Ako riešiť nevôľu dieťaťa chodiť na tanečné tréningy?
Ahojte. Dcerka je druhacka. Vyzorom vsak na 10 rokov.
Ako prvacka chodila na tanecnu tesila sa.
Potom ju ale koli tomu, ze bola v skupine sikona, a aj vyssia, preradili do vyssej skupiny. Ale tu nejak nastal problem. Nejak nema radost ked tam ide. Mam pocit ze je smutnejsia a ze sa tam proste neciti dobre.
A ze je to moc narocne. Proste nicnine neriesime len tanecnu.. Ale nie je to absoltune o radosti.chodi na profesionalny tanec. A jasne ze pani ucitelka musi byt prisna aby to snimi perfektne nacvicila. Ona ale asi moc nema rada taky pristup.
Inac je sikovna, poslucha, pracuje. Ale neviem ci tam ma zotrvavat ked ma taketo pocity z toho.
Pani ucitelka odporucila aby viac trenovala doma a vzdy si to precvicila a ze potom jej tam bude lepsie. Ako by ste to vy riesili. Ci ma chodit alebo nie..
(Urazky a ponizovanie si mozte odpustit to nepotrebujem a po pravde ma to ani neurobi smutnou ani nahnevanovtakze to budete pisat zbytocne.)
@anonym_autor dala by som dieťa tam, kde je spokojné.
Každý krúžok má byť pre radosť a nie,aby sa dieťa trápilo. Porozprávaj sa s ňou a opytaj sa, či tam chce chodiť. Veď sama ti povie.
Ja by som s nou asi spravila dohodu, ze ak vydrzi este 2-3 mesiace a jej pocity sa nezmenia, tak sa ju pokusis prehlasit do povodnej skupiny. Mozno si zvykne, mozno ju ten slub upokoji.
tiež by som si s ňou v kľude sadla a porozprávala sa o tom, je už druháčka, takže už ako taký rozum má..a tiež som toho názoru, že krúžok má byť pre radosť a nie chodiť niekam, čo ju nebaví a ešte za to aj platiť..
Dam tomu este dva tri mesiace a ak sa to nezmeni tak ju dam inde. Dakujem🙏🙏🙏
by sme už "doklepali" koniec roka. školského.
Aj by som jej to zrusila... Ale vcera mi tancovala sama ako ona chcela a bolo to tak krasne... Proste ma uzasne pohyby...mozbo skusim s nou ze nech trosku viac doma trenuje a potom ju to aj chyti mozno ak to bude lepsie vediet... Ale jasne musi byt ona stastna... Ak sa to nedostavi dame ju inde. Vdaka ♥️
Dam tomu este dva tri mesiace a ak sa to nezmeni tak ju dam inde. Dakujem🙏🙏🙏
@anonym_autor 2-3 mesiace je pre take malé dieťa dlha doba. Ja by som zmenila krúžok čím skôr.
Krúžok má by pre dieťa radosť pohoda oddych a nie trápenie
Určite nájdeš aj iný tanečný krúžok
Ok este teraz budu vystupovat odvystupuju a spytam sa jej co dalej. Ale spravim teda ako ona bude chciet...ja chcem jej stastie a radost
Mám iný názor ako vyššie uvedené. Ak niekto chce robiť niečo profesionálne, tak to nikdy nebude iba radosť. Žiadny profi športovec či tanečník sa na vrchol nedostal vďaka tomu, že trénovanie bola iba radosť. Každý sa dostal na vrchol IBA preto, že tvrdo makal. A makačka bolí. A rovnako to chodí aj v "bežných zamestnaniach". Tí, ktorí sú úspešní, sú úspešní vďaka makaniu. Či ide o remeselníka, manažéra, lekára, atď. Takže dcére by som vysvetlila, ako to v živote chodí. Že ak chce tancovať profesionálne, tak musí vedieť znášať aj bolesť a musí sa nastaviť na to, že nebude vnímať tú bolesť, ale to, čo jej to prinesie. Ak bolesť nechce zažiť, tak sa vyberie krúžok, ktorý bude iba pre radosť. To, ktorým smerom pôjde, je na nej, ona nech sa rozhodne, ty budeš stáť na jej strane a podporíš ju, nech rozhodnutie bude akékoľvek. Ale hoci je ešte malá, zároveň je už dostatočne veľká na takúto diskusiu, na takýto pohľad. Aby vedela, aké má možnosti a vybrala si na základe toho, že to bude mať riadne vysvetlené.
