Aké aktivity majú vaše 5-ročné deti?
Ahojte, ake maju vase patrocne deticky aktivity? Chodite s nimi na kruzky alebo ako s nimi travite volny cas? Lyzuju uz, korculuju atd? Nas mal v oktobri 5, bojim sa ci nieco nezanedbavame :( dr mi povedal, ze by mal uz chodit na kruzok - sport. Som myslela, ze tym ze je v lesnej triede a maju aj telocvik raz tyzdenne pohybu ma az az, stale su vonku a vela chodia a tak. Tiez ake mate aktivity, co sa umenia tyka a celkovo rozvoja? Vdaka
@pato88 Moj vobec nie je na sporty, chodime ked tak na prechadzky, vylety alebo pomaha muzovi okolo domu. Kruzky ma len v skolke, keramiku a taky o pocitoch, kde sa ucia ako rozoznat a spracovat nejake emocie. Je to v ramci doobedia v skolke ale robia to externisti. Inac je technicky typ, takze jeho aktivity su vacsinou take, ze nieco stavia, montuje, rozobera, vyraba, zapaja elektricke obvody a tak 🙂 Hudbu ma rad, takze to spolu pocuvame, ale dospelacku.
@pato88 ja mam o rok mladsiu. Tiez tozmyslam, ze by som ju dala na nejaky kruzok. Ale len preto, ze vidim, ze je sikovna na pohyb, trochu ju rozvijat. Myslim, ze nejaky tanec by sa jej pacil. Teraz maju v skolke 1x tyzdenne zumbu. Inak si ale myslim, ze ma pohybu dost, takze by dom to neriesila kvoli tomu, ze zanedbavam jej fyzicku stranku ☺️ jedine, co mi napada, ze preco by to pediater riesil, je nadvaha
@pato88 5ročné dieťa by už malo byť schopné zvládať korčuľovanie a bicyklovanie, ak je aspoň priemerne športovo zdatné. Môj sa v tom veku už trocha vedel lyžovať, slušne liezol a učil sa plávať, hoci síce nie je športové drevo, ale jeho silné stránky sú inde, žiadny športový génius to nie je. Myslím, že tieto aktivity tvojmu synovi len prospejú, ak ich zaradíte. Ale vyjadrenie tvojho lekára nechápem. Dieťa je v kolektive, dieťa má dostatok pohybu, nevidím dôvod, aby to hneď musel byť organizovaný šport, ak z neho nechcete mať športovca. Problém krúžkov je ten, že je brutálne ťažké nájsť taký, kde deti len nezáväzne športujú a nie sú fanatickým okolím hnané do výkonov, najmä pri kolektívnych športoch.
Ak sa sami necítite na to, aby ste ho učili plávať či korčuľovať, je to v poriadku a jednoducho to zverte odbornikovi.
@pato88 hlavne sa vôbec nenechaj demotivovat super motivovanými rodicmi, ktorých deti chodia na krúžky 5 x týždenne.
Moja chodí na activitykids, pohybový krúžok, lego krúžok v škôlke. Bude mať lyziarsky, plavecký, bicykluje, kolobežkuje.
Nechodí na žiadne krúžky, možno začne ako predskolak (5,5) ale to tiež nie je iste. Kedze ma problém s rečou navštevujeme terapie a logopediu. Podľa mňa sú krúžky mimo školy dost drahé a najmä sa to neoplatí ak mám často choré dieťa. Ale inak sme veľa vonku a ako rodina sa snažíme travit veľa času spolu a podnikať aktivity, ktoré nás bavia všetkých (bicykle, loptové hry,...).
Starší syn napriklad tiež nechodil na krúžky začal až keď prejavil záujem o šport, ktorý ho neviem učiť.
@slaviivals nie nadvaha, ale ze ma miernu preferenciu na lavu stranu a aby bol nuteny vyuzivat obe. neviem, ja som si nic nevsimla, aj ucitelky ho chvalia, ze je na telocviku sikovny na obe strany a povodna docasna dr tiez nic, chodili sme k nej posledny rok a pol, az teraz som vyuzila, ze mame babatko, cize mnou vybrany a doktor s dobrym menom musel zobrat babo, tak nakoniec zobral aj starsieho a ten na to hned upozornil. Ja som ho dala na malovanie na jesen, ked dovrsil 5 rokov, ale nechcel tam chodit, teraz presli 3 mesiace a pyta sa na to. Na pohybovy kruzok som nechcela este kym ma ten les, lebo maju skolu (sme mimo SVK) do stvrtej a ozaj ich niekedy dost znicia a pride mi niekedy unaveny dost.
@annm81 ved aj ja som si myslela, ze este nejaky extra kruzok nepotrebuje, preto sa pytam, ako to maju ini. bicykluje sa uz pekne, uz chceme na jar chodit na “cuklotury” s nim, korculovat ho ucim, ale este nevie ist sam, iba s takym tulenom, ale vidim kazdy tyzden, ze je sikovnejsi, lyzovat tiez uz bol tak akoze, este mal len 3 a poslednu zimu som bola tehotna tak ideme az teraz…
To zdôvodnenie lekára si mala spomenúť hneď, lebo to stavia veci do úplne iného svetla. V takomto pripade by som skúsila osloviť fyzioterapeuta, nech sa na dieťa pozrie, lebo z nás tu nikto, na rozdiel od lekára, dieťa nevidel. Nie som odborník, ale podľa mňa by bol pri takomto probléme dobrý nápad pravidelné plávanie, naučené niekým, kto vie technicky dobre plávať
@pseudomonas87 nie nedam sa demotivovat 🙂 nas je celkovo sikovny na sport a dost sa mu venujeme, mame radi s muzom sport, tak ho vedieme k tomu, aby bol uz vacsi ako partak, ze sa s nim da aj na lyze, bicykel atd. len som ostala taka mimo, ze ten doktor povedal, ze by uz mal mat nieco pravidelne, chcela som si porovnat…ja som ho teda od 05.01 nahlasila na tiez taky pohybovy tak uvidime. 🙂 ale vasa je teda sikula!
