icon

Opakované zranenia hlavy v škôlke

14. júl 2025

Ahojte, ako by ste riešili, keď behom týždňa vaše dieťa v škôlke opakovane spadne dozadu na hlavu na betón po tom, čo ho odstrčilo zakaždým iné dieťa? Raz sa naháňali a druhýkrát chcel objať spolužiačku, s ktorou sa hral. Mám povedať učiteľke, aby mu nedovolila hrať sa na chodníku? 😀Snažíme sa mu vysvetliť, že nemá deti objímať alebo sa ich spýtať, či ich objať môže, ale on je kontaktný typ, ktorý má deti rád, takže neviem, či to zaberie, no mal po tých úrazoch krvácajúce hrče, takže to nie je sranda, a preto by som sa tomu chcela nejako vyhnúť.

januska12323
14. júl 2025

@anonym_autor poprosiť pani učiteľku nech naňho dáva väčší pozor a samozrejme naučiť kedy sa koho môže dotýkať.

colsami
14. júl 2025

No tak, co s tym spravis skrz uciteliek? Az ich lutujem 😃 ze im to vesti zbytocny problem a uraz do buducnosti... Nemoze jedna chodit meter za chlapcom a druha byt s dalsimi 20.
Dieta predpokladam chodit vie - a ak ho odstrcia preto, ze "otravuje" ine deticky a chce ich objimat, tak naozaj len "robit si poriadok" doma s vlastnym, tj vysvetlit ze objimat cudzie deti nema. Ani mojim by sa to nepacilo, a to v zivote nestrcili do druheho dietata alebo nieco nevzali nasilu.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
14. júl 2025
@colsami

No tak, co s tym spravis skrz uciteliek? Az ich lutujem 😃 ze im to vesti zbytocny problem a uraz do buducnosti... Nemoze jedna chodit meter za chlapcom a druha byt s dalsimi 20.
Dieta predpokladam chodit vie - a ak ho odstrcia preto, ze "otravuje" ine deticky a chce ich objimat, tak naozaj len "robit si poriadok" doma s vlastnym, tj vysvetlit ze objimat cudzie deti nema. Ani mojim by sa to nepacilo, a to v zivote nestrcili do druheho dietata alebo nieco nevzali nasilu.

@colsami nechcem hádzať vinu na učiteľku lebo chápem, že sa to nedá ustriehnuť všetky deti, len mi príde zvláštne, že predtým sa také nič nestalo a teraz keď je ich učiteľka PN a majú inú, tak sa to zrazu stalo dvakrát za týžden. Takže neviem, či ich učiteľka ich nechala hrať sa len na trávniku a lúke. Ale prekáža mi, že aj prvýkrát sa to stalo, keď sa vraj naháňali na chodníku pri ceste, čo mi už príde dosť nezodpovedné.

colsami
14. júl 2025
@anonym_autor

@colsami nechcem hádzať vinu na učiteľku lebo chápem, že sa to nedá ustriehnuť všetky deti, len mi príde zvláštne, že predtým sa také nič nestalo a teraz keď je ich učiteľka PN a majú inú, tak sa to zrazu stalo dvakrát za týžden. Takže neviem, či ich učiteľka ich nechala hrať sa len na trávniku a lúke. Ale prekáža mi, že aj prvýkrát sa to stalo, keď sa vraj naháňali na chodníku pri ceste, čo mi už príde dosť nezodpovedné.

@anonym_autor chapem. Cize nechces hadzat vinu na ucitelku, ale vlastne za to moze ona 😃

autor
14. júl 2025
@colsami

@anonym_autor chapem. Cize nechces hadzat vinu na ucitelku, ale vlastne za to moze ona 😃

@colsami nenapísala som, že za za to môže učiteľka. Diskusiu som založila, aby som sa opýtala, ako by to riešili iné mamičky, či mám učiteľku poprosiť, aby mu nedovolila nejaký čas hrať sa na chodníku. A ja som dieťaťu vysvetlila, že nemá objímať deti bez ich zvolenia, rovnako ako som mu vysvetlila už dávnejšie, že ak sa mu nepáči, keď ho niekto objíma, tak mu to má povedať a nie ho odsotiť. On objímal spolužiačku, s ktorou sa hral a nie cudzie dieťa a jeho spolužiaci tiež objímajú v škôlke, aj keď sa lúčia pri odchode zo škôlky sa to stáva bežne, že ho prídu objať. Takže chápem aj jeho stranu, že si to ešte plne neuvedomuje, prečo to niektorým neprekáža a robia to bežne a iné deti sú na to háklivé.

