icon

Kto je vlastne diskriminovany?

Včera o 20:20

Ahojte.. V mojom okoli je chlapec, aktualne 12r., ktory ma ocividne nejaky druh mentalneho postihnutia. Nejdem diskriminovat ani nic take ale zaujima ma to, rada by som vedela viac, a s rodicmi niesme este az tak blizky, sotva sa pozname. Ten chlapec je velmi pomaly - fyzicky aj rozumovo. Tesi sa a sprava v urcitych momentoch ako 3rocne dieta. Jeho rodicia ho dali na sport, v ktorom je aj nas syn. Ide o kolektivny sport, kde deti sutazia ako tym. Vobec tam nezapadol, nezlepsil sa a kazil vysledky. Nechapem, preco ho tam rodicia dali a preco tam stale chodi. Zial, nehodi sa tam. Ved musia to vidiet a mna by to ako matku trapilo. Nas syn aj ostatne deti su demotivovane co zasa trapi aj nas rodicov..je to ako mat zavazie. Syna tento sport velmi bavi, prvy rocnik boli velmi uspesny (2.miesto v lige) a minuly rok boli posledny! (aj kvoli tomuto chlapcovi aj ine veci boli pricinou padu z vrcholu na dno). Zacina sa 3.r. a sme odhodlany nebit ticho, tolerantny sme boli dost! Mozno to niekomu prijde hnusne, ale skuste si predstavit svoje dieta, ktoremu to ide, bavi ho to, treneri su snim spokojny, podstivo sa pripravuje a potom ma clena totalne zabrzdene trdlo (pardon, je mi to luto, ale stacilo),ktory to pokazi.. 😒

hopatko
Dnes o 13:15
@anonym_autor

@hopatko ale nikto nehovori o olympiade a profi sporte,ved dhz clenovia nemaju ani bezny plat,,vsetci maju svoje zamestnania..ide o princip,vsak sa zamysli,,naco doma upratujes ked aj tak to bude o par dni spinave? Naco chodis do prace, ked aj tak musis peniaze minut? Naco clovek chodi do skoly, ked ho zato neplatia? Naco su treningy v sporte a pod.? Naco mas zivot ked aj tak raz umries? Cesta bez ciela neexistuje.

@anonym_autor ze co? Naozaj som sa stratila. Skus mi to vysvetlit prosim.

autor
Dnes o 13:15
@hopatko

@tejana ale ved on splna kriteria ak ho tam prijali, nechapes? Ziadna vaha, pohlavie, farba oci...Oni ho tam prijali! DHZ! Ziadny olympijsky tim preboha

@hopatko a ziadne kriteria niesu, nieje to profesionalny sport..je to iba o tom ci na to mam alebo nie..vlastne uvedomenie si..ci chapem tomu ze mam sa snazit byt rychli..

autor
Dnes o 13:17
@stanislavicenka

@anonym_autor ved ty miesas uplne ine situacie. Prosim ta, preco sa vlastne obracias na diskusne forum a neriesis to s nirkym, kto vplyv na to ma. Nerozumiem tvojmu rozvuleniu a este aj zbytocne veci hrotis a prekrucas slova, ktore som napisala😉

@stanislavicenka nie,len ti davam priklady na zamyslenie ☺️ Zivot prinasa rozne situacie..

hopatko
Dnes o 13:18
@anonym_autor

@hopatko a ziadne kriteria niesu, nieje to profesionalny sport..je to iba o tom ci na to mam alebo nie..vlastne uvedomenie si..ci chapem tomu ze mam sa snazit byt rychli..

