icon

Mám nútiť syna do cvičenia na husle?

5. jún 2025

Ahojte, potrebujem radu. Mám 9rocneho syna, tretiak. Chodí druhý rok na súkromnú ZUŠ hra na husle - minulý rok bol prípravkar, tento je prvák.
Veľmi chcel hrať na husle, tak som ho tam prihlásila, bavia ho. Hra celkom obstojne, ale asi nie nejako výnimočne.
Lenže hra iba na hodinách, nikdy doma nechce cvičiť, ja už ani nemám nervy ho do toho tlačiť a popravde nevidim v tom zmysel. Má v rámci toho aj hudobnú teóriu, tá ho vyslovene nebaví a podľa mňa je aj dosť náročná popri škole. Majú každý polrok záverečné písomky, kde pravidelne napíše test na 3jku, zatiaľ čo v ZUS vyžadujú 1tku. Má sa učiť latinské názvy, noty, stupnice a podobne. Teraz ho taky test čaká znova a stále si nevie pojmy zapamätať, proste vidno že ho to vôbec nebaví.
Ja som sa s ním dohodla, že ak necvici, ak sa neučí nevidím zmysel aby v Tom pokračoval. Najprv mu to bolo ľúto, ale keď som povedala, že radšej tie peniaze investujem do ďalšieho sportu (je veľmi športovo nadaný, chodí na atletiku, chce aj futbal) tak súhlasil, ale stále nie je úplne presvedčený. Povedala som to učiteľke a tá má prehovára aby som ho nechala, že mu to ide aj napriek tomu že necvici doma. Aj svokra má presviedča, že ho mám nechať ďalej hrať na husle. Lenže mne to príde zbytočne do toho investovať a pritom vidno že tomu nevenuje voľný čas. Brala by som to inak ak by vášnivo hral aj doma ale takto to nie je. Príde z hodiny a ide na bicykel, alebo si zahrať futbal a husle ani nespomenie. Som zlá ak ho hrať už nenechám? Lásku ku klasickej hudbe zdieľam s ním, ale nevidím zmysel ho nútiť do cvičenia husiel.

Strana
z2
brendaa
7. jún 2025

Ahoj ešte možná varianta, že sa mu "netrafil" nástroj, čo tak skúsiť.. .. gitaru, keyboard, flautu...?

Strana
z2