Krúžok predškoláčky - vytrvanie
Ahojte. Potrebujem poradiť od skúsenejších maminiek, lebo som "v koncoch". Pokúsim sa nejako v skratke popísať, aký je v podsate asi môj problém.
Máme 5,5-ročnú predškoláčku. Začiatkom septembra sa nejao namotala na gymnastiku (našla si video na youtube, kde to pozerala, ako deti cvičia s kruhmi, švihadlami, stojky atď., potom začala doma cvičiť, skákať, no proste hotová "posadnutosť"). Tak som si povedala, že keď ju to tak zaujíma, skúsime ju pihlásiť. Našla som v meste Klub modernej gymnasitky (iné gymnastické cvičenie som nenašla, iba tanečno-gymnastickú prípavku pre tanečnú, ale to mi dcérka prízvukovala, že tancovať nechce, len cvičiť) - boli sme sa tam pozrieť, na odpoúčanie hlavnej trénerky (je to Ruska, vyzerá, že v minulosti úspešná gymnastka). Dcérka je dosť hanblivá (teda donedávna bola), tak som to spomínala aj trénerke, že či môžme prísť, aj keď by necvičila. Povedala, že áno, že sú deti, ktoré si odsedeli 4 hodiny, a na 5. hodine začali cvičiť. Že ak máme my poci, že ju to naozaj baví a má záujem, že len máme by trpezliví.
Tak sme sa tam pred mesiacom vybrali, a na počudovanie dcérka si hneď prvú hodinu odcvičila, celá nadšená. Druhá hodina tiež tak. Na tretiu hodinu už ísť nechcela, plač veľký, nejde tam a nejde. My všetci vychystaní, pol rodiny zalarmovanej kvôli logistike. Šli sme do mesta niečo vybaviť, tak sme zobrali aj veci, že možno to nejako pôjde. No len plač, že nejde. Keď sme vystúpili v meste z auta (10 minút po začatí hodiny), zahlásila, že ide cvičiť (nešla už - smola, takéto cirkusy zase nechcem podporovať). Porozprávali sme sa, že buď sa chodiť bude, alebo nie - že o nie je holubník, nacvičujú zostavu na vystúpenie (tešila sa na to veľmi), že keď nepôjde "len ak", bude jej to chýbať, že pani trénerka tiež nemôže deti raz ma, raz nie... no proste ak nechce chodiť, že nemusí, ale nedá sa chodiť raz áno, raz nie (nehovorím o chorobe a výnimočnej situácii). Záver bol, že chodi nechce. Na ďalší tréning však celá nadšená zase išla. Dnes zase - všetci vychystaní, dieťa sa navlieklo do dresu, a bolo treba odísť z domu, plač, na zem si ľahla, že ona nejde, chodi nechce - nedajboh obliecť sa a odísť. Odhlásime ju, gymnastiku neznáša, chodiť tam nechce (vzápätí zahlási, že bude si cvičiť doma...)
Teraz však na dokreslenie situácie, čo si ja myslím, s čím to súvisí. Na gymnastiku nechce chodievať v utorok, kedy má v škôlke výtvarnú, ktorú miluje. Ja si myslím, že je toho na ňu v jeden deň veľa, preda len je ešte malá. Zo škôlky príde okolo 14:45 (kvôli tej výtvarnej) a o 16:45 začína gymnastika, trvá to hodinu, utorky a štvrtky. Problém je trochu v tom, že jednak to stojí dosť peňazí (25€ mesčane), nehovorím o tom, že niekto musí strážiť doma mladšieho, kým druhý je tam s ňou (čaká na ňu hodinu) - je to od ruky ísť s ňou tam a vrátiť sa, neoplatí sa to časovo, tak ono vlastne keď tam raz ide, raz nie - tak na tej jednej hodine sa niečo nové naučia, čo jej zase na ďalší krát chýba, takže je zase smutná, že niečo nevie...
