icon

Ako zahrnúť šport do života s deťmi?

7. aug 2021

Ahojte, mám dve deti 4 a 7 ročné. Náš denný program je vlastne len doma, okolo domu a na ulici pred domom. Chcela by som s nimi začať športovať len akosi to neviem skĺbiť. Dajme tomu bicykel: mladšie dieťa dám do sedačky, no 7 ročná zvládne len rovinku, aj to sa ešte bojím s ňou na hlavnú cestu, na cyklotrasu sa musíme odviesť autom, nosič na bike nemáme. Korčuľovať sa môžem so staršou, mladšiu nemám kde dať. Plávanie (plaváreň mame najbližšie 20km) a plávať vie ledva ta staršia, mladšia sa na bazénoch zatiaľ len hrá. Turistika pre deti nezaujímavá. Poraďte prosím ako zahrnúť šport do nášho života. Možno to vyznie ako plno výhovoriek ale naozaj si to neviem nejak rozumne zariadiť, tak aby boli všetci spokojní. Uvažovala som nad opatrovateľku keď by som išla s mensiou na bike alebo s väčšou na korčule ale som zo zapadákova, tu sa takéto služby len tak neponúkajú, a v okoli nikoho nepoznám čo by bol ochotný na 1-2 hod stražiť dieťa.

Strana
z2
autor
7. aug 2021

@leonie35 jej to je super počuť, inšpiratívna mama.

autor
7. aug 2021

Baby super sa mi to číta, fakt možno len nakopnutie treba.

mamutka
7. aug 2021

V okolí nie je podobná mamina s deťmi? Ze by ste dali babsky futbal, vybijanu, korčule a pod? Držím palce a obdivujem, keď si na to defacto sama

gleep1
7. aug 2021

V 7 rokoch som chodila s mamou na biku medzi dedinami, neverím že tvoja nevyjde na kopec. Ty si vieš zacvičiť aj na detskom ihrisku.
Poznáš kalisteniku?
Neraz som v dedine videla detské ihrisko rovno vedla ihriska na kalisteniku. A ak nie tak fakt sa dá zacvičiť aj na detskom ihrisku, ja tak cvičím, ale na to musíš mat aj povahu, mat ostatných ľudí u zadku 🙂

Tak isto sa podľa mna dá doma s detmi, zisti čo majú rady a prispôsob sa im. Môžete skúsiť tanec alebo pilates. Tanec je fakt makačka! Pokusy o gymnastiku na fitlopte a podobne? Mladšia tebe na ramena a ideš si drepy, staršia bábiku alebo psa (nemáte civavu? 😜😂) na ramena a drepuje s tebou. Súťaž kto vydrží dlhšie robiť plank- podľa mna ta baby predbehnú takze by ich to mohlo baviť. Plus daj tomu kto vydrží najdlhšie odmenu- kinder maxi king? 🤪 ja by som kvôli nemu držala 😀
A čo tak obyčajná naháňačka? “Máš to”?

Fakt sa dá keď sa chce, prepáč ale podľa mna hľadáš výhovorky

ivangeline
8. aug 2021

Tak ja budem mat cosjoro 3tie babo. Ani jedno v skolke a viem si predstavit,ze po zime budeme chodit na bezecky okruh. Oni sa v strede hrat a ja behat... Turistika cela rodina. Aj teraz chodime aspon do blizkych lesov. A raz tyzdenne si najst cas pre seba a niekomu dat deti,tiez nie je odveci. Plus,planujem cvicit pravidelne doma...
A ak budete nieco robit pravidelne, zvyknu si a zlepsia sa v tom! Ci plavanie,bycikel,chodza...

lucik194
8. aug 2021

co tak svihadlo? aj tym mozes zacat.....starsia v 7 rokovh uz by mala vediet skakat a ty si za 30 minut das take kardio cez svihadlo ze budes mat dost... a je to poriadny sport

hettinka
8. aug 2021

Skúste kolobežky, take “terénne” s nafukovacími kolesami.

