icon

Ako vyberať detský krúžok pre rozvoj?

2. sep 2024

Ahojte, dnes som sa zamýšľala a chcem sa opýtať na váš názor. Keď prihlasujete dieťa na nejaký krúžok dávate prednosť krúžkom na zlepšenie nejakého nedostatku dieťaťa (napr ak má problémy s hrubou motorikou tak pohybový krúžok, prípadne keď nevie kresliť tak grafomotoricky kurz atď), alebo uprednostňujete krúžok v ktorom je dieťa dobre na jeho zlepšenie a vynikanie v danej oblasti?

Strana
z2
zzzza
2. sep 2024

Popri skole by mali mat deti aj pohybové aktivity, čiže krúžok by som vyberala pohybový, čokoľvek, tenis, futbal, tanec, plávanie, a doučovanie len v nevyhnutnej miere

777januska777
2. sep 2024

Tak možno skus autorka trosku zvoliť. Môj ma tiež nks a pol roka dozadu nevedel poriadne čiary kresliť, jeho grafomotorika bola hrozna. Ale začala som na ten mozog ísť okľukou. Snažím sa s nim robiť veľa pohybu na prepájanie hemisfer, na jemnú motoriku a hrubú motoriku a este čísla. On nemá a nikdy nemal rád sedenie a učenie sa. Takze učíme sa v pohybe, taka škola hrou. A nedávno mal obkreslovat čiary a ja som bola v šoku ako mu to ide, áno chápem, že všetko súvisí od viacerých okolnosti, ale tak možno si práveže od grafomotoriky dajte pauzu a zas sa k tomu neskôr vráťte a bude to už zas inde.

akvi
2. sep 2024

No v žiadnom prípade by som 5 ročné dieťa netýrala "krúžkom", ktorý neznáša. Akože vážne si niekto myslí, že ak dieťa neznáša kresliť, tak drilom a nútením sa nejako zlepší? Akurát bude mať k tomu odpor. Nie všetky deti musia nutne rady kresliť. Moje dieťa tiež neznášalo kreslenie, pretože to je pre skolkara proste príliš statická činnosť, obzvlášť pre chlapcov. Môj v škôlke vždy len zacmaral výkres alebo omaľovánku a pod , pretože sa mu nechcelo pri tom sedieť. A btw, aby dieťa mohlo rozvíjať jemnú motoriku, potrebuje v prvom rade veľa pohybu, tvoje dieťa vie veľmi dobre, čo potrebuje, preto ho láka futbal. Takže bez váhania by som ho dala na ten futbal.

kaktusik007
2. sep 2024

@akvi len tu sa bavime o dietati s diagnozou NKS - pre neho je ta grafomotorika zivotne dolezita, je to ine ako u beznych standardnych deti. Inak nebyt diagnozy - uplne s tebou suhlasim

autor
2. sep 2024

@kaktusik007 presne ako píšeš, my musíme makať na jemnej hrubej motorike kvôli vývoju reči, má pohybový krúžok chodíme s ním párkrát do týždňa na bicykel celú zimu bol na ľade na korčuliach učil sa lyžovať, bol na plaveckom aj korčuliarskom kurze, chodíme aj k vyvinovej terapeutke ktorá s ním robí motorické dráhy a trénuje motorické plánovanie prepájanie pravej ľavej hemisfery, toho pohybu má veľa, ako sme začali toto všetko robiť veľmi sa mu zlepšila reč lebo bez zlepšenia jemnej hrubej motoriky tá reč nejde, len tá jemná motorika nás veľmi brzdí, jediné čo mi funguje naňho je lego na jemnú motoriku... Viem že kebyže sa rozkresli a naučí sa tie základy tak by to malo veľký vplyv na reč samotnú 😕 jeho to nebaví a nechce to robiť lebo to nevie a vidí že iní s tým problém nemajú zatiaľ čo on veľkú, preto to nechce robiť... Len to je bludný kolotoč 😕

akvi
2. sep 2024

@kaktusik007 ani dieťa s NKS nemusí nutne práve kresliť. Dá sa robiť milión iných vecí. Oveľa prirodzenejšie, zábavnejšie, v hre, nie na "krúžku", kde to dieťa už ide s odporom, lebo presne vie, čo ho budú nútiť.

kaktusik007
2. sep 2024

@akvi studujem specku, daj tipy.
lebo teda ja som pri osmakoch a deviatakoch a ak raz zanedbaju rodicia toto, do konca zivota to dieta nedobehne a tie nasledky vo veku puberty su hrozive...