No, a teraz ja absolútne neviem odhadnúť, či ju nejako naučiť trpezlivosti a trvať na tom, aby tam šla (ale ako, aby sme ju úplne neznechutili?) alebo to úplne vzdať (čo by bolo najjednoduchšie, ale zase s rizikom, že sa vzdá niečoho, čo sa mi zdá, že ju ozaj baví a možno by to mala nakoniec aj ako záľubu na dlhšiu dobu ako len toto rané detstvo) alebo ju nechať chodiť, kedy chce a vládze (tu je zase riziko toho, čo som písala, že nebude všetko vedieť ako ostatné dievčatá, čo ju v konečnom dôsledku demotivuje a odradí plus to, že sa vlastne nenaučí rešpektovať nejaké pravidlá). Ja ako dieťa som v jej veku vzdala takto tanečnú, dodnes ľutujem, že mama moja to vlastne vzdala so mnou (ja som sa počas života k tancu v rôznych obdobiach nejak dostala a vždy mi bolo smutno, že som to ako malá vzdala) - a to sa bojím, že práve toto mi celú túto situáciu skresľuje. Mne nejde o to, aby z nej bola gymnastka, ale aby robila niečo, čo ju baví, a aby sa aj trochu naučila, že musí byť trpezlivá (s čím máme všeobecne dosť problém) a niekedy sa aj prekonať, hoci sa mi nechce. Potrebujem nejaký nezávislý pohľad na to, alebo radu, čo a ako...
nenutila by som, je to este male dieta, je normalne, ze skusa a hlada co ju bavi, co sa jej paci
take male dieta este nedokaze podudit narocnost kruzku ci vytrvat ak sa pre nieco rozhodne, mizno zacne o rok chodit na nejaky pohybovy ci tanecny kruzok a bude nadsena
inak gymnastika je nesmierne narocna, syn chodi, ak dieta nie je vyslovene typ na gymnastiku, tak to ani nevydrzi
@bonaqa2013 - no na výtvarnú chodí, to rušiť určite nebudem 😉 Problém s gymnastikou je ten, že ak teraz prestane, tak bude môcť začať až od budúceho roku (od septembra - ono v priebehu roku to asi nejde), a to bude už prváčka, a to zase neviem, či je dobré začínať so školou aj toto... Tam už bude aj problém "logistika" oveľa väčší, lebo budem ja v práci už - takže to už by sme museli riadne premyslieť, či budú zase takéto caviky... Ale je fakt, že som premýšľla aj nad tým, odložiť to o rok... Len viem, že ten problém s vytrvalosťou má, aj s trpezlivosťou a neviem odhadnú, či sa to zlepší o rok, alebo to bude zase to isté... ☹
@pribinak - no veď, tiež sa mi zdá, že ona to nechápe poriadne, že "vytrvať". A ako vravíš, ono je to náročný šport, hoci tieto začiatky sú ešte také skôr ľahké cvičenie, keď ide, baví ju to veľmi. Ale vidím, že oni to tam asi berú tak vážnejšie, ako napr. keby to bol len nejaký krúžok v rámci tých školských klubov detí, či ako sa to volá, kde je xy krúžkov. Toto je vyslovene klub športovej gymnastiky - asi aj preto tá suma plus prístup. Ale trénerku majú veľmi milú, je to bývalá gymnastka asi, teraz učí prváčikov v škole - učiteľka. Nemyslím teraz tú Rusku.
My ju nútiť nechceme, to by zmysel veru nemalo, ako vravíš. Len neviem, ako zareagovať, keď vyslovene v utorok ísť nechce, ale vo štvrtok už celá nadšená ide ☹ Nechať ju chodiť len vo štvrtky, keď nemá výtvarnú v škôlke?
@katrinka8 podľa mňa je skoro očakávať od dieťaťa v tomto veku nejakú extra trpezlivosť a vytrvalosť. Správa sa úplne normálne a typicky pre svoj vek. Ak o rok nebude možné, aby tam chodila, tak aký zmysel má, aby chodila teraz? Gymnastika sa nerobí na rok. A súhlasím s @pribinak, je to náročná disciplína, pre tvrdé povahy.
