Priateľ pri úraze prišiel o 3 prsty. Pracuje v stavebníctve.
Dobrý večer, priatelovi sa stal úraz a prišiel o 3 prsty pravej ruky ... ja som rada že sa horšie nestalo ale on to berie hrozne .. čo ho ale chápem .. bojí sa ako bude v robote, kedže robí na stavbe a pod. Uz som z toho zufala aj ja ... a preto sa chcem spýtať či nemal niekto takúto skúsenosť.. ako to zvládali, ako si zvykali .. či sa znovu zabehli v pohode.. dakujem .
@lucka12399 ahoj u nás u syna 1,5 roka mal úraz. Urezany palec. Našťastie mu ho vedeli prisit naspäť. Ale nevie ho ohnut. A priateľovi sa nepodarilo prisit prsty?
Máme stavbárov s rovnakým úrazom... Dvoch... Jeden na oboch rukách ( na jednej 2 a na druhej 3 prsty), druhý "iba dva"... Myslím že si zvykli, fungujú normalne. Len už teraz sú to starší páni, ani to veľmi nespomínajú, skor ten jeden humorné, ako mu manželka hľadala prsty, jeden nenašla...našiel syn o dva dni atď.. (pardon za morbidnost)... Ako to zvládali sme sa nerozprávali ..
@simca06022011 ano uz presla nejaka doba tak je lepsie uz 🙂 naucil sa robit vsetko ako pred tym takze je to dobre zatial .. neni to uplne take lahke ako pred tym ale ze sa da tak rychlo dokopy som sama necakala takze som rada 🙂 a uz si z toho niekedy tiez troska robime srandu 😀
@janula2511 jemu palce uplne roztrhalo .. kusky mäsa a kosti mu este vyseli z tej ruky a to mu museli este urezat no ..takze sa nedalo ..
@lucka12399 manžel mal pracovný úraz v 2017 a prišiel o články na prstoch pravej ruky o prstenník a malíček....ako s tými úradmi a vybavovaním že išlo o pracovný úraz je to veru na "dlhé lakte"
@lucka12399 a vybavovali ste si už dávky zo soc poisťovne pokiaľ išlo o pracovný úraz?
@ivussa24 no popravde to neviem .. to su ake davky? Mne sa zda ze nieco take sme asi nevybavovali
@lucka12399 bolo to pri praci??? ak ano tak treba to riesit alo pracovny uraz. ak teda nebol pod vplyvom alkoholu alebo ppdobne.
@lucka12399 no nazaciatku si pozrite či máte na PN zaskrtnute políčko pracovný úraz....a tým pádom máte nárok každý mesiac počas PN na klasickú pn-ku +úrazové príplatok...potom z komerčných poisťovní ak máte životný , tak trvalé následky a ak máte aj pn poistenú tak aj tu...
A po skončení PN si uplatníte v soc poisťovní bolestné +, sťaženie spoločenského uplatnenia...
A posledná dávka je buď jednorazové vyrovnanie alebo úrazové renta ( podľa toho čo uznajú)...
Je tam dosť toho vybavovania a tiež lekári dávajú bodové hodotenia k tým davkam
@ivussa24 to som nevedela ze daco take je .. super dakujem tak to poriesime dajako este 🙂
@lucka12399 hlavne to musí byť označené v PN je ako pracovný úraz ( my sme museli ešte bežať pre doklady o Tom že to bol pracovný úraz na firmu a doložiť lekárovi a ten to uznal ako pracovný úraz )

@lucka12399 moj pribuzny stratil postupne zrak. Mal obdobie kedy bolo vsetko a vsetci naprd, potom sa vdaka priatelom a rodine vzchopil a okrem toho ze zacal opat zit tak vyliezol na mont blanc a chysta sa na paralympiadu v cyklistike... necakaj ze bude hned dobre. Clovek sa s tym musi vyrovnat aj ked vie ze mohlo byt aj horsie ale raz je to strata s ktorou sa treba naucit zit, prijat tu skutocnost a ten stav ako je. To zial netrva dni a tyzdne, niekedy aj mesiace a roky. Hlavne mu bud oporou a ukazuj mu co vsetko moze robit aby sa nesustredil na to co nemoze. Zvladne to on aj ty len treba byt trpezlivy a pripadne aj vyhladat odbornu pomoc, nie je to ziadna hamba... drzim palce, dobre bude 🙂