Má zmysel pre deti základná umelecká škola?
Ahojte, syn od zaciatku skolskeho roka chodi na Vytvarny odbor do ZUS. Dali sme ho tam na podnet od pani uciteliek, lebo syn velmi rad a podla mna aj pekne kresli. Je tichsi a citlivejsia povaha. Poslednych par krat tam vsak uz nechce chodit, ze pani ucitelka krici po detoch, lebo vystrajaju, vyrusuje ho ten hluk a aj deti mu vadia. So synom som sa dohodla, ze tam pojde este par krat a ak mu tam nebude prijemne, nemusi tam chodit. Chodi aj na plavanie a v skole maju tiez v ramci druziny vytvarny kruzok, na ktory chodi rad. Prosim Vas tie, co ste vystudovali ZUS vyvtarnu alebo mate strednu skolu s umeleckym zameranim, bola pre Vas ZUS dolezita? Syn 2 roku chodil na individualne hodiny k jednej pani, co sa venuje malovaniu a tam sa vzdy tesil. Preto uvazujem, ze sa uplne vykasleme na ZUS a bude chodit miesto toho na tieto sukromne hodiny, co mal rad. Len sa obavam, ci mu nebude chybat to systematicke vzdelavanie ZUS. Dakujem velmi pekne za odpovede.
@kiwi3 dakujem velmi pekne za odpoved.
@muskazlata90 ....ja mám tiež vyštudovanú umeleckú SS a pred tým dokončený celý prvý stupeň ZUŠ.
Pre mňa bola ZUS veľmi dôležitá,prínosná a dala mi veľmi veľa.Naucila ma disciplíne a trpezlivosti.A samozrejme naučila ma kresliť až tak,že ma zobrali na obe umelecké SS,na ktoré som sa hlásila.Velmi rada nato spomínam a som rada,že som tam chodila.
Ale treba dodať,že som mala skvelého učiteľa.Skvely človek,citlivá duša a mal veľa trpezlivosti.
Keď je niekto talentovaný,tak možno ZUŠ nepotrebuje,ale mne naozaj pomohla.Podla mňa by som sa bez nej na umeleckú SS nikdy nedostala.
@muskazlata90 Ja som vyštudovala VŠVU a na výtvarnú som chodila od piatich rokov. Nie je to podmienka, ale určite to pomáha rozvíjať kreativitu, technické zručnosti v kresbe, maľbe, grafike. Už len keď idete na strednú umeleckú školu (napríklad v Banskej Štiavnici alebo v Trenčíne) potrebujete výtvarné portfólio, čím sa odprezentujete. Myslím, že výtvarná je určite dobrá vec, ale musí tam chodiť rád. Keď je to na silu, je to o ničom.
@doriiis
@mameha7 Dakujem velmi pekne za reakcie. No u nas je velka skoda, ze mu kolektiv nesadol. Este mu mozno skusime dat rok pauzu a znova sa tam vratit. Nasa pani ucitelka nie je zla, aj ich prace co som videla, boli velmi pekne. Len synovi nevyhovuju tieto hlucnejsie.prostredia. Snad sa to casom zmeni.
@muskazlata90 moje obe deti chodili na výtvarný odbor súkromnej zuš. Ale nevychodili ju celú, chodili asi 2-3 roky keď boli asi druháci, tretiaci, štvrtáci až šiestaci. Potom sa na to vykašlali, už ich to oboch nudilo a pišťali že tam nechcú chodiť. Potom sa obaja hlásili na umelecké sš, tak sme na tú istú školu išli keď boli deviataci, nech ich pripravia na prijímačky. Prijímačky obaja urobili v pohode. Syna nikdy nič dlho nebavilo, jeho teória bola, že to výtvarné vzdelávanie človeku to umenie zhnusí a preje sa mu to. Teraz robí úplne obyčajnú prácu, kedysi tetoval, teraz robí hudbu a bavia ho motorky. Vš ho nebavila, ale nešiel už na umeleckú vš, nechal to po roku.