@katrinka8 ja ti poviem z mojho pohladu... mam syna predskolaka, 5,5 roka ma.. minuly rok zacal chodit na futbal, a aj ked boli reci ze nechce - musel. Raz sa na to dal a pre to sa rozhodol, tak proste tam chodit musel - mal to ako povinnost. S tym, ze mi bolo jasne, ze z neho futbalista nebude a taktiez ze dalsi skolsky rok sa futbalu venovat uz nebude tiez 🙂
Nerobil mi cirkus ze by sa hadzal o zem a neobliekajte ma, ale reci ze tam nechce, ze sa mu tam nepaci, tak.. to som si vypocula. DOkonca boli stavy na treningu ze sa rozplakal a chcel domov -- smola, mas trening, bud ides za trenerom a vypytas sa ci smies ist domov, alebo ides trenovat. Alebo sedel vedla mna na lavicke a pozeral sa ako trenuju.
viackrat sa mi stalo ze z lavicky potom dobehol naspat k trenerovi a trenoval dalej... Proste z principu som nemohla dovolit, aby sme z treningu odisli vtedy ked sa on rozhodol -- toto som odmietala v nom podporovat.
tento rok chodi do zusky, a chodi do suboru (ludove tance). A je mu viac ako jasne, ze raz ked sa na tieto veci dal, musi to dokoncit. Este chudatko nevie ze zusku skonci az o osem rokov 😀
Mozno som tvrda a nekompromisna, ale kruzok je dobrovolna aktivita, z ktorej sa pocas skolskeho roka stala povinnost -- ja mam povinnost chodit do prace, moje deti do skolky a na kruzky, ked sa uz na ne dali.
@katrinka8 vidis, to bude asi dobry model, ta vytvarna je pre nu asi velmi zaujimava, tak ju nechaj nech tam chodi a umelecky sa realizuje ;)))
syn chodi na gymnastiku, viem, ze vela deti sa spociatku nadchyna a ked potom pride to, ze treba zacat makat, tak sa deti rychlo pretriedia, lebo uz vidno kto je talent a kto nie
@katrinka8 a mladsi... ten ma 4,5 roka.. tiez chodi do zusky na hudobnu pripravku... A to si vypocujem ako nechce, nebude, ako odmieta.... A doslova ho musim tahat do budovy ZUS... A aj place boli a slzy ako hrachy...
...ale potom pride ucitelka a odomkne triedu a on je jednym z prvych, co si idu sadnut do lavic a ked skonci hodina, cely nadseny rozprava, co na hudobnej bolo...
takze slzy, neslzy.... do hudobnej sa chodi a bude sa chodit.
a toto mi pripomina aj tu tvoju dceru... ze na treningu je jej fajn, ale samotna doprava tam je problem a reakcie su take ake su...
ja mam direktivny pristup - a chalani to o mne vedia ze co poviem tak plati... takze mladsiemu je aj hned jasne, ze aj ked on nechce, bude musiet tam ist...
@katrinka8 je v pohode s kolektivom aj s tou cvicitelkou a podobne? dcera nasej zname, chodila istu dobu na nejaku tanecnu ci nieco podobne po case ju to prestalo bavit, no teraz chodi znova aj s kamaratkami inde, lebo vysvitlo, ze tam nieco bolo s tou cvicitelkou atd... nikdy nevies....ked nie tak podla mna je este mala, pride z jedneho kruzku a potom logistika a chystanie na dalsi atd... podla mna by aj chcela cvicit, ale este si to tak fyzicky a vnutorne jej telo vsetko nezorganizuje...tomu by som pripisovala tie vystupy, to vyzeraju ako take od unavy a ze aj chce aj nechce, a ked to uz vsetko konecne prekona, tu strapcaciu tam tak uz aj chce...
@pribinak - nuž, lebo teraz to je aktuálne 😀 V podstate ani mi tak nejde o budúcnoť, ale tú súčasnú situáciu - či to vzdať, či vytrvať a povzbudiť ju. Ona tancovať nechce vôbec momentálne, ale "cvičiť" a chce vedieť stojky, šnúry, mlynské kolá, kútiť s kruhmi a švihadlami skákať a cvičiť (takto mi to prízvukuje furt, plus to, že minulý rok v škôlke chodila na tanečnú a po 4 razoch prestala - a to ani netancovala) - preto riešim gymnastiku. Máme asi aj smolu v tom, že nemáme v mese taký nejaký len krúžok na cvičenie alebo nejaký miernejší gymnastický krúžok - iba samé tanečné ☹ Toto je, bohužiaľ, jediné, čo som tu v našom dosahu našla. Ako vravím, mne nejde o gymnastiku ako takú, ale skôr o tento "krúžok"...
