icon

Ako má učiteľka ošetriť rozbité kolienko?

marianella
2. jún 2016

Ahojte maminy 🙂 Je to iba odreté kolienko, ale mna to už rozčuluje 😠
Môj synček prvák, za posledný týždeň si už druhý krát v škole rozbil koleno a pani učiteľka, mu na ranu, ktorá krvácala, dala hygienickú vreckovku, ktorá mu tam zaschla a potom mám problém mu ju z tadial dať dolu. Okrem toho ranu vôbec neumyje a tá špina je tam tiež zaschnutá a ja to neviem umyť. Nechcem aby sa mu tam vytvorila dáka infekcia, myslím, že by jej ruky neodpadli keby mu to aspom trocha oplachne. Myslíte, že to s ňou mám riešiť? Vám by to tiež vadilo, či to zbytočne preháňam?
Ďakujem za každý nazor.

jabadaba
2. jún 2016

pre pohorsene princezne, neznale zakladov hygieny:

Postup ošetrenia odrenín

ošetrenie odreninyPokiaľ nie je poranenie pokožky nijako zásadné, vystačíte si na to sami, bez pomoci doktora. Pri každej odrenine či podobného poranenia kože je postup v zásade rovnaký. Vzniknutú ranu je potrebné okamžite očistiť a umyť, osušiť a následne zaviazať náplasťou alebo obväzom.

zdroj: http://akoapreco.com/ako-osetrit-odreniny-a-dro...

sharmana
2. jún 2016

@marianella no čo ti poviem, ruky by jej neodpadli,to je pravda, ale to by museli mať učitelky aj nejaký cit a súcit k tým deťom. Ja si myslím, že základné ošetrenie je ich povinnosťou, sú to predsa pedagogičky, majú na starosti malé deti. Ja to vidím aj na učitelkách v škôlke a tam sú fakt malé deti. Odreté koleno vôbec neumyjú,nenastriekajú dezinfekciou. Česť výnimkám,také si vážim.

jabadaba
2. jún 2016

@sharmana jo, z podaktorych ma clovek dojem, ze su odchovanky Dr. Mengeleho! Uz vidim ako si sestrocny chlapcek sudli sam v hajzliku oskrete koleno...rada jak..radsej pomlcim!

maciatkolulu
2. jún 2016

@marianella prvacik je sestrocne dieta, podla mna velmi male na to, aby ho napadlo si umyt rozbite kolienko, navyse ked uz asi vie, zeby mu to sposobilo bolest, zda sa mi minimalne zvastne, ze ucitelka nevydenzifikovala ranu... nerozumiem jej postupu, robila som s detmi na osemrocnej skole a dokonca som rany deckam a to skoro dospelym prelepila. Takze pre mna nepochopitelny postup pri tak malom dietati. Urcite by som isla za ucitelkou a doniesla jej spominany dettol (mimochodom, maly si osuchol koleno a ked som mu to nastriekala jacal ako zmyslov zbaveny, tak neviem, ci ho tostipalo, alebo co, tiez som bola v tom, ze nestipe)a naplaste, pre celu triedu v pripade potreby. A ja som matka, ktora ma v kociky pri sebe dettol, naplaste, fenistil gel a fenistil kvapky 😀 a by si neverila kolkym mamickam som uz za tuto sezonu helfla so svojou vyzbrojou

nyusika
2. jún 2016

Tak tam asi nič nemala. A nevieme ani to, ako veľmi ho mal chlapec oškreté.
Nerobme zas z odretého kolena tragédiu. Veď to patrí k detstvu.

nyusika
2. jún 2016

@maciatkolulu detol neštípe, testované na mne - mega hysterickej 😂😂

simca06022011
2. jún 2016

jamam taku skusenost, ze ak dieta bejaci od bolesti, nie su nikde kaluze krvi tak neosetria nic... dnes som prave prvy krat zazila ze za mnou prisla ucitelka s tym ze koleno rozbite striekali dettolom. aj to mam pocit ze iba kvoli tomu zeju strcil spoluziak, roztrhla si nohavice ateda toto chceli riesit;)
inak mali by to osetritak je to vaznejsie, skrabance neriesim... nic ine by u nas v skolke nerobili iba naplaste lepili :D

maciatkolulu
2. jún 2016

@nyusika ved aj ja som v tom bola, ale jacal ten moj maly akoby to stipalo...ale mal to take skor popalene od suchania ako rozbite, takze mozno tym

nyusika
2. jún 2016

@maciatkolulu to by jacal aj z vody. Ten detto absolútne neštípe. Ja som čakala, že aspoň trochu to budem cítiť, ale nič.

