icon

Ako tráviť čas so skoro 3-ročným dieťaťom?

2. júl 2024

Ahojte, syn ma takmer 3r,este toto leto som snim doma. Byvame v byte, mame len jeho, a kedze manzel je stale v praci (nezaraba tak vela aby bolo na opatrovatelky ci sukromne jaslicky a prosim nerieste stranku financi..). Ja sa snazim ako viem, len aby syn nebol len doma zatvoreny. Chvala bohu som pojazdna, cize viem s nim ist na ihriska/farmicky v okrese, striedat ich aby mi nepreplo. Pozorne sledujem udalosti v meste a okoli, vzdy ked sa nieco deje co by bolo prenho vhodne, hoc aj o tri dediny vedla, ideme tam
No len viete, on ma stale este ten obedny spanok. Cize den sa mi deli na doobedie a poobedie. Neviem mu vonku nijak poriesit ten spanok, kociar uz davno nemame lebo uz dlllho chodi, nemozem ho na spanok ulozit do travy na ihrisku. Proste citim ze som takto limitovana, a chcem len vediet nejake napady, ako fungujete vy.
Okrem toho, on ma strasne rad behanie po vonku, po dvore,zvierata a tak, najlepsie keby sme mali niekoho v rodinnom dome kde ho viem bezpecne vypustit a zaroven trebars navarit obed s tym domacim/domacou, no proste snad viete co myslim. No len my nikoho takeho nemame, moji aj muzovi rodicia su bytovi a velmi daleko, surodencov nemame.
Co by ste mi poradili prosim?

sandra49
2. júl 2024

Tiež som toto riešila 🙂 už mi harasilo...ale mala išla do škôlky. Tvoj nejde v septembri? Tiež ma vytacalo ze obecný spanok zvyčajne 2 hodiny rozbil celý deň. Doobeda sme išli max okolo domu, na ihrisko, do obchodu a hotovo a poobede keď sa vyspala, no kým sa najedla atď boli 4 hodiny. Onicom..keď sme išli niekam na výlet tak sme išli ráno kľudne o 9 a keď sme napríklad z výletu išli o 2 ci 3 tak spala v aute. Proste ten jeden den to mala narušené. Ale ako začala chodiť do škôlky aj ten spánok cez víkend sa zmenil a všetko sa to potom zmenilo. 🙂

autor
2. júl 2024

Ano ide na jesen do skolky, no ale co robit dovtedy este 2 mesiace? A presne to mam ako pises, spanok musi byt doma a rozbije den, doobedu max obchod a navarit a hodinku pred panelakom, potom obed a spat, kym vstane, kym zje olovrant, kym sa pozbierame von su aj 3-4 hodiny, a zas planujem len daco na max 3 hodiny lebo sak vecer treba ist domov na veceru, a chystat kupanie, vecernu rutinu... Uz mi hrabe z tohto systemu a uprimne uz chcem aby mal maly aspon 10 rokov 😁😭

kikusenka1
2. júl 2024

Ja mam tiež tak starého syna a mame to podobne. Ráno sme vonku potom sa ponáhľame domov spať. Spi cca 3,5 hodiny a my kým sa vychystame von tak je 16.00-17.00... skúsili sme ísť raz na výlet gal ze si hodinku pospi v aute ale to bola katastrofa . Unavený bol, upistany, bez nálady...

4stanka4
2. júl 2024

Asi ta nepoteším ale moja ma 4 a tiež ešte stále spi. Občas ju necháme bez obedneho spánku ale potom je celá rozhadzana a nie je to dobre. Tiež chodíme po okolí na ihriská, doma sa pohráme-teraz rada kreslí a maľuje tak sa vie pri tom zabaviť. Uz chodí do škôlky ale keď je doma dlhšie co je často keďže býva veľa chorá tak už tiež neviem co vymyslieť keďže sme limitovani chorobou. My mame dom tak to je fajn lebo sa aj okúpe v bazéne,poskace na trampolíne a pod. Ale ten spánok....za jedno som rada ze si pospi ale už sa nám ani neoplatí veľmi niekam chodiť lebo je už dosť hodín.

hanaxxx
2. júl 2024

Teraz, ked budu horucavy, je podla mna celkom fajn, ze este poobede spi. Ked je vonku v chladku cez 30, aj tak by ste nesli von, resp urcite to dietatu neprospeje. Cez najvacsiu palavu si oddychne a potom mozte ist kamkolvek, vidno je dlho, zalezi o kolkej byva unaveny vecer,o kolkej musite byt doma. Ale kupalisko by ste mali po spanku stihnut,nie? Inak tiez neviem velmi nejak program poradit, my sme na tom velmi podobne, len moje dieta poobede nespi, tak je to este horsie, lebo v horucavach je viac unaveny, ale spat nebude ani za svet. K nejakemu jazeru ho nevies zobrat? Kde by sa cvachtal, mohol aj behat.

tinkavvv
2. júl 2024

No mne tento problem riesi kocik. Nechces nejaky z bazaru za par supov? Potom predas dalej. Uspim, dieta pospi, ja si niekam sadnem/lahnem, pripadne skocim na obed... aj vylety s celou rodinou cez vikendy funguju s kocikom na spanok.