13uzivatelka11
14. júl 2025

Syn sa za celý rok poriadne neudrel v škôlke a v priebehu jedného týždna mal dva dni úraz, raz s rozbitým lakťom a druhý deň s rozbitým kolenom 🤷‍♀️ bola to jeho chyba

sisaka
14. júl 2025

To sú tam deti rôzneho veku? Nejaké staršie? Neviem si predstaviť čo i len 3 ročné dieťa, do ktorého sotí iné 3 ročné a to padne dozadu na hlavu ako strom.

lienka.7
14. júl 2025

@anonym_autor vek dieťaťa?

nikaeli
14. júl 2025

A vieš, že spadnúť môže aj keď bude s tebou? Môj syn šiel so mnou za ruku po schodoch. Šmykol sa a rozbil bradu na dva stehy. Nepomohlo ani to, že som ho držala.

Čo ak budú niekde mimo trávnik? Čo ak sa budú prechádzať a potkne sa? také veci sa stávajú. Chápem tvoje obavy, avšak skús sa zamyslieť nad svojou požiadavkou. Tých detí je tam viac, nemôže sa stále pozerať iba na to tvoje.....

autor
14. júl 2025
@nikaeli

A vieš, že spadnúť môže aj keď bude s tebou? Môj syn šiel so mnou za ruku po schodoch. Šmykol sa a rozbil bradu na dva stehy. Nepomohlo ani to, že som ho držala.

Čo ak budú niekde mimo trávnik? Čo ak sa budú prechádzať a potkne sa? také veci sa stávajú. Chápem tvoje obavy, avšak skús sa zamyslieť nad svojou požiadavkou. Tých detí je tam viac, nemôže sa stále pozerať iba na to tvoje.....

@nikaeli no on spadol pred týždňom aj v tej škôlke zo schodov takisto do zadu, len to mi nikto nevysvetlil, ako k tomu došlo, on mi povedal, že sa smykol. Ma 3 roky. Je to súkromná škôlka, ale je tam dosť deti, tak som rozmýšľala, či ho dať do nejakej s menším kolektívom, ale tam stále je na učiteľku viac detí a nedajú sa vždy uchrániť, tak by to bolo asi aj tak jedno...Doma mal samozrejme tiež pár úrazov, ale vždy padá do predu ,,normálne,,.

nikaeli
15. júl 2025

A nepadá až príliš často? nestráca rovnováhu? podľa toho, čo tu spomínaš - zvlášť ak padá dozadu... Iba sa nahlas zamýšľam...

Neviem či je riešením zmena kolektívu. Ja pôsobím v MŠ a podľa situácií, ktoré si opísala - mám pocit, že by sa stali, aj keby tam bolo menej detí - objal kamarátku, spadol. Naháňali sa s deťmi, spadol. Šli po schodoch, šmykol sa, spadol. Dalo by sa tomu predísť, keby neobjímal deti, keby sa nenaháňal, keby nechodil po schodoch (?) - všetko sú to deťom prirodzené aktivity (objímanie, behanie, naháňanie). Pri tom poslednom páde - držal sa zábradlia? možno by som ho pri prechádzkach brávala za ruku, ale zakázať deťom behať? objímať sa? vieš, keď sa budú všetci hrať kdesi na betónovej ploche, čo má urobiť učiteľka, keď ju poprosíš, aby sa tvoj syn nehral na chodníku? neviem aké má vaša škôlka možnosti. Môj syn chodieval často na ihrisko mimo areál MŠ - jedno ihrisko bolo kamienkové, druhé betónové s penovými kockami okolo hracích prvkov. Kde by sa na takom ihrisku mohol hrať tvoj syn, aby si pri páde neublížil?