@annm81 fyzio nepotrebuje, nema to zle a ako vravim ani laickym okom viditelne a povodna dr to ani nespomenula. vraj len staci nejaky sport… na plavanie zacne na jesen, vsetky kurzy su az od 6 rokov, ale to urcite chcem, aby chodil. Ja som len bola zvedava, ze ako ini rozvijaju deti a co ich ucia…
@pato88 ak ma oreferenciu lavej strany, ale "ty nic nevidis", prosim, ver pediatrocvi a ako
@annm81 pise, treba navstivit fyzioterapeuta, a ak on povie, ze to je v poriadku, tak az vtedy bude. Laicky mas xy rodicov, ktory nic nevidia, az kym nie je neskoro. Aj my sme cvicili so synom, tiez som si mohla povedat, ze mu "nic" nie je.
Kruzok sportovy je dobry v tom, ze 5r dieta uz musi byt schopne vyydrzat hodinu pracovat pod vedenim trenera, sustredit sa, nechat sa viest, mat v nom prirodzenu autoritu ktoru nasleduje. Je to uplne ine ako to, ked je dieta "cely den vonku". Nas chodi na pohybovy kruzok od 3r a to je z kruzkov vsetko, 5r dietatu to staci. Netreba to prehanat. Co sa pohybu tyka, chodime vela na turistiky, prechadzky a bicykle. Plus 1x tyzdenne tento kruzok. Urcite by som dohodla konzultaciu u fyzio, a potom uvidis, ako dalej.
Inak celodennym behanim po vonku ak naozaj ma preferenciu jednej strany, si to len prihorsi.
Nemusi Ak ho to nebavi. Mozte vyskusat, ci ho nieco nadchne. Moje dve najmladsie su velmi vsestranne. Obe chodili do Montessori skolky s pridavkom aktivna, nieco na sposob lesna len mali normalne domovsku skolku. Najmladsia mala pred Par dnami 6 rokov, chodi do prvej triedy. Od 4 chodi na huste a Plava v oddiely. Od septembra v skupine najmladsich zavodnych plavcov. Podobne starsia dcera. Plus obe chodia na Triathlon a raz do tyzdna hraju tenis-ten ale len ako zabava. Starsia Este jazdi na koni. Ale Oni to vyslovene chcu. Moj muz je Hobby triatlet, ja Plavec-bezec. S tenisom a konmi my dvaja nic nemame. To si vybrali same. Chalani su pravy Opak. Nie velmi sportive typy . Starsi dvaja hraju od mala futbal, treti vyskusal futbal a Karate, Ale on je doslova sportove drevo. Ale vsetci piati od 3-4eoch rokov bicykluju a lyzuju, Copane lyzuju od 2,5 roka. Akkurat sme sa vratili z lyzovacky v Rakusku. Ale lyzovanie je zase, co nas tiez ako Rodinu spaja. Je nas 7 a vsetci radi lyzuju aj Nase sportove drevo🤣
@pato88 ak sa ti zda, ze ma pohybu dost, skuste fyzioterapeuta a cvicit doma len ☺️
Dakujem vsetkym za napady a cas. To lego skusim nieco take pozriet. Naozaj mi neslo o to, aby sa tu rozoberalo, ci maly potrebuje fyzio alebo nie. Riadim sa tym, co povedal doktor a konzultujem to s muzom a myslim to su jedini ludia, co k tomu maju pravo nieco povedat. Doktor povedal, ze fyzio syn nepotrebuje a odporuca mu chodit ma sport. Nahlasila som ho teda na pohybove cvicenia, ale chcela som a hladala som napady na ten sport a ked uz som sa pytala, tak teda aj celkovo, co robia ini s detmi. Nas chodi denne na kolobezke a bicykli, v lese vela chodia, je nauceny vydrzat ozaj daleko, maju raz tyzdenne ten telocvik s nejakym externistom, inak vela tvoria a varia v skole, maluje, striha, ma hodne trpezlivoati s tym, doma kraja a supe zeleninu a celkovo rad kolace robi, hrame stolove hry, zosity s aktivitami robime, citam mu vela, uci sa pesnicky detske, chodime na tury, muz s nim hrava futbal a ja s nim chodim korculovat. Ideme sa ucit lyzovat. Hladala som mu nejaky sport teda, ale skoro vsetky, co som nasla su od 6 rokov (karate, plavanie, basketbal…) a ozaj ma uz nenapada co viac s nim robit sprtovo. Futbal beru od 5 rokov, ale to nechcem, ze este aj tam bude vonku.
@pato88 mna si navnadila dat deti na plavanie ☺️ pojde uz aj 3-rocna

@pato88 5 ročný korčuľoval bicykloval lyzoval plával. Chodil 4x týždenne na gymnastiku a 2x na plavanie. On má vyslovene rad šport, pohyb.
Výtvarná či keramika ho vôbec nebavili. Úplne mi stačilo že kreslili či niečo tvorili v škôlke
Veľa sme chodili na rôzne vylety. To sa mu páčilo