icon

Ako riešiť ujmu na zdraví po autonehode ?

mijka58
8. jan 2020

Zdravím vás chcem sa opýtať ako postupovať ide o to že moja mamina nešťastnou náhodou sadla do auta ako spolujazdec k známemu ktorý išiel tou istou cestou ako ona, no vošiel do protismeru a náledne sa čelne zrazili osobne auto s nákladným. Mamina utrpela vážne poranenia otras mozgu a zlomeninu krčných stavcov a tiež ma zlomenu celú sanku, zajtra ju čaká operacia sanky. Ako mám riešiť ujmu na zdraví ? Ďakujem

mijka58
autor
9. jan 2020

@lula313 ďakujem

mijka58
autor
9. jan 2020

@meluela auto je dosť rozbité keďže to bola čelná zrážka

mijka58
autor
9. jan 2020

@izabela333 na začiatok od lekarov viem len toľko že ju čakajú operacie, dnes prvá v KE

mijka58
autor
9. jan 2020

@limetka69 ďakujem

eva8
9. jan 2020

@mijka58 vodičovi sa nič nestalo? Ako sa k celej záležitosti stavia on?
Mamke prajem skoré zotavenie.

mijka58
autor
9. jan 2020

@eva8 podľa info ktoré aj tak treba ťahať nasilu od lekárov vodič ma zranenu hlavu, pomliaždeniny zašívane oko zatiaľ sa k tomu nestavia nijako jeho rodina je ticho

eva8
9. jan 2020

@mijka58 nuž lekáári musia zachovávať lekárske tajomstvo, ani nie si príbuzná.. Teraz si v strese aj ty. Počkaj, kým bude po operáciách a potom to prediskutuj s mamkou. Jej známy sa podľa mňa ozve, keď mu to zdravotný stav dovolí. Alebo sa poraď s právnikom

juliet86
9. jan 2020

@mijka58 najdi na fb pani klara dynisova ma skupinu zto kompenzacie tam ti poradia na ake davky pomocky atd ma tvoja mamina narok

janne318
9. jan 2020

Nie som síce právnička, ale vychádzam zo skúseností:
V prvom rade - riešiš to priskoro. Bolestné a sťaženie spoločenského uplatnenia bude možné obodovať (ohodnotiť) až po skončení PN-ky. Čo môže trvať niekoľko mesiacov, podľa toho, čo píšeš. PZP by to myslím malo kryť, ale aj tak si treba náhradu uplatňovať v trestnom konaní - mama tam musí vystupovať ako poškodená. Ak skončí trestné konanie skôr, ako mamina PN-ka, asi ju trestný súd odkáže na občiansko-právny spor. Ale uplatňovať to aj tak treba najprv v tom trestnom kvôli poisťovni (aj keby ešte nebolo možné určiť výšku náhrady). V tomto by ozaj bolo fajn vyhľadať právnika, lebo tých úkonov je tam viac čo treba spraviť, a laik najskôr niečo popletie, opomenie, prešvihne nejakú lehotu, a pod. Držím palce a mamine prajem skoré uzdravenie.

budembabka
Autor odpoveď zmazal
budembabka
9. jan 2020

@mijka58 Ste v ťažkej situácii to je pochopiteľné. Či sa vám môj názor páči, alebo nie, je mi ľahostajné. Túto diskusiu by si mal prečítať každý vodič a sakra si rozmyslieť, či bude vyvážať cudzích ľudí, lebo preberá zodpovednosť za všetky osoby v aute. A ak sa nešťastnou náhodou niečo stane, nebude mať starosti iba s rozbitým autom a vlastným zdravím. Bude musieť ešte riešiť finančné nároky iných osôb. Samozrejme až keď sa dolieči, ako je písané v diskusii vyššie.

