icon

Čo robiť doma s deťmi počas zimného počasia?

18. jan 2025

Prosím poraďte mi ja už som bezradná co robíte v tomto počasí doma s deťmi aké činnosti keď je vonku zima a nechce sa nikomu von ako sa nezblaznit doma?
Deti majú 4 a 7 rokov sú dosť akčné stále vymýšľajú. Majú doma kopa hračiek hrať sa im nechce nevedia si vybrať s čím by chceli alebo keď jedna niečo si vyberie tak aj druhá to chce potom sa bijú a robia si zle revu a ja im musím robiť policajta už ma to nebaví. Cez týždeň sa to dá deti sú v škôlke škole ja s manželom v práci večer sme chvíľu doma spravíme úlohy a už idú spať. No cez víkend keď sme len doma je to zahul ja s mužom si chceme aj oddýchnuť od práce no nedá sa lebo deti. Ráno skoro nás budia chcú sa hrať a stále ten istý kolotoč spraviť im jesť vychystat všetko cez deň hrať sa spolu lebo sami sa nezahrajú. Ja už neviem čo s nimi keď poviem aby sme išli von nechce sa im lebo je zima tak vnútri len telku by pozerali rozprávky aj celý deň by boli schopné pozerať. Alebo staršia hrať sa na mobile hry keď jej nedám hodí sa aj o zem len aby to dostala.. poraďte čo mám robiť?

Strana
z2
loliki
18. jan 2025

Ja upratujem. Takéto deti zvykli maľovať, kresliť, skladať.

januska12323
18. jan 2025

Vyhodiť ich von, keď máte dvor keď nie tak celá rodina na prechádzku. Potrebujú vybiť energiu inak si ju vybiju doma.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
victoriab
18. jan 2025

Vzdy ideme von, vsak vonku je super. Vzdy minimalne hodina doobeda, hodina poobede. Prechadzka, rozoravame sa, zastavime sa na dzus, caj. Nie je minus 15 ako dakedy, vsak je 0, pripadne poobede normalne plus. Ved ja sama sa taham von, dieta je ako v klietke doma. Pokial vyslovene netresti, neleje ako z krhly, sme vonku stale.

zuzulka558
18. jan 2025

Práve sa chystáme na menšiu túru 4 a 11 majú

1ryba
Odpoveď bola odstránená
victoriab
18. jan 2025

A inak:
Cez týždeň sa to dá deti sú v škôlke škole ja s manželom v práci večer sme chvíľu doma spravíme úlohy a už idú spať
Je extremne smutne, ze nevies s vlastnymi detmi travit cas. Cely den su v institucii, ty si splnis "ulohu" s ucenim a idu spat. Kde su rozhovory, blaznenie, cokolvek brane ako spolocny cas, ktory nie je definovany povinnostami?

vanilkovazmrzka
18. jan 2025

Inak da sa aj teplo obliect a ist von v takmer akomkolvek pocasi

biglovemom
18. jan 2025

Kupko . Teraz ma zasitu hlavu moja , tak vsetko ma Pausu🙄(kruzok,lyze aj kupko) , tak sme vonku viacej .
Treba sa obliect ,ja sa necudujem ze tie decka su stale chore ked chodia von od +20 stupnov🤣

ivonadusa
18. jan 2025

korculovanie, plavanie, ist do kutika, navsteva priatelov, ..
ale moje dve deti sa hraju same ked upratujem, varim. sadnem si a uz su pri mne .. 🙂

martul
18. jan 2025

Aké ,,v tomto počasí?!" Neprší, nepečie slnko, orkán nikde ani zivotohrozujúce mrazy...

Ty sa ich pýtaš, či idete von? Oznámim, idú sa obliecť a hotovo. Ja som myslela, že napíšeš 2-3 roky, ale 7?! To im treba robiť animatora? Zaplnte si víkend výchovou, učiť sa samostatnosti to napríklad doobeda a poobede bez diskusie von.

lucia13022023
18. jan 2025

No keď chcete byť silou mocou doma tak spoločenské hry, schovavacky, spoločne varenie, spoločne upratovanie, triedenie.. Ja som milovala s maminou a sestrou triediť skrine atď..
Ale tiež súhlasím, že počasie je ok. Nemrzne, neprší, nie je 38 stupňov...
Viem, že niektoré ženy chodia s deťmi von za akéhokoľvek počasia, ja napríklad taká nie som, keď veľmi mrzne alebo leje tak von nechodím s malým, no toto počasie je úplne ok na to ísť von.

