Mám nútiť syna do cvičenia na husle?
Ahojte, potrebujem radu. Mám 9rocneho syna, tretiak. Chodí druhý rok na súkromnú ZUŠ hra na husle - minulý rok bol prípravkar, tento je prvák.
Veľmi chcel hrať na husle, tak som ho tam prihlásila, bavia ho. Hra celkom obstojne, ale asi nie nejako výnimočne.
Lenže hra iba na hodinách, nikdy doma nechce cvičiť, ja už ani nemám nervy ho do toho tlačiť a popravde nevidim v tom zmysel. Má v rámci toho aj hudobnú teóriu, tá ho vyslovene nebaví a podľa mňa je aj dosť náročná popri škole. Majú každý polrok záverečné písomky, kde pravidelne napíše test na 3jku, zatiaľ čo v ZUS vyžadujú 1tku. Má sa učiť latinské názvy, noty, stupnice a podobne. Teraz ho taky test čaká znova a stále si nevie pojmy zapamätať, proste vidno že ho to vôbec nebaví.
Ja som sa s ním dohodla, že ak necvici, ak sa neučí nevidím zmysel aby v Tom pokračoval. Najprv mu to bolo ľúto, ale keď som povedala, že radšej tie peniaze investujem do ďalšieho sportu (je veľmi športovo nadaný, chodí na atletiku, chce aj futbal) tak súhlasil, ale stále nie je úplne presvedčený. Povedala som to učiteľke a tá má prehovára aby som ho nechala, že mu to ide aj napriek tomu že necvici doma. Aj svokra má presviedča, že ho mám nechať ďalej hrať na husle. Lenže mne to príde zbytočne do toho investovať a pritom vidno že tomu nevenuje voľný čas. Brala by som to inak ak by vášnivo hral aj doma ale takto to nie je. Príde z hodiny a ide na bicykel, alebo si zahrať futbal a husle ani nespomenie. Som zlá ak ho hrať už nenechám? Lásku ku klasickej hudbe zdieľam s ním, ale nevidím zmysel ho nútiť do cvičenia husiel.
Syn bol na tom rovnako s gitarou.
Od 5 rokov chcel na nej hrat. Od prvej triedy chosik do ZUS, tiež ho to nebavilo
Dohodli sme sa nech vyskusa este 1 rok, mozno ho to chyti.
Ale po druhom roku skoncil.
Radím nenútiť zo svojej skúsenosti.
Syn chcel hrat na gitaru, ked Mal 5,5 roka.
Dohodla som SA s ucitelom a syn zacal hrat na ukulele.
Teraz ma 7 rokov a ide mu to velmi pekne.
Od zaciatku som ale Bola pedant na discipline a denne musi hrat. 10-15 minutes.
Ano, sem tam su to nervy, ale tym, ze v tom ma discipline, tak to ide lepsie.
Moj pohlad ako mamy, ktora chodila tiez do ZUS a manzel je učiteľ ZUS. Nasa dcera chodí na flautu a nastihame s nou doma cvičiť, ani manzel nie, ktorý je učiteľ. Ma talent a ja sa ju snazim motivovať hranim inde ako len v ZUS, kúpim moderne piesne, hra v skole na otvorení školského roka anpodobne.
Chápem, aj ja som mala viac trvať na tom aby si získal nejaký návyk, ale mám 4ri deti, pracu bohužiaľ nemám sama čas ani hlavu na to ho motivovať, keď na to sám nemyslí. Len ma to mrzí, keď mi raz bude vyčítať, že mohol byť huslista a kvôli mne nebude lebo som netrvala stále na tom aby cvičil.
Starší syn husle, mladší violončelo, nenútili sme...vysoké školné máte a ja by som ozaj zvážila po rozhovore so synom pokračovanie
Aj keby zusku ukoncil huslista byt nemusi
Ja by som ho odhlasila keby ho to bavilo vezme doma do ruky sam od seba..
.
Syn chodil rok a pol.hral aj doma,ale ziaden mega talent.Ukoncil to kvoli ucitelje.vobec si nesadli.Beriem to tak,ze skusil a ideme dalej.Netrap ho.ale samozrejme ukoncit tento ročnik a staci.Nemusis to ani zdœvodňovať.Samozrejme,ze uctelka ťa bude prehovarat.lebo financie...
Ukonči to
Ja by som si na tvojom mieste sadla so synom a vazne sa porozpravala a urcila podmienky. Bud bude pokracovat ak chce, ale bude denne cvicit minimalne 30 minut, alebo skonci na zuske. Mam doma dve huslistky, tak viem o com je rec. Jedna uz ukoncila aj druhy stupen na zuske a druha este chodi a denne cvici hodinu a viac. Ak nebude doma cvicit, tak to nema ziaden zmysel, radsej nech ten cas vyuzije lepsie a venuje sa niecomu co ho bavi.