mijka58
autor
9. jan 2020

@juliet86 ďakujem

mijka58
autor
9. jan 2020

@janne318 ďakujem

mijka58
autor
9. jan 2020

@budembabka nechápem načo sa vyjadrujete k téme v ktorej vôbec z týchto rečí nieje pre mňa nič užitočné

vendulka80
9. jan 2020

Mozno preto take reakcie, ze toto je take čisto slovenské. Hned začať vláčiť po sudoch, uplatňovať si kompenzácie, vytrieskať co najviac. A vobec sa necudujem, ze ludia chodia v autách sami. V dnešnej dobe hyenizmu je doslova samovražda niekomu pomoct a odviezť ho. A prepac ale mozes byt rada, ze to dopadlo “len” takto. Ze nedošlo k prerušeniu miechy, krvácaniu do mozgu s trvalými následkami a podobne. Teraz sa treba zamerať na operácie a následnú rekonvalescenciu, pomoc mame. A nabuduce ju zvezte vy aby nemusela “nešťastnou nahodou” sadat do auta cudziemu človeku.

budembabka
9. jan 2020

@mijka58 Pre mňa je vaša téma na verejnom fóre užitočná. Viem, prečo ma ani nenapadne viac niekomu pomôcť a kamkoľvek ho odviezť. V prípade havárie budem na tom lepšie, ak sa budem starať len o seba. Vašej matke a vodičovi prajem skoré uzdravenie.

derdia
9. jan 2020

@mijka58 vies je to take trosku zvlastne....lebo ked si sadas do auta s hocikym (to je jedno ci s kolegynou,alebo kamsokou)hadam by si od nej potom neziadala nahradu skody...ak ano tak chodievaj autobusom...neviem mozno je rozdiel ci sofer riskoval...ale tak to treba zistit a hlavne ci mala pas...neviem od koho by ste chceli to odskodne?

mondolina
9. jan 2020

@derdia
Veď od chudáka šoféra. Asi si mal pred jazdou dať podpísať, že jazda na vlastné riziko.

derdia
9. jan 2020

@mijka58 inak toto je neskutocne...prepacte ale mozete sa hanbit....vasa mama mala ist peso alebo autobusom...a teraz chxiet peniaze...ved tam sla dobrovolne...nikto ju nenutil...

derdia
9. jan 2020

@vendulka80 plus ked havaruju nech plati mame odskodne....toto mam najradsej takych co ani auto nemaju, niekto iny ich vozi , za smiesnu sumu alebo zadarmo a este sa dockaju aj tohoto...presne slovaci su ozaj niektori nechcem povedat aki...napr.v rakusku je obchodik otvoreny 24/7 nik tam nie je prides tam vezmes co chces zaplatis a odides...tu na slovensku by zmizol aj ten dreveny obchodik...nie len to co je v nom...lebo tu su ludia taki chamtivi,ze aj pani zakladatelka nie ze by bola rada,ze prezila matka a ze bude chodit a vsetko ostatne...ale dolezite je to ci jej chudak,ktory je na tom horsie este posielal nejake financie...(rozdiel je ak je clovek ozraty a ublizi tym v druhom aute)ale tym co sedia s nim ti si za to mozu sami....

lenka2710
9. jan 2020

@mijka58 ahoj, neviem ci ti pomôžem, ale tiež poznám podobný prípad, akurát s tým rozdielom, ze vodič mal v sebe ešte zostatkovy alkohol
Tiež mal vodič okrem seba ešte dvoch ludi a nevšimol si, že bliká semafor a ze ide vlak a ten vlak ich nabral
Šoférovi sa nič vazne nestalo, ani pani co sedela vzadu, najhoršie dopadol jej muž, čo sedel vedľa šoféra, ten na má následky doteraz
Malo to ísť na súd, lenže pan vodič do toho zapojil aj vlastné dieťa, dcéru ktorá ich ako zázrakom chodila navštevovať, upratovala, záclony vesala a podobne a on tiež nosil kvety darčeky, že ako mu je to ľúto a hento toto, až to teda nakoniec odvolali a žiaden súd sa nekonal a odvtedy im ani na meno nevie prísť a všade ich ohovára za to, že ho chceli po súdoch vlacit, no tak ľudia sú tiež všelijaký

petulda333
9. jan 2020

@derdia suhlasim aj nie. Ak on riskoval a siel ako blazon, tak nesie vinu a ak ona bude par mesiacov bez prijmu tak platit by mal. Ak to bola nehoda za kt nemoze, tak je hlupe nieco ziadat

