icon

Ako riešiť škodu po napadnutí psom?

26. aug 2024

Prosím, ako ste postupovali, čo mi poradíte? Išla som s dvoma malými deťmi a vybehol na nás asi tipujem 4 mesačný vlčiak silný, svalnatý. Ak ste mali vlčiaka viete, aké majú zuby tieto “drobece”. Jedno dieťa okolo mňa, druhé v cestovnom kočíku, nožky takmer na zemi a vlčiak si zubami vytiahol z kočíka drahú 49€ merino mikinu - urobil na nej dieru. Podarilo sa mi ju mu zobrať no útočil dlho a ďalej. Zočila dom sa tam kadejak s kočíkom, kričala som nech si ho zavrú, snažila sa odohnať dáždnikom no pes si vyberal z kočíka veci ďalej. Podarilo sa mi mu nakoniec hodiť kus bábovky, aby sme mohli odísť a nechal nás na pokoji. Celý čas som kričala samozrejme nikde nikoho okná na uliciach na vetračky. Som rada, že mi nedohrýzol aj deti lebo bol naozaj veľmi neodbitný a vôbec ničoho sa nebál.
Vrátili sme sa na miesto autom a tam starší pán vyprevádzal návštevu (5 ľudí) a hladkali toho psa pred jeho domom.
Pán tvrdí, že pes neutiekol, syn dosvedčil že to bol tento pes samozrejme. S odmietol mi preplatiť škodu za mikinu. Vraj mi dá za starú handru 5€. Mikina má rok a syn má alergie sme radi že ju máme s chcela som aj pre mladšie dieťa žeby ostala no má síce malú dierku, ale sk sj zašijem môže sa párať a bola nová bez poškodení.
Mám podať TO, lebo policajtom odmietol dohodu na preplatení škody.

mondolina
27. aug 2024

@earlgrey
a hlavne pri § 50 majetok musí, byť úmysel poškodenia veci.
takže, majiteľ psa by bol riešený za porušenie zákona držania psov.

earlgrey
27. aug 2024

@mondolina No áno, len tu ide celý čas o tú blbú mikinu a ako som už písala predtým, sama mám skusenosť, kde bol poškodený majetok, síce nie psom, ale to je teraz jedno, ide o poškodenie majetku a ja, kde suma prevyšovala vtedy tých 266€, som nárok na preplatenie mala, chválabohu sa so susedom dalo dohodnúť a suseda, kde jej poškodil majetok - rohožku za 30€ už nárok nemala a policajti jej povedali, že nepresahuje sumu 266€ tak s tým nič nespravia. Že ak sused je ochotný jej peniaze dať, ok, je to na ich dohode, mne povedali, že keď sa nedohodne, mám podať TO.

Takže najlepšia rada pre autorku je, že nech sa porozpráva s tým pánom a povie mu aké sú možnosti, buď nahlásiť ako priestupok za poškodenie majetku a neustráženie psa, resp. nemal ho uviazaného a voľne da pohyboval po ulici a kto vie, či má toho psa aj nahláseného atď. že ho to výjde drahšie ako tých 50€ za mikinu, alebo sa dohodnú a preplatí jej istú čiastku, napr. 30€ a dovidenia.

autor
27. aug 2024

@earlgrey áno mám.

earlgrey
27. aug 2024

@autor
Ok, tak držím prsty. Potom sem napíš ako si dopadla 🙂

aurora33
27. aug 2024

Ako tu už niekto spomínal, ročná mikina a vlastne nič čo sa používa nemá už nikdy pôvodnú cenu. Majiteľ ti to nepreplatí, to vieš nie? Tak čo, hodis sa o zem?

earlgrey
27. aug 2024

@aurora33 Vieš čo, schválne kvôli tejto téme som si čítala pár postrehov právnokov na jednej webovej stránke a keby autorka chcela, hodí do googla svoju otázku a tam jej pekne právnoci vysvetlia, že keďže suma je malá, nedosiahne nič. Teda ak ide o tú mikinu. Ja netvrdím, že to nemá riešiť, len sa snažím poukázať na to, že náhradu škody nedostane ináč ako dohodou s majiteľom psa a ten keď sa nechce dohodnúť, tak sa nechce a aj keď sa to bude riešiť cez obec, policajtov atď. pokutu zaplatí majiteľ psa - ak k tomu dôjde ale ona nevidí ani cent za tú mikinu.

