icon

O koľkej majú vaše 5- až 6-ročné deti ZUŠ a športové krúžky?

any_soj
3. sep 2025

Ahojte.
Ide mi o ZUŠ alebo krúžky, ktoré sú v samostatnej budove, kam sa musí žiak nejako dopraviť, takže nie elokované pracovisko priamo na ZŠ, ale že treba ísť úplne inde - čiže je predpoklad, že tam 5-6 ročné deti musia ísť v sprievode rodiča (alebo niekoho iného). Keďže prípravku ZUŠ alebo aj športové krúžky často začínajú už takíto drobci.
U nás je zaužívané, že najmenších dávajú najskôr. To znamená, že napríklad začínajú o 13:00, 13:15, a podobné časy. Mne to príde šialené a keby som nebola ešte na rodičáku s mladšími, tak si neviem predstaviť, ako to robiť.
Navrhla som, či by vyučovanie najmladších nemohlo začínať neskôr, aspoň o 14, ideálne 15. Povedala som to na rodičku, ktoré bolo zvolané na 14:00 a keď som sa opýtala, že či by prosím nemohli byť trochu neskôr, s ohľadom na pracujúcich rodičov, tak že nie. A fakt, bolo tam rodičov kopa. To na toto je treba si míňať dovolenku, ktorú môžem tráviť radšej s rodinou?
Sama som učiteľka ZUŠ, nejde o to, že by som chcela od nich niečo, čomu nerozumiem. Ale v tomto meste som pomerne nová a rozum mi to neberie...
Ako to je prosím u vás? Ide mi o štatistiku, prehľad. Lebo viacero rodičov mi povedalo, že čo riešim, vždy to tak bolo a proste treba sa zariadiť. A ja že wow, to je super, že vám sa dá... Veď ale dnes starí rodičia sú často ešte pracujúci, rodičia mnohí sú samoživitelia, deti jedináčikovia, takže starší súrodenec neodvedie... Proste začala som sa do toho starať, a trápi ma to a chcela by som vplývať do budúcnosti na zmenu. Nie že ľudia deti ani neprihlásia, keď vopred vedia, že sú takéto podmienky a že nemajú ako ich splniť.

Strana
z2
dzina007
3. sep 2025

Aj u nas bola takto ZUSka. Museli sme ju zrusit, lebo 13.30 nebola sanca kazdy tyzden dieta dovazat a teda ich navrh ci mi ho nemoze bravat nejaky cudzi rodic alebo ci nemoze ist sam mi tiez nevyhovoval. 😀
Ale boli rodicia co sa dohodli a navzajom si deti na ZUS nosili a prestriedavali sa.

keiko33
3. sep 2025

U nás tiež tak. Staršia dcéra keď chodila, tak som bola doma, to sa dalo. Teraz som prihlásila mladšiu a pri zápise som sa pýtala na čas a učiteľka povedala, že to až poobede, lebo sa rodičia sťažovali, že blbý čas. A teraz sme dostali čas, že pondelok o 16:00, ale v stredu o 13:30. Tu stredu ju môže odviesť staršia dcéra, lebo ma našťastie v ten deň len šesť hodín, lebo inak naviem. A po ňu o 14:10 síce stihnem, lebo mám pohyblivý čas v práci od 13:30, ale tú hodinu od druhej do tretej si musím nadrobiť v iný deň. Nechápem prečo nedajú skôr žiakov ktorí už zvládnu chodiť sami, teda aspoň tretiakov.

katkaseiner
3. sep 2025

Ahoj, mam 2 deti a akurat riesime zušku, maju síce 13 a 10 ale zuš je v meste a my v dedine. Dcera ma spev v case ked syn bicie, idu len 1x do tyzdna ale teda teoria v šialenych casoch ze nezvladame to casovo. Deti sice mozu ist autobusom (dcera chodi na apev busom) ale naspat ju musime vyzdvihnut. Syn zatial nesiel. Cize uvazujeme ze nepojdu kazdy týždeň pretoze aj ked planujeme este jeden kruzok na stredu v meste, casovo je tam velka diera a my by sme museli skor skoncit. V dedine si uz deti obehnu kruzky same ale teda cca do 8 rokov sme vozili. Rodičko mavame o 16 - pre mna stale skoro, o 14tej by som urcite nesla. Inak pracujeme z domu (ja aj dochadzam do Ba 2-3x do týždňa do prace,) no a kto pracuje z domu, neznamena ze kavickujeme cely den, proste obcas casovo nestihame (online meetingy)