Bez nutenia to nejde, moje deti chodili a chodia do zusky na nastroj, pokladam to za zakladnu gramotnost, nemusi byt virtuoz, doknkca ani jednotku mat nemusi, a ani dvojku, ale chcem, aby aj ten najmladsi dokoncil aspon 1.st. zusky a potom sa uvidi, mne v tomto o peniaze nejde, je to vzdelanie a to detom uz nik nevezme, ci uz hraju tak alebo onak, kazdy z nich ma ine tempo napredovania
Uz len z toho ze ucitelka by ma prehovarala aby tam chodil by som s tym sekla😂, ved zahrat si moze hocikedy ked bude chcet doma nebrala by som to ako tragédiu pokial nechces z neho mat huslistu, kludne nech skusi ine,
Odhlas ho. Ak hneď v prvom ročníku nemá záujem, vekom sa to bude len zhoršovať. Okrem toho na nástroj sa bez denného cvičenia hrať nenaučí. Naše deti musia hrať pol hodinu a ja si z detstva pamätám, že som musela hrať hodinu denne. Virtuozi hrajú denne niekoľko hodín. Ak sa ani k 10 minútam nevie prinútiť, naozaj to nemá zmysel
Nenut ho. Zjavne ho to nebavi. Hudobne vzdela nie fajn, ale svet na tom nestoji. Podla mna je to v jeho pripade strata casu. Venovat sa tomu aj tak nebude.
Ja som do Zusky nikdy nechodila, nepoznam noty, neovladam hudobnu teoriu, viem zahrat na klavir tak tri detske pesnicky. Nikdy ma to nebavilo. Nikdy mi to v zivote v nicom nechybalo. Ale za to som mala kopec dalsich kruzkov, sportovych, pohybovych, naozaj roznych. Aj keby som bola neviem ako nadana a chcela by som hrat, tak ked sa vcitim do tak maleho dietata, ze ma niekolkokrat do tyzdna absolvovat hudobnu teoriu (akoze toto uz bavi ktore dieta), potom nastroj a este aj kazdy den cvicit doma, tak by som si k tomu vybudovala akurat tak dobry odpor. Ved toto by ani mna ako dospelu nebavilo povinne cvicit kazdy den. Akoze preco? Huslovy virtuoz z neho ocividne nebude, takze bude hrat jedine tak pre radost. Tak preco by mal kazdy den cvicit? Aka je to radost? A co sa vlastne stane ak cvicit nebude? Svet sa zruti? Nebude najlepsi? No a?
Ja síce mám ešte len malinké deti, ale sama som chodila 12rokov na klavír, moja sestra 4roky na klavír a potom 4roky na flautu. Mama bola prísna, každý deň aspoň 30minut cvicit, samozrejme ani nás to nebavilo, aké chodiť sne museli, kebyže je to na mne, tak ako pubertiacja to isto ukončím, aké jed som už chodila na druhý stupeň, od tých 15-16rokov a začala som hrať aj také moderné skladby a mohla som viac si vybrať, čo chcem hrať, tak na to aj celkom začalo baviť. Samozrejme, nie som žiadna klaviristka, ale mám doma klavír (sama som si kúpila) a viem si zahrať skladby pre vlastné potešenie.. Takže som aj rada, že ma k tomu dokopala mama. Baví ma zo teraz, robí mi to radosť, je to forma relaxu.
Zase môj manzel je vynikajúci bubeník, pritom svokrovci ho nijak nepodporovali, aby začal hrať na bicích, svokor je tiež bubeník ale bubny chcel predať a len stáli v izbe, no manžel sa začal sam o to zaujímať ked mal 8rokov, potom teda svokor ho začal učiť a neskôr chodil aj k učiteľovi. Veľmi dlho hral v rôznych kapelách od 14rokov, (aj úspešných (, chodili po koncertoch a posledne roky síce ničím sa nevenuje, ale hrá na ďalších 4 nástrojoch. Ma aj kamaráta, ktorý ako dieťa chodil na husle a teraz je z neho gitarista, basgitarista, a výborne hra aj na klavíri.
Podľa mňa je dôležité si uvedomiť, že
- nie je vyslovene dobré ci zle rozhodnutie, nech sa rozhodneš/-te akolkolvek
- hrať na hudobnom nástroji sa neučíme kvôli tomu, aby z dieťaťa bolo profesionálny huslista/klavirista. Rozširuje mu to však obzor, zručnosti, sluch, zapája nové nervové dráhy - ľudia ktorí hrajú na nástroji sa ľahšie učia iné veci, a aj na každom ďalšom nástroji sa naučia hrať ľahšie.