necitala som reakcie a necitala som uplne cely prispevok, ale vycuc z toho mam taky, ze dcerku by to sice bavilo, ale nechce chodit, ked ma vytvarku...
podla mna to chce len cas, ona sa uprace, zvykne si aj na vytvarku aj gymnastiku v jeden den...
moj syn (teraz je predskolak, o tyzden ma 6. narodky) chodi uz vyse roka na futbal, minuly rok mal takto ako ty pises o vytvarke, on mal anglinu, od cca. 15.00 pol hodku, vacsinou bol unaveny, potom na 16,30 na futbal, nechcel ist, bol unaveny, aj mi asi dva krat mrncal, ze nechce ist, ale vzdy, ked uz prisiel na futbal, uz bolo dobre, bavi ho to, odtrenoval si to, sustredil sa, aj sa pohral s novymi kamosmi... ono sa aj to, ze nechce ist na trening casom zmenilo a teraz chodi rad, vie, ze musi ist na trening, aby bol nominovany na zapas alebo turnaj, vyhral aj brankara turnaja, mame doma trofej, tak je teraz nadseny...
moj nazor, vsetky sporty a kruzky su super a dobre je mat zaujmy hned odmalicka, ale pozor na prilisne striedanie, ked si raz vybrala gymnastiku, nech pri nej vydrzi, nevzdavaj to hned na zaciatku, potom ti pri nicom nevydrzi, o pol roka bude chodit na ludovky, potom na inu tanecnu, potom vytvarku, potom nejaky iny sport a z nicoho nebude nic mat...
ja netvrdim, ze moj bude dalsi neuer alebo cassillas, ale bavi ho to, hlavne ziskal novu partiu chalanov, dufam, ze im to vydrzi co najdlhsie a aj ked budu niekedy v dospelosti hravat dvadsiatuosmu ligu s inymi kamosmi, bude to super, lepsie ako sediet teraz doma a neskor v krcme!
@alaguema - no, ono je to tak, že keby sme videli, že ju to ozaj baví a že to chce robiť, tak by sme to zariadili tak, že by tam chodila, ale to by už chcelo zapojiť do toho proste na maximum všetky sily a zdroje, a to zase nie je sranda, ak ja zalarmujem pol rodiny, budeme musieť nadrábať s manželom v práci, synčeka - čerstvého škôlkára nechávať v škôlke do záverečnej, a dieťa mi povie 5 minút pred začatím hodiny, že ono tam nejde... Proste trochu to riešim dopredu (ja viem, možno som trochu stresant v tomto). Vnímam o tak, že keby už ten rok mala odchodený (tento), tak budúci by už bol zrejme jednoduchší - lebo by vedela, že áno, chcem to. Ale nechcem to za cenu toho, že sme ju my donútili. Ide mi čisto o to, že vidím, že ju to baví, ale mám pocit, že ten utorok má taký náročný (ai kvôli tej výtvarnej v škôlke), že už potom nevládze. Preto tie hore-dole nálady. Len by ma proste mrzelo, keby sme to zušili, a bola by smutná pre to. Jej by úplne stačilo niečo také raz za týždeň. A to je moja dilema, či sa to tak dá v rámci tohto druhu športu v tomto konkrétnom klube robiť, keďže v našom meste nič podobné inde nie je...
@kaktusik007 - nám sa práveže nikdy o zem nehádzala. Toto nebolo hodenie sa o zem, že "just nejdem", ale si ľahla (že akože nevládze) a nejde... a ani po dobrom, ani po zlom sa obliekať...
@jeennyv - no neviem, nevšimla som si, ako je na tom s kolektívom, lebo my ich pošleme do telocvične a ideme von (sme tam - rodičia - možno minútku dve, kým sa zoradia, ale potom ich to rozptyľuje, lebo nám kývajú, mrkajú... a nerobia, čo treba) . Ale asi sa moc času medzi sebou baviť nemajú, proste prídu, a cvičia. Trénerka je milá (počujeme, ako rozpráva na ne), na ňu sa dcérka nesťažovala... Ale tá únava v tom zohráva určite úlohu. Ono aj ten hodinový tréning je na také deti dosť asi, minimálne, kým si zvyknú. Hoc doma ešte poskakuje potom a ukazuje, čo bolo 😀
@tilly - presne si asi vystihla, čo mi v hlave vŕta, to striedanie a vymýšľanie, raz to - potom ono, zo všetkého trochu, a nič riadne dokončiť. A neviem odhadnúť, nakoľko je tá únava u nej ešte OK, alebo už je toho na ňu ozaj priveľa... Proste neviem nájsť tú hranicu preťažovanie - priskoré vzdanie sa...
