aby 8 rocne deti hrali este so spongiami 😕....kym sa dostanu na zlte, moze byt uz neskoro, uz to nedobehnu a odradi ich to. Ja mam brata profi tenistu a nikdy so ziadnymi cervenymi, oranzovymi a neviemakymi loptami nehral, ani ziaden uspesny tenista. Tie deti to brzdi a potom maju velke problemy s prestupom na ine lopty. Dcere isli cervene super, ale s oranzovymi sa strasne trapila, nevedela sa adaptovat...tak sme to v lete nechali tak, dostala poriadnu raketu, zlte lopty a hra na cely dvorec a konecne sa to podoba na tenis 😀. Sparinga jej zatial budem robit ja, tiez hram tenis, aj trenerske triedy si robim a neskor, ked bude mat vycibrenu techniku, tak jej budem zhanat hracov na sparring. Inak sa to neda.

digysa
20. feb 2014

@aliza Tie spongiove lopty to myslis asi tieto.

http://www.midwestsports.com/gamma-quick-kids-3...

My sme s nimi nikdy nehrali. Dcera ma 5 a zcala hrat s cervenymi, ale normalnymi loptami, nie spongiovymi.
Tieto myslim:

http://www.holabirdsports.com/wilson-us-open-re...

No, tak ja som tiez hravala tenis a zacala som so s normalnymi, ale ja som zacala ako 8-9 rocna. Nie som si ista, ze deti, ktore maju 4 roky by mohli zacat hrat tenis hned so zltymi loptami.
Takze nieco na tych "detskych" loptach bude.
AJ ja mam dilemu, ci dat syna hrat so zltymi, alebo pokracovat v tom formate. Oni totiz uz maju aj turnaje, kde maju tie lopty, aj dlzku kurtu, aj vek aj velkost kurtu a aj velkost rakety urceny.

Problem je v tom, ze 8 rocne deti, ktore chcu hrat so zltymi loptami, tak musia ist na turnaje, kde su 12-13 rocne deti. Tu sa zacinaju hrat turnaje s normalnymi loptami a na normalnom kurte od 12 rokov.

Inak to vymysleli francuzsi ( do USA to prislo pred nejakymi 5-4-mi rokmi) A Americania to velmi podporuju, lebo Europa teraz produkuje viac tenistov, ako USA.

Dalsia vec, co mi povedal trener, ze deti ked hned zacnu hrat so zltymi loptami, tak su demotivovane, to prehadzovanie sa neda hned natrenovat, vela z nich ma tenisovy laket, lebo lopta je tazka-silna a rakety maju malicke (neprimerane narazu lopty)........ Ja teda neviem.........sama som odchovanec od zltych lopt, ale vidim v tych detskych loptach pozitivne veci...
Ja som hravala za klub Slavia Trnava. Ty si odkial?
My to s klubmi nemame vobec zle, mam ich tu asi 5 naokolo, ale tie sumy za trenera, to je problem. Lebo ich mam dve a vsetko platim 2x tolko. Ale tiez robim to, co ty- trenujem ich aj sama.

digysa
20. feb 2014

@aliza Inak ta kondicka ma este zaujima, ako casto to robite? Co robis s medicinbalom? A ten rebrik je co? To je ten rebrik na zemi, cez ktory rychlo prebehujes? Ja musim tiez uz ist na to. Moj syn ma pekny styl aj udery, ale ma slaby pobyb, chyba mu "foot work".

