icon

List Ježiškovi

smilla_jaspersen
5. dec 2013

čaute maminy, píšete na vianoce list ježiškovi? Alebo vyberáte hračky z katalógu? A ako odpútavate pozornosť detí, keď chystáte darčeky? Naša grétka si včera zaželala truhličku pre bárbinu, najnovšia hra - na pohreb. 😎

Strana
z2
sharmana
6. dec 2013

@pralinka25 pre mna je to novy, respektíve "novodoby zvyk".... slovensky ani slovansky nie je.... listy totiž zvykli písať deti "na Severny Pol"... tak ako sa k nám preniesli rôzne nové podoby Ježiška, od "Deda Mráza", ktorého počas komunizu propagovali vtedy ešte "sovieti", cez rôzne firemne dedomrázovské akcie a podobne.. až po "Santa Clausa" zas z opačnej strany... deti dnes ani nevedia, kam týchto všetkých zaradiť, či príde ježiško so sobmi, cez komín alebo si zlatým klúčikom okno otvorí....
naozaj, nikdy sme v rodine nepísali listy Ježiškovi, mama si všímala čo chceme a skoro vždy sme si podla želaní našli aj tieto darčeky pod stromčekom 😉

barbapapa
6. dec 2013

My sme v Taliansku a tiez piseme a kreslime kazdy rok list 😵
U nas nosi darceky Babbo Natale.
Deti si napisu tri hracky po ktorych tuzia a vedia,ze Babbo Natale vyberie z nich jednu,ktoru im prinesie a ostatne hracky co kupime su uz ako prekvapanie 🙂

barbapapa
6. dec 2013

U nas su Vianoce 25.12
24.12 vecer deti nachystaju mlieko a panettone ku stromceku,aby sa Babbo Natale mohol obcerstvit ked prinesie darceky 🙂
A rano najdu prazdny tanier,prazdy pohar a darceky 😉
Je to take pekne a ta radost v ociach deti je na nezaplatenie 😵
Takze vsade su ine zvyky,ale Vianoce maju vsade svoje caro 🙂

clarissa
6. dec 2013

U nas sa napise list,podla toho co si mala vyberie z katalogu a to potom rozdelim (nieco kupime my,nieco jedna babka,druha babka,teta) List hodime do krbu,lebo dym z neho stupa potom do neba k Jeziskovi 🙂 24.12 po veceri,ideme na chvilku von na dvor pustat prskavky a nejaku tu svetlicu a kym sa ostatni dolu obuvaju,ja pripravim darceky pod stromcek utekam von za nimi...ked sa vratime z vonku,tak darceky su pekne pod stromcekom a ide sa rozbalovat 😉

pralinka25
6. dec 2013

@sharmana vsak jasne kazdy tak ako mu vyhovuje. ja som z veriacej rodiny u nas ziaden santa ani dedomraz nechodil. k nam chodil vzdy jezisko.
ved ono je jednoduche povedat dietatu ze si ma napisat napriklad 5 veci a Jezisko si sam vyberie co uzna za vhodne. ja malemu hovorim ze ma toho vela a vela deticiek a nemoze priniest uplne vsetko lebo tolko veci skratka neodnesie.
ja som ani ako dieta neocakavala ze prinese uplne vsetko a vzdy tam bolo aj cosi co som nenapisala.
ale prakticky je to uplne jedno. nic sa nema robit na silu.takze ako pises kazdy ako je zvyknuty urcite to je pre deti tak ci tak krasne obdobie

Strana
z2