icon

2-ročný syn vyhadzuje všetko do vzduchu

13. máj 2023

Dobrý večer mamičky
Poradte mi prosím,mám 2 ročného syna a cca posledný mesiac vyhadzuje všetko do vzduchu. Hocičo, čo chytí do rúk hodí do steny,vzduchu,okna,telky. Vysvetlovala som mu pekne aspon 100x,pokricala som,poslala som ho do svojej izby,vzala som mu tú vec. Nič nepomáha,stále to robí dookola. Tak tiež začal pľuť,neviem ako to opísať,predstavte si ako deti napodobnuju ako erdží kôň,no a on to robí sústavne,proste sliny sú všade. Ja už naozaj neviem,ako mu to mám vysvetliť,ako na to zareagovať. Ďakujem

mirola
13. máj 2023

Normalne, prejde..

54tinka54
13. máj 2023

S tým pľuvaním, ja by som to skúsila úplne ignorovať aspoň pár dní, možno ho to prestane baviť ak na to nebudeš reagovať. S tým hádzaním je to už asi horšie len tak ignorovať…

autor
13. máj 2023

@54tinka54 bude to pre mňa ťažké,ale skúsim. Veď to,že niečo rozbije,už som mu povedala,vysvetlila dôvody preč to nesmie robiť a stále dookola,neviem čo tým sleduje. Pozornost má našu stále,hráme sa spolu,vybehaný vonku je,neviem už čo tým sleduje,preco to vobec robí

lucka_ke
13. máj 2023

ukáž mu ako sa hádže do nejakej väčšej nádoby alebo mu kúp malý nafukovací bazénik a nech hádže do toho, jemu sa páči samotné hádzanie, ale to prejde, hlavne ak tým ešte aj upúta tvoju pozornosť neprestane to robiť... čiže áno dieťatko moje, hádzať môžeš, ale sem do bazénika a ešte mu aj zatlieskaj, pochváľ ho, bude to chvíľku trvať ale pochopí

autor
13. máj 2023

@lucka_ke skúsim,ja už vyskúšam naozaj všetko,len nech mi netrieska veci do okien. Ďakujem veľmi za radu

mirkava
13. máj 2023

Môj hryzal deti 😁, teraz sa smejem, ale vtedy mi nebolo všetko jedno. Nič nepomáhalo, len som musela dávať pozor. Bolo to vyčerpávajúce. Vyrástol z toho, ale trvalo to dosť dlho.

andreatytler
14. máj 2023

A ked mu tu vec zobereis, alebo ho posles do izby, tak mu to aj vadi, ci mu je to jedno?
To pluvani ak je take ako ked erdzi kon, tak len objavil novu vec co vie urobit s ustami a potrebuje si to natrenovat. To by som si prestala vsimat, Za nejaky cas by s tym mal prestat.
To hadzanie mu dopraj. Chodte co najviac von a prineste kopec veci a nech vyhadzuje. Zaroven mu urci pravidla... ze kamen moze hadzat len do potoka. Doma tiez urci pravidla. My hadzeme loptu v chodbe kde sa da rozbit len lampa. 2 rocne dieta nebude bavit hadzanie pol hodinu... po 10 minutach bude dohadzane.
Ak pojde hodit nieco smerom do okna, daj mu varovanie. Poved ake nasledky bude mat jeho konanie a nechaj na nom nech sa rozhodne ci to urobi. "Ak to hodis do okna, zberiem ti to, lebo sa bojim ze okno rozbijes a to je velmi nebezpecne."
1. Nasledky musia byt logicke a teda nema zmysel zakazovat sladkosti ak ide nieco hodit do okna. To ze ho posles do izby je dobry logicky nasledok, lebo tym zabranis tomu rozbitemu oknu.
2. Nasledok musis oznamit dopredu. Ak vec zoberies po tom ako ju hodi, je to trest ktory prisiel od teba a tak syn bude mat potrebu s tebou bojovat. Ak mu to varovanie das dopredu, on sa moze rozhodnut co urobi a ak sa rozhodne hodit, vie ze musi celit nasledkom. Je to logicke a nevyslo to z teba ale z neho.
3. Ked mu tie nasledky vysvetlujes, musi to robit v klude a potom v klude tu vec aj zobrat. Aj ked on bude plakat a kricat, ty to nerob s hnevom. Ty sa len musis riadit pravidlami ktore si mu dala. Ty nechces zobrat tu vec, ale kedze hodil, tak musis.
4. Tie nasledky by mali byt take aby ich on pocitil negativne na vlastnej kozi.
5. Nasledky musis vzdy dodrzat. Ak nedodrzis, su to len prazdne hrozby. Treba si velmi dobre rozmysliet, kym mu tie pravidla urcis, lebo sa moze stat ze mu pohrozis niecim, co nechces robit. "Ak sa neoblecies, nepojdeme von" a potom budes zavreta doma s divokym deckom.😀

slovakboy
14. máj 2023

@andreatytler 👏👏👏

veselo_neveselo
14. máj 2023

Este by som len dodala, ze hadzanim sa deti ucia, o gravitacii, ake robia rozne predmety zvuky ked dopadnu, ci sa odrazaju, ako daleko letia, takze toto vsetko je "skola hrou". Ked sa na to pozries takto, tak ho dufam nechas , ale budes len korigovat. Chodte hadzat von, zober rozne predmety, a skuste hadzat na travu, na chodnik, nech sa skusi trafit do kruhu...

autor
14. máj 2023

@andreatytler ďakujem dievčatá,vidim,že sa musím obrniť poriadnou dávkou nervou a síl 😁 veľmi pekne ďakujem za vaše reakcie