ahoj, a co keby ste chodili rovno zo skolky na gymnastiku? aj za cenu toho, ze bude dlhsie v skolke? zda sa to mozno ako drsnejsia alternativa, ale zo skusenosti sa mi zda, ze pre deti je neprijemne, ked pridu zo skolky, zacnu sa doma hrat a do hodiny maju ist na nejaky kruzok. kolkokrat sa im vtedy nechce, aj ked na kruzku su cele stastne a velmi ich bavi 😀
@katrinka8 tvoja dcéra je vo veku, keď sú deti veľmi nerozhodné. ale zároveň vo veku, keď už veľmi dobre chápu. Na rovinu jej povedz, že nie je možné, aby sa raz rozhodla, že tam ide a raz že nie. Že alebo tam bude chodiť každý týždeň a už nikdy si nebude vymýšľať hlúposti, líhať na zem a pod. alebo tam už nepôjdete vôbec. Neexistuje že raz áno a raz nie. Na krúžky sa chodí pravidelne. Ak ti povie že nie, tak to rešpektuj a ak by aj o dva týždne povedala, že tam chce ísť, tak jej pripomeň, že sa rozhodla sama. Ona už si musí uvedomiť dôsledok svojho rozhodnutia. Je to pre ňu dôležitejšie ako to, či na tú gymnastiku chodiť bude alebo nie. Nemyslím si, že by bola unavená, ak má aj výtvarnú aj gymnastiku v jeden deň, tieto dva krúžky sa vhodne dopĺňajú, len možno jej vadí to, že sa musí podriadiť nejaký čas v škôlke a potom ešte nejaký čas na gymnastike organizovanej činnosti. Určite by som ju ale nevodila na gymnastiku štýlom - krúžok je povinnosť, to ani náhodou. Môžeš jej sprotiviť šport na celý život a to určite nie je tvojím cieľom.
Tiež sa ale prikláňam k názoru ísť zo škôlky na gymnastiku bez "medzipristátia" doma.
@katrinka8 my sme to iste riesili s nasom kvoli karate. Vlani mal 4,5r.,tak sme to vzdali,lebo mal aj nastup do skolky,aj karate a dost zle to znasal (ten nastup do skolky,takze cele zle vratane toho karate,na ktore tiez zo zaciatku siel v pohode).
Tento rok tiez 5,5r.opat,ze chce karate. Ok. Zacal chodit,opat asi 3x v pohode,nasledne cirkusy. Tak nechodi. Ja uz pracujem polroka a na 16tu sa tam nedostanem,muz na to nema nervy,na tie cirkusy idem-nejdem. Navyse aj tak mal v skolke plavecky a i anglictinu,takze to bolo uz asi privela.
Daktore deti nie su pripravene na kruzky este v takom veku. Mozno o polroka by to bolo zas ine..
Takze chapem a viem si to predstavit,kedze u nas to iste.
Zas je dost deti,ktore sa dlho hladaju i v skolskom veku a kruzky striedaju...asi im treba dat cas.
Nech si zatial cvici teda doma pred zrkadlom. Urcite by sol ju za to nehresila a nepripominala jej to.
@salomuska - jej to vychádza byť doma cca 2 hodiny.
