icon

Ako sa vyhnúť opakujúcim sa športovým zraneniam?

kajakamura26
10. máj 2025

Ahojte, prosím poraďte.
Som bežný, športujúci, štíhly muž. Šport milujem a strašne na mrzí, že má stále obmedzujú zranenia. Najčastejšie svalové a šlachové. Nahrievame sa mitolightom, chodím fyzioterapeutovi, bol som aj na viacerých lekárskych vyšetreniach (MRI, konzultácie, atď.) Nemáte nápad, skúsenosť, postreh..čo skúsiť, robiť inak?

kajakamura26
autor
10. máj 2025

@kajakamura26 Aktuálne som seknuty v oblasti krku a lopatky, mám chronicky zápal šľachy na ľavom predlaktí, bolieva má spodný chrbát kvôli sedavom svalom, boli ma jamka za kolenom a aktuálne dom si na futbale zranil zlým doskocenim pätu...nie som hypochonder, vôbec sa toľko nesledujem, ani nechodím s každou hlúposťou lekárovi..jednoducho sú to zranenia, ktoré má reálne obmedzujú v športe a niekedy aj v bežnom živote

viestta
10. máj 2025

Nesportuj, kym nedas do poriadku stare zranenia, takto a ti jedno nabaluje na druhe, jedno nedoliecis a privodis si dalsie

rozculena
10. máj 2025

a ja som si myslela,že si prišiel minimálne o obidve nohy a ruky.....vraj dokaličený

kajakamura26
autor
10. máj 2025
@rozculena

a ja som si myslela,že si prišiel minimálne o obidve nohy a ruky.....vraj dokaličený

@rozculena každý to berie inak...ja šport milujem a nesportovat je pre mňa veľmi smutné

marca12
10. máj 2025
@rozculena

@rozculena Nesmiala by som sa. Ja mam zniceny chrbat krcnu chrbticu aj driekovu a to su take bolesti a stavy,ze ta ani zit nebavi.

marca12
10. máj 2025
@kajakamura26

@rozculena každý to berie inak...ja šport milujem a nesportovat je pre mňa veľmi smutné

@kajakamura26 Musis si uvedomit,ze sportom si ubližujes. Ja milujem beh a bicykovanie,bohuzial nemozem. Bicyklujem,ale menej ako by som chcela. Ked sa vratim s cyklotury,tak som rozbita mesiac a neviem sa dat dokopy. Behat som prestala,lebo by som prisla o chrbat. V tomto stave nemozes hrat futbal. Musis cvicit posilnovacie cvicenia s fyzioterapeutom a postupne sa vratit k futbalu.

tramtada31
10. máj 2025
@kajakamura26

@kajakamura26 Aktuálne som seknuty v oblasti krku a lopatky, mám chronicky zápal šľachy na ľavom predlaktí, bolieva má spodný chrbát kvôli sedavom svalom, boli ma jamka za kolenom a aktuálne dom si na futbale zranil zlým doskocenim pätu...nie som hypochonder, vôbec sa toľko nesledujem, ani nechodím s každou hlúposťou lekárovi..jednoducho sú to zranenia, ktoré má reálne obmedzujú v športe a niekedy aj v bežnom živote

@kajakamura26 no napr na tom ľavom predlaktí to ti pomoze jedine oddych. Boxujes? Fyzio čo povedal? Treba niečo posilniť? Cvicis? Strecujes? Koľko máš rokov?

sissy27
10. máj 2025

@kajakamura26 v prvom rade ubrat na fyzickej aktivite a doliecit si zranenia. Vsetky a poriadne. Ked uz sport, tak si vyber nieco setrnejsie, mozno plavanie? Tvoje zranenia vyzeraju na zanedbane rozvicky, strecing, pretazovanie, nedostatocnu regeneraciu a mozno aj vyzivu.

viestta
10. máj 2025
@kajakamura26

@kajakamura26 ty si ziarivy dokaz "sportom k trvalej invalidite". S totalne rozhasenou chrbticou ides hrat futbal... Miesto toho aby si cas a energiu venoval regeneracii a rehabilitacii. Ked chces sportovat a aj sa dat dokopy, tak plavaj, najdi si cvicitela SM systemu, nauc sa cvicit a mozes s gumami cvicit kazdy den aj doma. Investuj cas a peniaze do kvalitneho fyzioterapeuta. Zaplat si rehabilitacie. No a s urazmi treba chodit k lekarovi, ty si najdi dobreho skor ako sa naozaj dokalicis.

fruitys
10. máj 2025

možno by ti pomohlo robiť pravidelne strečing (pri športe je to v podstate nutnosť) a len jednoduché cvičenia, ktorými by si prekrvoval dané oblasti (napr. kliky o stenu, postojačky - veľmi jednoduché, no keď to robíš pomaly, cítiš, ako sa ti dané časti tela zahrievajú). Takéto cviky pre celé telo sú rozpísané napr. v knihe Tréning väzňa (Convict Conditioning - nájdeš aj video ukážky cvikov na Youtube), kde sú jednotlivé cviky rozdelené do úrovní obtiažností, toto by boli prvé úrovne, vhodné na spevnenie šliach, kĺbov, atď.
No a asi ubrať z tých daných športových aktivít, prípadne ich dočasne úplne vylúčiť a sústrediť sa na zotavenie, uzdravenie, spevnenie - kĺby, šľachy, väzivá potrebujú viac času na spevnenie ako svaly, tie sa prispôsobujú rýchlo.

simsalabim
10. máj 2025
@kajakamura26

@kajakamura26 potrebujes cas na regeneraciu. A zlavit tempo a zvolit si sport, ktory ta nebude kalicit. Ja som napr velmi rada korculovala, no zo zdravotnych dovodov uz nemozem. Nemozem ani behat (to mi ale nevadi 😅). No existuje tolko roznych sportov, co mozem a neskodia mi, ze nemam pocit, ze o daco prichadzam.

rozculena
10. máj 2025
@marca12

@rozculena Nesmiala by som sa. Ja mam zniceny chrbat krcnu chrbticu aj driekovu a to su take bolesti a stavy,ze ta ani zit nebavi.

@kajakamura26
@marca12
mám vysunuté krčné stavce,mám protrúziu platničiek,mám osteoporózu,niekedy ani neviem zohnúť prsty,aké ich mám napuchnuté...a neexistuje deň,v ktorom by som nemala bolesti.........okrem toho som skoro poloslepá,ale neskučím,že som dokaličená

dokaličený,zmrzačený, zbavený normálnej, zdravej, prirodzenej podoby • zdeformovaný

loliki
10. máj 2025
@kajakamura26

@kajakamura26 Keď miluješ šport, zapni si TV a sleduj. 🙂 Ja milujem svoje zdravie a život, nenaháňam sa za loptou. Prehodnoť si životné priority. Asi máš veľa voľného času. Postav dom, zasaď strom a kočíkuj. 🙂 Je to bezpečnejšie.

lenusiatko
10. máj 2025

Prestat sportovat?