Zotavenie po zlomenine krčného stavca
Dobrý deň, v zahraničí som skočil do bazéna a udrel hlavu o dno, po páde som bol úplne privedomy, iba som mal otvorenú kožu na hlave, tak som šiel zašiť do nemocnice kvôli neúspešnému zastaveniu krvy. V nemocnici mi to zašily a spravili CT hlavy, kde všetko bolo poriadku. Vrátením sa na SK som šiel tiež preventívne na chirurgiu, a odtiaľ poslaný na naurologiu. Na nerologii ma objednali preistotu na MR, pretože som sa sťažoval na bolesti od ramien po “hlavu”. (Bolo mi povedané že to je normálne po takom páde) . Na MR som čakal 20dni. Nič nevedomý doma PN, štiepal drevo, robil okolo domu, tancoval.
o zlomenine. Výsledky o zlomenine som sa dozvedel asi 30 deň od pádu. Stavec mám 50% spučeny, na fotke vyzerá ako pomliaždený. Nemám ani som nemal žiadne bolesti ani neurologické ťažkosti, momentálne od polovici liečenia (cele liečenie 12 týždňov), nosím fixáciu. O týždeň idem na kontrolu kedy to bude 12 týždeň. Prosím čo si o tom myslite? Podľa vás budem mohol po rehabilitácii a úplnej liečbe 100% fungovať? Tancovať, pracovať, skákať. Môj sen je skočiť jambejambing.
Budem veľmi rad za Váš názor .
Teraz po dlhšom čase nesenia goliera, cítim že už svalstvo je slabšie, mám sem tam mierne pichnutie nie iba v mieste stavca, a pocit ako by som krivo spal v krku, sem tam mala krátka bolesť
Alebo myslite si že v budúcnosti hocikedy sa mi môže stavec pochnut? (Riziko ochrnutia). Ešte chcem dodať že zlomenina je stabilná, a nič neohrozuje(ani nervy)
Teraz po dlhšom čase nesenia goliera, cítim že už svalstvo je slabšie, mám sem tam mierne pichnutie nie iba v mieste stavca, a pocit ako by som krivo spal v krku, sem tam mala krátka bolesť
@likol ja by som to ani po liečbe hneď nezaťažovala a hýbala sa opatrne.Do budúcna skoky do vody radšej vynechala 🤣náhoda je blbec,veľa ľudí skončilo zle.
Pozri sa, rob si co chces, ved si skoc aj bungee j z lietadla aj co ken chces, vidis ake si mal "stastie" pri uplne banalnom skoku do vody.. vsetko ma svoje rizika, ci tvoj stavec vydrzi bungee zistis po skoceni
@likol kolko mas rokov? Cim mladsi, tym rychlejsie sa ti to zahoji. Treba nosit golier a po zahojeni dlhodobo rehabilitacie. Budes uplne ok. Neviem odkial si, ale na Kramaroch v BA je traumatolog Dr. Magala, ktory sa na toto specializuje. Ale povedal by ti pravdepodobne to iste.
@likol moja sestra spadla z vysokej postele v spanku a zlomila si presne 7.krcny stavec. Ale.ona mala velke bolesti a znesie toho dost, no ale ked ona plakala od bolesti, tak ju priatel bral na urgent. Tak ju nechali cakat zo 3 hodiny, vsak sa zdrbala z postele, hysterci... a ked spravili CT, tak hned lahnut, tvrdy golier. Nesmela vibec hybat hlavou. Neskor potom na SK (toto bolo v CR) jej robili MRI a dalsie vysetrenia, stavec sa zrastol krivo, tlaci jej do miechy. Ale nema zatial neuro probleny ako trpnutie celych ruk, hlavy, takze operaciu jej nateraz vylucili, ze je mlada anenusela by ani operacia dobre dopadnut, nejake rizika tam su. Vynosila a odrodila prirodzene 2 deti, ale pozor si na krk musi davat brutalny. Casto mava blokacie a bolesti hlavy.
Ja by som na Tvojom mieste Bohu dakovala, ze si neostal ochrnuty a nie este snivat o skakani, atd. Rizikove sporty by som vylucila uplne, bohuzial. Ale je to Tvoj zivot.
@likol moja sestra spadla z vysokej postele v spanku a zlomila si presne 7.krcny stavec. Ale.ona mala velke bolesti a znesie toho dost, no ale ked ona plakala od bolesti, tak ju priatel bral na urgent. Tak ju nechali cakat zo 3 hodiny, vsak sa zdrbala z postele, hysterci... a ked spravili CT, tak hned lahnut, tvrdy golier. Nesmela vibec hybat hlavou. Neskor potom na SK (toto bolo v CR) jej robili MRI a dalsie vysetrenia, stavec sa zrastol krivo, tlaci jej do miechy. Ale nema zatial neuro probleny ako trpnutie celych ruk, hlavy, takze operaciu jej nateraz vylucili, ze je mlada anenusela by ani operacia dobre dopadnut, nejake rizika tam su. Vynosila a odrodila prirodzene 2 deti, ale pozor si na krk musi davat brutalny. Casto mava blokacie a bolesti hlavy.
Ja by som na Tvojom mieste Bohu dakovala, ze si neostal ochrnuty a nie este snivat o skakani, atd. Rizikove sporty by som vylucila uplne, bohuzial. Ale je to Tvoj zivot.
@anonym_237bdb ďakujem krásne
@likol neviem poradiť zdravotne, tiež si myslim, že to musíš konzultovať s lekárom, ktorý pozná tvoj stav, vidí snímky,…. Ale… chcela by som sa spýtať na ten skok, ak by Ti to nevadilo. Myslim to úplne úprimne, že ma zaujíma ako sa to mohlo stat, keďže v bazénoch vieš akú majú hĺbku a či sa dá bezne z boku bazénu takto nešťastne dopadnúť po skoku, alebo či si skákal z mostíku?
Drz sa, veľa zdravia prajem 💕
@likol Akoze C7 to si mal take stastie, ze nie si ochrnutý. Mala som zlomeny L1, presne taky spľasnuty. Nemala som ziadne bolesti, len som si nevedela sadnut. Aj do auta som si musela lahnut. Uz na rongene videli, ze je to zle. Presun do inej nemocnice v takom nafukovacom vaku, MR a vlastne ma iba 30 dni nechali iba lezat, vysoke davky vápnika. Potom rehabilitacie. Neurochirurg mi povedal rovno, uz ziadne lyžovanie, skákanie alebo cokolvek, kde by som mala viac padnúť na zadok. Pretoze ten zlomeny stavec bude hrubší ako ostatne a pevnejší, ked sa zrastie. To znamena, ze pri páde, kedy by chrptica opat mala silny naraz, sa nepoškodí ten zlomeny ale tie okolo. Neoperovali ma. Mala som 24 rokov. Zober si z toho co chces. Pri C7 by som neriskovala uz vobec nie.
Nestihla som si prečítať ☹️

Máte veľké šťastie,že to nedopadlo horšie