Čo robiť doma s deťmi počas zimného počasia?
Prosím poraďte mi ja už som bezradná co robíte v tomto počasí doma s deťmi aké činnosti keď je vonku zima a nechce sa nikomu von ako sa nezblaznit doma?
Deti majú 4 a 7 rokov sú dosť akčné stále vymýšľajú. Majú doma kopa hračiek hrať sa im nechce nevedia si vybrať s čím by chceli alebo keď jedna niečo si vyberie tak aj druhá to chce potom sa bijú a robia si zle revu a ja im musím robiť policajta už ma to nebaví. Cez týždeň sa to dá deti sú v škôlke škole ja s manželom v práci večer sme chvíľu doma spravíme úlohy a už idú spať. No cez víkend keď sme len doma je to zahul ja s mužom si chceme aj oddýchnuť od práce no nedá sa lebo deti. Ráno skoro nás budia chcú sa hrať a stále ten istý kolotoč spraviť im jesť vychystat všetko cez deň hrať sa spolu lebo sami sa nezahrajú. Ja už neviem čo s nimi keď poviem aby sme išli von nechce sa im lebo je zima tak vnútri len telku by pozerali rozprávky aj celý deň by boli schopné pozerať. Alebo staršia hrať sa na mobile hry keď jej nedám hodí sa aj o zem len aby to dostala.. poraďte čo mám robiť?
Mas dost zle nastaveny system. Akoze cele chmurne 4-5 mesiacov sedite cez vikend doma? To chce komplexnu zmenu, zacni od seba. Zite. Cas leti.
Chodte von. Nauc sa ich hrat same. Spolu tvorte, hrajte spolocensku hru. Telku mozu pozerat rano kym vy spite, zvysok dna vypnuta - budu si ju teda viac vazit. (Vypnuta aj pre rodicov )
Skús si možno dopriať nejaký čas pre seba. Znies tak vyhorene. V dobrom to myslím. Potom možno budeš mať viac energie a chuti vymýšľať niečo deťom.
Ja mám práveže pocit že ten víkend je neskutočne krátky na čas strávený spolu. Ty znies že to chces len nejak pretrpieť, ale sú to tvoje deti a malé sú len raz. Skús najskôr pomôcť sebe a dopriať sebe čo potrebuješ a potom sa to možno zlepší aj samé. Držím palce
No my sme teraz 2 hodiny stravili tak, ze sme v spalni mali diskoteku (miro jaros😂) a skoncilo to vankusovou vojnou…deti su k.o
Moje deti tiez nevydrzia sediet a kreslit, vytvarat, jedine magneticka stavebnica ich extremne bavi. Inak su to opice co lietaju po dome
Nauč aj druhé dieťa na mobil a máš klud
Chodime von, aj ked maly sa hodi o zem, ze on nechce ist a v ten moment by sa zrazu zazracne hral so vsetkymi hrackami, ktorych sa cely den ani len nechytil, tak aj tak sa oblecieme a ideme von (ma 4 roky).
Vzdy sa mu von nakoniec paci, vyberieme niecim zaujimave miesto, dame si von caj, jablcko alebo susienku a je spoko.
Dnes sme boli von 3 a pol hodiny, von pochmurne, ale inak prijemne. Nechodime von iba ked je velmi silny vietor, alebo silny dazd.
@klip0 A kedy si mám nájsť čas pre seba keď som nonstop s deťmi ja už ledva čakám kedy budú samostatné a ja si konečne oddýchnem.
Preco sa nestriedate s muzom??
Tak potom sa nečuduj že je to takto. Si s deťmi sama alebo aj s mužom ? A čo babky/rodina ? Aspoň raz za týždeň nech máš čas pre seba. Nejaký koníček alebo aspoň vaňa/kniha, káva s kamoškou, niečo. Potrebuješ to
@1ryba mat dieta za poloboha nie je o respektujucej vychove, ale o zlyhani akejkolvek vychovy. Ja vychovavam respektujuco a ked nas niekto z okolia pozoruje, ako spolu komunikujeme, ako dcera vnima, tak nechapu. Aj cudzi ludia sa mi casto prihovaraju, ked sme u dr v cakarni, ze ako pekne na seba reagujeme. Raz sa ma jeden pan opytal, ci som pedagogicka s dlhorocnou praxou. 😄 Vela sa v tejto oblasti vzdelavam a vidim to ovocie, hoci obcas zlyham a vynimocme capnem na zadok, ale to uz je zlyhanie mojich nespracovanych emocii a vzdy sa ospravedlnim, ak som uz cez ciaru.