U nás rodinne športovanie funguje od cca 6-7 rokov mladšieho. Dovtedy sme si deti vždy podelili, jeden športoval so staršou, druhy sa venoval mladšiemu.

zafir01
8. aug 2021

Mam 3,5 a 9 ročného ja športujem, konkrétne najčastejšie beh. Behám od 5 do 35 km trasy v horách a kopcoch.
Naše nedele bývali také, že ráno sme sa najedli, pobalili, muž bol na bicykli, do nosiča vzal 3,5 ročného a 9 ročný šiel na vlastnom. Ja som popri nich bežala. A takto sme dali v pohode 35 km s prevýšením cez 1 tis m. Po lesných cestách.
Alebo vezmem odrazadlo do auta a staršiemu kolobežka a idem do takej doliny, kde je asfalt. No nechodia auta... Ja behám a decká vedľa mňa.
Turistikujeme prakticky stále. Synovia mali 3 mes, keď boli v nosiči na prvých nenáročných turistikach, dokonca zimných.
Neviem, či niekto pozná vrch Mincol pri Žiline. Ale keď mal malý 3 roky tak z 90 % ho vyslapal sám.
Počas turistiky deti objavujú, hovoríme si príbehy, slovné hry. Hodne sa smejeme.
Občas príde kríza (pamätám na veľkej Fatre,) ale je zo normálne aj u dospelého.
Našich bavia technické úseky, tak sa snažíme vyberať trasy, kde sa budú cítiť dobrodružne. Môžu prejsť cez potok, vidia skaly, nájdeme otvorené jaskyne a ideme pozrieť dnu.....
Naše max. Je tých 35 km. Viac ani nenútime, je to pre deti úplne dosť. A večer ešte majú často energiu na vymýšľanie.
Tiež bývame na dome, na záhrade trampolína, futbalové bránky, muž postavil drevený dom vo vzduchu s takým domácim preliezacim ihriskom, kde sa chalani splhaju, dvíhajú na hrazde, smykaju na šmykľavé, chodia lanový rebríkom.

V zime k nám pribudne ďalšie, tretie bábätko, a nebude tomu inak. Vždy sme našli možnosti

Šport praktizujeme denne je všade okolo nas, kde sa len pozrieme. Často to nemusí byť ani nič vynútené.

jana_eyre_2
8. aug 2021

Mám tri deti s malými rozdielmi a keď sme chceli so.vsetkymi začať športovať, museli sme aj investovať.. napr. do autonosica na bicykle, aby sme sa nebicyklovali len v okolí domu.. ale my máme blízko aj cyklotrasu a tak chodievame.. keď bol najmladší bábätko sedel v cyklosedacke, chodieval tak od 10m.. teraz už bicykluju všetci.. do lesa chodievame pravidelne na mierne stupaky, cez rok v okolí bydliska, cez leto aj ďalej..

Byciklujte zatiaľ v okolí domu, keď pôjdete na korčule, tak mladšiemu daj kolobežku a tak podobne.. časom budeš pridávať trasy, aj podľa toho koľko detí zvládnu.. môj 5r už prebicykloval tento rok 20km na jednom vylete..

sasitimi17
8. aug 2021

Ahoj ja mám trojročnú a myslím že tvoje deti sú tiez ešte malé na to aby robili cielene nejaký šport plávanie a tak
Je normálne že radšej sa budú blázniť vo vode než plávať dĺžky.
Spýtaj sa ich čo by ich bavilo, napríklad bedminton, to hrám aj ja s mojou síce viac beháme za loptou viac sa netrafi ako trafí ale baví ju to😀 na turistiky chodíme väčšinou tam kde je aj niečo pre deti. Boli sne minule na Liptove išli sme k mlynom ako je kvačianska dolina, cestu sme obohatili pozorovaním motýľov, kvetov, potoku atď. A hnací motor bol že na konci tam uvidí kozy, kohúta, sliepky a tak keďže ona miluje akékoľvek zvieratá 😄 občas sme zastavili dali si nejaký keksik jabĺčko hrozno a pokračovali sme.