@anonym_autor a to "ine dieta" sa nesnazi byt "rychli"? WTF? Vlastne uvedomenie?
Takze neexistuju ziadne kriteria ako pises. Tak ake kriterium to dieta nesplna? Kde je?

anonym_057cab
Dnes o 13:20

Nemam energiu to vsetko citat. Jedina vec co ma trapi he ze rodicia nedokazu ucit svoje deti respektu, ucte a pomoci inym (nie vsetci). Namiesto toho aby dieta prijali a snazili sa mu pomoct vidia jediny ciel. Mat uspesne vlastne dieta a nezaujimat sa o niekoho ineho. Ved co, je zaostaly. Dajme ho na kraj mesta nech nezavadzia nesmierne nadanym detom.

autor
Dnes o 13:20
@hopatko

@tejana my tu neriesime to, ze niekto chce aby tam nasilu take dieta prijali. Ono tam uz je, je sucastou timu, niekto stanovil pravidla a kriteria, dieta je v DHZ. Tu riesime, ze nejaka matka tvrdi ze by nemalo byt a maju si "taketo deticky" vytvorit vlastny tim.

@hopatko tebe sa nic nepaci 🤗 ani ked vymyslim ako by sa dalo pomoct,..necham ti tvoj nazor, maj si zo mna svinu,zili mi to netrha

autor
Dnes o 13:22
@tejana

@hopatko Veď jasné, že to nie je až taká dôležitá súťaž... Avšak chápem aj tých chlapcov, že môžu byť frustrovaní a následne toho chlapčeka od seba odstrkovať, lebo pre nich to dôležité byť môže. Takže si stále myslím, že tréner by mal viesť tím tak, aby chlapčeka zapájal v rámci jeho možností a zároveň viedol tím k lepším výsledkom.

@tejana oni ho neodstrkuju,,vsetci ticho tolerujeme,,

stanislavicenka
Dnes o 13:23
@anonym_autor

@stanislavicenka nie,len ti davam priklady na zamyslenie ☺️ Zivot prinasa rozne situacie..

@anonym_autor tak potom nevies, co mas porovnavat😉

hopatko
Dnes o 13:25
@anonym_autor

@hopatko tebe sa nic nepaci 🤗 ani ked vymyslim ako by sa dalo pomoct,..necham ti tvoj nazor, maj si zo mna svinu,zili mi to netrha

@anonym_autor ale tu nejde o to co sa mi paci. Nic si nevymyslela, lebo netreba. Len si sa zamotala vo vlastnej obmedzenosti a v plnej nahote si ukazala tvoje zmyslanie. Mne stacilo. Idem sa vygrcat.

autor
@anonym_0ccefb

@anonym_autor ako by si chcela aby to fungovalo keby to bolo tvoje dieťa, súrodenec?
zdravý syn by chodil do miestneho dedinského tímu a postihnutého by si chcela voziť do mesta aby mu vytvorili samostatný tím, nech nekazí bratovi výsledky?

@anonym_0ccefb to sa musis spytat tych, ktory stymto ziju, a ver mi, ze milujuci rodic sa pokusi urobit tak co najlepsie..inak mi za skolou, pracou a kruzkami dochadzame

mondolina

môj názor- stále bude v skupine niekto najpomalší, najgramblavejší....vylúčte ho!
nech vás nebrzdí! vaše šikovné a rýchle detičky.
toho najpomalšieho vyhodíte a zas bude v skupine niekto kto toľko nezvláda ako tí šikovnejší. a ja sa pýtam dokedy? dokedy sa budete vyhovárať na toho posledného pomalého člena? čo môže za vaše "prehry"...
keby som sa ho snažila vystrnadiť zo skupiny, ako tu niektoré prítomné....zostala by mi hnusná pachuť z toho. čo učíte deti? zbavte sa najslabšieho článku, miesto toho aby ho silnejšia väčšina potiahla....
a to pri takej mega veci ako je " DHZ" 🙏

autor
Dnes o 13:26
@maciatkolulu

@anonym_autor ako nič v zlom ,v gramatike si nekazila priemer triede v minulosti. Lebo teda to je jedna hrôza...

@maciatkolulu dakujem,uz par hodin nikto nedal komentar ma moj pravopis,,taaaak mi to chybalo,,daj este nieco ☺️

moonlight1210
Dnes o 13:27
@anonym_autor

@moonlight1210 zatial len preto, ze rad sutazi, beha, sportuje ma tam kamaratov,,bude mat 10r. este nevie cim chce byt

@anonym_autor ak nie je priorita sutazit a sam nevie, ci toto by chcel, tak to nechaj zatial tak.

