Ako riešiť škodu po napadnutí psom?
Prosím, ako ste postupovali, čo mi poradíte? Išla som s dvoma malými deťmi a vybehol na nás asi tipujem 4 mesačný vlčiak silný, svalnatý. Ak ste mali vlčiaka viete, aké majú zuby tieto “drobece”. Jedno dieťa okolo mňa, druhé v cestovnom kočíku, nožky takmer na zemi a vlčiak si zubami vytiahol z kočíka drahú 49€ merino mikinu - urobil na nej dieru. Podarilo sa mi ju mu zobrať no útočil dlho a ďalej. Zočila dom sa tam kadejak s kočíkom, kričala som nech si ho zavrú, snažila sa odohnať dáždnikom no pes si vyberal z kočíka veci ďalej. Podarilo sa mi mu nakoniec hodiť kus bábovky, aby sme mohli odísť a nechal nás na pokoji. Celý čas som kričala samozrejme nikde nikoho okná na uliciach na vetračky. Som rada, že mi nedohrýzol aj deti lebo bol naozaj veľmi neodbitný a vôbec ničoho sa nebál.
Vrátili sme sa na miesto autom a tam starší pán vyprevádzal návštevu (5 ľudí) a hladkali toho psa pred jeho domom.
Pán tvrdí, že pes neutiekol, syn dosvedčil že to bol tento pes samozrejme. S odmietol mi preplatiť škodu za mikinu. Vraj mi dá za starú handru 5€. Mikina má rok a syn má alergie sme radi že ju máme s chcela som aj pre mladšie dieťa žeby ostala no má síce malú dierku, ale sk sj zašijem môže sa párať a bola nová bez poškodení.
Mám podať TO, lebo policajtom odmietol dohodu na preplatení škody.
@lavender94 ale vobec jej nepiseme nejaky victim blaming.
Stena vlciaka jej pribehlo ku kociku a zacalo tahat veci, natahovali sa o mikinu a potrhala sa, ona pri tom zjape bez kuska sudnosti a mysli si, ze dohryze detom nohy
Ma jo zdráit a zacjovat chladnu hlavu, je to tu ťtaz za mesiac, tema o "krvilacnom"psovi. Taketo neuvazene spravanie skutocne agresivnejo psa len viac popudi
Ja ťa absolútne viem pochopiť. V sobotu som zažila taký šok, že sa teraz bojím ísť von s mojím psom. Šli sme sa prejsť. Ja, môj pes na voditku a deti. Tri deti. Zrazu z dvora vyskočil vlčiak. No zbohom. Môj pes sa triasol, deti tiež, ja ani nehovorím. Vyšla staršia pani z dvora, dala psovi po hlave vedrom. Akože fakt vedrom. On furt skákal kolo nás lebo som mala psa. Pani ešte si povie, že asi môj pes je jej psovi nesympatický. Akože výborne. Nejako sa im podarilo vlciaka nahnať domov ale on furt sa snažil ďalej preskakovať čo už sa mu nepodarilo vďaka Bohu. Ona ešte povie, že to nikdy neurobil jej pes. No urobil, neurobil, treba mať poriadny plot pri tak veľkom psovi. Chápem, že aj pre nich to možno bolo ako prekvapenie, že to mohol urobiť prvýkrát ale šak som za psa zodpovedná, tak logicky zabezpečím plot. Joj niektorí ľudia naozaj to berú na ľahkú váhu. Nič nám neurobil, lebo pani prišla mu dať vedrom po hlave, len za mojim psom skákal hnusne teda. Ale my máme zážitok. Na mikinu by som sa vykašľala. Áno je drahá, ale ja v ten moment by neriešila mikinu, ale seba, moje deti a môjho psa.
