Čo budeme mama robiť? Každodenná otázka, z ktorej mi vlasy stoja dupkom

eribac
2. apr 2022

Milé mamičky, mám jedného 8 ročného syna (druhák). Je jedináčik. A strašne sa nudí stále. Každodenná otázka niekoľkokrát denne je Čo budeme robiť? Sme niekde na výlete, na bicykli, kdekoľvek... otázka počas toho...A čo budeme potom robiť, keď prídeme domov? Stále mu musím vymýšľať program a už ma to nebaví. On musí mať vyplnenú každú sekundu dňa a nie všetko, čo navrhnem prijme... Kde robím chybu, čo by ste mi navrhli? Chcela som ho prihlásiť na krúžky, ale nechcel ísť. Čo by chcel také sú len v BA a my bývame 40km od BA, čo je nonsens ho tam voziť... Čo robíte so svojimi jedináčikmi?

pribinak
2. apr 2022

@eribac nechodí ku kamosom? Alebo kamosi k Vám? U nás sú veľa kamosi a syn tiež chodí ku kamosom alebo na prespavacku
Ty mu rovesnika či súrodenca nenahradis.

marianarem
2. apr 2022

@eribac A co ho bavi, ake cinnosti? Je sportovy typ, prakticky, intelektual? A co robi, ked mu nic nevymyslis? Sedi a pili ti usi, dokym nevymyslis?

pribinak
2. apr 2022

2x týždenne by som bola ochotná ho odviesť, ak by to bol fakt nejaký extra krúžok

ivangeline
2. apr 2022

Nechaj ho sa nudit. Prave pri takom nudeni/relaxe prichadzaju napady.

blaazi
2. apr 2022

@eribac Čítala som v literatúre o výchove :D zatiaľ.nemam prax, že dnešné deti sa už nevedia nudiť, tj. vydržať sám so sebou, a potrebujú, aby ich rodičia k tomu viedli.. nuda (bez mobilu, počítača) vedie vraj po prekonaní krízy z otupného ticha, k rozvoju tvorivosti a k preberaniu zodpovednosti za vlastnú zábavu. A možno by sa synovi hodili aj nejaké domáce práce a pravidelná zodpovednosť za niečo v rámci domu a záhrady?

dskjhfdlkdjhl
2. apr 2022

@eribac Nema ziadnu zalubu, ktoru by robil aj bez toho, aby si mu to "vymyslela"? Napr. moje deti od malicka vzdy travili vela casu pri nejakom vytvarnom tvoreni. Samozrejme sportove aktivity, tury a podobne veci sme v takom nizsom veku organizovali my, ale dost casto to bolo tak, ze deti vymysleli a my sme sa postarali o zvysok. To vytvarne tvorenie si uz v takomto veku vymyslali same, len som obcas poskytla vhodny material. A teda mam deti s velkym vekovym rozdielom, kazda v podstate rastla ako jedinacik, takze to nebolo tak, ze by sa zabavili bez nas vdaka tomu, ze maju jedna druhu.

river_song
2. apr 2022

Ja neviem, mozno mi tu niektoré vynadaju.. ale moj názor je ze dieťa by sa malo aj nudiť, aby si samé našlo nejaku zabavu.. netreba deťom stále robiť program, 8 ročný je už dost veľký na to aby si niečo vymyslel a našiel sám..

lucinka1988
2. apr 2022

@ivangeline velmi súhlasím, mama nemá robiť animátora 24/7, áno, aj moj 4 ročný syn sa ma to pýta, ale už sa krásne naučil, že mama ma vyhradený čas, kedy ich oboch vezmem von/ na výlet/ kdekoľvek, potom mam vyhradený čas, kedy sa venujem pri obidvoch deťoch domácim prácam, vareniu a rovnako rešpektuje, keď pracujem z domu. Vtedy sa hra sám..A dokonca sa niekedy aj nudí a je to pre neho veľmi prospešné. Dieťa nepotrebuje dokonca ani x krúžkov, aktivít, no stop spoločnosť a kamosov- zase raz platí, zlata stredná cesta a začleniť deti do každodenného života a aktivít..Takze áno, aj nechať nudiť a rozumne to všetko vyvážiť..

