icon

Popáleniny, čo podniknúť?

radka_26
30. sep 2008

Ahojte,
mala sa mi dnes chytila horuceho svetla a urobili sa jej pluzgiere, je ich 5 a ma to opuchnute a cervene, velkost tak na 1cm na pravej dlani........hodinu bol strasidelny rev a potom akoby zazrakom sa nebala chytit predmety do ruky........chcem len vediet ako mam postupovat a co robit zajtra rano, bude to citlive??? treba to niecim natriet????
Dnes som jej to len chladila a potom 1x natrela s kalciovou mastickou....

vanish1
Autor odpoveď zmazal
annag
30. sep 2008

radka, nám sa stal takýto úraz tiež, malý sa chytil rúry. Mal pľuzgiere na celej dlani i palčekoch. Potrebné je ručičky len poliať dezinfekčným roztokom čo neštípe, napr. Betadine, a obviazať ich sterilným obväzom. Žiadnu masť nedávaj. Dôležité je, aby sa pľuzgiere neporanili a nepraskli, lebo môže dôjsť k infekcii. Liečili sme sa cca dva týždne, preväzy som si robila radšej sama. Neskôr nám naša pediatrička dala aj špeciálny obväz - náplasť na rany, ktorý vynikajúco urýchlil hojenie, ale dá sa aj bez neho. Hlavne ručičku obviaž, nech si to neporaní. Pri popálenine je dôležité ručičku ihneď strčiť do chladnej vody , najlepšie tečúcu na čo najdlhšiu dobu, aby sa pokožka chladila, nie úplne studenú. Jednu dlaň sme mu tak zachránili, druhá dopadla horšie.

patuskaaa
8. júl 2014

rychlo pod studenu vodu a ja nasledne osterujem Aloe Vera Sprejom prvej pomoci... naposledy sa mi ani pluzgier nespravil...