@hederamonstera a @klip0 Striedame sa ale ani manžel to nedáva už babky nepomôžu nemajú záujem o vnučky.
@17alexis A ako to robíš aby ťa rešpektovala?
Od babatka uznavam jej pocity, vyjadrim pochopenie a zaroven vysvetlim, ze teraz to nebude tak, ale inak. Ak chce nieco, co nesmie, ponuknem alternativu...je to na dlho a je to proces a ani ja v nom este nie som 100%-na, no nikdy nie je neskoro zacat.
Nechapem, kolko volna potrebujete? No musite to teda uz len nejako prezit, kym vyrastu alebo zmenit svoje nastavenie, lebo je to skoda, najma kvoli detom.
Autorka - rešpektujúca výchova učí dieťa rešpektovať a byť rešpektovaný. A učí ho to tak, že ho učí vnímať svoje hranice a hranice druhého človeka. Takže na jednej strane ty ako rodič vnímaš potrebu dieťaťa a na druhej strane mu ukazujes svoju hranicu a učíš ho rešpektovať ju. Treba si v hlave uvedomiť, že práca s hranicami nie je o "dávaní hraníc" , práca s hranicami je o držaní hraníc. Možno nevnimas ten rozdiel, ale je to veľký rozdiel. Pretože väčšina ľudí chce dávať dieťaťu hranice a robí to štýlom, že mu riadi život. Predstav si to ako nejakú ohradu - urobím okolo dieťaťa ohradu = dala som mu hranice. To nie je rešpektujúca výchova. Rešpektujúca výchova bude o tom, že dieťa sa bude voľne hýbať, až kým nenarazí na hranicu iného človeka. Čiže neurobím okolo dieťaťa ohradu, ale nechám ho a ak začne robiť niečo, čo vnímam ako prekročenie mojej hranice, zasiahnem. Tak isto to mám aj opačne voči dieťaťu, narážam na jeho hranicu a rešpektujem ju. Týmto spôsobom učím dieťa vnímať. Aj hranice svoje, aj druhých. Takže ak napríklad mám ako rodič pocit, že už je dieťa na mobile príliš, tak mu to komunikujem. A preto napríklad ja som nikdy nevyhradzovala čas na mobile, pretože dnes je príliš aj 15 minút a zajtra nebude príliš ani hodina, pretože to sakra záleží od iných okolností. Týmto spôsobom sa aj dieťa naučí vnímať, kedy je dosť. Nič krajšie nie je, ako keď ti 8 ročné dieťa samé povie, že idem von, už mám dosť hrania na PC. To je presne cieľom, aby vnímal seba, svoje telo, pocity. A naučí sa to nie krikom, zakazmi a obmedzeniami, ale vnímaním potrieb. Čím sú deti menšie, tým viac potrebuješ ty vnímať a byť "prítomná". Toto ja dnes považujem za zásadný problém spolužitia s deťmi. Rodičia nie sú prítomní. A tak máš pocit, že ťa deti vlastne vyrušujú, vnímaš len to hasterenie, vnímaš tú večnú nervozitu a pod. To je preto, že nemáš čas sa skludnit a len proste byť a vnímať. Seba, svoju rodinu. Ak by deti dostali plnohodnotné hodiny s prítomnými rodičmi, tak by vedeli tráviť chvíľku aj samostatne. Lenže ty si to sama pomenovala, že vlastne je to pre teba problém. A najprv treba toto zmeniť.
Deti sú zrkadlom. Nepoznám ťa, ale z tvojho písania mi prídeš ako strasme unavená žena bez života. Ze ideš ako stroj. Robota - doma - robota - doma.... Bez emócie, žiadna radosť.