marcellka32
2. apr 2022

Robíš chybu, že mu stále robíš program, aj my bývame 40 km od Bratislavy, ale teda moji sa nenudia, a nevymýšľam im stále program, tvoj nemá kamošov napríklad na bicykel?

simsalabim
2. apr 2022

Dieta sa musi aj nudit aj mat doma povinnosti. Az potom oceni aj program aj chvilu pre seba, ked sa bude moct sam zasit.

lavinis
2. apr 2022

@eribac no nema sa s kym hrat, je to prirodzené. My sme sa hrali so surodencami.

lasoli
2. apr 2022

@eribac tak mu nic nevyplnaj,chyba je ze to robis a on sam ani na wcko asi nevie zajst,ci?

lasoli
2. apr 2022

a inak by som ho povinne dala na kruzok,nieze on nechce

salamistka
2. apr 2022

Tiež mám jedináčika a tiež to bolo často aj o vymýsľanì programu, hlavne k nám často chodili kamaráti na hranie a nehanbìm sa priznať,że som sa s nimi hrávala aj ja, keď chceli,ešte aj teraz sa niekedy zahrám s deťmi z rodiny na dvore schovávačku a pod. Ale hlavne by si mala vedieť,že toto obdobie nebude trvať večne, syn ti vyrastie a bude rád,keď bude mať od teba pokoj 😁a ženy majù pravdu, na nude nie je nič zlé, netreba sa jej báť, nezaškodí dieťaťu a takisto povinnosti nejaké sù fajn.

sense
2. apr 2022

Takmer 9 ročna dcéra jedináčik... Naučila som sa ne vypĺňať každú sekundu... Ale praktizovala som od mala... Jednoducho musí si nájsť činnosť aj sama, vtedy číta, kreslo, vyfarbuje, strihá, hra sa... Plus teda hodinu denne ma k dispozícii mobil alebo tablet
Chodí aj na krúžky kt si vybrala, a ak sa nudí a vymyslím aktivitu a ona nemá záujem, tak smola ďalšiu ne vymýšľam musí si nájsť sama

nominativ
2. apr 2022

Podľa mňa deťom treba program vymýšľať minimálne a pristup k tv/mobilu/tabletu/Pc a týmto instantným zabávam mať obmedzený. Len tak sa naučia hrať a zabaviť sa samé. Čo neviem, ako sa v ôsmych rokoch bude dariť, ak si nevie vymyslieť činnosť celý svoj život.

Deti sa dnes naozaj takmer nevedia hrať bez organizácie a zadávania úloh, pracujem v MŠ a vidím to. Voľný čas riešia jedine naháňaním, kučkovanim, hádzaním hračiek, lezením, kam nemajú, jednoducho blbnú. Vážne nevedia, čo majú robiť a ani to nemajú odkiaľ vedieť. A tí starší sa ani vonku nevedia hrať, aj my sme vysedvali po lavičkách, ale nie v 8-9 rokoch, ale v 14-15.

Jasné, že s deťmi trávim čas, čítame si, zahráme sa niečo, rozprávame sa atď. Keď mala menšia tak 2 roky, mi ktosi povedal, že ja nie som povinná jej robiť animátora od nevidím do nevidím a zabralo to.

gabika99
2. apr 2022

@eribac mám dcéru, tiež jedináčik. Tiež si vyžadovala neustálu pozornosť, ale s tým, že ona vymýšľala aktivity a my sme sa mali s ňou hrať. Veľa x sa mi taaaaak nechcelo. Teraz má 11 a stále je zatvorená v izbe, kde kreslí, počúva hudbu, je na mobile, vyrába, veľa tvorí, až mi to vadí, že už nás až tak nepotrebuje. Aj vonku je najradšej sama, samozrejme aj s kamarátmi.
Občas by som rada vrátila čas.