aliza
20. feb 2014

@digysa ako ja nie som proti makkym loptam pre male deti, jasne, ze 4-5 rocne deti nemozu zvladat zlte lopty, ze je to velka zataz. Ale aby bolo dieta 4 roky na spongiach, tak to je uz prehnane, podla mna. Ono to, ze je teraz taky trend v Europe neznamena, ze sa aj dodrzuje 😉. to je system skor pre rekreacnych tenistov, vsetky ostatne deti, ktore hraju vrcholovo, hraju sucasne aj s loptami z vyssej kategorie. Cize ak dieta hra oficialne oranzove, tak sice chodi do oranzoveho squadu, ale s trenerom hra so zelenymi alebo zltymi.Vsetky dobre deti, co poznam, nejdu podla systemu, vacsinou prejdu na oranzove okolo 6 roku a na zelene okolo 8-9. Samozrejme, problem su sutaze, ale ak dieta hra dobre so zltymi, moze kludne ist na oranzove turnaje, nemalo by mat problem. kategoria nizsie nie je problem. Dceru dam na oranzove turnaje v lete a o rok pojde uz na zelene. Ja som z Bratislavy, ale nehravala som za klub, ja som rekreacny tenista, posledne dva roky mam tiez sukromne hodiny s trenerom, takze sa vyvijam spolu s dcerou. Vraj uz hram slusne 😎

aliza
20. feb 2014

@digysa hej, rebrik je ten na zemi, cez ktory behas, na youtube si pozri nejake videa, je ich tam vela, ako prebehnut roznymi sposobmi, takisto kondicku pre juniorov tenistov si tam vyhladaj, su tam fakt dobre veci. Medicinbal hadzeme z forehandu a backhandu oboma rukami a prehaduzjeme cez siet, dalsia moznost je oboma rukami spoza hlavy alebo zospodu. Pozri si aj beh okolo kuzelov-cones, to je tiez dobre na reakcny beh. S dcerou by som chcela robit aspon raz tyzdenne, ale nie vzdy mi to vyjde, zatial to nie je take pravidelne, kedze ma vela ostatnych sportov.

womankc
20. feb 2014

moja staršia sestra bola tekéto nemehlo a teda aj asi je stále, vôbec k takýmto veciam moc neinklinuje, čo sa lyžovania týka to bolo asi tak , že sa postavila na lyže spadla , zlomila si prst a to bol jej výkon. Dobrovoľne športovala až ako dospelá a aj to hlavne kvôli zdravu a to také , že joga a podobne . Brat vynikal v akomkoľkvek športe , dokonca aj takých adrenalínových, hocčoho sa chytil a bol totál samouk . Ja nie som príliš športovec, viem športovať, ale som lenivá dosť , ale skúšam čo sa dá a teda voľačo mi ide dobre , v niečom som ťažkopádna. U nás doma mama bola športovec za slobodna, otec vôbec a teda vôbec nás k tomu neviedli, čo ľutujem. Tak ako si písala robte ďalej. Isto minimálne to plávanie a možno aj tie lyže by som dala niekde profesionálne k inštruktorom . On prosto zrejme k tomu nikdy nebude inklinovať. Jedine možno v období puberty by ho mohlo chytiť dáke posilovanie, alebo keby si našiel takú partnerku. Ja som sa hodne napríklad prispôsobila v tomto môjmu mužovi, on je aktívny a tým pádom aj ja sa snažím . Všetky naše deti sú aktívne športovo asi po ňom. Ja to podporujem, ale tragédiu by som nerobila, kebyže niektoré k tomu neinklinuje. *Na vašom mieste by som sa zamerala na tú turistiku, to je super vec. Aj my hodne chodíme i keď teda ostatná moja časť rodiny vysokohorsky už a ja s malou len na také túry čo zvládneme .

digysa
20. feb 2014

@aliza Mas pravdu, s tymi spongiovymi sa hra tak rok. Ja ale nepisem o spongiovych loptach. Ja som pisala o tenisovych loptach so slabsim narazom.

digysa
20. feb 2014

@aliza Inak mas pravdu, nie kazdy hra ten format s oranzovymi, zltymi s bodkou a potom prechadza na zlte dospele.
My sme v klube, kde tento format dorzuju a syn je aj v druzstve, kazdu sobotu ma zapas, tak ho nechcem odtial dat prec a zacat so zltymi loptami. Nemohol by potom hrat za druzstvo.
Mne trener povedal, ze tie deti sa aj tak vsetky raz dostanu k zltym loptam okolo toho 10-11 roku.
Ja som hravala zavodne, mam par titulov a medaili a mozem povedat, ze ma ten tenis hned po par rokoch vystavil....nebola to taka zabava, ako vidim u mojich deti. ja chcem aby moje deti mali radi tuto hru. Ja som tenis neznasala...az na vyske som si k nemu nasla cestu.....