autor
27. aug 2024

@earlgrey áno buď mi zaplatí škodu alebo budeme riešiť pokutu. V každom prípade chcem, aby nás pán svojim psom už neohrozil a aby si tento fakt zapamätal.

aurora33
27. aug 2024

No to som zvedava ako toto dopadne.

misiak7777
27. aug 2024

@livuska124 je iné ak ide pes napadnúť, kristova noha 🤦 ja píšem o reakciách niektorých tu na túto situáciu. Isto nepríjemné, lebo 4 mesačné šteňa je malá kôpka ADHD a mrštná guľa. Ja si autorku viem predstaviť ako chce zabrániť aby netrhal mikinu, nebral veci z košíka aby neolizoval deti. To šteňa malo isto z toho bohovsku zábavu, lebo sa hralo stenacie hry.
ALE na vine je majiteľ a teda na neho treba smerovať svoj hnev

livuska124
27. aug 2024

@misiak7777 súhlasím, na vine je majiteľ.

tilly
27. aug 2024

@earlgrey ale tu by nemalo ísť len o mikinu, ale aj o to, že to ten majiteľ nesmie dopustiť v budúcnosti.
Ja by som to (ako právnička, aj keď teda nevenujem sa správnemu ani trestnému právu, takže to nemusí byť presné) riešila asi takto.
Išla by som za priestupkárom buď na príslušnú mestskú políciu alebo príslušný miestny/obecný úrad, tam by som podala podnet na prešetrenie priestupku voči občianskemu spolunažívaniu a porušeniu zákona o držaní psov (ale tam som nenašla taký priestupok), tam hrozí pokuta 165 eur a označenie psa ako nebezpečného. To by som urobila každopádne, či by bol alebo nebol majiteľ ochotný preplatiť mikinu. K tomu by som poslala doporučený list so žiadosťou o náhradu škody, kde by som opísala incident a pripojila fotografie zničených vecí plus, ak ti vznikla nemajetková ujma, tak by som žiadala aj o náhradu tej. Priložila by som tam aj rozpočet na novú mikinu, keďže 50 eur ti nedá za vec, ktorá podlieha opotrebeniu. Našla by som na eshope alebo v obchode rovnakú, aj to isté číslo a dala by som mu možnosť nahradiť ju novou mikinou.

A ako matka, psíčkarka by som si našla na YT videá, ako sa brániť pred psami plus možno kúpila slzak alebo sprej so stlačeným vzduchom. Ak chodíte okolo domu, kde žije tento pes, je dosť možné, že ste sa s ním nestretli naposledy. A ak tomu psovi nezabezpečia riadny výcvik, tak je potenciálne nebezpečný.

lavender94
27. aug 2024

@kitycat mne je to jasné, je mi jasne aj že ta reakcia bola celá zle. Len mám pochopenie pre ľudí, ktorí nemajú skúsenosti so psami, alebo sa ich boja a že to, či je agresívne vnímajú subjektívne. Súhlasím, že jej reakcia bola celá zle, rozhodne si nemyslím, že by ten pes jej deti išiel dohrýzť, z jej opisu je patrné, že to nebola agresia. A suhlsim aj, že keby narazí na skutočne agresívneho psa, tak by si týmto šaškovaním nepomohla. Ale nemala sa čo dostať do tej situácie, chápeš? To je ako keby povieš okradnutému človeku, že si nemal dávať na ruku rolexky, lebo to je jasne, že mu ich budú chcieť ukradnúť. Môžeme tu hodiny rozoberať či už ide o takúto banalitu ako poškodená mikina, alebo o krádeže, znásilnenia, napadnutia, čo mohla urobiť obeť inak aby sa to nestalo. A v každom prípade by sme mohli ukázať prstom na toho človeka, že ty si dement, lebo keby urobíš hento a tamto, dopadlo by to inak… to je doslova ten vzorec, victim blaimingu, aj keď uznávam, že v tomto prípade to znie až extrémne, stále je to to isté, len menej vyhrotená situácia.