eribac
autor
2. apr 2022

@pribinak chodí von, ale to mu nestačí, nie vždy sú kamoši vonku a u nás sú také 🤦‍♀️ mamičky, že nepustia na prespavacku a často ani len von sa hrať svoje deti. Často sa hraje so staršími. No môj je taky, že dôjde o 1nej zo školy, za hodinu je naučený a ešte jeho kamoši ani doma nie sú zo školy...

eribac
autor
2. apr 2022

@marianarem presne tak, ja pracujem z domu a vkuse ma ruší. A keď nechcem aby si zapol TV alebo playko, tak mu musím vymýšľať... On sa síce chvíľu zahraje s legom, ale ani to nehrá viac ako hodinu.

pribinak
2. apr 2022

@eribac prečo nie je v družine? Veď tam by sa prehral, mal program na poobede. Jasne že sa nudí, keď je už o 1 doma

euka210
2. apr 2022

@eribac aj moji mi hovoria ze sa nudia 8r,10r...tak nech sa nudia, ...a najnovsie im poviem nech idu robit nejaku pomoc v domacnosti...a je po nude 🤣 ...a ked si tak spatne uvedomim, uz to hovoria menej casto. Prestan mu robit program, nech si aj on nieco sam vymysli. ...a kamarati by boli fajn

baskustek
2. apr 2022

Tiež mám 8-ročnú, jedináčika, takže to veľmi dobre poznám. Keďže nemá súrodencov, chce sa hrať s nami, ale to nie je vždy možné. V týždni je to celkom ok, je do 16-tej v družine, tam sa vyhrá so spolužiakmi dostatočne, potom doma spraví úlohy, pozrie niečo v TV a už je večer. Plus má 2x do týždňa tanečnú. Cez víkend je to tiež o tom, nudím sa, čo budeme robiť, stále dokola... hračky už ju moc nebavia a keď nechcem, aby bola na mobile, ideme von, alebo to nechám na ňu, nech si niečo nájde. Teraz má tvorivé obdobie, vyrába všelijaké pohľadnice a knižky kamoškám, tancuje si sama v detskej podľa videí na YT alebo ide pred na kolobežku. Nechaj ho, on si program určite vymyslí.

eribac
autor
2. apr 2022

@baskustek no môj chodí z družiny o 1 nej a o to je to horšie, že mám zlý pocit, že sa mu nevenujem. Pracujem z domu, odbieham k nemu a všeliako. On si nájde zábavku, ale večne ma otravuje a čo mám robiť....A potom mám blbý pocit, že som zlá mama, že na ňho kašlem.

eribac
autor
2. apr 2022

@pribinak lebo som SZČO a robím z domu a u nás pán riaditeľ rozhodol, že je veľa detí a kto z rodičov je doma, nech si dieťa berie domov :-/

pribinak
2. apr 2022

@eribac neverim že v Galante sa nenájde 1 krúžok ktorý by sa mladému pánovi nepáčil. Proste by som trvala na tom že si musí nejaký vybrať a hotovo.

h2
2. apr 2022

Odpovedala by som protiotázkou: A čo by si chcel robiť? Nech sa tiež trochu posnaží a vymyslí, čo by ho bavilo. A je veľmi dôležité, naučiť ho čítať. Nemyslím poznať písmenká, ako v škole, to už má za sebou. Ale navyknúť ho čítať knihy. Môj syn číta každý večer pred spaním, už to má ako súčasť večerného rituálu.

eribac
autor
4. apr 2022

@pribinak už teraz je neskoro ho prihlasovať, všetko je od septembra.

eribac
autor
4. apr 2022

@h2 to už mám vyskúšané, odpovie neviem...

h2
4. apr 2022

@eribac Tak aj ty povedz neviem. Aspoň občas.

pribinak
4. apr 2022

@eribac fakt? Nikde nič? Veď ja v mojom okoli mam práveže skúsenosti, že vedúci krúžkov sú čelí happy keď sa im hlásia deti