icon

Nechce chodiť na krúžky..

danula.ch
7. nov 2018

Ženy idem sú k vám po názor, lebo ja si už neviem rady. Najstarší syn má takmer 9 rokov a nechce chodiť na žiadne krúžky, výlety školské, školy v prirode, do druziny, plavecký výcvik, najnovšie korčuľovanie zo školy. Pričom je pohybovo veľmi šikovný.
Keď mal rokov, chcel sa hrozne ucit plávať, dali sme ho na plávanie, aj s mladšou sestrou. Postupne tam už chodiť nechcel, ale s manželom sme si hovorili, že keď už chodí, aspoň nech sa nejaký štýl naučí plávať a dáme mu pokoj. Do toho prišli ortopedické problemy, držanie tela a ploche nohy, ktoré nás v tom utvrdili. Po takmer 3 rokoch na plávaní sme to vzdali, chcel chodiť na futbal. Tak sme ho dali, tréneri ho chválili, ako aj tí na plávaní. Lenže po necelom roku tam už nechcel chodiť. Až bolo vidno, ako to celé pretrpi. Dali sme ho preto teraz v septembri na lezecky krúžok, baví ho to, chodí tam s kamarátom, zase ho treneri chvalia, ale chodiť tam nechce. Akýkoľvek krúžok, ktorý si sám vyberie, ho prestane skôr či neskôr bavit. Už mám pocit, že tam chodí iba kvôli tomu, aby mal od nás pokoj.

danula.ch
autor
7. nov 2018

@hettinka jeho berie každý učiteľ a tréner ako problémového. V kolektíve je rád za šaša, len to už zachádza do takej roviny, že sa mu deti smejú, neberú ho vážne. Kamarátov ale má, dobrých. V podstate je oblubeny, ale ako keby mu stále čosi chýbalo a hľadá to. Ta pozornosť, uznanie, to urcitE. Preto sa predvádza a robí blbosti. Ale to neznamená, že tej pozornosti od nás má málo, len pre neho to asi aj tak nie je dosť.

0silvia0
7. nov 2018

@danula.ch toto je najväčšia chyba rodičov. Podľa toho, ako oni pociťovali detstvo si myslia, že aj ich deti to budú brať rovnako. Veľká chyba. Zasa ti dám príklad zo života: moja sestra bola ako dieťa taký vetroplach, nevedela sa sústrediť, škola jej išla horšie ako mne, ja som ako dieťa bola zahrabaná v knihách, čítala som, štrikovala, sama som sa vedela zabaviť a prehrať. A ona vkuse potrebovala, aby jej niekto vypĺňal čas, stále sa nudila. Moji rodičia nás veľmi na výlety nebrávali a keď sme raz za uhorský rok niekam išli, pre sestru to bol vrchol blaha. Moja sestra má 3 deti a chce im dať to, čo ona ako dieťa nemala. Aktivity, výlety, dovolenky aj 3x za rok. A vieš čo? Jej 2 deti z troch sú už z toho unavené a bojkotujú jej lyžovačky a dovolenky. Všade už boli, všetko videli, ich ideálne prázdniny sú nudiť sa u babky a motkať sa okolo zvieratiek. Minule som počula výčitku netere, že mama (moja sestra) im kazí s tými dovolenkami prázdniny. 😂 A sestra to nevie pochopiť, ale zasa ja ich chápem dokonale. Môjho syna ja neviem pochopiť, ale moja mama ho chápe dokonale. Treba sa akceptovať vzájomne, brať do úvahy inakosť pováh.
Ty si zbožňovala aktivity zo školy, sú deti ktoré to zbožňujú, ale sú aj také, ktorým to nedáva zmysel a lezie im to na nervy. Pre mňa bol letný tábor horor, zo školských lyžovačiek a plaveckých som sa vyhovorila a neprihlásila a radšej som chodila do školy. Dodnes potrebujem svoju slobodu a potrebujem mať pocit, že rozhodujem sama o sebe a hromadné akcie ma doslova vyčerpávajú hlavne psychicky.