Ano, pozriem ten youtube. My by sme mohli tie cvicenia robit aj u nas na dvore. Dik za informacie...

aliza
20. feb 2014

@digysa ved ano, raz sa k zltym dostanu, ale uz moze byt neskoro..... Je predsa rozdiel medzi dietatom, ktore hra zlte od 8 rokov a dietatom, ktore zacne az ako 10-11 rocne.... Dolezite je dieta nepretazit, vtedy nestrati motivaciu. Poznam deti vo veku dcery, tie trenuju hadam kazdy den, chodia aj na 7 turnajov za mesiac!...proste sialenstvo a uplne zbytocne, vo veku od 8 do cca 12-13 rokov nikoho nezujima, ci je dieta najlepsie alebo nie, este stale to nemusi nic znamenat, akurat si koleduju o vyhorenie. Presli sme si tym s bratom, takze viem... 😎. Inak, dcere sedia tie zlte viac, ako oranzove.A tvoj syn hra s akymi loptami? A v pohode moze trenovat s trenerom so zelenymi, ci zltymi a nadalej hrat druzstva a oficialnu kategoriu. Tuto to tak robia vsetci, co chcu nieco dosiahnut.

aliza
20. feb 2014

@digysa no u nas su spongie az do 8 rokov 😖, tie cervene sa pouzivaju len ked je outdoor turnaj.

digysa
20. feb 2014

@aliza Spongie do 8 rokov to je volovina. To by som nerobila. To je predsa pre 4-rocne deti.
My by sme tiez mohli hrat so zltymi privatne a v druzstve hrat s oranzovymi, ale to som tu este nikoho nevidela robit. Ved to idete vlastne dozadu.......ak dieta raz zacne hrat s orazovou loptou, tak nesmie prejst na spongiu.
To iste plati o zltej.......ak zacne hrat s regular zltou loptou, ja by som ju uz na oranzove nedavala...podla mna to je chaos.
Ved pri oranzovych loptach mas aj mensi dvorec. Ked sa moj syn dostane na zlte, tym padom skoncil z ostatnymi loptami.

Toto su lopty co sa pouzivaju.....zacina sa tymi spongiami (ale napr. ja by som to dala tak dietatu co ma 3-4 roky)
Od 5 rokov hraju s cervenou
Od 8 s oranzovou
od 10 so zelenou ( u nas ale mame tie zlte lopty so zelenou bodkou)
od 11-12 uz je sa to meni na zltu (zalezi od dietata a jeho vykonu)

Dobre si pozri aj, ze kurty maju ine parametre. PReto by som neodporucala, aby tvoja dcerka prechadzala z oranzovej na zltu a naopak..... Ked uz hra so zltymi, tak by som pokracovala.....

digysa
20. feb 2014
digysa
20. feb 2014

@aliza Ked som bola na Slovensku, tak som dala syna v lete na tenis a tam je to tiez tak. Tiez hraju s tymito loptami. Tak som bola celkom rada, ze nemusi menit velkost dvorca a lopty.

trend270
20. feb 2014

Čo tak folklorny súbor? Ono to tak nevyzerá, ale tanec je riadna drina. Chlapcov majú väčšinou malo, tak sa potešia každému. Ak aj nie je na šport, môže mat dobru rytmiku (športovci sú väčšinou na tanec tvrdí) a hudobný sluch. Nejde tam o žiadne extra výkony, bude v kolektive, trosku možno pocestuje. Ak by ho aj nebavil tanec, môže spievať alebo hrať na hudobný nástroj .

