Úloha športu v životoch detí

13. mar 2025

Matky. Otcovia. Preco? Teraz som citala diskusiu ako nechavaju niektori rodicia doma deti oddychovat. Co? Preco?
Pritom som si spomenula ako som vo fitku stretla svoju telocvikarku byvalu. Hovorila ze cim dalej tym viac prvakov ma problem spravit kotrmelec. Ak jednu telesnu robis kotrmelce dalsiu su chudacikovia ospravedlneni. Kolektivne sporty este horsie. Ze mavaju z toho psychicke problemy lebo musia hrat basketbal.
A tak sa zamyslam, co z takych ludi bude? Preco im to robite? Co ich tym ucite?

unicornlady
13. mar 2025

Tým, že nerobia kotrmelce či nehrajú basketbal, neznamená, že v živote nebudú športovať či inak sa hýbať.

Mňa telesná v škole nikdy nebavila, strašne som ju neznášala.
A pritom pravidelne cvičím a chodím na turistiku.

belllinka
13. mar 2025

To sa že vraj volá "rešpektujúca výchova" 🙂 Deti robia iba to čo chcú a matky ich ofukujú

dskjhfdlkdjhl
13. mar 2025

Deti funguju podobne ako rodicia. Niektori rodicia sedia pri mobile a deti to opakuju. V inych rodinach sa sportuje a teda sportuju aj deti.
Ale keby taketo problemy boli iba na telocviku, tak by to bolo este super. Problemy, ktore su v skolach, su ovela horsie a s ovela horsimi nasledkami.

tina1549
13. mar 2025

ja sa skôr bojím čo bude s tými deťmi čo majú rodičov, ktorí absolútne neberú ohľad na pocity svojich deti a žiaden dôvod nie je pre nich dosť dobrý dôvod nechať ich doma.
Ja som doma ostávala aj keď som dostala svoje dni a bolo mi zle, čo nie je až taký veľký dôvod... a som v poriadku, viem spraviť aj kotrmelec :D

ivik4
13. mar 2025

Dieta maly boh

hederamonstera
13. mar 2025

Jezisi maria, aj pred 20 rokmi sme polka deti hrali a cvicili na telesnej, polka sedela na riti s nejakymi ospravedlniami, vobec to nie je nic nove.
Niekoho sport bavi, niekoho nie, niekto sa pred ostatnymi hanbi, nebudem ho nutit paneboze.
Rodicia zacinaju byt citlivejsi, nie ako ti nasi, za kazdu cenu sme museli robit vsetko “co sa ma”, a ja teraz musim chodit po psychologoch aby som zistila kto som a co ma robi stastnou.

nafka0483
13. mar 2025

@belllinka To co si opisala ani nahodou nie je respektujuca vychova.

ivik4
13. mar 2025

A k tej telesnej.. vsak ani my ako deti sme skoro vobec necvicili. Nenavidela som to. Teraz som dospela a cvicim stale . Ziadny dopad to na mna nemalo. Akurat ze teraz su tie deti väcsie a mohutnejsie odo mna 😐

autor
13. mar 2025

@unicornlady kolko je takych ludi? Syn sa uci kotrmelec uz v ramci vseobecnej sportovej pripravy a to ma 2r. Ja si pamatam ako ocko s nami doma robil kotrmelve v obyvacke na koberci a strasna sranda to bola. A teraz to 15 rovne deti nevedia. Nemusia. Bo sak nie ze by kotrmelec bol potrebny k zivotu ale nejaka zakladna obratnost nie je na skodu.

hederamonstera
13. mar 2025

To tu vsetky tak neznasate svoje deti, hrozne sa tu niektore o nich vyjadrujete. Este zobrat bice a utlct tych neposlusnych satanov nie?

parvinka0001
13. mar 2025

Tak ako neviem načo ti je k životu skok cez kozu ,kotrmelce . Neznášala som telesnú . Za ďalšie tých pár hodín telesnej čo majú isto deti nepodporí aby športovali.

autor
13. mar 2025

@tina1549 lenze rodicia nad nimi nebudu mat ochrannu ruku cely zivot. Pridu do zivota kde budu musiet fungovat a tiez nikto nebude brat ohlad na ich city a dovody

unicornlady
13. mar 2025

Autorka, dieťa sa bude hýbať, ak mu ten druh pohybu prináša radosť.
A to, že ako malé dieťa ťa bavilo robiť kotrmelce, tak istotne ako puberťáčku by to pre teba nebola zábava. Ale možno by ťa bavil tanec, turistika, skateboard...