romiada
7. nov 2018

@danula.ch prave som Ti to chcela napisat ako Ti pise
@kvetinka75 ze skuste sami turistiku, bicykel alebo mu kupte skateboard. A spočenske hry na upevnenie vztahu rodič-dieťa. To funguje super. My tak fičime cele Vianočne sviatky...same človeče, dama, dobble, pexeso (už aj v nemčine),hra Cestujeme po Slovensku je tiez super. Inak naša dcera neznaša vystupenia, hromadne akcie typu "predveď sa" a pritom doma je prvotriedny šašo, ktory nam hrava divadielka v prestrojeni a tancuje. Chcela som ju dať na dramaticky kružok ale ona ani za svet. No co uz, musime ju akceptovať , aka je taka je.

siska53
7. nov 2018

@danula.ch ja by som to asi nesilila. Ja ani sestra sme na kruzky nechodili..az na 2.stupni som chvilu chodila na tanecnu v 6.triede (asi mesiac) a v 7.triede na volejbal,vydrzala som cely rok!

Sestra nechodila vôbec. Nas ma 8,chodi na trnis uz 3.rok,to ho bavi,alentiez je hyperaktivny, tiez tam chalani aj blbnu,ale keby nechcel,asi netlacime.na pilu.. napr.chodi tento o rok aj na anglinu a uz ma problem vydrzat.

eliska13
7. nov 2018

@kvetinka75 tieto aktivity čo píšeš sa dajú robiť cez víkend pochybujem, že cez pracovný školský deň majú ľudia čas a energiu ...asi mu potrebuje zaplniť čas po škole, aby sa len tak neponevieral.
@danula.ch mám podobného syna chápem Tá🙂žiadna škola v prírode, žiadne vystúpenie, olympiáda pritom žiak je výborný nemá potrebu na seba ukazovať, nerád sa hlási je taký v úzadí.Tiez mám dilemu či ho posúvať motivovať či nechať tak.Bola som taká istá ako dieťa🙂)cez víkend chodí e na turistiku, bicykle, aktívnejšie žijeme.Fitbal nechal po 3 rokoch, lebo im tréner nadával a bol"zlý"chcel počítačový krúžok našla som výborný dosť dráhy je to take formou školy, raz za týždeň nechcel, lebo nikoho nebude poznať a to rok sa sťažoval, že chce taký krúžok.nirkedy neviem či manipuluje, vydiera či naozaj nechce

eliska13
7. nov 2018

@danula.ch vieš Xbox, hry to všetko príde vekom ja by som mu to nezakazovala.Minule som čítala dobrý článok od toho českého psychológa Hermana, že nevidí dovod, aby to rodičia zakazovali.dieta sa cíti vinne okrikovane zase na tom sedíš a pod...dievčatá baví pozerať tutorialy o účesoch, maľovaní chlapci bojujú s tankami, či stávajú Minecraft jasné, že v rozumnej miere.
Tiež vidím chybu v tom, že je hyper a tréneri ho možno preto vnímajú ako na obtiaž a kto by chcel chodiť s radosťou na krúžok, keď naňho zazeraju.U nás bol aj plač kvôli futbalu, lebo uprostred marca sa rozhodol, že nie tak som bojovala sama so sebou a musel vydržať do juna.je to aj o nejakej zodpovednosti a nie lazo pláže nechce sa mi.
My máme výber krúžkov malý, ale sám si nakoniec vybral angličtinu čo som rada, lebo mu ide a baví ho to chodí k nám učiteľka a cíti sa "dôležito"🙂)stále mu vtlkam do hlavy ako sú jazyky potrebné a my sme takú možnosť nemali.
Asi ho budeš musieť prijať, že je iný, nebaví ho to, netlačit. .ale tiež si myslím, že chlapec by mal mať nejaký šport kvôli disciplíne, autorite

kvetinka75
7. nov 2018

@romiada u nás presne to isté.

kvetinka75
7. nov 2018

@eliska13 ale veď písala zakladateľka témy, že krúžok má 1x do týždňa. Aj tak by ho tam musel niekto zobrať. Tak čo keby zobrala zakladateľka syna na plaváreň na tú hodinu čo by bol na krúžku. Alebo by si išli niečo zahrať. 1x do týždňa by to rodič nezvládol a nosiť na krúžok by ho zvládol? To sú len výhovorky.

kvetinka75
7. nov 2018

@romiada my takto fungujeme celý rok nie len cez sviatky. Teiž sme skúšali rôzne krúžky, pri niektorých dcéra vydržala dlhšie, pri niektorých nie ale stále sme niečo hrali, robili. Stále niekde boli. Podľa veku, počasia, nálady. A nemala čas sa nudiť a nemusela som vypĺňať čas, lebo keď aj mala chvíľu voľnú tak to bola chvíľa a to si vždy niečo našla. Žiadny PC, X box a pod.