Dcéra vyštudovala šupku v BA, teraz je na umeleckej vš v zahraničí v druhom ročníku.
Ja mám vychodenú ZUŠ a doteraz som vďačná za to, čo som sa tam naučila. Dcéra je ôsmačka a od 6 rokov chodí do klasickej štátnej ZUŠ. Ani jeden rok neváhala, keď mala ísť na zápis v septembri. Nie každá téma jej sadne a tiež si pofrflala najmä minulý rok, keď sa venovali kostre a častiam ľudského tela. Ale učí sa trpezlivosti, precíznosti a že všetko, čo za to stojí, chce čas. Okrem toho chodí občas do ateliéru k jednej maliarke, kde je to zas o nejakom vybláznení sa a popustení fantázie. Vnímame to obe ako ideálnu kombináciu. Chystá sa skúsiť aj umeleckú strednú školu. Ale vždy je to o učiteľovi - napr. v našej ZŠ sa rodičia sťažovali, že v ZUŠ v škole väčšinu hodín dostali deti papiere a že kreslite si, čo chcete.
@muskazlata90 moja chodila 2roky akopredskolacka a pravacka na sukromnu zusku jej sa tam pacilo no casto hodiny neboli platit trebalo tak tohto roku chodi na statnu a nestazuje sa zatial.
Ahoj, skús sa porozprávať s pani učiteľkou, či ho nemôže preradiť do triedy k starším. Tí nerobia hluk a nebude ho to tak vyrušovať. Alebo sa rovno porozprávaj s riaditeľom, nech ti poradí, či náhodou ho nepreradiť k inému pedagógovi, ktorý má kludnejsie deti.
@muskazlata90 tak nech chodi na sukromne hodiny zase, ZUS k nicomu nepomoze, nie je to vstupenka ba umelecke skoly. S kym a ako makas je na Tebe. ZUS bola skor predtym jednou z mala moznosti pripravy ( bavime sa o 30 rokoch naspat), teraz uz je vela moznosti, vela umelcov ponuka profi hodiny a maju ateliery. U nas bol poriadok a ticho, vedla Mali hudobnu a museli sme sa max rozpravat. Aj to az ked sme mali 12 bola vysada. Inak iba makat a makat. Tiez som v priprave na skolu uz mala aj rok sukromne hodiny a potom chodila na ZUS este mimo toho, nam tam chodili ti starsi cvicit sa napr na talentovky. Cize zase sme nesmeli otravovat 😀
Mam 9 rokov zus, umelecku ss a vs. Ale to co v praxi robim (uprava fotiek) to ma teda nikto nenaucil a ked som s tym zacinala na nete nic nebolo a bola som samouk. Ale studium umenia mi vela pomohlo v estetickom citeni ktore ku fotografiam potrebujem. Teraz sa uci aj lahsie odkedy je internet napraskany tutorialmi
Akurat chodíme prvý rok na zuš vytvarná a syn sa tam tešil pekne kresli a má aj predstavivosť, ale realita je taká, že na začiatku hodiny dostane zadanie napr. nakresli ruzu, perníkovú chalupku a toť vše....žiadne učenie techních a pod.....syna to už nebaví a chodí tam, len preto, že máme zaplatenê školné
@muskazlata90 v rámci ŠKD asi nemá krúžok - nesmieme ho v pracovnej dobe mať, možno myslíš nejaké šikovné ruky s inou pani učiteľkou a nie, taký nenahradí ZUŠ. Ani samotné ŠKD - hoci ja napríklad učím aj výtvarnú, no v ŠKD nemám čas a kapacitu sa deťom v tej oblasti venovať tak, ako dobrý učiteľ v ZUŠ -dobry učiteľ, čiže ak synovi nesadol, pouvažujte nad krúžkom externe (CVČ, iná ZUŠ). Škoda nerozvijat talent a raz možno bude chcieť na dizajn a tam sú za ZUŠ body.