Ani na futbal nebude chodit, aby bol z neho futbalista. Tak pokiaľ ho to baví (lebo píšeš, že áno) a vás to finančne nezruinuje, tak by som bola za, aby chodil naďalej.
Podľa mňa môže mať aj syn kompetenciu a rozhodnúť sa, či chce chodiť ci nie, vie povedať, či ho to baví akebo chodí len, lebo vy ho nútite.
To ze doma necvičí- no ani nám sa nechcelo v jeho veku (ani slovenčine a matike sa nevenuje viac než je nutné), a veľakrát je to tak, že keď dieťa neustále počuje príkaz a cíti tlak, že MUSÍ cvičiť, tak sa mu nechce a cíti ešte väčší odpor voči tomu.
Ja by som teda zapojila syna do rozhodnutia, ak by chcel pokračovať, nech pokračuje, skúsila by som mu iba nenásilne navrhnúť, nech vyskúša pár týždňov , čo to spraví, keď sa na to pravidelne pozrie pred ďalšou hodinou, ale nenutila by som a nechala by som to na neho, možno sa zistí, že mu to ide lepšie, ľahšie a keď dostane pozitívnu spätnú väzbu tak bude viac motivovaný. Skúsila by som ho motivovať inak, napr zobrala by dom ho na koncert Filipa Jancika, alebo ukázala videa huslistov (ako zaujímavosť, príjemný program... Nie ako: vidíš, ked budeš cvičiť tak aj z teba môže byť taký huslista).
Ja mam tiez podobnu dilemu s dcerou. Ale ta uz teda je starsia. Tiez chodi od 1roc. na husle. Este na tom prvom stupni sem tam doma pocvicila. Ale teraz ako je uz na druhom stupni. Nula bodov. Minimalne cvici. parkrat do mesiaca chyti husle pohra nejake svoje skladby. Ona neznasa ked ju pohanam a trosku ju tlacim do cvicenia aj doma. Lebo ona hra v podstate len na hodine 1x tyzdenne. Teoria jej ale ide vynikajuco. Ona ma celkovo super hlavu takze tam je fakt skvela. Ale zas nechce vobec nikde vystupovat koncertovat, ucitelka by chcela, ona sa vyhovara. Ma okrem husli este aj sport, ktoremu venuje velmi vela casu. Ale ucitelka ju aj celkom chvali, ze pekne hra, ze dobre cita z not, ze skratka ide jej to. Ale zeby trenovala aspon kazdy druhy tretí den daco, polhodinku, ani za toho. Uz ma pomaly 14r. tak uz ma "svoj" rozum, tvrdu hlavu. A teda lenivost je tiez jej verna kamaratka. Tak som teda uz vravela aj jej aj ucitelke, ze ked teda nehra a necvici, nebude tam chodit. Tak to zas nie, ona chce chodit na husle🙈 Proste ani tak, ani tak. :/ Velmi som neporadila, len zdielam podobnu skusenost, ze nie ste v takom niecom sami 🙂
Mame v rodine deti,ktore chodia do ZUS a kazde jedno bolo treba nutit. Ja by som ho neodhlasila,nech tam chodi,ak mu to ide na hodinach a aj ucitelka vraví,neodhlasovat. Pozri napr. Ondrej Kandrac takisto musel syna nutit a dnes je z neho aky skvely hudobnik. Mnoho hudobnikov hovori o tom ako ich rodicia tlacili a su vdacni,ze nepolavili. Nelipla by som na znamkach,nemusi byt najlepsi,ale do zivota sa mu zide mat hudobne vzdelanie.
