icon

Uštipnutie hadom

26. jún 2025

Je tu niekto, koho už poštípal had, príp. poznáte niekoho takého?
Manžela uštipla užovka, u lekára nebol, prišiel domov, akoby nič a celú ruku na zdurenú. Vraj, mu známy veterinár povedal, že to prejde, nemusí riešiť.

zooeynka
26. jún 2025

Urcite uzovka?

autor
26. jún 2025
@zooeynka

Urcite uzovka?

@zooeynka áno, na 100%

martul
26. jún 2025

Brnkla by som na pohotovosť čo robiť

klarissa25
26. jún 2025

Had neštipe…a pri uhryznuti uzovkou urcite netreba panikarit

veronika2316
26. jún 2025

Užovka kuše 😳?

jaja20
26. jún 2025

Normálne vydezinfikovať. Mala asi špinavé zuby, tak aby mu to nezhnisalo.

jaja20
26. jún 2025
@veronika2316

Užovka kuše 😳?

@veronika2316 Každé zviera sa v prípade ohrozenia bráni tak,ako vie. Bez príčiny to nebolo.

zuzanita1609
26. jún 2025
@veronika2316

Užovka kuše 😳?

@veronika2316 ale už iba v tých najkrajnešich prípadoch. Je to len reakcia tela na cudzí "predmet" v tele, pokožke. Tak ako osa, včela,oväd, komár.

smoulingirl
26. jún 2025

Užovka uhryzne a malé lokalne reakcie su normálne. Co znamená celá ruka? Ak chceš mať istotu zavolaj do narodneho toxikologickeho centra, poradia ti co dalej.

aalt
26. jún 2025
@zuzanita1609

@veronika2316 ale už iba v tých najkrajnešich prípadoch. Je to len reakcia tela na cudzí "predmet" v tele, pokožke. Tak ako osa, včela,oväd, komár.

@zuzanita1609 tvoje priklady nesedia. Vcela/osa ma jed, komar/ovad "sliny" proti zrazaniu krvi a reakcia je na ne. Uzovka nic z toho nema. Jej uhryznutie by malo by podobne uhryznutiu napr. macky/psika/hlodavca. Cize len nejaka reakcia na necistoty v rane.
Inac aj keby ho "ustipla" vretenica, tak zdravy dospely clovek (bez alergickej reakcie) to zvladne bez nejakych vaznejsich komplikacii.

ukgirls
26. jún 2025

mna uzovka-chovala som ju doa a svina ma kusla ..chvilu opuchnute pobolievalo ale prezila som 😀

bystrozraky
26. jún 2025

Ak by som mal obuchnutú celú ruku, tak by som určite skočil k lekárovi. Možno treba antibiotiká. Možno mala v papuli nejakú malú myš a kto vie čo... z toho môže byť celkom slušná infekcia. Kedy mal posledne ockovanie proti tetanu?

rejka7
26. jún 2025
@bystrozraky

Ak by som mal obuchnutú celú ruku, tak by som určite skočil k lekárovi. Možno treba antibiotiká. Možno mala v papuli nejakú malú myš a kto vie čo... z toho môže byť celkom slušná infekcia. Kedy mal posledne ockovanie proti tetanu?

@bystrozraky treba si dať protitetanovku pichnúť a možno aj antibiotiká, ktovie, čo mala v papuli.

zuzanita1609
26. jún 2025
@aalt

@zuzanita1609 tvoje priklady nesedia. Vcela/osa ma jed, komar/ovad "sliny" proti zrazaniu krvi a reakcia je na ne. Uzovka nic z toho nema. Jej uhryznutie by malo by podobne uhryznutiu napr. macky/psika/hlodavca. Cize len nejaka reakcia na necistoty v rane.
Inac aj keby ho "ustipla" vretenica, tak zdravy dospely clovek (bez alergickej reakcie) to zvladne bez nejakych vaznejsich komplikacii.

