icon

3,5-mesačné bábätko, ktoré nedokáže spať

problem911
6. aug 2022

Mame 3.5m dcerku, ktora od narodenia akosi vobec nedokaze ci nechce spat. Na zaciatku sme to pripisovali traviacim tazkostiam, vkuse plakala (tym myslim doslova vkuse, nie par hodinove denne koliky), hnackovala az sme skoncili na gastre s dg alergia na bielkovinu kravskeho mlieka a Neocate. Postupne sa to upravilo a tak v 2.5m zacala papat a pribera uz celkom pekne. Avsam spanok je nadalej hrozny.

Uz v porodnici spala za 4 dni dokopy osem hodin. Nikto ani personal netusil, co s nou je, resp na chvilu sme ju utisli, no o par minut znova hore s placom. Ale ako vravim, dnes uz vieme, traviace problemy. V tom case nespala takmer vobec, za 24 hodin len par hodin, nieco cez den, nieco v noci. Striedali sme sa pri nej traja, aby sme to vobec zvladli. Upravilo sa to tak v 2 mesiacoch.

Dnes uz je aktivna, usmieva a hra sa. Niekedy az prilis aktivna na svoj vek, kope nozickami vkuse, stale nieco vyhladava a chce vidiet nove veci, snazi sa dviha a pretacat stale.
No pride unava a zacina peklo. Nema ziadne znamky unavy, jednoducho po case vrieska akoby sme ju rezali a vieme, ze uz je neskoro. Davame na to stale pozor, spavat chodi podla bdelych okien jej veku tj. 90-120min vzdy. Mimochodom, skusala som aj radu, ze ju proste nechat tak a ved ked bude uz uplne unavena, zaspi. Veru nie, vydrzi aj 15 hodin hore ale je uz zufala a place. A ked po dlhom upokojovani uz zaspi po takom stave, prebudi sa s este vacsim placom, cize bdele okna prisne sledujeme.

Tu nastava druhy problem, ako ju vypnut a uspat. Vacsinou pomaha kocik, ale aj to len stale v pohybe, jedine vonku. Skusali sme samozrejme aj zavesnu hojdacku, fitloptu, nosenie na rukach s drepmi, spievanie, hladkanie, drzanie za ruku, satku, nosic... Akurat ze satku, nosic, kresielko, zavinovacku, spiaci vak, autosedacku odmieta z principu, az hystericky krici ked niekde musi byt priputana, a nemoze sa hybat ako chce. Tazke momentalne kocikujem tak 15-20km denne, bez ohladu na pocasie a ine okolnosti. Na noc ju uspavam na rukach alebo lopte tak, ze sa brani, krici a kope az kym sa nevycerpa, doma v kociku totiz nechce byt.

Treti problem je budenie. Ked uz po niekolkych hodinach pracneho uspavania ci den ci noc zaspi, zobudi sa po 20 min. Poznam teoriu, skoncil jej hlboky spanok. Potom vkuse douspavam, no kazdu chvilu sa strhava a dalsi hlboky spanok je priam nedosiahnutelny, takze ano, aj v noci je hore takmer stale.

Mame problem so zaspavanim, douspavanim, castym budenim, kazdy jeden spanok den aj noc. Mala ma sice aj ine problemy, ako fyzioterapia, no ani problemy s travenim ani horucky pri chorobe ma zdaleka tak nevycerpavaju ako toto. To su denne hodiny chodze, nosenia na rukach 7.3kg babatka co kope a vzpiera sa a v neposlednom rade prebdene noci.

Spankovu teoriu, chyby, tipy uz poznam naspamat. Samozrejme mame dobru aj rutinu, snazime sa o komfortne prostredie atd. Nema vyraznejsi reflux ani nejake ine zdrav. problemy. Jednoducho akoby sa nevie vypnut. Boli sme uz aj na neuro, vsetko je ok.

Moj cely zivot dni aj noci su podriadene jej spanku. Niekedy nejem, uz prakticky nespim, a netusim o ludoch okolo. Stretla som uz aj vela inych deticiek, co vraj maju problemy so spankom, ale zdaleka to nebolo take hrozne ako u nas.

Som na konci so silami, muz mu pomaha, no aj ked sme dvaja mame nonstop co robit. Mali ste niektora podobnu situaciu? Co vam pomohlo? Vyriesi to cas?
Dakujem.