Ak si uvedomi, ze tento sport je nieco, co by rad rozvijal a zlepsoval sa, bol ochotny tomu obetovat cas a drinu (lebo ho to bavi), beztak bude musiet tento tim najskor opustit a ist do viac vyberovejsieho.
Chapem to tak, ze tento tim nie je uplne zamerany na vykon a vysledky. Skor sport a zabavu.

Teraz ma naopak syn dobru prilezitost sa ucit tolerancii a spolupraci. Kazda skupina je tak silna, ako jej naslabsi clen.
Na ucenie typu “prirodzeny vyber” (= slabsie kusy sa nechaju za stadom) ma este casu dost. Sam to isto parkrat zazije, ked nebude stacit ostatnym v niecom. To sa stava nam vsetkym.

Treneri maju moznost chlapca nenasadzovat casto v zapasoch (alebo aky sport to je). Mozu ho viest viac k povzbudzovaniu a nechat ho vybehat sa s ostatnymi na treningoch. To je vsak na ich rozhodnuti.
Ale mozno toto by bola cesta pre obe strany.

autor
Dnes o 13:31
@deedol

autorka, trocha sa mi nepaci, ze chvalis len tie prispevky, ktore s tebou suhlasia, a z tych ostatnych si si nic nevzala. inak riesenie tu podla mna uz viackrat spomenute bolo, ale debata sa stale toci v kruhu. neviem preco. a ano, je podstatne, ze je to DHZ a nie napr. futbal.

@deedolakoze nie, vsak za kazde ponizenie a urazky som pekne podakovala,,tak neklam !!! Citaj pozorne!!!a su tam aj prispevky, kde so mnou aj nesuhlasia ale zas pisu ze ma aj chapu,, aj tam som odpisala,,uz som mohla to tu ukoncit,lebo to je iba o tom ako mi ublizit a nie sa porozpravat,,napriek tomu odpisujem..pozorne musis citat,ked chces niekoho hubovat,,dakujem

autor
Dnes o 13:32
@aurora33

@anonym_autor ta gramatika. Hanba. Ty zabrzdené trdlo.

@aurora33 dakujem pekne.potesilo ☺️

autor
Dnes o 13:35
@anonym_701dc4

Autorka, tolerancia jedného znamená diskrimináciu skupiny, ale tuná to niektorým nevysvetlíš... nemá to význam.

@anonym_701dc4 ano ja viem,,asi to tu ikoncim,,lebo je to len lynč,,nema to zmysel,,

autor
Dnes o 13:37
@hopatko

@tejana suhlasim. A tu si pekne dala pointu. Ano mali by sme tym frustrovanym detom v time DHZ vysvetlit, ze aj to pomale dieta splnilo take iste podmienky ako oni aby bolo sucastou timu a behalo tam hore dole. Splnil tie podmienky a kriteria ak je v time? Ja to beriem, ze splnil, inak by tam nebol. Lebo o tom kto je clenom nerozhoduje iba uspesnost timu, rychlost dietata alebo gramatika pomylenej matky.

@hopatko splnilo podmienky, ze sa narodilo a rodicia ho prihlasili a zaplatili clenske😃

ria_sprout
Dnes o 13:38

No kolektívne športy rodičia hrozne prežívajú, vidno to aj tu 😏 jeden môj syn hra futbal a viem si predstaviť, že niektorých by aj roztrhlo keby tam bol niekto čo by brzdil výsledky. Premna je to šialené,.lebo šport má byť o radosti z pohybu, ale to som sa už naučila že je zbytočne to vysvetľovať, niektorí rodičia už vidia svoje deti ako ronalda čo zarobí milióny 😆 a tak sledujú výkony a tlačia do toho aj svoje deti.