hederamonstera
18. jan 2025

Ale tak vonku zasa nie je nejako hrozne ci len tebe s muzom sa proste nechce? Mozno ste take sedave typy, s tym neviem ci nieco spravis. Ale prechadzku kludne mozte dat, byvate v meste ci na dedine? Niekam sa odvezte, mozte ist do zoo, akvaria, muzea, vnutorneho ihriska pre deti…ale 7 rocna by nemusela byt zavisla na mobile, to si porieste

hederamonstera
18. jan 2025

A este sa musis zmierit s tym, ze s malymi detmi si proste neoddychnete, jedine, ze vam ich niekto povaruje. Alebo v sobotu nech zobere deti von muz a ty oddychuj, v nedelu ich zober ty. Takisto rano, nech jeden dospava, druhy sa stara. A starsia ked sa hodi o zem, nech tam teda lezi, mobil jej nedaj

eleanor2510
18. jan 2025

Iba tolko ti poviem, ze mi je velmi smutno z tvojho prispevku a luto tvojich deti. Cez tyzden ti idu na nervy, cez vikend ti idu na nervy... Deti su male len raz, mala si ich hadam dobrovolne, tak sa im venuj. Starsia mozno uz o 3‐4 roky nebude mat vobec o teba zaujem, lebo puberta. Po dalsie, byvas na Sibiri? Pocasie je idealne na zimne vychadzky, v lete ti zas bude vadit prilis velke teplo? Je mi jasne, ze deti vedia byt unavne, ale mas aj s muzom nastavit nejake pravidla. Keby sa dve hodiny vybehali vonku, urcite by ti potom aspon chvilu dali pokoj a mozes oddychovat. Mate to cele zle nastavene, treba sa nad tym zamysliet. Mozete sa aj striedat, jeden ich vezme von a druhy moze dve hodiny lezat na gauci a potom opacne.

autor
18. jan 2025

@januska12323 Bývame v byte a nechcú ísť von.
@victoriab Len moje neradi chodia von keď je zima neznášajú zimu ani obliekanie.
@1ryba Odmalička mali rešpektujúcu výchovu no teraz vidím že sú trochu rozmaznané keď nedostanú čo chcú dokážu revat aj celý deň a my s manželom na to nemáme nervy.
@victoriab Cez leto sme vonku stále ale cez zimu je to peklo nič ich nebaví nikam nechcú chodiť lebo je zima a čas traveny spolu máme keď spolu veceriame a robíme si úlohy keď ich okupem dám spať a čakám kedy zaspia. Cez leto máme opačný problém že nechcú byť vnútri len vonku to zas revu aby sm boli stále len vonku aj keď už nevieme čo si vymyslieť ako ich zabaviť tak chodíme stále na výlety ony sa doma nudia nevedia sa zabaviť aj preto teraz cez zimu je to s nimi na nevydržanie.
@martul Samozrejme nepýtam oznámim že ideme von no ony oduty výraz že nám sa nechce a doma len robia si napriek. Myslela som že čím budú väčšie tým budú samostatnejsie ale ony sa spolu ani zahrať nevedia žiadna činnosť ich nebaví kresliť tvoriť niečo chvíľu potom zas iné a stále my sa nudime nevieme čo máme robiť. Vonku je zima nechce sa im kamaráti rodina chcú si oddýchnuť a mať kľud tak sa málokedy stretávame aj my s manželom chceme mať kľud a oddýchnuť si sadnúť si a v kľude si vypiť kávu len nemôžme lebo máme deti čo každú chvíľu niečo potrebujú.
@lucia13022023 Na spoločenské hry nemajú trpezlivosť puzzle a pod staršia sa hrá a mladšia jej to všetko kazí potom sa len hádajú a revu obe ja už mám také nervy z nich radšej by som bola v práci ako s nimi doma a jedovala sa od rána do večera. Upratovať a triediť niečo tiež nehrozí ony nevedia v kľude nič robiť žiadnu činnosť tak už som všetko vzdala variť spolu to by bola kuchyňa ako po výbuchu ver mi skúšala som už všetko možné.
@hederamonstera Bývame v meste lenže im sa nechce na prechádzku nechce sa im obliekať sa a ísť von či to je vzdor alebo čo ja už neviem s mužom ano chceme si oddýchnuť aspoň cez víkend mať kľud cez týždeň sme pracovne vyťažený no ani cez víkend si nemôžme oddýchnuť pri deťoch a to každý hovoril podrastu aké to bude super no kedy veď ešte stále nás potrebujú stále sa nevedia samé zahrať ani na chvíľu bez našej pozornosti. Postrážiť ich nemá kto z rodiny každý povie že ony sú ako čerti neposlušný.
@eleanor2510 Leto milujú ale my s mužom nechceme ležať pri tv chceme oddýchnuť si ja príklad prečítať si knihu odkedy mám deti nemám na seba vôbec čas ani na záchod nemôžem ísť sama. Ísť na prechádzku ich to nebaví prechádzať sa kolom dokola ich to nudí atrakcie teraz cez zimu moc ani nie sú ako boli sme v Bratislave na tej wonder parku to ich bavilo len zas som počúvala že im je zima že mrznú im nohy ruky a chcú ísť domov tak ja už neviem čo s nimi.

