Ako prebieha vizita po pôrode v Starej Ľubovni?

bluubluu
19. nov 2023

Ahoj, ako prebieha vizita po pôrode? Načo sa mam psychicky pripravit ? Co môžem odmietnuť ak s tým nesúhlasím?
Ďakujem

pribinak
19. nov 2023

@bluubluu v akejkoľvek nemocnici mizes čokoľvek odmietnuť, ale vždy na tvoju zodpovednosť

bolarazjedna
19. nov 2023

@bluubluu a co by si tak odmietla? Však nič nepotrebné s tebou nebudú robiť....
Celkovo nech si v ktorejkoľvek nemocnici, tie vizity sú veľmi rýchle, pobudnú pri pacientke tak 30sekund, opýtaju sa ta, ako sa cítiš, či máš ťažkosti, pohmataju bruško a pozrú pohľadom vložku a tam dole, ako sa hojíš, ale nebudú ťa nástrojmi vyšetrovať. Ak si po cisárskom, tak ti pozrú ránu, zase iba pohľadom.
Nič také, čo by bolo bolestivé, nepríjemné, nič, čo by bolo na odmietnutie.

jaskolka
19. nov 2023

@bluubluu normálne ráno príde izbový lekár, ak je veľká vizita, tak vojdú pýtajú sa, ako sa máš, možno pozrú hojenie, ak si sita, ranu po sekcii pripadne a hotovo.
Nič na tom nie je také, co by si mala odmietať alebo sa špecialne psychicky pripravovať

bluubluu
autor
19. nov 2023

@jaskolka práve to ze tam príde 10 ľudí a budú na teba pozerať myslím medzi nohy 😁

81anina
19. nov 2023

@bluubluu ja som sice rodila v snv ale nikto mi ani raz medzi nohy nepozrel. Prisli spytali sa ako sa citim ziadne pozeranie tam dole mala som aj tri stehy ani kontrola vlozky. To sa este niekde robi ze pozeraju medzi nohy ??? Omg

bolarazjedna
19. nov 2023

@bluubluu ver mi, že nikoho nezaujíma, ako to tam vyzeráš.... Ale pozerať sa to musí, či už kvôli opuchu (ktoré potom vedia zachladit), či už kvôli nadmernému krvácaniu, na vlozke pozerajú akej farby sú lochie (to co odchádza z teba počas šestonedelia), či to není patologické.

bolarazjedna
19. nov 2023

A teda keď sa aj pozrú, cto je otázka 3 sekúnd, čiže nikto nebude čumieť medzi tvoje nohy, a to hádam vydržíš bez predošlej psychickej prípravy.

patus_2
19. nov 2023

A presne o to ide, že v pôrodnici musí žena stratiť aj poslednú štipku dôstojnosti. Každému je jasné, že kontrola je v poriadku a je potrebná, ide len o spôsob tej kontroly (že tam nabehne x ľudí, aj keď to kľudne môže skontrolovať iba 1 človek bez ďalších zbytočných "svedkov").
Autorka, môžeš odmietnuť akýkoľvek úkon...

volterra
19. nov 2023

@bluubluu a čo, prosím ťa, za poklad skrývaš medzi tými nohami, čo ešte doktori a sestričky na gyn- por oddelení nevideli?

slavka1988
19. nov 2023

@volterra aký poklad ? Sak dobre pri pôrode a počas tehotenstva strácame hanblivosti ale keď do izb nabehne 10 študentov a lekar a povie rozkrojte nohy a pozerá Vám medzi nohy a vložku a aj keď to trvá len chvilku nie je to prijemne a oco by bolo lepšie keby prišiel len sestrička a jeden lekar ;) nerozumiem ako žena zene môže napisat čo za poklad skrýváš mat takýto sprostý komentár radšej som ticho

januska12323
19. nov 2023

@slavka1988 študentov môžeš odmietnuť vždy, na druhej strane kde inde ako na praxi sa majú učiť?

bluubluu
autor
19. nov 2023

@volterra nejde o žiaden poklad
Ide o psychicky problém ktorý mam z detstva traumu
Preto mam aj ženskú lekárku
Deti som kvôli tomu nechcela ale ľúbim svojho manžela a on dieťatko chcel
Preto táto moja otázka

slavka1988
19. nov 2023

@januska12323 ja tomu samozrejme rozumiem ale veru tiež keď som čakala na cisársky napichana naha na stole ležala som na boku a za mnou 8 študentov čakala som kým má aspoň niečim zakryjú ako už mi bolo jedno bala som sa strašne somnou klepalo tak nerozmyslala som že som zadkom naha k niekomu otočená ale prijemne mi to nebolo

januska12323
19. nov 2023

@bluubluu treba to povedať pred vizitou, poprípade aj pred pôrodom lebo tam tiež bude veľa ľudí. Poprípade nejaký posudok od psychiatra nemáš ak je to tak vážne? Nachystaj sa aj na ignoranciu a ak sa dá nech je manžel pri tebe.