Dobrý deň. Som učiteľka Zuš a učím husle. To čo opisujete je, že váš syn nezískal návyk cvičenia. Nie každé dieťa je tak uvedomelé aby cvičilo samé od seba. Vždy je potreba rodičovská kontrola a motivácia. Zuš nie je krúžok. Zuš je hudobná škola do ktorej sa chodí pripravený na hodiny. Čiže to vyžaduje domácu prípravu. Ak váš syn chcel hrať na husle a má talent a jeho hra je obstojná aj keď doma necvičí, tak je škoda nechať ho napospas sebe a lenivosti. Jasne že si vyberie po škole relax a behať von. Aj to musí byť. Ale musí byť aj zmysel pre povinnosť ak sa chcem niečo naučiť. Do školy tiež nechodí bez úloh. Ak má 9 rokov stačí každý druhý deň cvičiť hodinku. Ja som rada ze mi rodičia nedovolili odísť zo zuš hoci som chcela. Dnes husle ovládam profesionálne a hrám v prof. Orchestroch popri učení malých a veľkých. Hudba mi dáva veľa. V dnešnej dobe mobilov je hudobné vzdelanie veľmi dôležité. Skúste to. Čítala som, že máte 4 deti. To úplne rozumiem. Ale ten návyk cvičenia sa dá ešte vypestovať s vašou pomocou. Skúste si s ním sadnut niekedy a pustiť mu nejaký husľový koncert a rozprávať sa sním o tom aké je to krásne a ako to zase až tak veľa nestojí chvíľu pocvicit. Pokiaľ sa vyslovene netrápi na husliach, pretože takých žiakov sama od hovorím aby ich rodičia odhlásili. Nie každý je vhodný na hru na husliach. Ohľadne teórie je úplne jedno či bude mať dvojku trojku sama som s tým bojovala ako dieťa. Nebavilo ma to lebo som to nevedela. Možno tiež skúsiť doučovanie základov a naučiť sa stupnice ako idú v poradí, krížiky béčka od toho sa odvíja všetko čo sa učia z teórie. Viem, niektoré deti odradí teória aj od nástroja. Netreba sa dať. Teória nie je všetko a napokon dá sa to naučiť pomaly. V dnešnej dobe ovládať nástroj je veľmi dôležité ak človek miluje hudbu niet čo riešiť a dieťa treba presvedčiť, že je to správne sa niečomu venovať. Držím palce
Nemáte normálnu ZUŠ v okolí? Má tá ZUŠ orchester, kapelu, máte v okolí folklórny súbor? Tam všade môže zažiť hru tak naozaj a môže ho to baviť. Od mojej dcéry na začiatku učiteľ ani cvičenie doma nevyžadoval. Čo sa týka teórie, nuž tak to skúste s ním sa učiť, trošku mu s tým pomôcť. Nezdá sa mi, že to bolo až také rozsiahle pri dcére, veď sú malí ešte. Ak teda učiteľka chce, aby ste ho tam nechali, veď nech mu teda pomôže aj ona, motivovať, atď. Alebo si dajte odklad, nemusíte to hneď rušiť, dajte mu rok pauzu, nič sa nestane a nech sa vyjadrí, či chce pokračovať, keď bude zasa o niečo starší.
Nenútil a by som, a nech skončí...ak mu to bude chýbať aj sám sa huslí alebo iného hudobného nástroja chyti
ak ma takyto pristup, tak urcite netreba lutovat, ze z neho nebude huslista. bude z neho nieco ine. keby z neho mal byt huslista, musel by na konzervatorium a tam je vela teorie a mnohym to robi problem. ak by to bolo v nom, cvicil by aj doma. a nie je vsetkym dnom koniec, moze si to rozmysliet a skusit znova o rok. takzr urcite si nic nevycitaj, nech sa venuje tomy, co ho viac bavi.
Očividne ho to až natoľko nebaví. Ved je milión krúžkov čo by mohol vyskúšať. Ale nútiť niekoho do niečoho nemá absolútne žiaden význam. Ja aj brat sme chodili na klavír aj teóriu. Mňa teória napr viac bavila. Ako aj na hudobnej v škole. Všetci spievali, a iba mňa učiteľka skúšala z teórie. Brat to vzdal prvý a ja po ňom. Vyskúšal. Môžeš ho dať aj na nejaký šport. Ved nič sa nedeje. Ale tiež by mi prišlo zbytočné míňať toľké peniaze, keď to chlapca očividne tak nebaví akoby si cakala.
200 eur na pol rok je nic v porovnaní s hodinami v súkromných krúžkoch. Určite by som syna nechala v ZUŠ ešte rok dva a nerušila . Je to dar vedieť hrar na hudobný nástroj a nenaučí sa to za rok ani dva ani tri. Raz bude rád, že ovláda aj teóriu. Používa mozog inac. Keby ho to vyslovene nebavilo tak ok . Ale keď ho to baví načo s tým sekať? A ďalšia vec, veľa to hovorí aj o prístupe. Už bude vedieť, že nemusí niečo dokončiť. Začne s iným krúžkom a prestane znova. Ja som bola nútená chodiť na tanec. Nakoniec som dokončila ZUŠ a tanec milujem.