Deti vycitia strašne veľa, myslíš ze oni to nevidia, že si unavená a nechceš s nimi tráviť čas?
Su deti ktoré sa samé nezahraju a musíš im robiť program.. Ale ani z toho programu co im nasilu vytvoríte nebudú mať radosť keď uvidia ofucanu mamu ktorá radšej chcela ležať na gauči. Začni od seba. Leno takto sa budete len trápiť všetci.
Ja som s deťmi doma sama. Mám sedemročnú a dvojročnú a teda chodíme von 2x denne. Napr. Doobeda sme boli na kopci, teraz mladšia spi a keď vstane ideme na lyže. 7rocna je v izbe už dve hodiny a hrá sa, ja mám oddych. Podotýkam, že chodím sama s nimi, manžel chodí na 3-4 týždne preč, takže viem čo je to mať nervy z deti. Deti veľa veci odmietajú, veľa žiadajú... Napriek tomu, že si myslím, že tiež máme rešpektujúc výchovu tak to u nás vyzerá inak ako u vás. 7 ročná sa musí vedieť zahrať aj sama a sama si vymyslieť program. Moja si píše sama úlohy, má samé jednotky, chodí sama zo školy, do školy, cez týždeň nemá ani rozprávku (okrem citanej). Cez víkend sa môže hrať jeden deň 45-60 minút na PS... Včera tu mala spolužiačku na noc. Samé si ráno urobili praženicu.... Mladšia dvojročná je malý závislak na mne. Pri všetkom asistuje , ale vie sa sama obliekať od nohavaciek po zimné oblečenie (iba rukavicu si vie dať len jednu, s druhou pomáham). Vie si sama natrieť chlebík, upratuje si sama hračky. Proste neexistuje toto čo máte vy. A to môj manžel mi hovorí, že máme rozmaznané deti a nechávam ich samé rozhodovať o veľa veciach a nechávam ich robiť nebezpečné veci😁
@lucia13022023 To áno vidíš to dobre som unavená vyčerpana zo všetkého práca ma vyčerpáva doma si nemôžem ani oddýchnuť lebo deti a domácnosť nemám nikdy čas na seba.
@elbejo U nás sa zahrať nevedia samé učiť sa staršia ona si nevie dávať pozor musím pri nej sedieť aj dve hodiny aby si spravila úlohy aj z toho mám nervy pripraviť sa do školy knihy zošity oblečenie tiež nevie sama musím byť pri nej a hovoriť čo má robiť. Hrať sa stále sa hasteria so sestrou a kričia neviem kde mi hlava stojí potom vybuchnem a kričím. Staršia má všetko možné veľa hračiek knižiek no čítať sa jej nechce musí nasilu precvičovať úlohy robiť tiež sa jej nechce ona by len na mobile bola a hrala sa hry.
Tak sa nauč oddychovať inak ako ležať na gauči. Oddychuj v prírode na prechádzke, oddychuj cvičením.. To za celý mesiac nemáš hodinu pre seba?
No moje sa tiez bijú a tiež veľa razy vybuchnem. Ale ono to tak je takmer všade. Aj my sme sa boli so súrodencami. Je to celé o nervy na kaZdeho to občas padá. Deti zvládnu veľa len tiež sú pohodlné, využívajú nás keď môžu. Bude lepšie, hore baby dobre písali, treba zmeniť postoj
@lucia13022023 Nie nemám kľud mám až keď deti zaspia a to som už taka unavená že padám do postele aj ja.
Budem sa treti krat opakovat ale stale nechapem preco sa s muzom nestriedate🙄 ked jeden potrebuje oddych, druhy zobere deti von a naopak. A ked manzel nevladze, urob prvy krok ty, zober ich von, on nech oddychuje a na druhy den naopak. Ci mate nejake choroby?

@1ryba respektujuca vychova nie je na hovno, len vela ludi ju zle chape ;) respektovat sa maju obe strany, tj nenecham ako rodic so sebou zametat, toto vela ludi nechape, ze aj rodic je clovek a ma hranice.