6mia6
7. nov 2018

@danula.ch áno ale ja hovorím pokiaľ je dobrý. Rsp ide mu to. Chyba je ze na tom tréningu si. Aspoň podľa mňa. Deti sa chovajú úplne inak keď tam rodičia nie sú. Stretla som sa už aj s takými kde to vyslovene zakazujú a rodičov vyženu. Neviem, aby chodil každý rok inam je tiež na nič.
Pokiaľ si "hlucha" tak ako aj ja tak sa rodičom čudujem. Asi si cez teba plnili sny.

6mia6
7. nov 2018

@0silvia0 ja keby som dala mojim deťom na výber tak pre sedia pri mobiloch, tabletoch a playstation celý život. Preto aj ja hľadám krúžky. Najstarší mal jasno a trénuje 3-4x do týždňa, keď tréning nie je, je z toho nešťastný.ma 9 a už by so mnou a s najmladšou na prechádzku nešiel a keď áno náramne by mi ukazoval ako sa nudí. Mladší je stratený a ten by najradšej naozaj sedel s tým mobilom v ruke celý deň. Šport ho nezaujíma aj keď ma odporučené plávanie kvôli chrbátu. Tak skúsim ci ho to nechytí. Už keď veziem jedného aj druhý môže mať nejaký záujem. Brat individuálne tri deti niekam na plaváreň je pre mňa momentálne sci-fi. Takže volím radšej organizované akcie. Zosúladiť program pre taký veľký vekový rozdiel 9 rokov a 2 roky je tiež ťažšie.
Je to hlavne o povahach a každý si musí poznať dieťa.
Ja sama som vrcholovo športovala, úspešne a mala som pár kríz v puberte a určite aj ako dieťa l. Ale mne otec nedovolil neísť na tréning. Takto pristupujem k tomu môjmu staršiemu aj on už krízu mal ale aj on je dobrý a nedovolím mu zahodiť tu drinu len tak.

0silvia0
7. nov 2018

@6mia6 máš ešte malé deti, aj moje deti v tomto veku na krúžky ešte chodili a skúšali čo ich baví a nebaví. Nikdy som ich ale do ničoho nenútila, čo si vybrali, tam chodili, ale museli dochodiť začatý školský rok.
Nemyslela som ale inak dať na výber krúžok alebo mobil/tablet/playstation ale dať na výber krúžok alebo inú aktivitu (bicykel, korčule, skatebord hoci aj s kamošmi)

6mia6
7. nov 2018

@0silvia0 to hej to behajú ale 9 ročný napr. Trénuje už 5 rok a tu by to teda neprešlo že nebude chcieť. Každé dieťa má krízu. Aj dospelý ma krízu v práci. Každé dieťa príde ze ten a ten chodiť nemusí že ten a ten chodí tam aj ja chcem. Ja vidím ze stredný je športové drevo tak ho na šport nedám len na to plávanie ci to bude pomáhať, minimálne sa naučí plávať, snáď.
Počúvam z každej strany ako sú najprv deti nadšene a keď zistia že tam treba aj makať (netýka sa len športu) tak začnú špekulovať.