Moj tretiak chodi na klavir. Cvici iba ked ho donutim pod nejakou zamienkou odmeny, v zmysle pol hodky na mobile, alebo trestu. V podstate ho to bavi, je velmi sikovny, ked uz cvici, aj ucka vravi, ze mu to ide viac ako vacsine, ze ma na to talent, nemusi vela cvicit. Teoria mu ide lavou zadnou. No tiez uz som mu povedala, ze to nema zmysel, ze mna to nebavi ho obskakovat a nutit, ze ma povedat, ze uz nebude chodit. Vtedy vsak takmer place, ze je to jeho najoblubenejsi kruzok ( chodi na futbal, pingpong a techniku futbalu). Tak ho necham, pokial to nebude neznesitelne zle, alebo ak sam uzna,ze nechce
Baby, ktore mate deti na ZUS a nutite ich teda doma do cvicenia pre ich vlastne dobro, vysvetlite mi prosim, ako to funguje. To sa nepytam v zlom, uprimne ma to zaujima. To dieta chodi do ZUSky fyzicky 2-3 krat do tyzdna, k tomu este mnohe pisete, ze maju aj dalsie kruzky. Potom este skola, ulohy a este k tomu vsetkemu ma to dieta “aspon” kazdy druhy den hodinu doma cvicit? Akoze ja sa vobec necudujem, ze sa tym detom nechce, ved to je masaker. A ked ho to bavi a chce tam chodit, tak preco nemoze chodit do tej ZUS a hrat tam, vtedy ked tam je a zvysok volneho casu venovat niecomu inemu? Preco proste musi cvciit doma? Ked mu to ide fajn aj bez cvicenia, nema ambiciu stat sa profesionalnym hudobnikom a robi to len tak pre radost dvakrat do tyzdna, ked je v ZUSke a sem tam doma, ked ma proste naladu, co konkretne je na tom problem?
Keď tam chodí rad a testy robí priemerne a chce pokračovať a ešte aj učitelka uznala ze mu to ide ok aj b z cvicenie tak by som ho tam nechala. Nemusi byt predsa najlepsi a hrat v orchestri. Ja sim chodila na ZUS, naši ma nutit cvičit nenutili, raz za tyzden som si co to presla. Ale bolo na hodinách mi bolo vzdy super a teraz v dospělosti sa k tomu vraciam, ucim sa nove skladby. Len ho tak nechaj ak tam chodi rad, ved travi zmysluplne cas a co si pamatam tak ZUS bol cenovo fajn kruzok.
Baby, ktore mate deti na ZUS a nutite ich teda doma do cvicenia pre ich vlastne dobro, vysvetlite mi prosim, ako to funguje. To sa nepytam v zlom, uprimne ma to zaujima. To dieta chodi do ZUSky fyzicky 2-3 krat do tyzdna, k tomu este mnohe pisete, ze maju aj dalsie kruzky. Potom este skola, ulohy a este k tomu vsetkemu ma to dieta “aspon” kazdy druhy den hodinu doma cvicit? Akoze ja sa vobec necudujem, ze sa tym detom nechce, ved to je masaker. A ked ho to bavi a chce tam chodit, tak preco nemoze chodit do tej ZUS a hrat tam, vtedy ked tam je a zvysok volneho casu venovat niecomu inemu? Preco proste musi cvciit doma? Ked mu to ide fajn aj bez cvicenia, nema ambiciu stat sa profesionalnym hudobnikom a robi to len tak pre radost dvakrat do tyzdna, ked je v ZUSke a sem tam doma, ked ma proste naladu, co konkretne je na tom problem?
Až teraz som sa dostala k diskusii. Dnes napísal test lepšie, lebo sa s ním jeho sestra učila. Ďakujem všetkým za odpovede, cez leto si to nechám prejsť hlavou, ale stále som viac naklonená k tomu že už pokračovať od nového roka nebude. Ale husle som myslela presne tak ako píše
@lucilaines. Pre radosť, nech si skúsi. Nešlo to odomna, ja som síce na husle ako dieťa hrať tiež chcela, ale nemala som nikdy ambíciu deti nútiť do hry na hud.nastoj. vždy som bola presvedčená že najdôležitejší je pohyb, preto som rada ak sa veľa hybe. Proste už nemám kapacitu ho nútiť do nejakej činnosti, mám jedno dieťa s diagnózou, je toho proste veľa. Aj keď ma to mrzí. Ale naozaj úprimne ďakujem za čas čo ste venovali odpovediam.

Príde mi aj dosť peňazí každého pol roka platiť 200€ za niečo čo ho zrejme nikam nedostane, radšej ho podporím v inom. V škole sa učí a správa inak dobre, je to zlatý chlapec a chvaleny, ale je živý a potrebuje najmä pohyb. Len teraz som na pochybách či robím dobre.