@tykat presne aj ja ho mam, ak majiteľ povie ze psík sa chce len hrať ale mala sa bojí bohužiaľ použijem a hotovo
Myslím, že sa všetky sa zhodneme, že pes nemal čo robiť sám na ulici. To, ale nie je na TO, keďže to nie je trestný čin, ale priestupok. Hlásiť to buď na mestskej polícii u priestupkara alebo na miestnom /obecnom úrade. Majiteľ dostane 165 eur pokutu. Peniaze za mikinu už asi späť nedostaneš. Ťažko to zdokladuješ. Dostala si pár rád, ako sa zachovať nabudúce. Skôr ma irituje to, že majitelia toho psa nemajú zvládnutého. Teraz je šteňa a už robí zle, čo bude v puberte, keď to bude stále mladý pes, ale už veľký a nebezpečný.
Ešte tak uvažujem, môžeš napísať list a poslať ho doporučene, že žiadaš o náhradu škody, ale neviem, či ti to pomôže, asi skôr nie...
@tatiana149 a teraz si predstav, že pes ktorý je takto mlátený majiteľkou, ako zareaguje na ruku, no bude po nej útočiť samozrejme. Ja už dávno s mojim malým psom nechodím s deťmi von. Tieto situácie, že si majú ľudia voľne psa ktorý útočí (stačí že otravuje) na mojho malého psa, sa mi stávali denne. Pri dvoch malých deťoch neubránim všetkých troch a mňa aj keby sa chcel len hrať. Ľudia bežne reagujú, nebojte on nič neurobí. To že matka, deti a malý pes sú v strese lebo niekto chce voľnosť pre svojho psa všade NA ÚKOR ostatných, je pre týchto bezohľadných ľudí ok. Takže môj pes starne, ma výrazne zredukované prechádzky, lebo žiaľ žijú medzi nami idioti.
Tu sa ozvali samozvané psíčkarky, ktoré radía psa chytať za kožuch. Cudzieho 🙏.
Tak takto, kým nie je pes môj, neviem ako zareaguje na moju ruku, a neviem či je zdravý, očkovaný, tak psa rozhodne chytať nebudem a radim to všetkým nerobiť. Nikdy neskúšajte na cudzom psovi žiadne trestanie techniky že chytím za kožúšok nonono. To si skúšajte doma pri svojom pri výcviku (prosím 🙏 nedvíhajte ho za ten kožuch to robí fenka naozaj malým šteniatkam). Niektoré tu písali použiť kočík, nízku buginku s dieťaťom ako obranu proti psovi 😳.
Už žiadne rady čo som mala, ďakujem.
@mamutka ty jediná si pochopila celý príbeh tak ako to vnímam. Človek investuje aj kvôli zdraviu a takto sa to zničí. Nenechám to tak, lebo už mám neohľaduplných psickarov dosť s určite nemienim doplácať zdrsvým a majetkom na cudziu drzosť a nezodpovednosť.
@wolf_ kde sa to traduje? Ani tu nikto nepisal o treste, ale o reakcii na spravanie psa. Nemyslim si ze clovek ktory sa citi ohrozeny chce "mierumilovne trestat cudzieho psa". Chce odvratit utok. Ak stena chyti za kozu na krku a zodvihne tak mu zabrani dalej utocit. Pes nedociahne zubami na ruku ktora ho drzi a nemoze sa ani nijako otocit aby "pokracoval v hre".
Ale bolo by fajn ak sa v tom vyznas keby si napisala ako reagovat na volne pustenych psov ktori len ta neprebehnu okolo ale sa zacnu o cloveka "zaujimat". Ako vyhodnotit spravanie psa a ako vhodne zareagovat. Myslim ze hlavne mamicky s detmi to ocenia.