Ako človek čo pracuje s ľuďmi čo majú určité mentalne postihnutie - viem že empatii voči týmto ľuďom treba vyvíjať u ostatných empatiu a je to veľmi veľký prínos pre všetkých ak sa s tým pracuje správne, správne sa komunikuje. Ale to u nás na Slovensku ešte veľa vody pretečie aby to pochopili všetci a viedli k tomu aj svoje deti.

autor
Dnes o 13:39
@hopatko

@anonym_autor pointa gde? Neprisla? Nevadi

@hopatko co ake gde? A mna poucuje o gramatike ? Nejako si sa vtom stratila,,uz chod odtialto prec,stratila si nit, kde si skoncila s urazanim a ponizovanim mojej osoby

autor
Dnes o 13:40
@hopatko

@anonym_autor ze co? Naozaj som sa stratila. Skus mi to vysvetlit prosim.

@hopatko uz radsej nic 🤣

hopatko
Dnes o 13:40
@anonym_autor

@hopatko splnilo podmienky, ze sa narodilo a rodicia ho prihlasili a zaplatili clenske😃

@anonym_autor bingoooo!!!
No vidis, tak isto ako tvoje dieta. Radost si mi spravila, naozaj. Uz som bola zufala. Takze uz len to pekne a citlivo vysvetli tvojmu synovi aby to pochopil a akceptoval. Prajem vela peknych zazitkov s DHZ a uspechov v sutaziach.

...a potom si zase popisala v dalsich komentaroch nezmysli a radost sa stratila...

autor
Dnes o 13:43
@hopatko

@anonym_autor a to "ine dieta" sa nesnazi byt "rychli"? WTF? Vlastne uvedomenie?
Takze neexistuju ziadne kriteria ako pises. Tak ake kriterium to dieta nesplna? Kde je?

@hopatko nesnaziii sa byt rychli,,kolko krat to tu mam este napisat, ze on tomu nerozumie,,preto mi ho je luto,lebo on tomu nerozumie,,,proste nerozumie..chapes uz ?nechcem takto z neho robit dementa, to razantne odmietam takto sa o niekom vyjadrovat !!!!!!len vravim ,ze ma iny "svet" alebo ako to peknne a slusne citlivo povedat..to len vy mi tu nakladate ze ho odstrkujem a oznacujem za odpad..ale to ste si vymysleli..

hopatko
Dnes o 13:43
@anonym_autor

@hopatko nesnaziii sa byt rychli,,kolko krat to tu mam este napisat, ze on tomu nerozumie,,preto mi ho je luto,lebo on tomu nerozumie,,,proste nerozumie..chapes uz ?nechcem takto z neho robit dementa, to razantne odmietam takto sa o niekom vyjadrovat !!!!!!len vravim ,ze ma iny "svet" alebo ako to peknne a slusne citlivo povedat..to len vy mi tu nakladate ze ho odstrkujem a oznacujem za odpad..ale to ste si vymysleli..

@anonym_autor nerozumiem

autor
Dnes o 13:47
@anonym_057cab

Nemam energiu to vsetko citat. Jedina vec co ma trapi he ze rodicia nedokazu ucit svoje deti respektu, ucte a pomoci inym (nie vsetci). Namiesto toho aby dieta prijali a snazili sa mu pomoct vidia jediny ciel. Mat uspesne vlastne dieta a nezaujimat sa o niekoho ineho. Ved co, je zaostaly. Dajme ho na kraj mesta nech nezavadzia nesmierne nadanym detom.

@anonym_057cab uplne mimo,nevadi,dakujem za nazor

autor
Dnes o 13:51
@hopatko

@anonym_autor ale tu nejde o to co sa mi paci. Nic si nevymyslela, lebo netreba. Len si sa zamotala vo vlastnej obmedzenosti a v plnej nahote si ukazala tvoje zmyslanie. Mne stacilo. Idem sa vygrcat.