Pokr

Strana
z3
noami12
6. aug 2022

@problem911 ahoj, ja si musím zaklopať ale mne mala 2 noci robila niečo takéto podobne, potom mi pediater povedal aby som ju dala do vyvysenej polohy, čiže pod ňu vankus a to nám pomohlo a od toho dňa prespí uplne celú noc a to mala iba nejaké 2 týždne a už spavala celú noc, že sa ani nebudila a tak to ma aj do dnes 🙂 potom jej zistili aj reflux čiže asi ju palila zaha keď rovno ležala. Už potom naozaj ma nič nenapadá nakoľko si vyčerpala už dosť možnosti

54tinka54
6. aug 2022

@problem911 toto čo si písala ako keby moja mamka vravela o mne. Takto nejak fungovali pri mne do cca môjho roka, potom sa to otočilo a začala som normálne spávať a bola som usmievavé a inteligentné dieťa.
Tiež to riešili a nepomáhalo vôbec nič, všetky vyšetrenia boli v poriadku ale ja som nevedela/nechcela spať. Resp. mamka vraví že som chcela, videla na mne že som unavená, očká červené, ale proste nie a nie zaspať. Pediater už nevedel čo jej poradiť, predpísal nakoniec nejaké lieky na spanie, to mi ale mamka odmietla dávať a proste to nejak vydržali.

lucka_ke
6. aug 2022

môj bol podobný, neurologička konštatovala nezrelosť nervovej sústavy, celú noc mi prespal až ako 2-ročný, ale spánok bol uňho problém až do puberty, teraz ako 15ročný konečne spí tak, že ho nezobudí ani hlasný zvuk (ako bábätko sa zobudil aj na zakrytie paplónom, nedajbože prešla sanitka alebo zaštekal pes už nevedel znova zaspať), ale aj teraz mu stačí spať málo a večer sú vždy hádky, že on ešte nie je unavený...

danulicek
6. aug 2022

Ahoj, och, úplne ti rozumiem, môj starsi syn bol presne takýto od narodenia. A vlastne vraj aj ja ako dieťa. Nepomohlo nám skutočne nic, skusili sme snad všetko možné. Chcelo to len čas a trpezlivost, kým trosku dozreje. Nech ti ktokoľvek čokoľvek radi, riesi, čo robíš zle - kto nezazil, nepochopí. Mne pediatricka povedala, že proste niektoré deti sú take, za svoju dlhoročnú prax ich nemala veľa, ale predsa len mala. Akoby nervová sústava nebola dozreta, hoci všade mal výsledky ok. U nás sa to zlepsovalo, ako rástol a môžem povedať, že okolo roka som si povedala asi prvýkrát, že wau, dnes sme mali pohodovy den bez toľkého plakania 😁 noci boli ťažké ešte dlho, predlho, ale môj syn sa so spánkom nekamaráti doposial. Ale už keď sa tie dni stali pohodovejsie, aj nočné plače boli znesiteľnejšie. Drzim moc palce

ema22270
6. aug 2022

Drzim Vam palce, akurat riesim svoje 3 tyzdnove babo, ze cca od 17stej do 22hod je taky nepokojny a nechce velmi spat, ale ako citam Vas pribeh, tak vidim, ze su teda aj tazsie situacie a je mi luto, ze musite toto prezivat, lebo to musi byt naozaj na nervy. Davajte si pozor aspon na to Vase jedlo nech mate aspon aku taku energiu z neho.

janage
6. aug 2022

Ahoj, poznám dôverne. Nepomohlo NIČ a mojej ani nič okrem ekzému nezistili. Presne sa pamätám, že som sa rozhodovala, či wc, či sa vody napijem, či "skočím z okna ja alebo vyhodím ju"
Odporúčam jednoznačne zabezpečiť si pomoc lebo síce to dáš, ale následky budú a poruchy spánku z toho sú tie najmenšie.
Na odľahčenie, moja dospáva doslova a do písmena teraz v puberte (neverila som, ze sa dožijem toho, ze bude spať ráno o 7.00)😁
Nepokojná duša ostala, ale jej mozog to našťastie prežil bez ujmy (všade sa bude zdôrazňovať, že mozog sa nebude správne vyvíjať) narozdiel od môjho teda😉

beata_k
6. aug 2022

Spi s tebou, ci v postielke?

ivangeline
6. aug 2022

Cas? A teda robti vsetko preto aby spala. Aj mija bola narocna. Tiez traviace tazkosti a celkovo je temperamentna a nevie sa lahko upokojit..ma 2 a pol a stale ma obcaspriblem zaspať a budi sa v noci. Starsi uz od 2r prespal celu noc...

problem911
autor
6. aug 2022

@beata_k v postielke, ked bola mensia skusala som so mnou, ale nepomohlo, skor mne to zhorsilo spanok, ked uz aj ona trochu spala, no hybala sa vela tak ma budila

beata_k
6. aug 2022

@problem911 Skus este raz. Uz viac unavena nebudes ako si unavena.

problem911
autor
6. aug 2022

@danulicek fuuha. cize sa mam zacat zmierovat s tym, ze to tak proste bude. v tom pripade menim otazku na ako pomoct apson sebe, ked celu svoju energiu tomu obetujem? ako psychycky aj fyzicky dat sa dokopy a dlhodobo zvladat?

