icon

Vhodné a nevhodné rozprávky pre deti

semkatamka
2. mar 2022

Ahojte, ktoré rozprávky považujete za vhodné pre deti? Ktoré sú podľa vás naopak nevhodné?
Za mňa sú najhoršie detské rozprávky Simpsonovci a Tom a Jerry. Naopak celkom fajn je Poštár Pat, Ľadové kráľovstvo,...

Strana
z3
lacibo
5. mar 2023

@marthuska moja 6 rocna si nahodou pustila ratafaka a 2 dni nespala co sa tak vysrrasila😅

lacibo
5. mar 2023

@semkatamka konkretne tipy od nas: Heidi, Postar Pat, Vcielka Maja, Paddington, Mimi a Líza..

filili
5. mar 2023

Mojim dvom škôlkarom sa páči Lolek a Bolek, Pat a Mat, Krtko, Bob a Bobek - králiky z klobúka, Maxipes Fík, Jurošík, Drobci, Mimi a Líza, Volám sa Caillou.. tieto rozprávky sa mi zdajú úplne OK. V škôlke pozerajú - Bambuľka, Rapotáčik, Ľadové kráľovstvo..za mňa tiež v poriadku. Babka a dedko im dovolia aj Máša a medveď, Tom a Jerry, No počkaj, zajac - neriešim, je to pár minút do mesiaca (ale doma im to bežne nepúšťam) 🙂

heln
5. mar 2023

@saxana000 Disney nebol masochista, jeho verzie rozpravok su mierne oproti povodnym verziam. staci si vyguglit clanky od etnologicky Nadaskej, ta o tom pise. napriklad snehulienka, v povodnej vezii ked lezi v truhle, zamiluje sa do nej kral, ktory je mimochodom zenaty, sulozi so snehulienkou, narodia sa jej dve deti, neviem uz co sa stane s kralovou zenou, ale po jej smrti sa snehulienka zobudi.... atd. a potom vyznam, napriklad cervena ciapocka znazornuje dievca, ktore uz dostalo menstruaciu a vlk znazornuje muza ktory ma s nou sexualne umysly, v povodnej verzii ho polovnik tusim zabije, alebo mu do brucha da kamene a hodia do vody....
plus treba chapat kontext, ked natocili Bambiho, bolo to po vojne, ked vela deti boli siroty a stotoznili sa s Bambim, veru ked sme pozerali prvu verziu Bambiho, bola to riadna depka, druha verzia bola trochu miernejsia.

saxana000
5. mar 2023

@heln ja som s tym v pohode moja mala Disneyho pozera a Dobsinskeho a Grimmovcov mam precitane v origianlnych verziach a tam su ine fajnovinky.to autorka je pohorsena nad kocurom v cizmach.tak nech trebars pusta detom duck tv kde hodinu plava rybicka na jednu stranu a dalsiu hodinu na druhu...

scorpionflower1
5. mar 2023

@semkatamka nepises vek dietata, to je podstatne. Ja mam 4-rocnu a miluje Labkovu patrolu, pocula som uz aj taky nazor, ze to je nekvalitna rozpravka. Je to vec nazoru, podla mna, co je primerane veku je ok. Moje pravidla - nesmie tam byt nejake explicitne nasilie a taktiez je napr. este aj mala na Popolusku (osobne nemam moc rada tieto rozpravky o princoch a princeznach a dcera zatial tiez nie) motivom tam je romanticky vztah a tomu este ona vobec nerozumie. Ked bude starsia a bude sa jej to pacit, tak jej to pustim. Tak isto Frozen je podla mna az pre tak 8-10-rocne. Este ma rada aj Spideyho (to je taky maly Spiderman s kamaratmi) Este Krtko a Pat a Mat samozrejme, ale to videla uz tolkokrat, ze ju uz nebavi.

scorpionflower1
5. mar 2023

@semkatamka ano, a este klasicke audiorozpravky - Tri prasiatka, Medovnikovy domcek, Skarede kaciatko, Rybar a zlata rybka, Tahal dedko repku...

1mina
5. mar 2023

Zalezi aky vek samozrejme. Ja mam 4,5 rocnu a samozrejme sipmsonovci rozpravka nie je. Ale tom a jerry mi nevadi aj my sme natom vyrastli a ona z toho neopakuje nastastie 😀 a teda take oblubene mojej : volam sa caillou, madagaskar, ladové kralovstvo, shrek, pan vcielka, na vlasku.. Ona je ale zas taka citlivka ze sama nechce pozerat nic co jej pride len troska strasidelne

pt2412
5. mar 2025

odporúčam rozprávky pre deti na youtube: https://www.youtube.com/channel/UCGEkmlehYw2Nm3...

Strana
z3