@stanislavicenka tvoj nazor 🫡

autor
Dnes o 13:52
@hopatko

@hopatko ja uz som sa vygrcala z teba a podobnych obmedzenych ludi vcera aj dneska, a pomohlo to 🤗
Takze uz koncis s rypanim? Pokracuj. Vsak nato si tu

autor
Dnes o 13:53
@mondolina

môj názor- stále bude v skupine niekto najpomalší, najgramblavejší....vylúčte ho!
nech vás nebrzdí! vaše šikovné a rýchle detičky.
toho najpomalšieho vyhodíte a zas bude v skupine niekto kto toľko nezvláda ako tí šikovnejší. a ja sa pýtam dokedy? dokedy sa budete vyhovárať na toho posledného pomalého člena? čo môže za vaše "prehry"...
keby som sa ho snažila vystrnadiť zo skupiny, ako tu niektoré prítomné....zostala by mi hnusná pachuť z toho. čo učíte deti? zbavte sa najslabšieho článku, miesto toho aby ho silnejšia väčšina potiahla....
a to pri takej mega veci ako je " DHZ" 🙏

@mondolina zas prispevok totalne mimo..dakujem

stanislavicenka
Dnes o 13:55
@anonym_autor

@stanislavicenka tvoj nazor 🫡

@anonym_autor vobec nerozumiem. Ale ako citam, si zbytocne utocna. Co uz. Tvoju retoriku nepouzivam

autor
Dnes o 13:55
@moonlight1210

@anonym_autor ak nie je priorita sutazit a sam nevie, ci toto by chcel, tak to nechaj zatial tak.

Ak si uvedomi, ze tento sport je nieco, co by rad rozvijal a zlepsoval sa, bol ochotny tomu obetovat cas a drinu (lebo ho to bavi), beztak bude musiet tento tim najskor opustit a ist do viac vyberovejsieho.
Chapem to tak, ze tento tim nie je uplne zamerany na vykon a vysledky. Skor sport a zabavu.

Teraz ma naopak syn dobru prilezitost sa ucit tolerancii a spolupraci. Kazda skupina je tak silna, ako jej naslabsi clen.
Na ucenie typu “prirodzeny vyber” (= slabsie kusy sa nechaju za stadom) ma este casu dost. Sam to isto parkrat zazije, ked nebude stacit ostatnym v niecom. To sa stava nam vsetkym.

Treneri maju moznost chlapca nenasadzovat casto v zapasoch (alebo aky sport to je). Mozu ho viest viac k povzbudzovaniu a nechat ho vybehat sa s ostatnymi na treningoch. To je vsak na ich rozhodnuti.
Ale mozno toto by bola cesta pre obe strany.

@moonlight1210 hmm, toto je konstruktivny komentar,aj suhlasim aj nie,,ale dobre, zamyslela si sa nad tym ,,tento zaklad tu mnohe nemaju - pouzivat hlavu..dakujem, dobry nahlad na vec 👍

autor
Dnes o 14:03
@ria_sprout

No kolektívne športy rodičia hrozne prežívajú, vidno to aj tu 😏 jeden môj syn hra futbal a viem si predstaviť, že niektorých by aj roztrhlo keby tam bol niekto čo by brzdil výsledky. Premna je to šialené,.lebo šport má byť o radosti z pohybu, ale to som sa už naučila že je zbytočne to vysvetľovať, niektorí rodičia už vidia svoje deti ako ronalda čo zarobí milióny 😆 a tak sledujú výkony a tlačia do toho aj svoje deti.

Ako človek čo pracuje s ľuďmi čo majú určité mentalne postihnutie - viem že empatii voči týmto ľuďom treba vyvíjať u ostatných empatiu a je to veľmi veľký prínos pre všetkých ak sa s tým pracuje správne, správne sa komunikuje. Ale to u nás na Slovensku ešte veľa vody pretečie aby to pochopili všetci a viedli k tomu aj svoje deti.

@ria_sprout empatia a tolerancia musia byt obojstranne, ale bohuzial u ludi s handikepom to neplati,,tam su zdravy ty ktory musia byt tolerantny aj za cenu prijatia vlastnej disriminacie...tak kde je ta ludskost,empatia a hranice?