abbey1
3. sep 2025

@any_soj Vo väčšine prípadov je to čisto z organizačných dôvodov. V neskorších hodinách majú krúžky starší žiaci, ktorí bežne končia v povinnej škole výrazne neskôr. Bohužiaľ, to popoludnie nie je nafukovacie.

any_soj
autor
3. sep 2025
@abbey1

@any_soj Vo väčšine prípadov je to čisto z organizačných dôvodov. V neskorších hodinách majú krúžky starší žiaci, ktorí bežne končia v povinnej škole výrazne neskôr. Bohužiaľ, to popoludnie nie je nafukovacie.

@abbey1 práveže to nesedí. Pretože tretiaci, štvrtáci, ktorí už v pohode môžu chodiť sami, majú max 6 hodín bežne. Čo znamená koniec okolo 13:15 alebo skôr (keď 5 hodín). Úplne v pohode by mohli začínať o 14:00. A následne po 15 maličkí.
To pri plnom úväzku znamená koniec vyučovania o 18:00 aj s prestávkami. Žiadna hrôza myslím...

Keď som chodila do ZUŠ, fungovalo to takto. Nikomu by ani nenapadlo vyžadovať, aby 6 ročné dieťa malo vyučovanie o 13tej. Ale to bolo asi tým, že Bratislava, veľa možností. Čiže ak by to nastavili takto, rodičia by deti do takej ZUŠ nedali, vy dali by si inú. Teraz som v malom meste a mám pocit, že je to tak preto, lebo môžu... Lebo žiadna konkurencia. Alebo to aj vo veľkých mestách teraz funguje takto?

abbey1
3. sep 2025
@any_soj

@abbey1 práveže to nesedí. Pretože tretiaci, štvrtáci, ktorí už v pohode môžu chodiť sami, majú max 6 hodín bežne. Čo znamená koniec okolo 13:15 alebo skôr (keď 5 hodín). Úplne v pohode by mohli začínať o 14:00. A následne po 15 maličkí.
To pri plnom úväzku znamená koniec vyučovania o 18:00 aj s prestávkami. Žiadna hrôza myslím...

Keď som chodila do ZUŠ, fungovalo to takto. Nikomu by ani nenapadlo vyžadovať, aby 6 ročné dieťa malo vyučovanie o 13tej. Ale to bolo asi tým, že Bratislava, veľa možností. Čiže ak by to nastavili takto, rodičia by deti do takej ZUŠ nedali, vy dali by si inú. Teraz som v malom meste a mám pocit, že je to tak preto, lebo môžu... Lebo žiadna konkurencia. Alebo to aj vo veľkých mestách teraz funguje takto?

@any_soj Ú nás 6 hodín znamená, že končia cca o 13:30 plus následne obed, čiže veľký problém stihnúť o 14 a skôr už vôbec nie. A tretiak by som samého nenechala ísť. Skôr počítajú, že to 5 či 6 ročne dieťa môže ísť po obede rovno zo škôlky či prvého ročníka školy na krúžok. Nuž, naozaj sa to natiahnuť nedá. Deti je veľa.

letfenixa
4. sep 2025

U nás ZUŠ začína 13,45.

anonym_6f80d5
4. sep 2025

@any_soj u nás dcéra začínala výtvarnú 12:30. Bol to mega masaker, dcéra končila 11:35, išla som po ňu autom, ešte pred tým som musela vyzdvihnúť obed do obedara, lebo v škole nestíhala ísť na obed (chodili až okolo 12), z obedu sa vracali po 12 30. My sme z vedľajšej dediny, takže čo to aj doprava. Nakoniec tam prestala chodiť kvôli iným veciam, ale reálne sa to nedalo stíhať. Teraz bude chodiť radšej na súkromné hodiny o 14 30.