januska12323
18. jan 2025

Správne píšeš, rozmaznali ste ich, prestaň pri každom reve ustupovať. Keď sa chcú hádzať o zem a robiť si zle nech, ty si v kľude čítaj knihu.

17alexis
18. jan 2025

Mam 2,5r dceru - teraz stabiame snehuliakov a sankujeme sa, gulujeme, robime anjelov v snehu - prosge si uzivame sneh. A doma - telka v ziadnom pripade, hraciek ma malo a skpr zamerame na rozvoj, takze sa hrame s nou take a ked sa hra sama, tak bud s kuchynkou, plastelinou, listuje si v knizkach, uci sa sama nemecke slovicka alebo sa chvilu nudi a potom si vymysli nejaku lotrovinu.

marsmykkok
18. jan 2025

Ja žasnem ako tie deti vychovávate. Len tablet v ruke alebo robiť animátora a chodiť po drahých výletoch, inak smola a decká ako odrhnuté z reťaze. Moja generácia sa zahrala von aj bez hračiek alebo hocikde bez hračiek-však decká majú fantáziu nech sa ju naučia používať, ale to by rodičia im nemohli robiť 24/7 animátorov alebo strčiť do ruky tablet. A hračiek majú toľko že nevedia ani čo majú a jasné že potom sa s tým ani nehrajú.

sense
18. jan 2025

V Tom veku som sa dcéry nepýtala či chce ísť von...obliekla sa a šli sme a teda 7rocna aby sa hádzala kvôli mobilu o zem? No nedostala by úplne žiadny a nech sa o zem aj tri krát hodí ale vo svojej izbe kde ju nikto nevidi

akvi
18. jan 2025

Je nádherné počasie a aj vám aj deťom prospeje, ak pôjdete von. Aj keď sa im nechce. A nechce sa im aj preto, lebo ani vám dospelým sa nechce. Neverím, že takto malé deti odmietnu ísť von, ak to teda nebude denne len prechádzka okolo bloku. Treba vymyslieť niečo zaujímavé, sadnúť do auta alebo na vlak, odviezt sa niekam, do lesa, do iného mesta, prejsť sa, dať si horúcu čokoládu a pekný deň za nami. Ísť na plaváreň, na klzisko, teraz je aj veľa prírodných plôch, niekde do hôr, kde je aj sneh, zobrať boby a vyblázniť sa. Neviem si predstaviť sedieť s tak malými deťmi doma. Môj syn bol v tomto veku vkuse vonku a ja s ním. Ani sa nečudujem, že sa ti doma nudia a hašteria sa.

autor
18. jan 2025

@januska12323 To sa nedá byť v kľude pri nich keď robia hluk a v bytovke sa to ozýva všetko.
@17alexis U nás neni sneh a tie činnosti na doma robím s nimi len oby nič dlho nevydržia.
@marsmykkok Presne tak aj ja ako dieťa som sa hrala vonku a rodičia o mne ani nevedeli teraz deti potrebujú aby im rodič robil animátora 24/7
@akvi To všetko robíme cez leto no cez zimu koniec nechcú nič aj cez leto stále niečo vymýšľať už sa nám ani nechce ale čo nespravíme pre ne aby boli spokojné.

