icon

Dieťa nechce na krúžok, kričí tréner. Ako riešiť?

13. sep 2024

Bre ranko, po dlhej som v situacii , ked si neviem rady.
Preto si idem po radu sem , snad mi pomozete.

Dcera bude mat 6 rokov, druhy rok chodi na sportovy kruzok.
Kedze je v nom dobra ,mohla ist skor do starsej skupiny 6-8rocnych.
Je tam 1 trener, 3 trenerky.
Pondelok bola prva hodina,dcera nadsena, trenerky objala v satni…dnes ide zase.
A vcera hovori ze nechce lebo trener krici.
Ja som ho tiez pocula v pondelok.ale len krik neviem co krical🫣

Ja som dcere vysvetlila je to velka hala, vela deti ,musi kriciat, aby ho kazdy pocul ,a robil co ma.

A teraz mam dílemu, dat rec s trenerom v akom zmysle krici?
Nemyslim ze je to negativne kricanie.ale vrta mi to v hlave.

Nechapte ma zle, nie som mama co je mega citliva na dieta , ale dcera ma potencial, a zamrzelo ma vcera jak povedala ze nechce ist,lebo to bolo prvy x…
Riesit? Neriesit? Pytat sa ? Predsa ani 6r nema.
Popr ako to podat aby som nevyzerala ako nejaka citlivka?

Dakujem za pomoc

Strana
z2
kristinapetronela
13. sep 2024

Určite neriešiť čo si .... Vysvetli dcére

danica2711
13. sep 2024

športové prostredie je tvrdé, tam sa proste kričí, dcérka si musí zvyknúť. Vysvetli jej, že to tréner nemyslí v zlom, že jednak chce, aby ho všetci počuli, jednak má skúsenosť, že keď sa trochu zakričí, všetci sa viac snažia, ale nemá to brať osobne a v zlom, nekričí len na ňu. Ona je ešte malá, zjavne nezvyknutá na krik, ale pri športe každé dieťa príde na to, že život vie byť občas aj tvrdý, ale treba sa prekonať a makať ďalej, nie rozplakať sa a utiecť (netvrdím, že to tvoja robí, len ako príklad protipólov). Ak sa dieťa zatne a vydrží, stane sa šport tvojím najlepším pomocníkom pri výchove. Ver mi, viem, čo hovorím, odmalička som aktívne športovala, a čo na mňa navrieskalo trénerov...

mmoni89
13. sep 2024

No ja keď som.sa bola pozrieť v stredu na tréning co chodí syn ,boli to dve skupiny syn je v mladšej a potom sú starší,tak teda riadne tak kričali a to boli len trénerky. Ale zas keď som videla co tam niektoré decka robia tak sa ani nedivim
Niektoré sú fakt nedisciplinovane, narúša to celý tréning a je to na úkor deti

helenbozka
13. sep 2024

Deti v skupine 6-8 rokov už musia byť vedené k disciplíne a ukázať, že ten šport, ktorému sa venujú berú zodpovedne. Tak isto to bude v škole. V škôlke sa ešte deti hrajú a v škole už majú aj domáce úlohy. Je to postupný vývoj osobnosti. Nebrala by som to ako negatívum. Ak má 3 trénerky milé a 1 trénera prísneho, je to kontrast, ktorý ju môže motivovať k tomu, aby sa na jeho hodinách snažila viac a na hodine s milou trénerkou potom "zažiarila". Dcére vysvetli, že tréner nie je mrzút, čo kričí práve na ňu, ale kričí na všetkých, aby sa snažili byť najlepší alebo aby ho všetci počuli alebo tak. Pokiaľ nemáš konkrétne "dôkaz" , že by bezdôvodne kričal iba na ňu, tak to nechaj tak.

