icon

Suchozemská vs. vodná korytnačka

klejkaez
10. sep 2018

Ahojte,

plánujeme si kúpiť suchozemskú alebo skôr vodnú korytnačku, ale necháme si poradiť od skúsených, ktorí korytnačku majú, čo je plusom a mínusom.
A naopak ako sa starať o ne, čo potrebuje?
Čítala som o akváriu, kde na jednej strane odporúčajú iba s filtrom a na druhej strane veľa reálnych odpovedí písalo, že korytnačky nepotrebujú vobec filter nejak k životu vo vode.

Ďakujeme krásne za odpovede

Strana
z2
janka95
16. okt 2018

My sme mali vodne dve a veľmi smrdeli voda stále sme čistili menili, keďže som jej zvykla dávať tie racky aj mäsko tak hryzla. Tiež by som chcela ale určite suchozemsku 🙂

lenka1115
29. nov 2018

Jednoznačně suchozemska. My se věnujeme chovu korytnaček už dlouhe roky, máme i malé korytnačky zelenkaste na prodej jsme z Martina na Slovensku kdyby náhodou měl někdo zájem. Chov korytnaček je naše záliba, suchozemske jsou nenáročné a pokud jsou chovane od zhruba apríla do oktobra venku tak chov vyjde i velmi levně v podstate stači nejaky vybeh kde je ukryt kde se schovaji před slunkem nebo na noc a kde maji misky na vodu a potravu ale pokud je vybeh tam kde roste pupava nebo jitrocel tak i o potrabu maji postarane ale i tak my přidavame ruzne druhy ovoce, činskou kapustu, polníček a je potrebneminimalne 1x tydne to posypat vapnikem.od zimy do jara potom starší korytnačky zimujeme tak asi 5mesicu s nimi neni žadna starost nepřijmaji potravu jen hybernuji (spi). Jako malá jsem mívala i vodní korytnačky ale to se nedá srovnat, musela jsem každou chvíli měnit vodu protože to smrdělo, z vody se dělal takový zeleny sliz, musela jsem stale kupovat drahou potravu jako sušene mořské ráčky nebo mražené larvy pakomaru nebo granule a je to náročne i na prostor protože vodní mnohem rychleji rostou a potřebují prostor pro plaváni a ostruvek kde si odpočinou a nebo kde se hřejou pod výhřevnou lampou.pokud budete mut ješte nějaké otázky velmi ráda poradím 🙂

lenka1115
29. nov 2018

@klejkaez Jednoznačně suchozemska. My se věnujeme chovu korytnaček už dlouhe roky, máme i malé korytnačky zelenkaste na prodej jsme z Martina na Slovensku kdyby náhodou měl někdo zájem. Chov korytnaček je naše záliba, suchozemske jsou nenáročné a pokud jsou chovane od zhruba apríla do oktobra venku tak chov vyjde i velmi levně v podstate stači nejaky vybeh kde je ukryt kde se schovaji před slunkem nebo na noc a kde maji misky na vodu a potravu ale pokud je vybeh tam kde roste pupava nebo jitrocel tak i o potrabu maji postarane ale i tak my přidavame ruzne druhy ovoce, činskou kapustu, polníček a je potrebneminimalne 1x tydne to posypat vapnikem.od zimy do jara potom starší korytnačky zimujeme tak asi 5mesicu s nimi neni žadna starost nepřijmaji potravu jen hybernuji (spi). Jako malá jsem mívala i vodní korytnačky ale to se nedá srovnat, musela jsem každou chvíli měnit vodu protože to smrdělo, z vody se dělal takový zeleny sliz, musela jsem stale kupovat drahou potravu jako sušene mořské ráčky nebo mražené larvy pakomaru nebo granule a je to náročne i na prostor protože vodní mnohem rychleji rostou a potřebují prostor pro plaváni a ostruvek kde si odpočinou a nebo kde se hřejou pod výhřevnou lampou.pokud budete mut ješte nějaké otázky velmi ráda poradím 🙂

robi678
7. máj 2020

Takže s mojej strany mám suchozemsku korytnacku a naozaj nikdy by som nemení asi to najúžasnejšie stvorenie po psíkovi vodnú si chcem kúpiť jednu alebo dve bude to asi výzva ale naozaj sa teším... Skús niečo nové ale s rozumom ak býva sv byte a nemáte záhradku urco vodnú ak máš dom suchozemsku strava teoreticky podobná

misenka3
12. okt 2020

@janocka prosim ta nevies mi poradit riadny filter,mame malu este ale hodne narastla za 3\4 roka. Chceme jej kupit velke akvarko 80x40x40. A bojim sa tej udrzby. Preto hladam rady od skusenejsich. Dakujem

janocka
13. okt 2020

@misenka3 mam tento https://www.akvaobchod.sk/tetratec-in-1000-plus... , nedavno som kupovala uz druhy. Prvy vydrzal asi 12 rokov, potom zrazu prestal fungovat, kupila som iny, aky mi poradili v chovprodukte ale bol na nic, tak som ho o par mesiacov vyhodila a kupila znova ten vyssie. Mam 100l akvarium, je zaplnene len do 1/2, filter je na akvaria od 100l, lenze je rozdiel 100l vody a rybičky a 50l a korytnacky. Korytnacky narobia viac spiny, tak radsej kupit fakt vykonny filter.

misenka3
13. okt 2020

@janocka a si s nim spokojna? Je ozaj dobry?

janocka
13. okt 2020

@misenka3 ano, som spokojna. Vdaka nemu cistim akvarko len raz za stvrtok

misenka3
13. okt 2020

@janocka raz za stvrtok? Alebo stvrtrok?😊

janocka
13. okt 2020

@misenka3 pardon 😀 stvrtrok, samozrejme 🙂 a v lete su cca od juna do septembra korytnacky vonku na balkone v starej detskej vanicke. Tu musim cistit min. 1x za tyzden... ale to sa cisti jednoduchsie ako 100l akvarium

misenka3
13. okt 2020

@janocka dakujem😊

kikaaa6
21. máj 2022

@ruzicka1989 ahoj, zapojim sa ak mozem 🙂 Ako ste liecili ten zapal obliciek? Mojej to veterinar zistil teraz, identifikoval na spodnom pancieri take dva cervene flaky po bokoch. Nasadil jej ATB injekcne a mame jej davat teple kupele. Skusali ste aj nieco ine, co by pomohlo? Ďakujem 🙂

Strana
z2