any_soj
autor
4. sep 2025
@anonym_6f80d5

@any_soj u nás dcéra začínala výtvarnú 12:30. Bol to mega masaker, dcéra končila 11:35, išla som po ňu autom, ešte pred tým som musela vyzdvihnúť obed do obedara, lebo v škole nestíhala ísť na obed (chodili až okolo 12), z obedu sa vracali po 12 30. My sme z vedľajšej dediny, takže čo to aj doprava. Nakoniec tam prestala chodiť kvôli iným veciam, ale reálne sa to nedalo stíhať. Teraz bude chodiť radšej na súkromné hodiny o 14 30.

@anonym_6f80d5 a s prácou si to ako stíhala?

any_soj
autor
4. sep 2025
@abbey1

@any_soj Ú nás 6 hodín znamená, že končia cca o 13:30 plus následne obed, čiže veľký problém stihnúť o 14 a skôr už vôbec nie. A tretiak by som samého nenechala ísť. Skôr počítajú, že to 5 či 6 ročne dieťa môže ísť po obede rovno zo škôlky či prvého ročníka školy na krúžok. Nuž, naozaj sa to natiahnuť nedá. Deti je veľa.

@abbey1 no veď kľudne nech začínajú o 14, alebo aj 14:30. Pri začiatku o 14 skončí učiteľ o 18. Prečo by nemohol končiť 14-15 ročnými o 19? Ja som bežne mávala tak ZUŠ. Namiesto flákania sa vonku sme boli dva podvečery v týždni tam 🙂
K tomu že tretiak nie sám... Čojaviem, moji spolužiaci v Bratislave tak bežne chodili, aj z druhého konca Bratislavy. Mňa mama vodila do školy, hoci sme bývali 5 minút na pešo od nej, až do nejakej 7.triedy. Strašne som sa hanbila. Ale to je iná téma.

senta_sofia
4. sep 2025

@any_soj u nas zacina tiez ZUS okolo 13, popoludnajsie kruzky v skole boli po 14tej, rodicovske mavame okolo 15-15:30. Ak dieta nechces pustit sama, jedine dohodnut si hodinu na neskor.

christie11
4. sep 2025

Moja predskolacka zacina tanecnu o 15:10

guudy
4. sep 2025
@any_soj

@any_soj
Napisem ti svoj nazor z pozicie cloveka, ktory do toho vidi pravdepodobne viac ako bezny clovek. Mama ucila cely zivot na ZUS. Ja som tiez chodila a ako rodic som s dvoma detmi prezila 13 rokov so ZUS, rozvrhmi, koncertami a vsetkym tym okolo.
6 rocne deti maju zvycajne 4, max 5 hod v skole. Preto maju logicky aj v ZUS hodiny hned po 13. Netreba tiez zabudat, ze tieto male deti sa rychlejsie unavia a napr po 15. sa nemusia vediet dobre sustredit.
Pises, ze by na tu 14.mohli chodit tretiaci. Ak maju vyucko do 13.15, prirataj obed a presun do ZUS. Zijem v Ba, to je absolutne nerealne. Ani keby si dieta vozila.
Ucitel v ZUS si robi rozvrh v prvy septembrovy tyzden sam. To znamena, ze cca 15-20 rodin pride s poziadavkami na cas, den, nadvaznost na teoriu, nadvaznost na bus/vlak, ostatne kruzky, rozvrh v skole, dalsich surodencov, atd…
A nejako z toho kvanta poziadaviek ten ucitel musi vycarovat rozvrh. Nikdy to nebude uplne idealne. Vzdy to niekomu bude vyhovovat menej. Ale taky je zivot, je potrebny kompromis.

Na vyber mas vzdy. Bud si zabezpecis dopravu dietata (rozne tipy tu uz padli) alebo dieta do ZUS chodit nebude. Rovnako ako to je so vsetkymi inymi zaujmovymi aktivitami. Este mozes zapisat dieta do ZUS az vo veku, kedy bude schopne prepravit sa same zo skoly do ZUS.