@timea7
- baby, my sme trochu špecifický prípad, ako píše napr. @siska53 - veľmi ťažký nástup do škôlky a veľmi ťažká a dlhá adaptácia (v škôlke rok nejedla nič, nepila, nerozprávala, druhý rok až sa začala zapájať do činnosti, koncom druhého roka rozprávať s deťmi..., za čo všetko musím len ďakovať naším pani učiteľkám, že mali trpezlivosť a aj nás povzbudzovali a ukazovali, ako to všetko dopracovať do tohto pre iné deti normálneho štádia). Ona doteraz chodí do škôlky na 1/2 dňa, po obede domov. Jedine ten utorok má kvôli výtvarnej do 14:30. My sme šťastní, že sa to takto v škôlke po dlhých 2 rokoch takto upravilo. Preto si moc neviem predstaviť na ňu "zatlačiť" spôsobom, že nechať ju do 16:30 v škôlke a odtiaľ prášiť na gymnastiku. Od kamošky psychologičky aj učiteliek máme "potvrdené, že ona je typ, ktorý sa pri zatlačení stiahne a uzavrie, na ňu treba pomaly. Inak, jej oganizovaná činnosť moc nevadí, skôr naopak 😉
Len ako píše @timea7 - že by si mala uvedomiť následky svojho rozhodnutia... no, neviem, či si to uvedomuje ona do takej miery, ako píšeš. Lebo sme jej to tie 2 razy, čo nechcela v utorok ísť, presne takto vysvetľovali, že buď chodiť bude, alebo nebude vôbec chodiť, prečo a ako. Ona v tej chvíli povie, že áno, že dobre, že teda nech ju odhlásime. Ale o nejakú dobu už tvrdí, že tam chodiť naozaj chce a chodiť bude. Tvrdí to do štvrtku, vo štvrtok ide bez problémov, s radosťou (my si myslíme, že bola len kríza), a v utorok sa to zopakovalo. Je fakt, že toto bolo len 2x - viac utorkových gymnastík zatiaľ nebolo (prvýkrát bola ale práve v utorok, ale tam asi vyhraa tá zvedavosť).
@katrinka8 sorry, to som netušila, myslela som, že je v škôlke na celý deň. Povedz jej, že na gymnastiku chodiť nemusí, ak nechce, ale ak tam nepríde každý utorok, ak bude ostávať niekedy doma, tak ju vylúčia a zoberú iné dievčatko, ktoré tam bude chcieť každý utorok chodiť a ona už tam nebude mať miesto. Ak by si znovu líhala na zem, spýtaj sa jej, či môžeš zavolať trénerke, aby ju vylúčila a zobrala iné dievča. ak ti povie, že áno, tak tam už nepôjdete. Práve vtedy pochopí, že nehovoríš do vetra a že sa síce môže rozhodnúť akokoľvek, ale jej rozhodnutie má nejaké dôsledky. V jej veku to pochopí a bude to pre ňu oveľa dôležitejšie, ako ten krúžok gymnastiky, aj keď by si ju tam zrejme rada videla.
Pridam moju skusenost s dcerkou, zacala chodit na gymnastiku od minuleho roku a mala 4 roky, chodila po skolke od 16.45 na 1,5 hodky pre dakoho mozno vela, ale zvladala to od zaciatku, sice boli momenty ked uz nevladala a povedala, ze nechce, ze nevladze, ale vzdy som jej vysvetlila, ze tak ako ocino chodi do prace a ma to svoju povinost, ona do skolky a na gymnastiku, nenutila som ju tam chodit nasilu, ale vzdy tam isla bez scen, bez placu, zvykla si ci uz na tu zataz, ovela viac vydrzi a som ozaj rada, ze som nepolavila ked ma prosila, aby uz nemusela tam ist....chodi aj tento rok, znova po skolke a kolko krat sa tak stane, ze ide rovno po skolke, maju tanecnu a z tanecnej ide na gymnastiku, ale zvlada to a som rada, a urcite budeme pokracovat aj dalsi rok, sice tiez bude prvacka, ale zvladneme to......dakedy sa oplati pockat, ja som neustupila a teraz ju chvalia aka je sikovna, obratna a hlavne snaziva 🙂
tiez mame doma malu 5,5 rocnu gymnastku, chodila uz aj minuly rok, a teda mala vela podobnych pokusov ako tvoja, nepolavili sme, vzdy sme sa ju snazili presvedcit co sa tam vsetko nauci, motivovali ju aj starsie dievcata ktore tam videla cvicit (a aj jej starsi brat tam chodi), tento rok chodi rada, naozaj sa zlepsila takze ju to velmi motivuje. tiez to ma 2x do tyzdna po hodine a pol (minuly rok len hodku), a zvlada to v pohode, rovno zo skolky. to ze ma vasa v ten den este jeden kruzok neviem ci ma az taky vplyv, moze byt, u nas by to tak nebolo.
ale minuly rok chodila dcerka aj plavat, a tam nas ukecala ze nechce chodit tak sme ju odhlasili. bola najmensia (a tym padom aj najslabsia) v skupine, a okrem toho ich trenoval ujo :D, ona chcela tetu. tak sme to nesilili, nechceli sme aby mala pri vode nejaky blok, a ide teraz chodit plavat sukromne (zase s chlapom ale nasim znamym) tak snad to bude ok.