nikdenikto
13. sep 2024

Syn chodí na futbal a tréner po nich kričí, niekedy sa až ja bojím 🙈😂 ale chalani si z toho nič nerobia a pokračujú vo vyvádzaní často, takže na môjho to nema ujmu. Pomôže až keď im da trest, behať okolo štadióna, alebo do kopca, drepy a pod. Syn ma takmer 6, trenuje od 4 a v zmiešanej skupine do 9r. Teraz až posledných pár tréningov ich rozdeľujú na starších a mladších lebo pribudol nový tréner.

autor
13. sep 2024

@danica2711 dakujem vam kocky
@danica2711
@mmoni89
@helenbozka

Ona je sportovec,lyzuje (ako dospely),plava,potapa,bike,korcule—— tam sme sa potrapili lebo neslo to hned a mala krizu -plakala.Mala 4,5 roka, vysvetlovala som -placom nezajdes nikde len trenovanim.pomohlo.

Chapem vas uplne , budem vysvetlovat ,vcera ako som jej vysvetlovala povedala ok ,ale ci pochopila…snad hej.

autor
13. sep 2024

@nikdenikto 🫣🫣😂😂

richelina
13. sep 2024

Mojej dcére trvalo 2 roky kým si zvykla, že na ňu trénerka kričí alebo kričí po druhých deťoch. Dcéra sa zaťala a nepohlo s ňou nič. Porozprávala som sa aj s trénerkou a nejakým spôsobom si našli k sebe cestu 😀 dcére som stále vysvetľovala prečo zakričí trénerka a tak dokola. Ona je dosť citlivá a aj nemá rada hluk, hlasnú vravu doteraz. Teraz však na trenerku nedá dopustiť. Mladšej dcérke to nevadí - má inú povahu ako staršia. A pri synovi som musela zmenit fut.klub- tréner nadával 8- ročným vulgárnymi výrazmi. Ja by som sa porozprávala s trénerom. Ja si myslím že si zvykne časom na jeho štýl, len potrebuje čas

lenka188
13. sep 2024

Zalezi od toho, co je to za krik. Skus sa popytat aj ostatnych rodicov, ktori trenera poznaju dlhsie, ze co je to za cloveka. Ak je to ponizijuce, tak by som to riesila. Zasa sport nesport, ponizovat ta nemaju nikde. Ak to nie je v zmysle "co zasa robis, si neschopna", tak by som to neriesila. Treneri kricia. Dcera chodi na sportove plavanie, teraz tiez menila skupinu a tiez po prvom treningu dosla zadepkovana, ze je to narocne a uplne ine. Po druhom treningu uz prisla, ze super, ze si len musi zvyknut na ten iny rezim. A tiez tam po nich kricia, proste ked si uz v takejto skupine, tak musis makat, neexistuje, ze mne sa nechce a neviem si predstavit, ze jej plava 10 deti, idu ako motorove mysi, jeden za druhym a trenerka bude od brehu tichucko kazdemu individualne dohovarat, tak to proste nefunguje... Na konci som ale videla, ze ju trenerka objala, pochvalila, proste nie je to ponizujuci krik...Ale moja bude mat 10 rokov a suhlasim s komentarmi vyssie, ze na vyssiu skupinu musi dozriet aj emocionalne, nie iba vykonnostne. Mozno je proste este mala na to aby niekto od nej vyzadoval nejaky vacsi vykon, vacsie sustredenie, menej hry. Mozno chce mat z toho len radost, mat milu trenerku, co ju nebude tlacit na hranu a neriesit nejake extra vykony.

autor
13. sep 2024

@richelina juj ze 2 roky🫣🫣 ale fajne ze si nasli cestu k sebe😊😊
Ano isto potrebuje cas, ja dnes pojdem isto za nim,a uvidime…

autor
13. sep 2024

@lenka188 ano jasne o to ide,ci ponizovanie alebo klasicke kricanie aby ho poculi….
Predtym mali len zeny isto boli milsie, ale aj tu su mile trenerky a jeden kriciaci trener😂
Pozistujem istotne nech som aj ja v klude

veselo_neveselo
13. sep 2024

@ibrunova Dovolim si nesuhlasit. Nenormalizujem kricanie po inych ludoch, ani na treningu, ani na stadione. Navyse nevieme, preco a ako ten trener krici, ale riesit to treba.