Mám iný názor ako vyššie uvedené. Ak niekto chce robiť niečo profesionálne, tak to nikdy nebude iba radosť. Žiadny profi športovec či tanečník sa na vrchol nedostal vďaka tomu, že trénovanie bola iba radosť. Každý sa dostal na vrchol IBA preto, že tvrdo makal. A makačka bolí. A rovnako to chodí aj v "bežných zamestnaniach". Tí, ktorí sú úspešní, sú úspešní vďaka makaniu. Či ide o remeselníka, manažéra, lekára, atď. Takže dcére by som vysvetlila, ako to v živote chodí. Že ak chce tancovať profesionálne, tak musí vedieť znášať aj bolesť a musí sa nastaviť na to, že nebude vnímať tú bolesť, ale to, čo jej to prinesie. Ak bolesť nechce zažiť, tak sa vyberie krúžok, ktorý bude iba pre radosť. To, ktorým smerom pôjde, je na nej, ona nech sa rozhodne, ty budeš stáť na jej strane a podporíš ju, nech rozhodnutie bude akékoľvek. Ale hoci je ešte malá, zároveň je už dostatočne veľká na takúto diskusiu, na takýto pohľad. Aby vedela, aké má možnosti a vybrala si na základe toho, že to bude mať riadne vysvetlené.
@melanta úplne súhlasím
@melanta ano prave to stale zvazujem. Preto nad tym rozmyslam, preto to nechcem zahodit len tak.
Lebo ma nadanie. Este k tomu je ak prekrasna ze jej to nesmierne sedi...
Est to s nou predebatujem
Ale psobne si myslim, ze ked bude cvicit aj doma, tak ten tanec bude lepsie vediet bude sa tam citit aj lepsie. Musim jej asi pomoct ziskat istotu v tom tanci a potom to bude super.
@melanta ano prave to stale zvazujem. Preto nad tym rozmyslam, preto to nechcem zahodit len tak.
Ale psobne si myslim, ze ked bude cvicit aj doma, tak ten tanec bude lepsie vediet bude sa tam citit aj lepsie. Musim jej asi pomoct ziskat istotu v tom tanci a potom to bude super.
@anonym_autor To, ze ma niekto nadanie, neznamena ze tam musi chodit a uz vobec to neznamena, ze sa tym musi zivit. Ber ohlad aj na jej pocity.
Ja mam tiez iny nazor ako vyssie uvedene komentare. Ak si dcera kruzok vybrala sama a ak to chce robit profesionalne, tak v tom musi vytrvat. To akoze kazdu jednu prekazku odstranime detom ked su z toho smutne alebo je to narocnejsie alebo ucitelka prisna? Presne preto tu mame potom generaciu ktora okamzite uteka. Zo skoly, zo zamestnania aj zo vztahu. Lebo ved "najdolezitejsi je moj komfort a zijeme len raz". Ale ucit dieta vytrvat a ucit ho urcitej "stalosti", to sa dnes uz nenosi. Lebo teda kazdy kto trochu zije v realite tak vie, ze 99% mladych ludi a deti jednoducho vsetko prestane bavit po chvili, a je jedno ci ide o kruzok alebo o psa, je to normalne.
Pozor, sto ludi sto chuti. Ano, aj dnes sa razia nazory, ze ved nech dieta aj kazdy rok meni kruzok ked chce. Takze je to na kazdom, aby si zvazil ako a v com bude dieta viest a ako hladat tu zlatu strednu cestu, medzi tym aby sa dieta nenaucilo ze hocico si rozmysli ukaze prstom a cela konstelacia svetu sa zmeni a medzi tym, ze decko uz ma psych.poruchy a chce sa pomaly obesit lebo nenavidi tanecnu (zvelicujem, ale myslim ze sa chapeme).
Mnohi dospeli Ti dnes povedia ze doteraz nechapu preco ho rodic nutil chodit na ten a ten kruzok, ktory neznasal a nikdy z toho nic nemal.