ivanakal
13. mar 2025

Teraz vobec nechapem tvoj prispevok. To ich ako nemam vobec nechat oddychovat ci co. Tvoje deti neoddychuju? Ze co i len na chvilu si sadnu, tak ich vyhanas prec, alebo ako to mam chapat. Jedno moje dieta hra futbal, tyzdenne ma zapasy, beha po vonku, je aktivny. Avsak ked vidim aky zmoreny pride po zapase, tak ano oddychni si, to je samozrejma vec. Druheho sport nebavi, je uplne poleno, ale vyhanam ho von, kotrmelec urobit vie. A vies co robia na telesnej,? na druhom stupni... kazdu jednu hodinu hraju futbal, koho futbal nebavi tak basketbal.. My sme šplhali, skakali cez kozu, hod kriketkou, skok do dialky, kladina, rebriny... A oni nic z toho za 4 roky nerobili. Toto mi nepride normalne.. a ano, moje deti oddychuju, lebo nie su roboty. A kazdy vikend chodime na turistiku a potom oddychuju.. ano.

snowflakenel
13. mar 2025

@dskjhfdlkdjhl ano, presne. Teta.je telocvikarka. Kotrmelec neirobia.vsetci o skoku cez kozu ani nehovoriac. Mnohi si nedokazu cupnut tak, ze paty ostanu na zemi. Vela deti ma.skoliozu. ( vazila som tasku dcerke druhacke, mala 5,5 kg s desiatou a flaskou) . Ano, deti napodobnuju to, co vidia doma.

autor
13. mar 2025

@hederamonstera neviem ako pred 20 rok k ale pred 18 ked som na strednu zacala chodit tak veru polka nesedela na riti. Aj sme cvicili aj hrali basketbal florbal aj skakali cez kozu a robili kotrmelce. Vsetci

mk22
13. mar 2025

Aj pod témou si sa vyjadrila?

hederamonstera
13. mar 2025

No vidis, u nas vsetci nie;)

autor
13. mar 2025

@unicornlady ale tu nejde o to bavi nebavi. Jasne nebavilo ma skakat cez kozu. A? Skocila som. Nemam traumu ani blok ani psychicke problemy. Proste som skocila a ideme dalej

autor
13. mar 2025

@mk22 nie. Je to treba?

unicornlady
13. mar 2025

Ty možno nemáš traumu z telesnej.
Ale ak niekto nie je zdatný na gymnastiku či kolektívny šport, a potom ho ostatní šikanujú, alebo aj učiteľ sa mu vysmieva, tak potom áno, môže mať človek traumu.
Ja by som tu tú telesnú vôbec neobhajovala.
Čo ma jediné bavievalo v škole, tak na strednej, kde sme mali už posilňovňu.

Ešte dodám, že napr. po skončení školy som chodila na zumbu a aj s kamarátmi hrávala volejbal. Ale to bolo niečo, čo som si sama vybrala a s ľuďmi, ktorými som chcela.
Nie telesná, kde sa ťa nikto nepýta a len máš z toho zhnusenie.

autor
13. mar 2025

@ivanakal no to vidim ze vobec nechapes ale dakujem za prispevok do diskusie

macatt
13. mar 2025

Záleží od dieťaťa dosť, naša 6 ročná vie kotrmelec aj dozadu s roznožkou, mlynské kolo atď, chodí na gymnastiku, bejzbal, korčuľovať na ľad, bicykluje bez koliesok od 3 rokov a neposedí ani 10min😃

natall113
13. mar 2025

@belllinka toto nie je rešpektujúca výchova, nepleť si pojmy
Autorka nie každého baví tá telesná, pamätám si na spolužiaka čo trištvrte roka nacvičil lebo ho to nebavilo, pritom hral florbal a je aj teraz úspešný hráč

kiwi3
13. mar 2025

ovela viac mi dalo lezenie po stromoch a preliezkach, vylety,normalny pobyt vonku v detstve, ako nejaka telesna, hlavne s necitlivymi ucitelmi.
taka agresivna vybijana doteraz netusim naco je dobra. aj dalsie veci by som vedela najst.
dodnes nezabudnem, ako sme chodili v skolke na plavanie. nechces? drb hlavu pod vodu a ides. bala som sa vody dalsich par rokov.
a ano tiez sme sedeli na riti. dokonca ako osmaci sme mali plavanie a hadaj co... skoro nikto vtedy nechcel plavat, niektore akurat nemohli a zvysne sa v puberte hanbili.

ssimusska
13. mar 2025

Ja som bola na telesnej oslobodená a namiesto toho som chodila do fitka ( hovorím teraz o 8/9. Ročníku a strednej škole)😄 Nikdy ma to v škole nebavilo, lebo sme mali učiteľku, čo to učila ako pred 30 rokmi. A čo teraz? Ja som si cestu k pohybu našla inak a baví ma to doteraz. Za mňa lepšie než aby som sa naháňala za loptou alebo hrala nejakú vybíjanú.