Rodicovske o 14. je podla mna neochota ucitelov cakat v skole dlhsie, napr do 16.

guudy
4. sep 2025
@any_soj

@abbey1 no veď kľudne nech začínajú o 14, alebo aj 14:30. Pri začiatku o 14 skončí učiteľ o 18. Prečo by nemohol končiť 14-15 ročnými o 19? Ja som bežne mávala tak ZUŠ. Namiesto flákania sa vonku sme boli dva podvečery v týždni tam 🙂
K tomu že tretiak nie sám... Čojaviem, moji spolužiaci v Bratislave tak bežne chodili, aj z druhého konca Bratislavy. Mňa mama vodila do školy, hoci sme bývali 5 minút na pešo od nej, až do nejakej 7.triedy. Strašne som sa hanbila. Ale to je iná téma.

@any_soj a nie je pravda, ze ucitel v ZUS uci od 14.-18. Tu je vidiet, ako velmi skreslene mas o tom predstavy.

Znies ako rodic, ktory zavidi ucitelom pocet dni dovolenky a mysli si, ze ucitel na prvom stupni ZS travi v skole 4 hod (8-12) a tym jeho praca konci.

ullala
4. sep 2025

Ano, tiez sa stretavam s takymito smiesnymi casmi v zuškach pre najmensie deti. Vyslovene bez pomoci starych rodicov nezvladnutelne. Hlavne, ze skolaci, ktori tam chodia sami maju casy o stvrtej a neskor.

any_soj
autor
4. sep 2025
@senta_sofia

@any_soj u nas zacina tiez ZUS okolo 13, popoludnajsie kruzky v skole boli po 14tej, rodicovske mavame okolo 15-15:30. Ak dieta nechces pustit sama, jedine dohodnut si hodinu na neskor.

@senta_sofia to sú skupinové hodiny, nedá sa dohodnúť neskôr. Individuálne sú normálne, o 15-16, učitelia individuálnych začínajú so staršími žiakmi.

any_soj
autor
4. sep 2025
@guudy

@any_soj a nie je pravda, ze ucitel v ZUS uci od 14.-18. Tu je vidiet, ako velmi skreslene mas o tom predstavy.

Znies ako rodic, ktory zavidi ucitelom pocet dni dovolenky a mysli si, ze ucitel na prvom stupni ZS travi v skole 4 hod (8-12) a tym jeho praca konci.

@guudy ja som učiteľka ZUŠ :D ;)

guudy
4. sep 2025
@any_soj

@any_soj potom ti naozaj nerozumiem…🙄

senta_sofia
4. sep 2025
@any_soj

@senta_sofia to sú skupinové hodiny, nedá sa dohodnúť neskôr. Individuálne sú normálne, o 15-16, učitelia individuálnych začínajú so staršími žiakmi.

@any_soj z prispevku to nebolo zrejme. My sme tiez v elokovanom pracovisku ZUS, nikto netaha deti do mesta do hlavnej budovy na teoriu. Takze mozno toto by bolo riesenie, ze nech si to ucitel zastresi v ramci toho elokovaneho

any_soj
autor
4. sep 2025
@senta_sofia

@any_soj z prispevku to nebolo zrejme. My sme tiez v elokovanom pracovisku ZUS, nikto netaha deti do mesta do hlavnej budovy na teoriu. Takze mozno toto by bolo riesenie, ze nech si to ucitel zastresi v ramci toho elokovaneho

@senta_sofia elokované nie je, malé mesto (20 000 ľudí), ZUŠ má všetko čo svojich priestoroch, mimo ZŠ. ZŠ je vzdialená 10 minút pešo, absolútne žiadny problém pre staršie deti byť tam o 13:30.

any_soj
autor
4. sep 2025
@guudy

@any_soj potom ti naozaj nerozumiem…🙄

@guudy no vidím, že rodičia musia pracovať, a že starí rodičia tiež ešte pracujú. A trápi ma to, že úplne absurdne a zbytočne musia riešiť, ako sa uvoľniť z práce, aby dieťa mohlo študovať. Začať o pár rokov je nereálne, staršie deti na mnohé odbory neberú (napríklad klavír či husle úplne nereálne začínať neskôr).

anonym_6f80d5
4. sep 2025
@any_soj

@anonym_6f80d5 a s prácou si to ako stíhala?