Presne toto mam doma, vratane tej hlasky: budem si cvicit doma. No uplne to iste okrem tej vytvarnej-v jeden den nadsenie z gymnastiky (sportovej),v dalsi den tam uz nechce chodit :-\ a potom do toho ochorie a uz nemoze ist hoci by aj chcela
@katrinka8 ahoj! tiez to riesim so 4 rocnou dcerou. zacala chodit na gymnastiku uz minuly rok. zo zaciatkou si bola neista, ale chodila plus minus bez protestov, povedala by som, ze celkom rada. mali mladu a zlatu trenerku. treningy viedla formou hry, cvicili na hudbu, pripravovali si vystupenie. vsetko fajn. samozrejme, niekedy nemala naladu, ale nakoniec sa tesila a isla rada.
potom im trenerku vymenili a ta uz to ponala dost 'tvrdo'. akoze gymnastika je vazny sport a treba trenovat, trenovat. bolo to bez hudby, ziadna zabava pre malu. dcera zacala protestovat, ze nechce chodit. skoncilo to tym, ze som jej vysvetlila, ze ked bude protestovat, tak ju odhlasim. tak aj prestala chodit na 3 mesiace.
po prazdninach sme zacali znovu, zase s inou trenerkou. tato je milsia, ale nie je to s nou az taka zabava. dcere podla mna nevyhovuje, ze je to viac menej len trening, ale nie hravou formou. protestuje skoro vzdy ked ma ist na trenig. nakoniec ju ukecam, ale fakt ma to stoji strasne vela usila a nervov. takze ta chapem. mam podobnu dilemu, ci ju tam nutit chodit. zatial to ako tak tahame, asi tyzden sme mali velku krizu, ale potom sa to zase ukludnilo.
inak, gymnastika ako sport je naozaj narocna. aj ja som ju robila ako dieta. mna to bavilo a nerobilo mi to problem. ale zazila som deticky (v inom klube), co vychadzali z treningov s placom, ze ich to boli (natahovanie a podobne). tak treba zistit co konkretne malej nevyhovuje. mozno ti povie...
takze dilemu chapem... nechcem aby dieta tam trpelo, ale pokial je to len nejaka docasna nechut, tak skusit vytrvat. treba dat na pocity, matka to vacsinou odhadne 😉
nasa chodi na balet a nema ani tri. tiez caviky ze chce ze ne..musim tancovat s nou. ale pred inymi sa rada predvadza ukazuje presne co sa naucili..ja zotrvam aj ked je to obcas boj. lebo moja sesterka chodila na gymnastiku a potom prestala. trener bol az u nich doma ze nech pokracuje ze je talent. ona ze nie. bola v predskolsko veku. a traz ma 23 a lutuj to a vzdy m hovori ze keby rodicia boli tvrdsi. jasne kebyze na tom balete moja vyslovene trpi ta j nutit nebudem ale kedze je nerozhodna tak tam budeme chodit
Ahoj daj jej len jeden kruzok a taky ktory ju bavi . Bavi ju vytvarna a doma si moze poskakovat kolko chce . Gymnastika je tazka a nenutila by som ju . ked raz robi vystupi , bude ti robit stale , lebo raz sa jej bude chciet ist a raz nie , ty budes mat stresy , ze to vela stoji a nechodi tam , ucitelka bude mat stresy, ze sa nenauci nic a ked bude nejake vystupenie , nebude vediet robit to co ostatne deti , a najvacsie stresy bude mat tvoja mala , ze tam musi chodit aj ked nechce.
Kruzky si maju vyberat deti a nie rodicia , lebo to si skor zapamataju do dospelosti ako to ci dokoncila ako 5 rocna gymnastiku alebo nie .
Baby, ďakujem Vám za názory všetky (dúfam, že som na nikoho nezabudla) - asi sa to u nás poriešilo nakoniec samé - dnes je štvrtok, dieťa nechce nikam ísť, máme ju odhlásiť 🙂 Inak, vidím, že na každého platí niečo iné a každá máte iný názor, ktoré sa u mňa akurát naraz bijú (jedna vravíte vytrvať, druhá vzdať 😀 ).