6mia6
7. nov 2018

@0silvia0 jaj a vonku behajú s partiami ale väčšinou len sedia v parku, porovnávajú si mobily. Naši nemajú tak len čumia.
Neviem ako u vás ale u nás sa už deti nevedia ani hrať. Ale som mimo tému. Len ma to akosi rozčuľuje, to nudenie deti.

rubinka
7. nov 2018

@danula.ch - A ja som názoru že život sa dá prežiť aj bez krúžkov, tu je očividné že ide o typ dieťaťa ktoré to skrátka nepotrebuje k životu, dnes je taký trend dať dieťa na nejaký krúžok lebo aj ostatné deti chodia ale čo tak pozerať aj na to či to to dieťa vôbec chce. Moje deti napríklad po tomto vôbec netúžia a nemám pocit že sú o niečo ukrátené.

senta_sofia
7. nov 2018

@danula.ch a ked idete s nim niekam vy, tiez upriamuje na seba pozornost? Alebo to robi len ked je na kruzku? Vies, mozno mu to je neprijemne, ze ho stale niekto okrikuje a zahriakuje a mozno si z neho deti robia aj srandu. Dieta potrebuje vsestranny rozvoj, ale vela veci si dokazes zabezpecit vo vlastnej rezii a venovat sa mu doma. Chodte plavat spolu, stravite cas ako rodina, je mu mozno vzacnejsi, ako ked je s partiou ludi, s ktorymi si nema co povedat. Mne osobne ten cas s detmi za to stoji, od mala plavame, bicyklujeme, lyze, korcule, turistika, aj ked nie vzdy je to jednoduche zosuladit, kedze vekove rozdiely su, ale ked sa chce, da sa.

0silvia0
7. nov 2018

@6mia6 pozri, to, ako to máte vy, je ok, ak to považujete za najsprávnejšie. Sú deti zaťažiteľné a nezaťažiteľné. Niektoré deti prekonajú krízu a idú ďalej a iné deti chytia takú averziu, že ich ďalej nedokopeš. Jednoducho neexistuje jeden vzor platný na všetky deti. Ak sa rodičia rozhodnú, že toto je pre ich deti najlepšie a sú o tom presvedčení, tak deti sa musia chtiac-nechtiac prispôsobiť.
Ja už mám veľké deti, môj syn bude mať 17, ale keď bol menší, on vkuse niečo vymýšľal, raz chcel bmx bicykel, tak sa učil na ňom, potom longboard, skateboard, chodili na tom s chalanmi.
Teraz neriešim či čumí do mobilu alebo nečumí, má svoj vek a toto už neobmedzujem, kedysi som obmedzovala a mobily večer odoberala
Dcéra má už roky rovnaký krúžok, ktorý zbožňuje, teraz si pribrala ešte jeden kvôli prijímačkám na strednú. Okrem toho denne venčieva psa, to je jej povinnosť.
Sedenie v parku som nikdy neriešila, u nás žiaden totiž nie je. Myslím park. 🙂

rikarika
7. nov 2018

@danula.ch nevadí, prežije.

6mia6
7. nov 2018

@rubinka a co robia deti celé dni? Pýtam sa normálne lebo môj skoro 7 ročný je možno ten typ aj keď ja mu chcem niečo nájsť co by ho aspoň trochu bavilo lebo mi tu na gauči vysedi dieru. Chodí aj von ale väčšinou príde ze tam nik nie je. A zase sedí doma.

hettinka
7. nov 2018

@6mia6 mám 11-ročného, do školy dochádza, takze je v školskom klube, kde má rôzne aktivity do 15:30, alebo má ZUS. Prídeme domov o 16:00, úlohy, večera, projekty, pozrie starých rodičov, pozrie chvíľku telku a ide spat. Cez vikendy chodíme preč spolu ako rodina. Teda na ulici sa tiež nikdy nehrával.

6mia6
7. nov 2018

@0silvia0 ty si to ešte aspoň limitovala tým školským rokom. Ja však vidím bežne ako po týždni dieťa bojkotuje. O ďalší týždeň chodí na iný krúžok a vydrží tam 2 týždne a takto dokola. A to si ich vyberajú samy. Potom počúvam rodičov ako nevedia co majú robiť. Ako som to urobila že syn vytrval. No keď mal krízu bola som vytrvalá ja.
Jasne ze keď bude mať 17 už mu mobil nevezmem😉 ľahko sa mi to hovorí lebo pre najstaršieho je to životný štýl ktorý zdedil. Horší je ten mladší. Ale jemu čosi nájdem tak aby sa v tom trosku našiel. Len tapem lebo v ktoromkoľvek športe som "doma" a nejaká hudba, tanečná, divadlo mi nič nehovoria. Inak kľudne ho dám aj na počítače ale nech to aspoň niekam vedie nie len pozeranie stupidnych videí a hranie hier.