ledgerka
8. aug 2021

Co tak youtube? Tam najdes kopec videii. Mozes cvicit a deti sa pridaju. Taka Zumba ich urcite bude bavit. Alebo funkcionalny trening s vlastnym telom. Tam odporucam channel growingannanas.

ledgerka
8. aug 2021

Ja mam zatial len rocneho syna ale neocavam ze s nim realne zasportujem ani o 4 roky. Prostd ked sa chcem poriadne vystavit tak sama.

zafir01
8. aug 2021

@ledgerka tak ja som začala s tréning smi, keď mal syn 3 mes. A vystavila som sa adekvátne vždy. Na ovale intervaly, kým spal v kočíku. Hike power s nim v nosiči spolu s ruksakom s vodou (vyslapat tisíc výškových v rýchlej turistike za 2 hodiny so zatazou 15 kil je tiež super).
Prvé závody som mala, keď mal pol roka.
Samozrejme aj silovyctrening.
Popri ňom ešte staršieho školská a rodinný doma muža na tyzdnovkach.
Nemyslím si, že sa nedá riadne si za športovať pri malých deťoch

Je mi trochu smutno, keď vidím, ako mnohe chcú aby ich deti športovali,Chcú zaradiť šport do rodiny.ale tie deti to doteraz nemali kde vidieť. Nemajú vzor. Moji neberú šport ako nejakú povinnosť. Oni si ani neuvedomujú často, že ho praktizujú. Je to náš životný štýl. Keď sa o 5 ráno v nedeľu v lete obliekam, a 2 ročný videl, že si dávam športovú podprdu a hrudný pas na meranie srdca, už sa z postele pýtal "ideš tuenovat?"
Tie deti nezískajú lásku k pohybu tým, že 6 rokov nič a zrazu bum, supne ich mama na nejaký krúžok, alebo zrazu bude chcieť aby vyšiel na Kriváň.
Neexistuje veková hranica. Deti sú vedené intuitívne od narodenia, ako vnímajú svet, k aktivnosti.
Len toľko môj postreh z praxe

jana_eyre_2
8. aug 2021

@zafir01 presne suhlasim, deti k pohybu treba viesť prirodzene od malička.. ak sa s tým začne neskôr, je síce možné že sa chytia a pôjdu športovou cestou, ale častejšie sa stáva, že ich to tak nebaví, nie je im to prirodzené..

netajím sa tym, že najhrdsia z materstva som na to, že som dokázala deti priviesť k športu úplne prirodzené, že nebývajú unavené, vystavené - že neustály pohyb, skákanie a behanie je pre ne úplne prirodzena vec.. že dokážu s nami prejsť niekoľko KM bez toho aby sa hnevali že už je to dlho.. alebo keď raz na tréning 9r syna a 8r dcéry šiel aj najmladší a držal celkom dobre tempo a tréner povedal že od buduceho sk.roka môže prísť aj on, to má moc potešilo (chodia na enklave, veľmi ich to baví).. ja uz nie som nejaký športovec, ale som rada aktívna, nemám rada pasivitu a tak som rada že deti si to osvojili.. snáď im to vydrží aj v budúcnosti..

zafir01
8. aug 2021

@jana_eyre_2 to je super toto čítať. Muž od detstva miluje horskú cyklistiku. Keď sme spolu začali, chodili sme hodne po horách, občas bike. Inak nič extra. S príchodom deti sme od cyklovyletov a turistik neupúšťali, práve naopak.
Mojim deťom som vždy hneď po narodení sľúbila, že im postupne ukážem celý svet (myslene obrazne) ale snažíme sa.
Co ma mrzí, ja neviem lyžovať, ani muž, ale kúpili sme si bežky a učíme sa každú zimu 😂 ale kým sme my bezkovali, syna sme strčili do lyžiarskej škôlky. Aby tam strávil čas s deťmi a inštruktor ho niečo naučil... Tak 9 ročný už lyžovať vie, vo ma veľmi teší. Ja som ako dieťa také možnosti nemala. Plávať som sa naučila v mori na prvej dovolenke. Už ako dospelá, dovtedy som nikdy nechodila na nejaké kúpaliska.