A ano nechávali ma doma aj oddychovať, keď videli, že je toho už moc. Nijak mi to neuškodilo, chodím na vš a mám prácu. Tak nevidím čo je na tom zle.

evcagabi
13. mar 2025

Ja som na strednej nechcela hrat volejbal, okolo ktoreho sa tocil cely polrok a cuduj sa, bez neho stale zijem 😅

jesenzima
13. mar 2025

Myslím, že autorka to myslela skôr tak, že deti sa celkovo malo hýbu, a ešte aj tá trocha pohybu na telesnej výchove je ospravedlňovaná zbytočne ... Pohyb na telesnej deti k športu nenavedie, ani deti baviť nemusí, ale aj trocha pohybu je lepšie ako žiadny pohyb ... Oddych samozrejme je potrebný tiež. Ale naozaj je pravda, že deti sa čoraz menej hýbu a pribúda čoraz viac obéznych detí ....

mamatroch
13. mar 2025

Uprimne, ja som si tiez v praci obcas zobrala sickday / dovolenku len tak, aby som si oddychla. Nie rodicia su chori, ale doba a to, ze za normu a regulerny dovod na dovolenku berieme iba to, ked bud cestujeme prec alebo ideme robit velke upratovanie, vykopavat zemiaky, malovat a pod. Chore je, ze sme sa tak nastavili, ze musime stale podavat nejaky vykon, inak sami seba vnimame ako lenivych a neschopnych. A potom sme vsetci vycerpani, frustrovani a prenasame to do vztahov a tie sa nam rucaju. Stavaju sa z nas vykonne stroje bez citov (nemame na ne cas, predsa nebudem len tak doma sediet a rozpravat sa s niekym, ked mozem popri tom aspon linku vypratat alebo z lustrov prach utriet).
Co sa telesnej tyka, moje obe dcery (12 a 14) cvicia (starsia chodi este mimo to 1x tyzdenne na sukromne cvicenie kvoli chrbtici), aj ked maju ms, ale! Vybijanu starsia nehrava uz druhy rok, pretoze TV maju spolu dievcata z dvoch tried a tie z druhej triedy take supy davaju loptou a vyslovene do hlavy. A ucitelka to neriesi. Skratka uci ich sportu bez pravidiela sportoveho (=. feroveho) spravania. Naozaj nedovolim, aby mi dietatu ublizili len kvoli tomu, aby "sportovala". U druhej dcery je to rovnake, minulu telesnu u nej v triede 4 dievcata plakali, co kazdej pri vybijanej dievcata z druhej triedy loptou vrazili do tvare silnu ranu. Pohyb ma prinasat radost a nie strach a ublizenie na zdravi.
...a ze deti nevedia spravit kotrmelec? Ako uprimne, moj posledny kotrmelec som spravila na telesnej v skole pred 30 rokmi. A nie, nelezim cely den na gauci, cvicievam doma, robim nordic walking a v lete chodim plavat.

kvoli
13. mar 2025

@parvinka0001 ono tie kotrmelce nie sú potrebné v dospelosti ale v detstve sú dôležité pre správny vývin , tak isto beh a lezenie. Fyzioterapeutka vravela, že je zhrozená koľko detí má vypadnute členky čo je veľakrát nesprávne diagnostikovane ako ploché nohy, pritom je to spôsobené oslabeným svalstvom. Potom v 40 - 50 rokoch sú plné čakárne ľudí s bolesťami chrbta, trombozami a inými vážnymi ochoreniami. U nás sa zo školy ostáva 'bezdôvodne' jedine vtedy keď tam straší napríklad črevná chrípka a väčšina triedy už s týmto ochorením maroduje. Ak vidím, že je dieťa vyčerpané pomôžem mu s úlohami a celý zvyšok dňa môže relaxovať plus ide do postele pred 8 nech si oddýchne či spi alebo si číta to už je na ňom, samozrejme nemá to rozkazom.