A mnohi Ti povedia ze su stastni ze im rodicia nedovolili kruzok nechat aj ked robili ako deti sceny a nechceli tam chodit, lebo im to vela dalo neskor (partie, hobby, skills, smerovanie, moznost prace).
Takze... Drzim palce pri hladani cesty.
@anonym_autor asi to nie je jednoduché. Moja dcéra ako dieťa chodila na množstvo krúžkov, všetko len pre radosť, nič nechcela robiť tak naozaj. Čiže takúto dilemu som nemusela riešiť. Zato u kamošky som videla, ako to vyzerá, keď rodič chce viac ako dieťa. Dcéra jej chodila roky na tenis, tréningy, kopec peňazí, plač, neviem koľko trénerov muselo kamoške povedať, že z jej dcéry nikdy nebude Navrátilová a že nemá cenu hrať tenis inak ako rekreačne. Takže je super, že ju do toho netlačíš nasilu. Ak však ten potenciál má a baví ju to, tak je potrebné o tom s dieťaťom veľa hovoriť, aby to pochopilo a rozhodlo sa na základe toho, že tých informácií bude mať dostatok. Aj tých, ktoré možno nechce počuť, pretože nie sú príjemné. Možno poukázať na úspešných športovcov, ktorých dcéra pozná a poukázať na to, že tam kde sú, sa dostali vďaka makačke.
@anonym_autor To, ze ma niekto nadanie, neznamena ze tam musi chodit a uz vobec to neznamena, ze sa tym musi zivit. Ber ohlad aj na jej pocity.
@beata_k nemusi, ale Ty ako rodic tiez musis vediet zvazit, kedy preco a ake pocity to dieta ma a ci sa s tym da robit aj nieco ine ako "vzdy vsetko vzdat" ked je tazsie obdobie. Kedze deti sa s emociami a pocitmi ucia pracovat a nemaju ich zvladnute tak ako dospeli (niezeby vsetci dospeli v tom mali jasno 😁 ) od toho je tu ten rodic, aby vyhodnotil situaciu a neriadil sa IBA a aktualnym pocitom svojho dietata. Lebo to potom mozeme aplikovat na vsetky zivotne situacie, ktore dieta chce jeden den tak a jeden tak...
@beata_k nemusi, ale Ty ako rodic tiez musis vediet zvazit, kedy preco a ake pocity to dieta ma a ci sa s tym da robit aj nieco ine ako "vzdy vsetko vzdat" ked je tazsie obdobie. Kedze deti sa s emociami a pocitmi ucia pracovat a nemaju ich zvladnute tak ako dospeli (niezeby vsetci dospeli v tom mali jasno 😁 ) od toho je tu ten rodic, aby vyhodnotil situaciu a neriadil sa IBA a aktualnym pocitom svojho dietata. Lebo to potom mozeme aplikovat na vsetky zivotne situacie, ktore dieta chce jeden den tak a jeden tak...
@anonym_e90a99 Osobne som videla ako sa tlaci na talentovane dieta. Talent mal o tom pokoj, ale jednoducho to nechcel. Matka prestala tlacit na dieta az ked jej doma pravidelne zvracalo od stresu. Je tazke urcit kedy na dieta pritlacit a kedy nechat talent tak. Ano, detom sa nechce. Ale vo vseobecnosti z toho maju radost ked uz tam su. Tuto mam dojem, ze dieta sa tam neciti dobre...len ma radost z tanca. Vidim v tom rozdiel.
Ano. Baby neda sa mi. Lajkovat, ale dakujem za kazdu jednu odpoved presne preto potrebujem pocut aj ine nazory, lebo ja tomu aj vsetkemu rozumiem a ano aj dcera revala ze nechce anglictinu a teraz chodi na c1 starsia a vie ju luxusne.
Aj som ju vtedy bola odhlasovat aj 3 krat ale ucitel povedal, ze v ziadnom pripade jej nemam ustupit. Nejak sme to dali.
Urcite sa jej povenujem v tom aby viac cvicila pojde to lepsie a bude aj ona rast v svojich ociach... Ak to aj tak bude zle ze by jej mavalo byt zle tak jasne ze to nechame tak. Ale skusime najskor najst cesti aby to bolo.fajn♥️
Nikdy by som dieťa nenútila chodiť tam, kde sa necíti dobre. Ak mala tanec rada, skúste zmeniť tanečnú školu. Možno na nejakú skôr "hobby" kde neberú vsetko smrteľne vážne a dieťa sa tam zabaví a oddýchne si.