deti95060810
2. júl 2024

však bud rada že ešte spí na obed.. mne syn nespával na obed od 18 m a ten deň bol neskutočne dlhýýýý.
keď ti dieťa spí tak máš viac menej oddych aj ty.

hederamonstera
2. júl 2024

Odkial ste? Dojdite k nam😊😊

hederamonstera
2. júl 2024

Aj obycajne prechadzky v lese (v tomto teple super klima;)) kazdy den stacia. Dieta nepotrebuje tolko stimulov, kludne nech sa “nudi” v obkukanom lese

vyrovnanaosoba
2. júl 2024

Môj starší vydrží nespať na obed, ale večer už o 18-19tej spi a potom je už pred 6tou hore...mladsi potrebuje spať, lebo zaspí hocikde aj na ihrisku v tráve 🤣
Takže chodím s nimi von doobeda, potom na obed idú spať a poobede zase vonku. Našťastie I'm stačí odrážadlo, bicykel, deti na ihrisku, máme tu rybník kde chodíme kŕmiť kačky a ryby, alebo pozerať vláčiky. Sém tam sa povozime jednu zastávku 🤭 aby sme stihli spánok.
Väčšinou však výlety riešime cez víkendy, keď je doma manžel, a deti vtedy pospia v aute.

dominikamacakova
2. júl 2024

Moje deti už chvalabohu nespia na obed... Inak je to extrémne obmedzujúce, ja som rada, že nespia. Inak musíš ísť domov na spánok a všetko riešiť buď doobeda, alebo poobede 🤷

zorkahorka
2. júl 2024

chod s nim niekde na obed v case spanku a nech si pospi v aute po ceste. alebo s nim chod doobeda a na obed sa vratte a zaspi v aute. potom len prenes do postele. pripadne - co by sa stalo, keby 1-2 dni v tydni na obed proste nespal alebo by to dospal cestou domov v aute neskor? pripadne odstav auto do tiena, pootvaraj okna alebo aj dvere, ty si sadni von a citaj knihu alebo sa opaluj, a nech spi

letfenixa
3. júl 2024

Náš syn spaval do 6 aj štvrť roka poobede, to boli rozbité dni. Nakoniec to bol až nezvyk, že už môžeme mať celodenný program.

majka1921
3. júl 2024

Podľa mňa máte úplne štandardný režim. My tak fungujeme tiež. Dcéra 3r spí len dnu, vonku nezaspí ani keby čo bolo. Tiež máme dni delené spánkom, no a čo 🤷🏻‍♀️ spánok je pre deti extrémne dôležitý. V tomto veku je pre syna a jeho vývoj dôležitejší kvalitný spánok, než deň nabitý zážitkami. Veľa detí má silný spánkový deficit. Netvrdím, že nejestvujú deti, ktoré v tomto veku už cez obed nespia, ale je to skôr výnimka. Ja ten čas spánku vždy venujem svojmu relaxu - čítam, pozriem si film, nakupujem online :D, chatujem s kamoškami, zacvičím si. Občas keď je nejaká akcia, udalosť tak ten spánok obetujeme, resp.posunieme. Ale inak prispôsobujem program tejto jej potrebe 🙂

paciko9
3. júl 2024

U nas tiez tak bolo, ale ked som niekam chcela ist,tak sme sli, spat som ju nedavala vtedy,sice bolo unavena. Ak som bola dalej popala si v aute. A vecer o 7 uz spala

janka_266
3. júl 2024

preto máme stále odložený kočík, aj keď už rok chodí do škôlky a vyše roka v ňom nebol, keď ideme na celodenný výlet, tak kočík ide s nami, pre istotu, aj keď v ňom nespal ani naposledy, ale aspon sedel, keď už bol unavený, len nechcel spať, aby nič neprepásol :D alebo potom ide spať neskôr, väčšinou zaspí už v aute

dzejny656
3. júl 2024

U nás napríklad malá v tomto veku už potrebovala iné deti, darmo sme išli na ihrisko alebo hocikam, keď tam neboli deti bola ako bez života. Akonáhle prišli deti, hneď ožila. Takže my sme ju jeden mesiac dali do súkromnej škôlky už v lete, chodila tam od 9-15 a bola celá šťastná.

dadka1997
3. júl 2024

Tak predpokladam ze kazdy den takto po vonku nebehate.. ale ja som to riesila s dcerou tak, že som mala buginu a tam som ju uspala a mohla som byť naďalej vonku.. alebo som ju spať nedala, al som videla, že sa s niečim pekne baví

jesenzima
3. júl 2024

My sme to vyriešili tak, že sme obedny spánok prestali riešiť. Keď sme doma si pospi, keď sme vonku, nespí,a ani mu to nechýba, lebo ma aktivity ... Normálne funguje, občas ide večer skôr spať...

mimik79
11. júl 2024

No ale to je jednoducho tak,detičky cez obed spávajú 💁🏻‍♀️, všetky v takomto veku,vo všeobecnosti to myslím...všetci s deťmi sme sa to tak mali,kombinovali sme ako to vychádzalo 💁🏻‍♀️,je to také obdobie,zase bude iné....treba sa tomu len prispôsobiť,veď máte kopu aktivít spolu, čo dokážete vymyslieť...sem tam sa ešte dá že nedáte spinkať a idete na nejaký dlhší výlet.... možno pospi v aute, možno nie....ale z vlastnej skúsenosti aj tak nezaspí,až večer