Či to bude ľutovať, neviem, to sa časom uvidí. Zatiaľ sa mi zdá, že je na vážkach, lebo keď som jej vysvetľovala, že keď odíde, už nebude môcť ísť atď., tak povedala, že ona sa chce naučiť cvičiť so švihadlom a kuhom a stojku atď. Keď som jej vysvetľovala, že kým "postúpi na tento level cvičenia", tak musí najprv zvládnuť základy a trénovať (nie takto som jej to polopatisticky ako Vám, tak zrozumiteľne, si myslím) a že sa nedá všetko za 2 hodiny vedieť - proste tá nešťastná trpezlivosť a vytrvalosť - tak už bola ticho a nič na to nevravela. Zdalo sa mi, že ju to trochu mrzí, ale už som to nerozoberala. Keď som sa jej pýtala, čo sa jej tam nepáči, ak povedala, že chce cvičiť už ako "tie veľké dievčatá" a že je jej dlho ku koncu hodiny. Takže tak. Dúfam, že ju o hodinu nenapadne, že tam chce preda len ísť, lebo ma asi porazí 😀
Výtvarná však fičí v pohode ďalej, ale to problém nebol 🙂
@timea7
@marta83
@suzanne
@werka_t
@paris3
@bonnie1
@zuzin78
@tilly
@jeennyv
@kaktusik007
@alaguema
@pribinak
@paris3
@bonnie1
- ženy, už mimo témy, možno ako inšpirácia pre iné maminy alebo aj pre budúcnosť. Ako to tie deti prehovoríte, keď príde na ne kríza - lebo naša je taká hlavatá, že keď sa zatne, môžem je čokoľvek rozprávať, zdá sa mi, že ma ani nevníma... Alebo keď vravíte, že musia vytrvať, aj keď nechcú a plačú atď. Myslím, keď už sú zabehané a viete, že vymýšľajú, alebo sa im práve naozaj nechce a pod. Nemyslím teraz, keď niekto na krúžku ozaj trpí a je to len ambícia rodiča, aby tam to dieťa šlo. To ich nasilu obliekate, nasilu ťaháte do auta a nasilu vopcháte do miestnosti, keď ozaj nechcú? Či nikdy ste to nemali až také, že sa doslova niekedy odmietli obliecť a ísť?
Lebo čo som si zase všimla na minulých hodinách, keď sme boli, bola tam jedna mamina s dievčatkom, čo vždy plakalo, keď šlo do telocvične. A ona ju tam len postrčila, že "bež dnu" a aj keď sa obliekala, tak skoro ani slova na ňu neprehovorila - mne sa to zdalo také dosť brutal, na také malé dieťa. Navyše tá žena mala ruský prízvuk, kamenná tvár.... no hneď som si predstavila nejako matku z Ruska, čo si plní olympijské ambície na 5-ročnej malej dcérke 😠 Ale tak - nevidím do nej, to bol len prvotný pocit z nej. Potom som si všimla, že je navyše tehotná, tak možno hormóny, či čo... 😀 Ale bolo to také "studené" a tej malej mi bolo ľúto. Navyše, tam, kde je telocvična, prerábajú WC, tak musia chodiť na opačný koniec budovy. A keď to bolo prvýkrát, tak nie každý vedel, kde má ísť. Trénerka vysvetľovala každému rodičovi, kde je WC. A zrazu začala hodina, pišla tam táto "Ruska" s tou maličkou, a tá s revom ako tur šla bez slova dnu, tá mama ju len postrčila, no choď. A trénerka sa jej pýta, že čo sa jej stalo, prečo tak plače (taká milá bola) a ona, že jej treba cikať! A trénerka, veď ale si nebola? Veď som Vám s maminkou vravela, kde je záchod. Čo ste ho nenašli? A tá mama len ako socha odpovedala: Nie. A ja som kukala ako puk na ne 😖
Ja podplacam. A chodi tam s kamosom

môj pohľad. dcéru by som dala radšej na výtvarnú - je to v škôlke, máš s tým menej práce.... A gymnastika - môžeš skúsiť o niekoľko mesiacov.