autor
2. sep 2024

@kaktusik007 keď si čítam vaše správy tak ma to utvrdzuje v to že robím dobre a tu grafomotoriku musíme nejak zvládnuť

pehavcek
2. sep 2024

Napadlo mi ci ste skusali zabavne formy kreslenia: na plech krupica a do toho prstom, kriedou na chodnik, vodou na chodnik, velka plocha papiera a prstami a pod. Dieta musi mat pocit uspokojenia, zabavy

kaktusik007
2. sep 2024

nenut ho, nerob to nasilu - to nie je cesta. Skor odmenovanim --- za 10 minut tohto mozes 20 minut toho co mas rad...

ten kruzok - no ide o to ako moc ten futbal miluje, toto uz musis zvazit ty ako rodic ---- aby to naozaj nebolo kontraproduktivne.... lebo dieta vie, ze teraz som mal mat trening a musim tu byt 🤷🏼‍♀️

vela veci musis zvazit a je to velmi individualne --- samotna diagnoza NKS nestaci, to je taaaaaak siroky pojem....

prosto ty si rodic - ty musis rozhodnut.

akvi
2. sep 2024

@kaktusik007 tak potrebuješ zistiť, čo dieťa baví. Môj napríklad zapájal kábliky v elektronickej stavebnici. Tiež stavebnice Lego, Merkur. Tiež ho bavilo šiť a háčkovat. Pribijat klinčeky, šrobovat skrutky. A keď kresliť, tak do múky, prstovyni farbami, čistou vodou a štetcom na tabuľu. Cukrovou polevou zdobiť medovníky. Toto všetko bavilo môjho syna. Ku kresleniu sa dostal na chvíľku v prvom ročníku, to mal snáď jediné obdobie, kedy reálne kreslil. Naozaj sa dá nájsť milión činností, ktoré rozvíjajú jemnú motoriku a budú baviť. Len treba skúšať a nie sa obmedziť na kreslenie. A ako učiteľka 1.st. ti poviem akurát toľko, že som videla dosť detí, ktoré neznášali robiť čokoľvek s ceruzkou, pretože im to stihol niekto znechutiť. Obzvlášť s chlapcami som sa vždy vracala k činnostiam ako píšem vyššie. Nikdy som nepochopila uchylaka, ktorý vymyslel vtedajšie pracovné zošity z matematiky ( dnešné netuším, ako vyzerajú), pretože v tých starších bolo 90% úloh v zmysle vyfarbi. Chlapcov išlo poraziť z toľkého vyfarbovania a dievčatá sa s tým piplali a matematika sa v tom úplne strácala.

milanemila
2. sep 2024

Taky aby ju bavil 🤷🏼‍♀️

letfenixa
3. sep 2024

@akvi áno, v 1.ročníku je strašne veľa vyfarbovania, vždy, keď som to videla, ľutovala som tie deti, ktoré to nebaví. Ale zas neviem, do akej miery to učiteľka vyžadovala, možno to stačilo len vyznacit.

ina2405
3. sep 2024

@akvi super tipy

akvi
3. sep 2024

@letfenixa niektoré úlohy áno, ale niektoré bolo treba ozaj kresliť. Ja som sa snažila vynechávať tie, ktoré fakt nemali vôbec zmysel, iba zabijali čas, potom som ale počúvala od rodičov, že prečo to nemajú všetko spravené 🙈😅🤷 A úplná topka bol materiál toho zošita, polka pasteliek vôbec nechytala na tie hladké kriedove stránky. Fixky zase úplne prerazali na druhú stranu. Mňa šlo vážne poraziť z toho pracáku 😅🙈 Si vieš predstaviť, čo deti riešili "mne nepíše žltáá, mne sa nedá vygumovať, mne sa nedá xy .. " Mala som sto chutí zošity vyšmariť von oknom, lebo to úplne odvádzalo pozornosť od počítania. Dúfam, že dnes to už vyzerá inak.

oskvarka
3. sep 2024

ktory si same vyberie ale ak mu mam radit nejako nenapadne skorej vyberam to v com je dobry a bavi ho a nie to co mu nejde a ma v tom nedostatky

oskvarka
3. sep 2024

prečo musí mať ten krúžok na úkor futbalu.. nemože chodit na fitbal a ty si s nim budes grafomotoriku trenovat doma?.. je to take narocne na pedagogicke vzdelanie aby ste to robili spolu .. alebo nechce s tebou spolupracovat a na kruzku spolupracuje .. alebo nemas cas? Ja by som ho isto dala na futbal ak chce ved len jeden kruzok ktory chce 🙂

Strana
z2