Ostatne zeny tu tiez spominaju, ake im to bolo neprijemne pocas ich detskych cias, doteraz na to maju zle spomienky.

akvi
13. sep 2024

No určite riešiť, nie je normálne, aby tréner kričal, je úplne jedno, aký je dôvod, tvoja dcéra to vníma ako niečo nepríjemné a preto to riešiť treba. Šla by som za trénerom a pokecala s ním, to kričanie naozaj nemusí byť nutne, že kričí, lebo je nahnevaný a pod. Ale je úplne jedno, že aký je dôvod, riešiť to treba, lebo ak má dieťa prestať so športom len kvôli tomu, to by bola veľká škoda. Môj syn takto prestal chodiť do súboru, pretože pani vedúca mala taký prejav, že aj keď zrovna nekricala, tak to vyznelo, že kričala. Synovi som darmo vysvetľovala, že ona nekrici a už vôbec nie na neho, nepomohlo to samozrejme, je úplne logické, že dieťa nebude zotrvávať tam, kde mu je nepríjemne. Potom začal chodiť na šport, kde tiež tréneri občas kričali, ale bolo to očividne iné pre neho pocitovo, chápal, že tréner kričí, aby ho všetci počuli. Ale celkovo ten prejav bol úplne iný, preto tam vydržal chodiť. Netreba zľahčovať a popierať pocity dieťaťa, lebo čo ho tým učíš? Že je nepodstatné, ako sa cíti a že je normálne trpieť. To určite nechceš. A ja si myslím, že vaša situácia sa dá veľmi ľahko vyriešiť.

autor
13. sep 2024

@akvi dakujem😊
Presne ako pises - co sa tym dieta nauci…. 😞
Dnes s nim urcite hodim rec

marsmykkok
13. sep 2024

Ja teda mám názor niekde inde. Pre mňa nie je ok meniť niekoho osobnosť a pracovný postup, tebe tiež nik nebude v práci prikazovať nezmysly, ak si prácu plníš. Môžu byť deti v tej skupine čo im práve jeho prístup vyhovuje a pomáha im to. Ja by som hodila reč s dcérou, že nech to neberie osobne, kričí aby ho bolo počuť, aby sa sústredili alebo má taký prejav, sú takí ľudia čo vrieskajú stále-proste hovoria nahlas rovnako ako ľudia čo hovoria potichu že ich nepočuješ. Ja sama som citlivá na zvuky a takého trénera by som nedala, mne vadia aj pod oknom na ulici takýto hlasnejší ľudia. Ale to neznamená, že mám právo ich chcieť zmeniť. Teda moja rada je porozprávať sa s dcérou, nech to pochopí, neberie osobne. Ak aj napriek snahe nebude sa tam cítiť dobre tak jedine skúsiť preložiť do iného mesta kde jej tréner sadne viac alebo nejaký individuálny tréning a vybrať citlivého empatického trénera.

marsmykkok
13. sep 2024

Proste keby si aj ty tréner a máš skupinu 30 ľudí alebo detí nikdy nesadneš všetkým. Budeš kamarátska a rodinkárska? Časti to bude prekážať, lebo chcú trénovať a nie si budovať vzťahy. Budeš profesionálna? Pre časť budeš chladná a potrebujú mať s trénerom osobný vzťah. Budeš mäkká? Časti to bude vadiť lebo aby podali výkony potrebujú nad sebou tvrdú ruku. Budeš tvrdá? Zase citlivejsich budeš brzdiť. O tom sú kolektívne športy že tréner vždy časti kolektívu nesadne.

