icon

Pohyb detí nie je doplnok. Je základom ich psychickej pohody

modrykonik
Moderátor
9. jan 2026

Možno to poznáte - dieťa je nepokojné, ťažko sa sústredí, rýchlo sa rozčúli alebo je emočne preťažené. Často potom riešime, ako mu pomôcť - viac sa rozprávať, upokojiť ho, obmedziť obrazovky.

Lenže výskumy ukazujú jednu zásadnú vec:
pohyb nie je len doplnok, ale základ psychickej pohody detí.

Veľká dlhodobá štúdia, ktorá sledovala tisíce detí niekoľko rokov, zistila, že deti, ktoré sa viac hýbali už okolo 11 rokov, mali v dospievaní menej úzkostí, menej depresií a lepšie zvládali stres.

Keď sa dieťa hýbe, v tele prirodzene klesá stres a mozog dostáva signály, ktoré podporujú odolnosť a rovnováhu. To, čo niekedy vyzerá ako neposlušnosť alebo preťaženie, môže byť jednoducho energia, ktorá nemá kam ísť.

Možno teda nejde o to deti viac brzdiť, ale dať im viac priestoru na pohyb.

👉Ako to máte doma vy?
👉Vidíte rozdiel v správaní alebo nálade detí, keď majú dostatok pohybu?
👉Čo vašim deťom najviac pomáha vybiť energiu a upokojiť hlavu?

Budeme radi, ak sa podelíte o skúsenosti - môže to pomôcť ďalším mamičkám 💙

Pohyb detí nie je doplnok. Je základom ich  psychickej pohody
euka210
9. jan 2026

@modrykonik jednoznacne,...ked uz nevedeli a nevedia nasi 3 co so sebou dnu, tak sme ich zobrali vzdy von hoci sa prejst len po dedine, aj teraz uz hundrajuceho pubertiaka, a po navrate boli vzdy kludnejsi a uz bol chvilu pokoj v dome 😁...a aj pubertiak sa nakoniec vybehal so psom ako mladsi...

anonym_4d9fad
13. jan 2026

Ja s tym suhlasim. Na druhej strane, ked ma clovek doma dve lemricky. 😂

anonym_f63837
13. jan 2026
@anonym_4d9fad

Ja s tym suhlasim. Na druhej strane, ked ma clovek doma dve lemricky. 😂

@anonym_4d9fad Lemricky urcite nevznikli same od seba. Bud odkukali lemravy styl zivota od rodicov alebo ich k aktivnemu sportovaniu, pohybu nikto nikdy neviedol a radsej im podsunul lemravy sposob travenia casu

anonym_4d9fad
13. jan 2026
@anonym_f63837

@anonym_4d9fad Lemricky urcite nevznikli same od seba. Bud odkukali lemravy styl zivota od rodicov alebo ich k aktivnemu sportovaniu, pohybu nikto nikdy neviedol a radsej im podsunul lemravy sposob travenia casu

@anonym_f63837 Ale vznikli. My sme s manzelom dost aktivni ludia. Podedili to po starych rodicoch. Syn sa pri sporte vzdy najradsej do brany postavi. Bohuzial aj to bolo od mala vidno, ze su motoricky menej zdatni, ta koordinacia pohybov a podobne. Chapem, ze ich to tak nebavi, kedze im to ide tazsie, ako niekomu kto to ma dane. Zas maju ine klady. 😉

anonym_f63837
13. jan 2026
@anonym_4d9fad

@anonym_f63837 Ale vznikli. My sme s manzelom dost aktivni ludia. Podedili to po starych rodicoch. Syn sa pri sporte vzdy najradsej do brany postavi. Bohuzial aj to bolo od mala vidno, ze su motoricky menej zdatni, ta koordinacia pohybov a podobne. Chapem, ze ich to tak nebavi, kedze im to ide tazsie, ako niekomu kto to ma dane. Zas maju ine klady. 😉

@anonym_4d9fad Tak potom uz len vybrat aktivitu ktora ich bude aj bavit, v com sa budu citit fajn. Hlavne sa hybat, nezostat na stolicke a gauci

kristin18
6. feb 2026

@modrykonik mne pomohlo nájsť dcéram dostatočne kvalitnú organizáciu, kde sa zdravo cvičí, motivuje ich k tomu hudba a príjemné, ale pevné autority koučov a lektorov ( takých je teraz extrémne málo podľa mňa ). Začali sa viac učiť, sústrediť a mne pomohlo, keď som sa mohla spoľahnúť, že sú niekde kde sa ďalej rozvíjajú. Ape tak, nie každé dieťa má rado hudbu a pohyb. Len na druhej strane, ja som im na začiatku nedovolila hneď ukončiť to, keď mali prvú svalovicu, a teraz sú veľmi happy. Základ ale budem tvrdiť, že nerobí samotná činnosť, ktorú deti robia, ale akí ľudia im ju prezentujú a do akej miery majú o ne záujem.
My sme mali také šťastie, že mi dievčatá vďaka trénerom nadšene cvičia aj dead bug a fyzioterapeutické cvičenia. S nadšením. A predtým to boli totálne gaučáčky. 😂