bolarazjedna
19. nov 2023

Ak máš traumu z detstva, tak chápem, je to iné. Treba to odkomunikovať hneď pri príjme, vtedy podpisuješ informovaný suhlas, vo fakultnej nemocnici aj to, že môžu k tebe prísť aj študenti. Ak nechceš, aby na veľkej vizite boli vsetci prítomní, tak to povedz lekárovi pri príjme, ošetrujúcemu lekárovi aj primarovi. V našej nemocnici napr môžeš ísť za primárom pár týždňov pred pôrodom dohodnúť podrobnosti (napr ze chceš nadštandardnú izbu alebo zazmluvneneho lekára), tak by som to riešila touto cestou.

nikamo33
19. nov 2023

z mojej skusenosti (3 porody) a 3 mesice na rizikovom,nikdy mi medzi nohy nepozeralo 10 ludi. lezala som prikryta a nakukol len 1 lekar

ziarifka
19. nov 2023

@bluubluu pri každej hospitalizácii seba alebo dieťaťa sa podpisuje súhlas s hospitalizaciou. Vždy tam dopíšem ručne, že si neprajem byť súčasťou výuky a praxe študentov. Zatiaľ to rešpektovali, na vizite najprv ošetrili mňa, potom tam nabehli študenti z chodby a vizitu mala spolubývajúca. Alebo študentky merali teplotu len iným deťom, môjmu iba sestrička.

Raz som to dopísať zabudla - katastrofa, dieťa mi konečne zaspalo, nabehla sestra v noci rozsvieti svetlo a kričala tam na dve praktikantky, ako majú merať teplotu,musela som ich poslať preč, ale malú úplne vytrápili. Jasné, nech sa učia, ale kus ľudskosti.

jaskolka
19. nov 2023

@bluubluu to určite nie, maximálne sa opýtaju, ci je krvácanie v norme, (teda primerane popôrodnemu stavu), ci nemáš bolesti, alebo sa stlačí brucho, ako sa zavinuje maternica, no aj to robí len izbový doktor pri "malej vizite".

jaskolka
19. nov 2023

V SL nie je výukova nemocnica , tam nechodia študenti na prax, keďže nie je tam žiadna zdravotnícka škola. Možno nejaký medik na individuálnej praxi, ci pripadne sestra (asistentka), ktorá si nejako individuálne robí náhradnú prax, ale nestretla som sa s tým, a to som bola v SL hospitalizovana celkovo na rôznych oddeleniach asi 6x.
Čiže študentov na praxi sa vôbec nemusíš obávať, celkovo tam sa správajú veľmi citlivo a ohľaduplne.

jaskolka
19. nov 2023

@slavka1988 v SL nehrozia študenti, tam nie je výukové pracovisko, nie je tam žiadna zdravotnícka škola

slavka1988
19. nov 2023

@jaskolka ja som si nevšimla že sa pýta na určite miesto ja som rodila inde

katyrose
20. nov 2023

@bluubluu neboj sa. Do izby vojde primár, denný lekár, denná sestra, ostatní stoja v úzadí, na chodbe. Primár sa spýta ako sa cítiš, či máš bolesti, či ťa niečo trápi, či sú prsníky ok, trošku nadvihne perinu, pozrie očkom na 3 sekundy. Ja som bola po sekcii, ranu nepozeral, ale predtým bol izbový lekár a ten pozrel, na vizite zreferoval čo videl. Ale na izbe som mala ženu po prirodzenom pôrode a bolo to tak ako som opísala. Dve ďalšie čo sme tam boli sme sa nepozerali tým smerom. Všetko úplne v pohode, intimita zachovaná. 😊

hendikep
20. nov 2023

@81anina ano robi … mne /tiez v snv/ pozerali minuly september :D

81anina
20. nov 2023

@hendikep no fasa ešte že mňa to obišlo. Ale aj tak vtedy mi bolo úplne jedno kto mi kde pozerá 😀

macilaci
20. nov 2023

@bluubluu 🤦

hendikep
20. nov 2023

@81anina no ved prave … a zas necumeli vsetci len lekar nakukol :D

anka500
6. jan 2024

@bluubluu rodila som takmer pred dvoma rokmi v SL bola som tam dva týždne po pôrode každá jedna vizita bola rovnaká, otázkou ako sa máme, ako sa cítime ak nemáš problém, bolesti určite ťa nebudú viac kontrolovať ...