autor
13. sep 2024

@marsmykkok ano to chapem a ako som spominala kricanie by bolo ok kym v tom neni ponizovanie a podobne…inak by tie decka nepocuvali asi resp nemali taky respekt a nerobili co maju….

akvi
13. sep 2024

@marsmykkok to, že dáš trénerovi spätnú väzbu, to neznamená, že ho chceš meniť. To predsa nie je o tom, že jednému vadí x, druhému y a tretiemu z a ty sa zmeň. Dobrý tréner to vezme ako spätnú väzbu a bude s tým pracovať. Aj on môže prispieť k tomu, aby sa dieťa napríklad dokazalo odosobniť od jeho kriku, ktorý môže byť oprávnený, lebo potrebuje, aby ho všetci počuli. Ale keďže bude vedieť, že tam má dieťa, ktoré to berie zle, tak s ním vie popracovať predsa. Ja mám odpracované s deťmi x rokov a bola som vďačná za každú spätnú väzbu. Dokonca som si ju pýtala aj od detí, keďže ja som im ju tiež dávala, tak je predsa ok, ak ju dostanem tiež. A každého, kto pracuje s ľuďmi to predsa posúva profesne. Prestaňme už konečne byť ticho. Prečo by malo dieťa meniť klub, trénera, keď to stačí odkomunikovať. Slušne, s cieľom pomôcť dieťaťu.

akvi
13. sep 2024

A ešte mi nedá - treba jednak pomenovať, čo vníma dieťa, ale zároveň sa presne vyhnúť tomu, aby tréner nadobudol dojem, že sa má zmeniť on. Lebo to môže vypáliť tak, že to bude vnímať tak, ako to vníma @marsmykkok. Že ho chceš meniť. Ľudia sú proste hrozne vztahovacni a aj to často zle komunikujeme, preto vzniká nejaké napätie a dojem, že chceš niekoho zmeniť. Tu treba komunikovať to, ako sa tvoje dieťa cíti, keď on kričí. A spolu hľadať riešenie. Možno si tréner ani neuvedomuje, že fakt kričí a možno to skúsi inak. Možno je krik nutný a bude pracovať s dieťaťom. Ale on musí predsa vedieť, že problém je ten strach dieťaťa a s tým treba pracovať.

autor
13. sep 2024

@akvi no ja stale rozmyslam ako to sformulovat🙄 najprv sa ma pozitivne rozpravat😂

Ja som xy mama od Yx, v pondelok bola 1x v starsej skupine, velmi sa jej pacilo, trenerky objala ale dnes nechcela ist lebo vraj kricis.
Uplne chapem ze treba kricat aby deti poculi a bla bla ale ako potom dalej?
Pre mna a moju dceru je dolezite aby to nebolo zhadzovanie? Mozes s nou dat rec?🫣🫣🫣

akvi
13. sep 2024

Môžeš začať presne, ako si začala. Potom by som ja povedala, že po prvom tréningu povedala, že tam ísť nechce, lebo sa bojí. Nemusíš mu rovno splechnut, že preto, že on kričí. Ale to záleží aj od tvojho vzťahu s trénerom. To je všetko, čo by som ja povedala, čakala by som, čo on nato. A podľa reakcie by som ďalej rozvíjala debatu. Ak ostane príliš zaskočený a bez slov, tak by som sa opýtala, že čo s tým ideme robiť, že by si bola veľmi nerada, ak by skončila len pre nejaké nedorozumenie, ktoré sa dá vyjasniť.

janage
13. sep 2024

A ostatných rodičov si sa už na trénera pýtala? Niektorej z iných treneriek?
Lebo zas si treba uvedomiť, že ak nikoho neponizuje, nezhadzuje, roky má taký štýl a jemu funguje, kvôli jednému dieťaťu skôr preradenemu do vyššej prisnejsej skupiny to on meniť zrejme zásadne nebude.
Môžete sa dohodnúť, že nebude oslovovať priamo tvoje dieťa a pod.
Ak máš na jednej strane skúseného úspešného trénera s ktorým sú rodicia spokojní a na druhej nové malé dieťa čo sa ťažko vyrovnáva s novou pre ňu nekomfortnou situáciou, skupinu bude musieť opustiť dieťa nie tréner.