autor
27. aug 2024

Už sa tu nehádajte prosím. Čo som chcela zistiť som si už zistila.

earlgrey
27. aug 2024

@tilly veď áno, to sa snažíme autorke poradiť, že v prvom rade nech rieši ten priestupok s tým psom a ak sa majiteľ nechce dohodnúť, upovedomiť ho, že aj tak by ho pokuta za priestupok vyšla drahšie ako náhrada tej mikiny. Nevšimla som si, ze tu niekto tvrdil, aby sa na to vykašlala, len nech skúsi ešte raz tu dohodu ale nech ide za tým pánom aj so zákonom, teda nech si naštuduje, aby vedela argumentovať a ak ani to nepomôže, tak nech sa obráti na obec, políciu a neviem koho ešte. Ale pokiaľ nemá reálne dôkazy, že to bol ten pes, majiteľ môže tvrdiť, že to jeho pes nebol, slovo proti slovu. Je to blbá situácia.

earlgrey
27. aug 2024

@autor
Nikto sa tu neháda, diskutuje sa tu.

tilly
27. aug 2024

@earlgrey jasne, dohoda je vždy najlepšia a najjednoduchšie riešenie.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
autor
27. aug 2024

Pán mi dal 25€ po dlhom kumštovaní v prítomnosti mestskej polície. V pripade, že by som musela dať oznámenie, by som si už nárokovala na plnú sumu. Dúfam, že sa pán poučil a nabudúce sa to už nebude opakovať. Žiaľ, pre nás už zrejme cesta okolo jeho domu nebude kvôli traume možná aj keď sme tadiaľ chodili radi.

earlgrey
27. aug 2024

@autorka
Super! Aspoň ste to takto vyriešili.

tilly
27. aug 2024

Tal aspoň niečo sa vyriešilo, som rada. Dúfam, že sa pánko poučil a psa vycvici

tykat
27. aug 2024

@wolf_ dakujem, a ako sa vo vseobecnosti spravat ked ku mne bezi pes? U nas v dedine sa napr. par krat stalo ze pes pribehol a uhryzol bezca alebo zautocil na cyklistu. Treba zostat stat ak vidim ze pes bezi ku mne? Viem ze mu netreba pozerat do oci, ani sa smiat s viditelnymi zubami ze to berie ako "vyzvu na suboj". Treba sa mu prihovorit alebo len stat. Ci snazit sa odist?

aurora33
27. aug 2024

Wow, tak máš späť aspoň polovicu merino mikiny 😅😅😅😂😂😂

misiak7777
27. aug 2024

@aurora33 pre mňa je podstatné, že hádam dajú majitelia pozor na psíka aby ho nezrazilo auto 🙂 keď si robí vychádzky 🙂

autor
28. aug 2024

@aurora33
@misiak7777 hej aby psíka autíčko nezrazilo. Čo tam po tom že napáda ľudí a ničí vecí. Chorá doba.

misiak7777
28. aug 2024

@autorka predstav si že ako mi záleží na ľuďoch, tak aj zvieratách 😘😘😘 a už prosím predýchaj tú zlosť na to zviera za ktoré je zodpovedný MAJITEĽ lebo ti praskne žilka 😉😉

aurora33
28. aug 2024

Ten pes ta nenapadol. A riešila si mikinu nie deti

autor
28. aug 2024

@aurora33 si trapka.

autor
28. aug 2024

@aurora33 pokiaľ pes vstúpil do mojej osobnej zóny, povytahoval si veci z kočíka, traumatizoval moje deti tak je to napadnutie a že ty si vymletá jak tágo je tvoj problém.

autor
28. aug 2024

@misiak7777 áno na vine je majiteľ, nie pes.

aurora33
28. aug 2024

🤣🤣🤣😅😅 v pohode vsak už máš pol mikiny preplatenej tak čo riešiš :D