marianella
autor
2. jún 2016

No, vidím že reakcie sú kadejaké. Samozrejme som nemala a ani nemám v úmysle nejako učiteľku obviňovať , rada priniesť dettol a naplaste sa mi páči a aj to tak urobím ; ) . Ďakujem. Kolienko máme škaredé a už aj červené a zahnisane. Petko si dokonca išiel sám večer ľahnúť do postele bez obvykleho nahanania, že bolí a aby sa zahojilo. Ničím mu to nestriekala a ona mu tam dala tú servitku, tak mi to povedal.... ale že neplakal veď je chlap 🙂 nuž čo už teraz, môžno keby mu tam nenechala tú špinu nehnisalo by to, ale to už pre teraz nezmenim. No a sám by si to určite umyť nevedel, on sa toho bál aj dotknúť.

stevvvka
2. jún 2016

Ake ste tu poniektore mudre, ze nech nehysterci....ona nehysterci, normalne sa opytala, ci je to bezna prax....ja sama ako ucitel viem, ze ked sa jednemu nieco stane, automaticky idem skontrolovat, ci je to vazny uraz alebo co...ano, deti je aj dvadsat, ale keby mu povedala, ze si ma ist oplachnut koleno a potom nalepila naplast, co by sa stalo?

simca06022011
2. jún 2016

@marianella hnisalo... nam dnes v skolke padla mala tiez ma totalne rozbite koleno. dettolom vystriekali a tam kde to bolo hlboke to "hnisa"... vystriekala som to uz asi 2x, aj vysuchala gazou prec take nale kamienky hned ako sme prisli domov a uz ju to ani neboli pri chodzi.. hlavne odreagovat od kolena sa treba 🙂))) lebo celu cestu zo skolky krivala ako lazar a ked zbadala kamosov na dvore zazracne na to zabudla :D
u nas je horsie ze budeme cely vikend v bazene, neviem co s tym urobime :/

simca06022011
2. jún 2016

@maciatkolulu detol nestipe... urcite. Skor je to v rane neprijemne, aj do vody ked to das tak to boli :/ tak preto... moja len syci ako lokomotiva ked jej striekam tie jej kolena 🙂))

leteku
2. jún 2016

My v skolke ranu umyjeme, vystriekame dettolom a prelepime. Ak ide o hlavu a rana je hlboka, volame rodicom, ak nemozu prist tak ideme s dietatom na chirurgiu.

sardinka335
2. jún 2016

Nečitala som cele ale ja som vzdy išla ošetriť väčšiu odreninu ,,uraz,, k tajomničke, tam máme dezinfekciu Dettol, Betadine...a potom prelepime naplastou podla velkosti. Naozaj na krvave koleno nie je dobry napad dat papierovu vreckovku a ,,neriešiť,,. ja som teda dost otrla osoba škrabance neriešim ale tiez odtial potial, krvacajucu ranu treba ošetriť, aj z takeho psychologickeho hladiska - dieta potrebuje citit podporu a zaujem v takej chvili kedy zvyčajne hlada utechu u rodiča ale ten tam nie je. A 2 za týžden si rozbit koleno? No...šikovny je no...

katarinamarkova
2. jún 2016

@marianella čo takto vysvetliť synovi, že sa má trošku v škole skludniť a nerobzíjať si kolená každý druhý deň.
ja mám hlavne zásadnú otázku: to ti len on tvrdil, že tú vreckovku mu tam dala učiteľka a nechala mu ju tam do zaschnutia? alebo si jednoducho chlapec, ako asi vačšina v tom veku, jednoducho aby nebol za malé urevané decko potichu bez toho aby niekto vedel zbehol cez prestávku na wc a koleno zakryl prvým čo prišlo pod ruku, aby len nohavice nemal krvavé.....?
si si istá, že to kolenu mu ošetrovala učiteľka?
- ja by som sa v tomto prípade, normálne v kľude s učiteľkou porozprávala 🙂 začala by som nejako neutrálne.....viete, o tom, že si Paľko, Peťko, Miško rozbil tento týždeň v škole koleno už 2krát? čo prosím vás robil? kto mu ho ošetroval? .......

tova
3. jún 2016

v nasej skole maju cely den zdravotnu sestru koli vseliakym urozom, ked boli brucho, atd. ona ma na starosti osetrit, zavolat rodicom informovat alebo povedat aby prisli do skoly pre dieta Ucitielky maju ucit a nie osetrovat rany

marianella
autor
3. jún 2016

@katarinamarkova petko je nesikovny, vždy bol také polienko. A klamať nevie- klamstvu nerozumie, je trošku iný ako bezne deticky. takže nebudem spochybňovať čo mi povedal, sám by si to neosetroval. Mal kratase 🙂

moni244
3. jún 2016

Mne sa strasne paci, ako tu niekto prida otazku ohladom skoly/skolky a uz su tu same ponosovania na neschopnost ucitelky 🙂 to fakt kazdu ranku dezinfikujete, lepite, obvazujete? Moja padne, umyjem mokrou servitkou a hra sa dalej, prelepujem, az ked je to hlboke. Nerobim z toho tragediu a dieta, co konci prvy rocnik, by si uz mohlo vediet davat trochu pozor a nie sa hned stazovat na neschopnost ucitelky