Je mi to ľúto . Decká trauma na celý život tak isto ako mám aj ja . Vrátila by som sa a sama by som tomu psovi čosi urobila. Utratiť takéto zvery
Inak je zaujímavé, že sa mazu komentáre kde sa napríklad osočuje, ale komenty typu lámať stenacie kosti, kopanie šteňata je ok🤔 niektoré "dámy" sa tu vyjadrujú ako sadisticke hovada
Autorka, mňa by zaujímalo, či si si aj niečo zobrala z rád, čo ti tu kočky dali. Ako sa dá riešiť situácia a ako sa máš zachovať nabudúce, aj keď ti prajeme teda (dúfam, že píšem za všetky), aby sa to už neopakovalo.
@tilly ? Sa spamätaj prosím ťa. Už sa prosím nevyjadruj.
Nechápem, čo takého som napísala? Dostala si tu pár rád, tak som zvedavá, či ti pomohli. Čo je na tom?
Mám pocit, že si neprišla po radu a nechceš riešiť, ale len vyliať si frustráciu a pohádať sa. Chytila si sa jedného nezmyslu a toho sa držíš. Zbytočná strata času s tebou, tebe sa nedá pomôcť.
@misiak7777 ak sa akýkoľvek cudzí pes pokúsi napadnúť moje dieťa a nereaguje na žiaden povel (pusti, fuj, alebo čokoľvek), tak áno, bez výčitiek by som ho kopla. Či ty by si radšej nechala pohrýzť vlastné dieťa? Necítim sa kvôli tomu ako sadistka. Ale píšem o situácii, že by pes chcel hrýzť.
Potom tu mám situáciu ako tú našu, že cudzí pes, ktorý bol na voľno pustený (darmo to bolo šteňa), vyskočilo na moju dcéru, ktorá mala vtedy niečo cez dva roky, ale keď vyskočilo, bolo s jej tvárou zároveň, sotilo ju od chrbta, ona spadla, rozbila ústa a od vtedy (áno, pamätá si to dodnes) má strach zo psov. Takže veľmi pekne ďakujem takýmto psíčkarom, ktorí tvrdia, že veď neublíži, iba sa chce hrať a namiesto toho, aby si so psom spravili poriadok a nepúšťali ho na voľno, mali ho na vodítku, alebo za plotom, majú ľudia traumy. A takýchto tráum je ťažké sa zbavovať. Aj v okolí mám niekoľkých dospelákov, ktorí dodnes majú zo psov traumu, lebo boli pohryzení, strčení, poškrabaný psom, ktorého si majiteľ nevedel dať na poriadok.
Presne od tejto situácie sa držím hesla, že cudzí pes, akokoľvek môže byť zlatý (aj to šteňa čo sotilo dcéru, bolo zlaté), ak nie je zabezpečený (vodítko) je pre mňa potenciálna hrozba. Ak psa kopnem, lebo bude ohrozovať mňa, či moje dieťa, nebudem mať pocit viny. Ten nech má majiteľ psa, že dopustil to, že sa niekto musel proti jeho psovi fyzicky brániť.
Za mňa oveľa viac riešiš tu blbu mikinu ako deti a ich traumu. Matka roka 😀
@aurora33 áno som rada, že sa nám nič nestalo, a chcem preplatiť majetkovú ujmu nakoľko nekupujem 50€ mikiny každý deň a isto nie pre ako hryzadlo pre psov nezodpovedných majiteľov. Ja matka roka investujem do oblečenia, lebo deti majú alergie a radšej doprajem deťom ako sebe.
@autor
Ale ty nechápeš, že to nevyriešiš, lebo ujma na majetku nepresiahla istú hodnotu? toto môžeš doriešiť jedine dohodou s majiteľom psa. Pohroziť mu, že ho udáš - síce to bude len priestupok a on možno zaplatí pokutu, ktorá ho výjde viac ako tých 50€ ale ty svoje peniaze za mikinu aj tak neuvidíš. To sa ti tu snažíme vysvetliť. Takže ak chce ušetriť aj on, tak sa s tebou dohodne. Alebo nedohodne, lebo si je istý, že dôkazy nemáš a je to slovo proti slovu. Máš svedkov? okrem vlastného dieťaťa?