icon

Úraz živnostníka

alexis333
15. jún 2023

Ahojte. Manželovi sa stal uraz, spadol zo schodov a roztrhol si tricepsovy sval, mal to site,na PN bol od 25.4 no dnes ukončil PN, ma narok aj na nejaké bolestne alebo niečo iné? Zo socialky mu prišiel papier že ma narok 10€ denne na dávku.

Strana
z2
denisah6
16. jún 2023

@melanta každý by mal začať od seba áno, ale bohužiaľ to je aj našou mentalitou, to sa až tak ľahko nemení.
Každopádne ja súhlasím z časti s oboma.
Ak sa rozhodnem platiť malé odvody, musím znášať dôsledky, to je fakt.
Na druhej strane naozaj je škoda, že sme jednoducho národ, ktorý s tým nič robiť nebude. My sme tí typickí psi za plotom - šteká, ale nehryzie. Kým sa nezmení vnímanie spoločnosti, iné to jednoducho nebude. Necháme si skákať po hlave, ja tomu vravím ovečka syndróm.
Ale vieš ako to je, prečo by sa to menilo, veď pre nich je to výhodné, kým je všetko v poriadku. Keď sa niečo s prepáčením doserie už je zle.
Ťažko posúdiť no.

Každopádne všetko dobré obom. Každý má možnosť voľby 🙂

simca06022011
16. jún 2023

@denisah6 živnostník ma účtovníka, toto co píšeš sú výhovorky. Živnostník keď sa rozhodne ze viac nebude platiť pripadne sú podnikatelia ktorí sa tomu chcú vyhnúť úplne, si majú NS tieto situácie zabezpečiť iné poistenie a úspory. Rovnako šokovaní sú potom pri odchode do dôchodku. Nik im nebráni si zistiť ako sa veci majú . Vidia len to, ze musia niekde platiť, nič viac. Ved za pár euro daní za rok sa idu niektorí pokrájat na kocky. A ze nič nedostanú? To je relatívne, pretože led sú PN dostanú, v tom období plati poistné štát.. plati aj sumu primernu tomu z akého odvádza peniaze, zo zdravotných sa mu rovnako hradí starostlivosť ako iným...neviem bežný szco s minimálnym príjmov o akom.rozhadzovani jeho daní rozpráva... to sú dane aké? Tých jeho 500eur ročne?? Sociálna ktorá väčšinou sa aj minie na sociálne veci?

simca06022011
16. jún 2023

@denisah6 a keď píšeš o oveckach a skákani ako kto píska... ôk.. tak mi povedz štát kde sa odvody neplatia a štát podporuje. Alebo akým spôsobom sa ma szco vzburit proti tejto neprávosti, ako "jeho dane, poistne" sa rozhadzuje.. A rovno možno vieš o príklade krajín kde sa veci verejné nahradia, kde sa nerozhadzuje, kde sa neobjavia kauzy o tom ze niekto niečo ukradol..

denisah6
16. jún 2023

@simca06022011 vôbec si nepochopila alebo nechcela pochopiť, ale to už je tvoja vec. Samozrejme že sa všade kradne. Ja hovorím o tom, že ak mám mať väčšiu motiváciu platiť vyššie dane, väčšiu motiváciu štátu dávať, chcem niečo na oplátku. A to na oplátku nemá byť nefungujuce zdravotníctvo, sociálna podpora atď atď.
Kľudne môžme platiť aj 50% dane, ak vidíme výsledky, prečo nie, lenže tie v tejto krajine vidieť nie je.
V konečnom dôsledku sa tu nadarmo hádaš, každý má na situáciu iný pohľad, ja ti ten tvoj neberiem.

saxana000
16. jún 2023

@alexis333 lahko to vyrata aj sam ak.sa stal uraz 10eho maja.ma povonnost zaplatit za 9 dni.zoberies poistne za cely mesiac rodelis poctom dni v prislusnom mesiaci a vynasobis poctom 'odpracovanych' dni

mk1111111111
16. jún 2023

Teraz to nemyslim v zlom. Ved majstri zarabaju rozpravkovo, ak su sikovni. Sama pises, ze peniaze mate, tak preco neplati viac? My tiez podnikame v remesle, ale odvody platime tak, aby sme potom nemuseli nadavat, ze ked sme nic nevlozili, tak cakame majland. Fakt sa treba
zamysliet, ako potom napr. s dochodkom. Alebo neplatit a setrit a pouzit, ked pride k urazu, PN, alebo pride dochodok.

damia22
17. jún 2023

@alexis333 som rada že si našla odpoveď ale nedá mi napísať poznámku z osobných skúsenosti že Alianz je najhoršia poistovna čo sa týka ceny. Je krásne že vyplácajú čo najskôr ale preplatíš tam odosť viac pri takom krytí. Nevidím podmienky zmluvy ale z 90% je to to isté či som napísala vyššie.

alexis333
autor
17. jún 2023

@damia22 akú odporucas? No už ma vybavené stretko s nejakou poisťovackou z Allianz na zvýšenie poistky.

sweet20
17. jún 2023

@alexis333 tieto poistky by som neriesila cez allianz.. nakolko allianz je dobra na nezivot a nie zivot

Strana
z2