mogaa
9. jan 2020

@mijka58 prajem skoré uzdravenie....ono jedna vec je že sused už bude pykať v trestnom konaní kde sa bude riešiť ublíženie na zdraví....iná vec je zažalovať o ho prachy za spôsobenú ujmu o zdraví....mama nie je úrazovo poistená alebo na trvalé následky úrazy, prípadne PN? Môže žiadať bolestné, úhradu nákladov za liečbu a ušlý zisk(teda ak pracuje tak bude dostávať PN, takže rozdiel medzi platom a PN).....Právnika ak ho mama bude chcieť zažalovať budete potrebovať tak či tak a ak by prišlo k súdu netreba od nikoho známeho čo o súde bude vedieť čakať pomoc, ak nemá auto - do konca života chodiť autobusom lebo každý okrem blízkej rodiny sa ju bude báť odviesť..... moja rada je skôr dohodnúť sa mimosúdne a na rozumnej sume - ktorá pokryje náklady na liečenie a ušlý zisk...Ak by prišlo k súdu, najskôr bude trestné konanie kde bude preukázaná miera zavinenia a až potom občiansko-právne konanie...

lulu89
9. jan 2020

Pre uplatnenie nároku "ujma na zdraví" je potrebné, spísaný záznam o nehode na vinníkom tlačive, správu od polície a lekárske správy.
Následne ako poškodená si môže uplatniť nárok do 3 rokov od vzniku podľa Občianskeho zákonníka.
Je potrebné sa obrátiť na vinníkovu poisťovňu a podať vyplnené a podpísané " Uplatnenie nároku na náhradu škody " spolu s dokumentami od polície, lekárov........mame prajem skoré uzdravenie

lulu89
9. jan 2020

Takže je potrebné v prvom rade určiť vinníka a následne je možné plniť z jeho Povinného zmluvného poistenia...totiž na to slúži PZP ak ho mal a ak ho vinník nemal, je potrebné sa obrátiť na SKP a tá následne na to pridelí poisťovňu, ktorá to bude riešiť......ale bude to dlhšie trvať

dopolbokaodrata
9. jan 2020

Mne nejde do hlavy to zranenie, ak ozaj mala pás. Práve zuby a krčná chrbtica sú najčastejšie pri jazde bez pásov, keď to pri náraze človeka hodí dopredu.. prípadne ho mala len tak na voľno ako to bývalo v tých starých autách. Asi by si mohla povedať celú pravdu a potom uvidíš čo s tým môžete robiť.

fokuska
9. jan 2020

@mijka58 PZP kryje aj posadku a skody sposobene na zdravi. Otazne je do akej vysky, ale mala by si to narokovat u poistovne, kd emal vodic uzatvorene PZP.

Mne ako laikovi tiez hned napadlo, ci vobec mala pas, ked ma taketo zranenia. Na druhej strane celna zrazka s nakladnym autom, to mohlo skoncit aj smrtou. Na to su odbornici, ktori vedia dokazat, ci skutocne bola priputana. Ci strelil airbag a narazila aj do neho a pod.

oliva276
9. jan 2020

Ak bude preukázaná vina vodiča, je možné, že zdrav. poisťovňa tvojej mamy bude od neho uplatňovať refundáciu liečebných nákladov. Súhlasím s tými, ktorí tvrdia, že rozumnejšie je nikoho cudzieho nebrať, sú potom zbytočné komplikácie v prípade nehody a finančne ho to môže zložiť na kolená.

miriam1983
9. jan 2020

Mna dost zaraza aj to,ze ste zrejme nahnevana na to,ze ste musela ,,pacit,, od lekarov informacie o vodicovi. Oni vam tieto informacie nemali vobec poskytnut a porusili tym lekarske tajomstvo. Keby chcel pan vodic ,,hrabat,, tak ich za to moze napadnut tiez. Ale tak nastastie niesme vsetci taki.

pink_lady
9. jan 2020

@dopolbokaodrata , zrazili sa s kamionom resp nakladnym autom, keby nema pas, tak je mrtva

@mijka58 pri zraneniach ktore popisujes /zlomeniny krcnej chbrtice/ je fakt super ze zije a nasledky budu asi trvale. Nieco by mala kryt PZP..ale az po skonceni liecenia