Ano. Baby neda sa mi. Lajkovat, ale dakujem za kazdu jednu odpoved presne preto potrebujem pocut aj ine nazory, lebo ja tomu aj vsetkemu rozumiem a ano aj dcera revala ze nechce anglictinu a teraz chodi na c1 starsia a vie ju luxusne.
Aj som ju vtedy bola odhlasovat aj 3 krat ale ucitel povedal, ze v ziadnom pripade jej nemam ustupit. Nejak sme to dali.
Urcite sa jej povenujem v tom aby viac cvicila pojde to lepsie a bude aj ona rast v svojich ociach... Ak to aj tak bude zle ze by jej mavalo byt zle tak jasne ze to nechame tak. Ale skusime najskor najst cesti aby to bolo.fajn♥️
@anonym_autor koľkokrát do týždňa trénuje? Posúva sa dopredu? Vidí výsledky? Teraz je tréningová sezóna potom príde súťažná a zas to bude o inom, keď bude stáť na pódiu a pripadne sa umiestnia. Profi tanec ste vybrali v akom zmysle? Lebo profi takéto malé tanečnice pokiaľ netrenuje v detskej sekcii baletu divadla ani nepoznám.
Trénerka ju do choreografii stavia, či odsúva bokom?
To, že jej to teraz ide horšie je normálne ak je vo výkonnostne vyššej skupine. Je to len obdobie. U mňa by dokončila školský rok. Toto je od septembra príliš krátko v novej skupine na nájdenie si miesta.
@anonym_autor trénuje v ZUŠ či tanečnej škole? V miestnej či vychytenej? Vždy keď deti niečo dlhšie robia príde krízové obdobie. Je to normálne. Pokiaľ tlak nie je vyslovene neprimeraný v zmysle, že učiteľka ju zhadzuje, dievčatá sa smejú, je tam nezdrava konkurencia a tlak na výkon v zmysle nezaujíma ma, že máš teplotu ak neprídeš na tréning, vyhodím ta zo zostav a pod... ked sa zatiaľ iba v tej skupine nenašla a mierne zaostáva, čo je ako som písala úplne normálne po prechode na vyšší level, podporila by som ju zostať.
@anonym_autor Dcérka si asi predstavovala inú formu, že si zatancuje, zabaví sa, ale toto vyzerá naozaj na tanečný šport, kde naozaj treba tvrdšie a pravidelne trénovať. Skús sa jej opýtať, čo by ju bavilo robiť, aby to nedopadlo tak, že s týmto skončí a nič. To by bola škoda.
@anonym_autor dcera tiez tancuje ,od škôlky, zatial je druhý stupeň ZŠ. Tento sk.rok ju preradila trénerka k starším a aj iny štýl, okrem toho ma aj dve svoje obľúbené skupiny, v ktorých tancuje. Ale v tej novej skupine sa necítila dobre a ani ju to nebavilo, hned na zaciatku to riešila a trénerka jej vyhovela, prehodila ju naspat k mladším. Lenže tam zas vyzerala ako ich učiteľka, kvalitativne je na inej úrovni . Trvalo to necele 2 mesiace a potom sa sama dcera pýtala k tym starším, ze to skúsi . Teraz je uz spokojná. Skúste to vybaviť aby išla naspäť do pôvodnej skupiny a čas ukáže.
Spýtala by som sa dcéry, a neriešila mamičky, ani učiteľky ani nikoho, dieťa mi je najpodstatnejšie, syn tiež chodil na futbal potom som videla, že musím tam ísť atď. dali sme si rozhovor a povedal, že nechce chodiť tak rok nechodil nikde predsa nebudem dieťa nútiť, z ničoho nič prišiel po vyše roku, že on ide chodiť na ten a ten šport, dobre chod a teraz žiari šťastím, že robí čo ho baví, vyslovene to dieťa sa musí tešiť dopredu, že juchu bude zajtra tréning, čiže za mňa ja by som dieťa odhlásila a nerobila ešte sa dohodneme ešte viac sa jej to sprotivi
môj syn závodne pláva, menili sme kvôli tomu aj školu, prešiel zo štandardnej školy na športovú. Trénuje každý deň v rámci vyučovania aj po škole. Zo začiatku nadšenie, potom to prišlo...on nechce chodiť na tréning, jeho všetko bolí, blicoval, vymýšľal, chcel sa vrátiť na starú školu.