@aalt ale veď o tom vravím,ak je alegický na také veci,ako cudzie,zuby, žihadlá biologického charakteru,preto má takú reakciu. Od užovky, našej,slovenskej,za hlavičkou mesiačiky a chrbát-telo šedé, tmavé,bez vzoru, ešte nik neumrel. Aj ropucha vie urobiť problém,pre vnímavých.

koniarova
26. jún 2025

Veď keď ma ruku celú opuchnutú, nechápem čo riešiš. Každý súdny človek by si to išiel dať predsa pozrieť. Tvoj muž je nezrelé decko.

zic
26. jún 2025

Posledne slova pred smrtou... "aha, uzovka" 🙂 🙂

ankare
26. jún 2025
@zic

@zic To nie je vtipné.

martul
26. jún 2025
@zic

@zic idiot

martina_hruska
26. jún 2025

Uštipla ma vretenica, ešte ako študentku na vysokej škole. Čiže mladé telo, silná imunita, zvládla som to bez návštevy lekára (doma by som ho asi aj vyhľadala, ale bola som vtedy v zahraničí). Asi dva-tri dni som mala nohu veľmi opuchnutú a bolela ma asi týždeň. Iné ťažkosti neboli. Ale: prednedávnom môjho študenta uštipla vretenica a toho museli urgent prevážať vrtuľníkom do Martina, kvôli zástave dýchania, nepomohlo ani sérum 🙏 Takže naozaj záleží na jedincovi, akú má imunitu, alergie či užíva lieky a pod. Manžel už isto nemá 18, tak by som pre istotu išla aspoň na pohotovosť, nech ho vyšetria...

valise
27. jún 2025

Uzovka ta neustipne, to je ako jasterica

jakubrianka
27. jún 2025

Už som videla dvoch hadov tento rok. Nie je ich nejak viac?

jankalukasova
27. jún 2025
@valise

Uzovka ta neustipne, to je ako jasterica

@valise užovka Ťa bez problémov dokúše ani nemrkneš. Bežne sme ich ako decká chytali pri rybníku a neraz som to schytala. Ale bolo nám to jedno.

aalt
27. jún 2025

@valise Lebka uzovky. Nejake zubky predsa len ma. Aj ked mna este neuhryzla. Je to lovec, chyta hlodavce, zaby, ryby ...

rejka7
27. jún 2025
@aalt

@valise Lebka uzovky. Nejake zubky predsa len ma. Aj ked mna este neuhryzla. Je to lovec, chyta hlodavce, zaby, ryby ...

@aalt tak takéto " zúbky" keď sa ti zapichnu do kože, tak to je prúser. Užovka si zuby nečistí, takže by som bežala IHNEĎ po protitetanovku a antibiotiká minimálne🫢

autor
28. jún 2025
@jakubrianka

Už som videla dvoch hadov tento rok. Nie je ich nejak viac?

@jakubrianka je. V mojom okolí už máme aj uhryznutie vretenicou.

autor
28. jún 2025
@rejka7

@aalt tak takéto " zúbky" keď sa ti zapichnu do kože, tak to je prúser. Užovka si zuby nečistí, takže by som bežala IHNEĎ po protitetanovku a antibiotiká minimálne🫢

@rejka7 už má, ďakujem.

rejka7
29. jún 2025

Je sucho, horúco, hadom sa darí 😁( aspoň dakomu )

hsjdudhdbd
7. júl 2025

@anonym_autor pri postipani hadom by sa mali podat antihistaminika ako nspriklad dithisden a sledovat stav inak ani v nemocnici nic nerobis pokial pacient nekolabuje a to by nastalo okamzite

simona19871216
7. júl 2025

@anonym_autor to fakt? Tu riešite také veci a nie s lekárom? No coment

fkata
21. júl 2025
@simona19871216

@anonym_autor to fakt? Tu riešite také veci a nie s lekárom? No coment

@simona19871216 s užovkou lekár nič nevyrieši.