charlie1980
3. jún 2016

@moni244 My sme sa ako deti na skvarovej ceste hravali, padali ako hrusky, div ze sme sa nepozabijali. Vecer sme chodili domov cierni od hlavy po paty a hla, zijem 😀 Byt ucitelkou v dnesnej dobe musi byt tazke 😀

moni244
3. jún 2016

@charlie1980 asi tak, spinavy, odrene kolena a tu sme,teraz kazdy skrabanec treba hned dezinfikovat, prelepit, obviazat, ved chudatko, strasna rana a uraz

charlie1980
3. jún 2016

@marianella Ked vies, ze tvoj syn opakovane, castejsie, prip. permanentne pada, davaj mu do skoly lahke dlhe letne nohavice, zabal mu do tasky zakladnu lekarnicku (dez. prostriedok, gazu, leukoplast, servitky) a ked znova padne, nech teda poprosi ucitelku, aby mu to osetrila. Mozno prave nic nemala po ruke, ked boli vonku, tiez nemoze nechat dalsich 20 deti napospas.

intrograla
3. jún 2016

@maciatkolulu a mozem sa opytat na co pouzivas ten fenistilovy gel a kvapky? Lebo ja som akurat prednedavnom robila to tasky taku mini lekarnicku s tym co mas aj ty, ale ten fenistil mi nenapadol. Naco sa to pouziva? Diky za radu radicku ;)

ollski
3. jún 2016

@intrograla fenistil je antihistaminikum, tj tlmi uc. histaminu, pouziva sa pri alergiach, na opuchnutie sliznic, tiez pri nadche, drazdivom kasli...moze sa pouzivat, aj pri svrbivych vyrazkach, stipancoch, kiahniach..gel na potieranie hl. stipancov, svrbivych vyrazok...do otvorenych ran nie...aspon o tom neviem...

ollski
3. jún 2016

@intrograla odpuchnutie sliznic 😉

sardinka335
3. jún 2016

@intrograla ten fenistil je aj na male spaleniny, povrchove odreniny...takze ak si ,,spali kozu,, napr na betone tak to zachladi a pomoze...

Ale na druhej strane pozor milé kolegynky zo školstva. Vydezinfikovat a prelepiť naplastou ok. ALe akekolvek podavanie liekov, kvapiek podla vlastneho uvazenia je pre nas tabu...ani fenistil kvapky by som dietatu v škole nedala bez porady s rodičom, nadriadeným...Tu uz treba kontaktovat rodičov a informovat. Toto uz nie je v našej kompetencii. Samozrejme mali sme v škole cukrovkara, ťažkeho alergika takze tieto priapady do toho neratam, tam je jasne ze okamzite sa podava liek, ktory zachranuje zivot.
@charlie1980 píše ze ,,je iny ako bezne deti,, takze aj tam bude pes zakopany....tieto ,,ine deti,, su často taky motaci, nevedia si tak intuitivne poradit a potrebuju viac pomoci, dohladu a trpezlivosti a niekedy veru aj ,,zelezne nervy,,. Ale tak to len konštatujem tak všeobecne, toto dieta nepoznám takze kto vie.

charlie1980
3. jún 2016

@sardinka335 Ved ja neposudzujem dieta predsa...beriem na vedomie aj to, ze mozno nie je schopny si to osetrit, ze potrebuje pomoc. My sme neboli ini a tiez sme si kolena porozbijali a kedze sme sa domov nedostavili ako bol den dlhy, nebolo nikoho, kto by nas osetril. Boli sme proste deti. Tak hadam uz tolko zvladne v 6r, ze poprosi ucitelku, ked bude mat zakladnu lekarnicku v taske....prip.prevencia-dlhe nohavice. Ja ked idem so synom na cykloodrazadlo, tiez mu dam dlhe tenke teplaky a dlhe tricko, moze byt akokolvek teplo. Ten je zas opak- na baterky a ruti sa hadam aj 20km/h 😄

veronikaszabova
3. jún 2016

No kocky, citam to tu uz dva dni... najprv som nechcela reagovat, no neda mi...
syn ma 6 rokov, ked spadne a rozbije si koleno, neuteka s placom za mnou, umyje si to sam, ved ma 6 rokov!... a prelepovat leukoplastom? Preboha, rana ma dychat, nie mokvat pod leukoplastom....
asi by som sa citila trapne nabehnut za ucitelkou a davat jej rady, ako ma dezinfikovat malemu ranu. Ved su to deti! Nejde o zlomeninu, spaleninu... iba o rozbite koleno! Netreba byt na tie decka ako na cukricky.. nechcete ho dat do bublinkovej folie??

veronikaszabova
3. jún 2016

@moni244 tak tak, moja reč 😊😊😊

moni244
3. jún 2016

@veronikaszabova tak ono stačí, že v názve je napísané "kolienko", to už tiež o mnohom svedčí 🙂 veľa mám v dnešnej dobe neučí deti samostatnosti, chcú mať doma stále to malé bábo, o ktoré sa treba furt starať