Moja mladšia dcéra chodí už od škôlky na výtvarnú a momentálne je piatačka na ZŠ a do ZUŠ stále chodí na výtvarnú. Oni majú výbornú učiteľku, veľmi sa im venuje a dcéra výtvarnú miluje. Minulý rok tam mali dve dievčatá, ktoré sa tiež nevedeli správať a aj moju dcéru to vyrusovalo, ale tento rok ju dali k zmiešanej skupine kde sú starší žiaci a majú úplný kľud zase.
Výtvarná ako taká je veľmi prínosná, pretože sa zapája a rozvíja iná časť mozgu. Moja robí okrem toho atletiku a venuje sa jazykom, čiže aj v tomto smere je to veľmi dobrá činnosť keďže jej rozvíja inú oblasť.
Starsia dcera vychodila celu zs aj strednu, len tak nemala umelecke ambicie. Mladsia chodila rok, a aj ked bola nadana, nebavilo ju to, tak som ju odhlasila. Ak je problem len v ucitelke preloz ho do starsieho rocnika, nie je s tym problem.
Moja dcera takto chodila asi 5rokov lebo jej viac vyhovoval rozvrh.
Dakujem vsetkym za odpovede. ❤ Synovi vadi organizacia hodiny a aj hlucnost, alenv ziadnom pripade nechce chodit medzi starsie deti. Skor asi pojdeme smerom individualnych hodin alebo nejakych sukromnych atelierov, kde je malo deti. Je to skoda, lebo v ZUSke by sa mnoho naucil, ale lepsie ako nic.
@muskazlata90 Ja som vyštudovala VŠVU a na výtvarnú som chodila od piatich rokov. Nie je to podmienka, ale určite to pomáha rozvíjať kreativitu, technické zručnosti v kresbe, maľbe, grafike. Už len keď idete na strednú umeleckú školu (napríklad v Banskej Štiavnici alebo v Trenčíne) potrebujete výtvarné portfólio, čím sa odprezentujete. Myslím, že výtvarná je určite dobrá vec, ale musí tam chodiť rád. Keď je to na silu, je to o ničom.
@mameha7 môžem sa opýtať čo robíš teraz? Vždy ma zaujímalo ako sa dá uplatniť s VV. Vyuzivas to aj v práci?
@muskazlata90 ja poznám v okolí ľudí ktorí vychodili oba stupne ZUŠ, a dnes už pomaly nevedia ani somarsky pochod na klaviri. Zopar dievčat išli na pegecku a hudobný nástroj využívajú dodnes pri deťoch.
Neriešila by som čo z toho budú mať deti v budúcnosti, ale to, že je to zmysluplne zaplnený čas. Ze sa dieťa nefkaka po sídlisku. Zároveň sa formuje jeho osobnosť. Určite to má zmysel a ak sa predsa len rozhodnete skončiť na Zuzke, nájdite iný krúžok.
@mameha7 môžem sa opýtať čo robíš teraz? Vždy ma zaujímalo ako sa dá uplatniť s VV. Vyuzivas to aj v práci?
@simona20201309 Momentálne som na materskej. Ale pred tým som pracovala ako art directorka v jednej reklamnej agentúre (Istropolitana Ogilvy). Riešila som vizuály reklamných kampaní. 🙂Určite je lepšie , že mám VŠVU (odbor grafika), dá sa to vizuálne cítenie využiť v praxi. Robíme aj také tie krajšie kampane, nielen letáky pre Tesco 😂, aj keď ani tomu sa tam človek nevyhne. Ale tu v reklame treba mať hlavne marketingové a konceptuálne zmýšľanie. Mám kolegov, čo sú naozaj top špička na Slovensku a nemajú výtvarnú školu. Jeden študoval žurnalistiku, marketing a ďalší zas literatúru a architektúru. Čiže dá sa tam uplatniť aj s nevýtvarným vzdelaním.

ja som vystudovala vysoku vytvarnu a nikdy som nechodila do zus ani na vytvarnu strednu. nijak to postupne vzdelavanie v tomto odbore nepotrebujes.