@any_soj vtedy som ešte nemusela, lebo som bola na rodičovskom s malým. Ale keď som hlásila dcéru na ZUŠ, tak som nevedela o týchto skvelých časoch. A teda individuálne hodiny sa nám nakoniec aj tak lepšie osvedčili.

guudy
4. sep 2025
@any_soj

@guudy no vidím, že rodičia musia pracovať, a že starí rodičia tiež ešte pracujú. A trápi ma to, že úplne absurdne a zbytočne musia riešiť, ako sa uvoľniť z práce, aby dieťa mohlo študovať. Začať o pár rokov je nereálne, staršie deti na mnohé odbory neberú (napríklad klavír či husle úplne nereálne začínať neskôr).

@any_soj u nas klavir v pohode aj neskor. Husle neviem, my sme vsetci klaviristi. A ako to teda riesis ty s rozvrhom? Davas pripravkarov neskor ako druhakov/tretiakov? Ci?

guudy
4. sep 2025
@any_soj

@any_soj este raz som precitala tvoje odpovede, neverim ze si ucitelka v ZUS.

abbey1
4. sep 2025
@any_soj

@any_soj
Ešte mi, prosim, povedz. Ty medzi hodinami v ZUŠ nemáš sní minútu prestávku? Deti v sekunde vybehnúť z lekcie s druhé vbehnú? Inak si neviem predstaviť ten pracovný čas 14-18. Tak si vezmi dieťa k vám a je po probléme.

anonym_699614
4. sep 2025
@any_soj

@any_soj tak ich nedávaj na žiadny krúžok keď ich tam nemáš ako dopraviť, a máš po probléme.

any_soj
autor
4. sep 2025
@abbey1

@any_soj
Ešte mi, prosim, povedz. Ty medzi hodinami v ZUŠ nemáš sní minútu prestávku? Deti v sekunde vybehnúť z lekcie s druhé vbehnú? Inak si neviem predstaviť ten pracovný čas 14-18. Tak si vezmi dieťa k vám a je po probléme.

@abbey1 5 minútové prestávky mám. Dieťa k nám nemôže, učím v dedine 50 minút vzdialenej od nášho mesta a vôbec tu nemajú predmety, ktoré ma on (bicie,...).

any_soj
autor
4. sep 2025
@anonym_699614

@any_soj tak ich nedávaj na žiadny krúžok keď ich tam nemáš ako dopraviť, a máš po probléme.

@anonym_699614 kokso žena... Ty si čítala môj príspevok? To nemáš kúska empatie s inými matkami? Ja som v pohode, mám úžasného manžela, starkú a aj kamošky, ktoré pomôžu ak treba. 🙂 Ale je kopa matiek, ktoré sú single, muž sa nestará, rodina nepomôže... Vôbec ste nečítali ten môj príspevok? Či len 2 vety z neho? Že mi ide o princíp, prečo sa to robí takto, keď to sťažuje život MATKÁM, hoci by stačilo tak málo, aby začínali starší. Nepýtala som rady, ako si to mám zariadiť ja, ale skúsenosti, ako to je na iných školách - či je naša výnimkou. Lebo ak inde to funguje ináč, že povedzme chodia maličkí až po 15, tak je to podnet pre nás, že aj tu by sa dalo nad tým zamyslieť.

any_soj
autor
4. sep 2025
@guudy

@any_soj este raz som precitala tvoje odpovede, neverim ze si ucitelka v ZUS.

@guudy a ako rodič by si nechcela takúto učiteľku, ktorá hľadí viac na tvoje možnosti, než na svoje pohodlie?

anonym_b72bb8
4. sep 2025

Mne deti chodia o 12:45 do ZUŠ na výtvarnú. Hudobná teória niektorým mojim deťom začína o 13:00.

Strana
z2