6mia6
7. nov 2018

@hettinka nasi sú už o druhej doma. Starší do družiny nechce tak brava zo školy aj mladšieho. Úlohy nam záberu pol hodinu a v podstate od 15.00 je voľno. Takže je to more času. Nechcem mu samozrejme zahadzat celý týždeň ale 1-2x v tyzdni by niečo zvládol.

6mia6
7. nov 2018

@hettinka tiež dochádzajú do skoly

6mia6
7. nov 2018

@hettinka ani v lete nechodí von?

0silvia0
7. nov 2018

@6mia6 áno, na dokončení školského roka som vždy trvala, keď už vymýšľali. Takže ty si športovo založená, automaticky myslíš, že aj tvoje deti pôjdu týmto smerom. Moje deti sú obe umelecky založené, preto bolo ťažké syna dlhodobo motivovať do nejakého športu, lebo ho to jednoducho nechytilo. Skúsil karate a hokej, ale vydržal len 1 školský rok, vôbec nemá športového ducha, ale aspoň sa naučil na hokeji dobre korčuľovať. Takže všetko je indivuduálne. Ja osobne som odjakživa neznášala kolektívne športy, trpela som pri nich a bola som presvedčená že ja a šport nejde dokopy. Ale nejako mi sadlo indivuálne posilovanie a cvičím už dlhé roky. Dcéra chvíľu chodila aj na tanečnú, ale jej zas vadili vystúpenia a mala problém vystupovať pred obecenstvom, ona chcela tancovať len sama pre seba. Teraz má netypický krúžok/koníček, teda vlastne jazdenie na koni, tiež neznáša kolektívne športy, každý sa nájde v niečom inom a tak je to správne.

hettinka
7. nov 2018

@6mia6 v lete je na 2 dovolenkách, týždeň primestsky tábor a zvyšok vyletujeme, sme na kúpalisku, mame program.

Nás z klubu ani nechce ist skôr domov, majú to tam super. Keď prídem o 14:00 po neho, hnevá sa.

rubinka
7. nov 2018

@6mia6 - som doma na materskej s 2 ročným, spomínané 2 staršie deti sú do 16:00 v škôlke/škole. Takže po príchode domov sa snažím venovať hlavne im, najskôr spravíme domáce úlohy, a potom záleží od počasia, ak je pekne tak sme s deťmi vonku až do večera, tam väčšinou postretaju aj kamošov takže sa nenudia. Ak je škaredo, hráme sa doma, spoločenské hry, atď... Moje deti nemajú ani mobil, Pc či tablet a žijeme. Ja osobne si neviem ani predstaviť žeby chodili ešte neskôr domov to už by so mnou fakt neboli. Tak majú zhruba tých 3.5hod času kým nejdú spať na to aby boli s nami rodičmi. Ja sa s deťmi snažím veľa hrať, vždy sa niečo nájde, není dôvod sa nudiť. Len skrátka ten rodič musí zaťať zuby a brať to ako fakt že kým deti nezaľahnu večer spať tak nohy si nevyloží.

6mia6
7. nov 2018

@hettinka starší uz tento rok nechce chodiť, mladší by asi aj ostal ale musela by som ísť zase s dvoma pre neho. 2 dovolenky mame aj my aj na tábore boli. Ale výlety len cez víkend alebo keď je tatino doma. Inak behajú vonku

6mia6
7. nov 2018

@0silvia0 práveže si to nemyslím preto do športu "tlačím" len staršieho lebo na to ma. Na mladšom vidím ze je drevo takze šport neprichádza do úvahy.

0silvia0
7. nov 2018

@6mia6 tak je super že k nim pristupuješ individuálne 👍

6mia6
7. nov 2018

@rubinka no ja som s nimi sama. Muž pracuje bohužiaľ na turnusy. Tiež mám dvojročnú a ta nám moc nedovolí hrať sa človeče a karty atď. Mladší sa ešte prehra s legom. Aj pri tom mu asistuje. Von chodia samy, ja s dcérou už ideme len na namatkovu kontrolu 🤔😀