Bolo to ťažké obdobie, nechcela som aby sa tak rýchlo vzdal, na druhej strane som nechcela byť matka ktorá ho do niečoho núti.
Našťastie vydržal, prišli prvé úspechy, tie ho tlačia dopredu, pridáva si tréningy, okrem povinných tréningov pridáva aj individuálne...
Možno by som skúsila len vydržať...
Neviem či chodí na nejaké súťaže...určite ju tam podporiť návštevou, kúpiť jej prípadne nejaký pekný dres na cvičenie (my sme napríklad po tom čo sa prvý krát kvalifikoval na Majstrovstvá Slovenska kúpili prvé pretekárske plavky - dovtedy mal obyčajné)
Držím palce nech je dcéra šťastná v tom čo robí a ty s ňou ♥
@anonym_autor koľkokrát do týždňa trénuje? Posúva sa dopredu? Vidí výsledky? Teraz je tréningová sezóna potom príde súťažná a zas to bude o inom, keď bude stáť na pódiu a pripadne sa umiestnia. Profi tanec ste vybrali v akom zmysle? Lebo profi takéto malé tanečnice pokiaľ netrenuje v detskej sekcii baletu divadla ani nepoznám.
Trénerka ju do choreografii stavia, či odsúva bokom?
To, že jej to teraz ide horšie je normálne ak je vo výkonnostne vyššej skupine. Je to len obdobie. U mňa by dokončila školský rok. Toto je od septembra príliš krátko v novej skupine na nájdenie si miesta.
@janage nie nie je tam taky tlak ze by ju deptali to nie. Urcitelka mi to vysvetlila tak, ze v tej starej skupine bola naj a teraz nie je naj. Tak aj prero musim ju povzbudit aby ziskala istotu pebo sikovna je. Treningy su dva krat tyzdenne hodinu a pol
Ale doma sa nevenuje tomu
Musi zacat aby to bolo. Lepsie.
@anonym_autor trénuje v ZUŠ či tanečnej škole? V miestnej či vychytenej? Vždy keď deti niečo dlhšie robia príde krízové obdobie. Je to normálne. Pokiaľ tlak nie je vyslovene neprimeraný v zmysle, že učiteľka ju zhadzuje, dievčatá sa smejú, je tam nezdrava konkurencia a tlak na výkon v zmysle nezaujíma ma, že máš teplotu ak neprídeš na tréning, vyhodím ta zo zostav a pod... ked sa zatiaľ iba v tej skupine nenašla a mierne zaostáva, čo je ako som písala úplne normálne po prechode na vyšší level, podporila by som ju zostať.
@janage trenuje v zus ale chodia aj na sutaze a tance su brutalne... Je to kontemplaticny tanec. Ju to bavi ale ako keby nesedi jej to tam naokolo. Ale estejasne ze to s nou preberiem
@janage trenuje v zus ale chodia aj na sutaze a tance su brutalne... Je to kontemplaticny tanec. Ju to bavi ale ako keby nesedi jej to tam naokolo. Ale estejasne ze to s nou preberiem
@anonym_autor tak sadnúť a vysvetliť. Moje vždy išlo z nižšej skupiny z predného radu do vyššej do zadného. 😁je to normálne. Nemôže dcéra očakávať že za 3.4 mesiace bude na úrovni báb čo v tej skupine tancujú uz rok, dva. Toto fakt nie je dôvod na hádzanie flintu do Zita. A naučiť sa vyrovnať s vlastným pocitom frustrácie tiež nie je na škodu. Ako sa bude zlepšovať a posúvať ono tá radosť zas príde q hlavne keď ostatné baby su v pohode.
@anonym_autor u nás aj trénerky vysvetľovali, že nie všetky sa presunu do vyššej skupiny lebo je to väčšia záťaž a nie každý to zvládne. Ak ju trénerka posunula vyššie, predpoklady na to má. Ale musí sa porovnávať výlučne sama so sebou, sledovať svoj posun.

@anonym_autor is by som to nechala uplne tak a vybrala nieco ine.