Uz vieš čo presne dcére vadilo? Či hovoril všeobecne hlasno, hovoril len na ňu hlasno, teda kričal, či hovoril škaredo.
Sťažovala sa dcéra na krik, či všeobecne povedala, že už nechce ísť a ty si krik počula pred telocvicnou a tak si si to spojila.

Zistila by som okolností a potom až išla za trénerom.

janage
13. sep 2024

Inak moje dieťa raz zhodnotilo stav takto. Oveľa horšie ako kričiaci tréner je tréner, ktorý na teba tak strašne sklamane pozerá.
A čo sa dieťa môže naučiť?
Že nie každý zvýšený hlas treba brať osobne, že je fajn brať veci vecne a sústrediť sa na to čo sa hovorí a robí.
Ze urážky a zhadzovanie nemajú miesto v živote ale zvýšený hlas nerovná sa automaticky zhadzovanie.

Dôležité je, aký je v športe tlak na vykon. Z počutia viem, že existujú tréneri, čo nútia trénovať choré deti s atb lebo keď nepríde, tak už ani na tu dôležitú súťaž sa nemusí unuvat. Skrta ho zo zostavy.
A tiež takí, čo miesto súdržnosti budujú v tíme nezdravu rivalitu, poukazujú na chyby jednotlivcov pred ostatnými tak, že vzniká kolotoč vzajomneho obviňovania za neuspech medzi detmi atď.
Takí čo vrieskaju len z princípu na každého a za všetko formou výčitiek.
Vtedy treba jednoznačne zmeniť klub a odísť.

autor
13. sep 2024

@akvi dakujem velmi si mi pomohla😊
@janage
Kocky ja som ho ani nevidela,ako som pisala pondelok bol prvy trening, ona natesena,trenerky objala a az vcera vecer;ona nechce ist na trening lebo krici.
Viac neviem , len som jej vysvetlila ze musi lebo je tam vela deti, nevravela ze na nu krical , ja tapa som sa to ani nepytala.
Preto nechcem hned halloo robit lebo ako tu bolo spominane , kricat v hale musi on, su prisnejsi,a kym neponizuje deti tak je to ok 👌🏻👌🏻👌🏻 moja si na to musi zvyknut, ale dnes s nim pokecam
@akvi velmi si mi pomohla vdaka

autor
13. sep 2024

@janage jasne chapem😊

autor
13. sep 2024

A ked som sa pytala co krical ona si nepamata😂
Ale ja si myslim ze to zle nemoze byt ked od pondelka ani slovo o tom az vcera vecer ci😅

rheia27
13. sep 2024

uprimne, ci moze nemoze..proste bud s nou na jednom treningu a hotovo....proste na tom trvaj

autor
13. sep 2024

Ahojte☺️ Potvorka je na treningu.
Poobede som sa jej pytala ci krici na nu alebo ma vsetkych.Ze na vsetkych(tak mi to bolo jasne ze nic hrozne to nebude)

Dole som stretla trenerku , hodila som s nou rec.
Hned sa usmiala ,vravela ze on je taky , vela x mu vravi nech je tichsie lebo nie vsetky deti to maju radi.
Ze koli chlapcom 😂 vravela ,ze ked sa mala bude stazovat okamzite jej to mam povedat.
A s malou ona alebo on rec hodi.
Bola velmi mila,som rada ze som s nou hodila rec.

autor
13. sep 2024

Mala inak nemala vobec namietky proti treningu, tak si myslim ze casom si zvykne na jeho styl-povahu a bude to ok☺️

Strana
z2