No a s príchodom deti a vekom, sme zistili, že je super, keď si aj trochu spevníme svalstvo, občas joga večer na chrbát. Občas niečo silové. Muž keď mal problémy, tak šiel za kamarátom trénerom vo fitku, a fakt mu to cvičenie pomohlo.
Ja som začala po treťom pôrode behať. Je tomu 3,5 roka ... Posledný rok som investovala čas do príprav na jeden 40 a jeden 106 km dlhý horský závod. A potom som zistila, že čakáme bábätko...
Som v 18 tt, ale stále si viem zacvičiť a zabehať v pomalom tempe (prvý krát mam bezproblémové tehu).
Naše deti toto všetko vidia a sú toho súčasťou. Žiadne časy ani výsledky od nich nechcem. Ale keď si detské cyklo preteky ci bežecké, radi sa zúčastnia, keď súťažím aj ja.
Som rada, že majú deti tu silu, energiu a výdrž. Pretože už v rannom detstve sa získavajú tieto danosti a môžu sa rozvíjať. A aj keď vôbec nepriahnem potom, aby v dospelosti boli športovci, dá im zo zdravý základ do ich života, od fyzio po mentálnej stránke.

jana_eyre_2
8. aug 2021

@zafir01 vau, to je super že ešte aj v tehotenstve zvládaš 👍👍 super uspechy..

presne u nás boli deti veľkou motiváciou niečo so sebou robiť.. kým sme chodili do práce, boli sme zväčša len tam za počítačom a potom domov.. keď prišli deti, prišlo mi to ako super príležitosť zmeniť návyky preto aby nikdy neboli lenivé 🤣 ja som aktívne športovala na základnej (karate) a na strednej mi ostalo len rekreačné ale časté plávanie.. ale ako som začala robiť, tak to somnou šlo dolu vodou..

Nech sa vám darí 🤗

alenka7777
8. aug 2021

treba zacat postupne. deti si zvyknu. mam deti v cca rovnakom veku ako ty. behavat chodievam bud na oval a oni sa tam vedla mna prehraju napr. s loptou. bicyklovat chodievame na cyklochodnik. 4 rocna ma bike uz s prehadzovackou, takze tych 12 km v pohode dame. turistika, velmi dobra vec, len ich treba motivovat. napr. nejdeme autom, ale vlakom, zubackou, prip. elektrickou. 4 rocne mi uplne v pohode vysliape na sliezsky dom. hore ich caka vzdy nejaka sladka odmena.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
ledgerka
8. aug 2021

@zafir01 mne to nemusis vysvetlovat. My obaja sportujeme aj ked mame male dieta, aj s nim aj bez neho.

behulka
9. aug 2021

Tu ani nejde o to, či deti zvládnu kopec, preplávajú rybník, zahráme si futbal - zvládnu, s našou pomocou 🙂 no nie mojim tempom.
U mňa je to aj o vypnutí kontrolky "pozor deti", potrebujem mať čas aj pre seba, bez nich. A toto sa s mužom v robote alebo na týždňovkách veľmi nedá, čo asi mnohé poznáte 🙂 Ale raz vyrastú, aj mi ľúto bude.
@zafir01 dá sa športovať aj s dieťaťom, aj ja som na bežkách obiehala spiace dieťa v kočíku, ťahala sa na kopce s nosičom a batohom, na biku s cyklosedačkou, no pre mňa to nie je úplne uvoľnené, vždy je tam to dieťa na prvom mieste a ja až potom.

essenceee
5. sep 2021

chodime pravidelne na kolobežky a bicykle. Podla mna je to ešte skoro na koničky športovat sa da aj vo volnom čase

Strana
z2