aliza
20. feb 2014

@digysa asi sme dost mimo temy, tak snad nam zakladatelka temy prepaci 😒. Mozme si pisat v IP, ak chces. Dcera este minuly rok v aprili tesne pred 8.narodeninami hrala s tymi penovymi loptami, dokonca aj turnaje. Vsetky kluby s nimi hraju, dokonca aj v High Performance Centre. Dcera uz nebude hrat s oranzovymi, bude stale na zltych, ale v lete si mozno pojde zahrat nejaky oranzovy turnaj. Ak to nebude zvladat, nechame to tak a pockame az na zelene, nic jej neunikne, v tomto veku je dolezita technika, mala by mat vsetky udery do toho 11.roku, potom moze hrat zapasy, kolko len chce. Ako som pisala, ten system je vsade, aj sa respektuje, ale hlavne u rekreantov, aby mal kazdy sancu hrat tenis, aby to bolo jednoduchsie a lahsie pre deti 'of all abilities,' ale ak dieta robi tenis vrcholovo, tak sa to nedodrzuje, aby sa nespomalil vyvin. Ale je na to na kazdom rodicovi, pre aku cestu sa rozhodne. Si pozri na nete nejake tie 'prodigy' tenisove, najma z USA, ziadne cervene, ci oranzove lopty tam neuvidis. Ako som pisala, dolezite je to neprestrelit a dieta nepretazit, samotne zlte lopty a velky dvorec dietatu neublizia, iba prilis ambiciozni rodicia 😀.

adelusha
21. feb 2014

@jaja1979 mozno je len taka povaha a mozno by bolo dobre ist sa poradit s nejakym rehabilitacnym lekarom. Mam dvoch synov, starsi sa narodil vacsi, na druhej alebo tretej poradni sa lekarke nepacilo ze sa nepritahuje za rucky a povedala ze na buducej poradni ma posle na rehab, ale potom sa jej to uz zdalo v poriadku tak sme nikam nesli. Potom velmi pribral (vycical ma 🙂 ) a hoci sedel, lozil aj chodil primerane veku, dost casto padal a zacali mu vytrcat spodne rebra. Po 2,5 roku sa mi narodil druhy syn a od 1. mesiaca som s nim chodila cvicit, lebo mal nekontrolovane svalove trasy, epilepsiu vylucili, takze to bolo z toho ako bol ulozeny v maternici (mala som mensie brucho, bol viac pritlaceny na moju chrbticu), mal stuhnute svaly. Natrapila som sa s nim, stale mi prizvukovali ze ho nemam ucit chodit, vobec nechodil zaveseny na prsty (usetrila som aj svoj chrbat), chodit zacal az v 15. mesiacoch. A teraz zvazujem ze ho dam na gymnastiku, len beha, lozi po vyskach, ma skvely balans, robi kotrmelce jedna radost. So starsim som nakoniec sla pred pol rokom, lebo sa uz hrozne hrbil, teraz cvicime - v mensej frekvencii ako s mladsim a s velkymi protestami ☹ nakoniec velmi lutujem, ze sme necvicili od mala. Teraz ma 6 rokov, vytiahol sa, nastastie nie je tucny, ale ma slabe brusne svaly a hoci sa aj snazi sportovat, tak sa vsetko dlho uci. Plavanie ho celkom bavi, ale este neplava celkom sam (s doskou) a dedko ho parkrat vzal na turu, chvalil ho ze ma vydrz 🙂 teraz skusame korcule- minuly rok to manzel po prvom pokuse vzdal. A inac na tej rehabilitacii nam dali zostavy cvikov, ktore ma zvladnut a bola som fakt prekvapena ako pri niektorych plakal, ze ho to boli (skratene svaly) a ja to spravim bez problemov. Pritom deti su ohybnejsie, takze sa jasne ukazalo ze tam je ozaj problem so svalmi.

norgy
22. sep 2024

@jaja1979 dobrý deň, aj keď je tomu už 10 rokov tak skúsim a opýtam sa ako sa to nakoniec so synom vykrystalizovalo? Ako zvládal v škole telesnú a podobne? Ďakujem pekne za info

Strana
z2