marsmykkok
18. jan 2025

Anonym A čím myslíš že to je-že sú deti také? Nesúhlasím, že je to dobou a mobilmi, však aj naša generácia mala napríklad veľké lákadlo televíziu, satelit, videohry a mali sme na to obmedzený čas a vedeli sa aj zahrať inak, nie iba sedieť pred TV. Však rodič si má právo tiež oddýchnuť a aj sa nedá stále chodiť po výletoch, treba aj doma navariť, upratať. Ešte 4 ročná, to je malá, tam asi treba trocha k niečomu "podstrčiť" že skúsi človek nejakú hračku dať alebo pastelky a navrhne čo má robiť a uvidí sa, či ju to zaujme, ešte nemá ten mozog tak vyvinutý, že vie možno premýšľať sama a naplniť si čas a zadeliť ho. Ale 7 ročná, to by už mala mať nejaké svoje koníčky, obľúbené hry , hračky a tak a mala by sa vedieť zabaviť aj sama. Však si môže zobrať pastelky a kresliť alebo vymaľovať niečo, v škole tiež dosť tvoria, tak hádam niečo ju zaujalo a nech to skúsi doma, či vystrihovať niečo, vyrábať niečo a tak. Alebo logické hry ako skladať puzzle a podobné alebo s niečím sa hrať.

zuzulka558
18. jan 2025

Autorka tak my takto už ideme pomaly domov z túry,, všetko sa dá ak sa chce po 4 hodinach a domov sa im neche

autor
18. jan 2025

@marsmykkok Staršia nemá koníčky keď sa aj navštevujeme s jej kamarátkami stretnú sa a prvé čo vytiahnu si mobil a hrajú si hry to je dnešná doba.

eleanor2510
18. jan 2025

A kto jej ten mobil dal? Ved jej ho zober, nechapem, ze 7‐rocne dieta s tebou tak cvici. Nie je to dobou, je to rodicmi. Ked jej mobil nedas, sama si ho predsa nepojde kupit.

17alexis
18. jan 2025

Ak nic dlho nevydrzia, tak chyba bude inde. Zredukovat hracky, vypnut telku a nedat mobil. Mame v rodine deti tiez od 2,5r a 8r a tam to uplne vidim, ako sa nevedia sustredit a nic ich nezaujima, ked pozeraju sprostosti a cim viac haraburd maju, tym viac chcu lebo im je malo. Deti sa musia aj nudit.

akvi
18. jan 2025

To je presne ten dnešný problém, že áno, síce tu mobily sú, ale je predsa na rodičoch, aby keď už teda dajú decku do rúk mobil, aby sledovali a zaujímali sa, čo to dieťa robí, čo sleduje, čo ho zaujíma. A aj z na pohľad nejakej "hovadiny", sa dá vymyslieť zábava v "realite". Napríklad môj sledoval na YouTube všelijaké pokusy a hneď ich chcel skúšať a my sme mu vytvárali podmienky - poskytli, kúpili niečo, čo na to potreboval. Čiže áno, na jednej strane "bezduché" čumenie na video, na druhej strane výborný nápad na zábavu v realite. Ak by sme sa nezaujímali, čo decko pozerá, tak by sme nevedeli vytvoriť tie podmienky. Alebo pozeral raz úplne bezduchu hovadinu, bolo na mne, aby som ho popchla k tomu, aby vytvoril nejakú zmysluplnú hodnotu z toho. A on vymyslel animovaný film z Lega na základe dakeho z tých videí. Čiže väčšinu času strávil skladaním rekvizít do filmu a potom sme sa všetci bavili natáčaním "filmu". A tiež strihaním a ozvucenim a pod. A to je síce zábava na mobile, ale podľa mňa je to presne ten typ zábavy, ktorý má zmysel. Keď bol menší, čiže okolo tých 4-5 rokov, tak opäť - čumel na rozprávku, púšťala som mu ju v AJ a potom sme spolu modelovali postavičky z rozprávky. Ja som získala čas pre seba, keď čumel, ale pretavili sme to do niečoho zmysluplnejšieho. Proste rodič musí byť ten, kto vytvára podmienky. A pre mňa napríklad technológie nie sú zlo, ani strašiak, ani nie som proti zákazom pre deti. Ale som preto, aby sa deti viedli k tomu, že využívajú technológie zmysluplne. A presne to je na rodičoch, aby to naučili deti. A tiež tomu balansu, že ok, budeme pozerať video na mobile, ale tiež pôjdeme vonku a zbavíme sa tam bez mobilu. Aj dospelí s tým majú problém, čo čakáme od detí. Môžeme sa to s nimi tiež učiť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
akvi
18. jan 2025

@1ryba rešpektujúca výchova funguje veľmi dobre. Akurát, že málokto rozumie, o čom je a úplne mizivy počet ľudí ju dokáže aj realne praktizovať.

Strana
z2