adya
6. aug 2022

@problem911 musi to byt naozaj strasne 😒 k tomu kocikovaniu sa chcem opytat,skusali ste raketku?pripina sa na kocik a dietatu evokuje ten pohyb ako pri kocikovani. Viacerym mojim kamaratkam pomohla https://m.alza.sk/hracky/rockit-prenosna-hojdac...

juliet86
6. aug 2022

@problem911 ahoj. mas narocne dietatko. je tu aj skupina mamy narocnych deti pridaj sa. viem co prezivas. ja som trpela nespavostou a nespala vobec celu noc. viac noci a do toho sa starala o babom pamatam si tie nervy stres bolesti hancky klepanie hroznu naladu beznadej migrenu... jedine co moze pomoct je najst pomoc pre seba. v prvom rade rodina a kamosky. ideal bezdetne ci momentalne bez prace. a ak nic tak platena pomoc. kocikovat uspatu ju moze aj niekto iny. tiez ak si z ba a mas peniaze tak robert baumann physio medical. on vie v ramci fyzio veci co ini nevedia. ak tam je fyzicka prekazka tak on s tym pomoze. toto je len obdobie. vydrz tych par mesiacov a mozes ju supnut do jasli. a ano jej dozrievanim sa to bude zlepsovat. ber to z tej lepsej stranky je to ciste peklo ale ste zdrave. drz sa zena. viem co jd to nespat. a to som si za to mohla sama.

danulicek
6. aug 2022

@problem911 tu zial neporadím, ja som to podcenila a tym, že som bola v tom sama, mala som rôzne problémy. Základ je, že ste na to s mužom spolu a máte moznost sa nejako prestriedat. Možno by pomohlo z času na čas poprosit niekoho na kocikovanie, kým ty využiješ čas na spanok, kúpeľ, na dobitie bateriek. Čokoľvek, čo ta dokáže nakopnut. Neboj, dobre to bude ☺️ Inak ta raketka, čo tu spomina kočka vyššie - videla som ju u viacerych mamin ako odporucanie, za pokus to stoji. Ale keď bol môj syn maly, take vychytávky neboli, tak neviem, či to dokáže pomôcť. Ale treba skusit 😊

problem911
autor
6. aug 2022

@beata_k dnes rano som to skusala, no ona nevyzaduje az tak pritomnost, dokonca akoby jej vadila, ze chce svoj priestor. este skusim

danulicek
6. aug 2022

@problem911 a aby som ta povzbudila, ono to bude lepsie, jednoznačne 💪 Ako detičky rastu, tak viac vnímajú, viac sa zabavia potom aj s hračkami, proste ten čas bude lepší a lepší 😊

problem911
autor
6. aug 2022

@adya skusali, ale aj tak sa budi a vyzaduje naozaj celu skalu kocikovania, raz silne, raz slabsie a chce to trening, aby clovek ju kocikovanim vedel uspat, tiez to dokazem na nej asi len ja a muz 😃

beata_k
6. aug 2022

@adya Fuu paradne zariadenie 😃😉

beata_k
6. aug 2022

@problem911 Citala som prispevok este raz. Mne to pride, ze jej travenie nie je este ok. Este tam je nejaky problem s tym. Ked ziadna pozicia pre nu nie je dobra, budi sa, kope nohami, rukami. To vsetko ma moje 4 mesacne ked nieco s travenim nema ok. Ine mlieko ste skusali?

problem911
autor
6. aug 2022

@beata_k potrebujeme mlieko pre alergiu na kravske mlieko, nie len obycajne HA, tych zial vela nie je, na Slovensku asi len Neocate. ono s tymi poziciami je to tak, ze ako sa naucila viac ovladat telo, vkuse sa prevaluje na stranu a naspat. neposobi to na pohlad tak ,ze jej je zle, ako skor ze sa snazi pohybom uspat. ale nezabera to. ked bola mensia robila podobne, dvihla nozicky hore a pustila ich dole a hlavickou do stran. vyzeralo to az tak autisticky 😃 kazdopadne viac ju to aktivuje ako uspi, cize moc sme si tym nepomohli

beata_k
6. aug 2022

@problem911 No ano, aj moje dviha nohy ked sa chce vyprdiet a neda sa mu.

problem911
autor
6. aug 2022

@beata_k tie obdobia plynatosti sme mali, to prislo a odislo nahle, trvalo par tyzdnov. tiez robila vtedy nozickami, ale skor take trhave nepravidlene pohyby, toto je trosku ine. to je pomale rytmicke dvihnutie hore a pustenie, pritom zatvara oci.

kiki234
6. aug 2022

Ahoj. Napis mi ss.

cezia
Autor odpoveď zmazal
snehulak77
Autor odpoveď zmazal
snehulak77
6. aug 2022

Písala som koment ohľadom kočíka, ale však 3.5 mesiaca je isto v hlbokom, sorko. Nemám síce takýto problém, ale keď som istý čas riešila extrémne zle zaspávanie, tak podobne ako u teba, že kopal, vrtel sa, akoby ani nechcel byť pri mne. Keď som ho dala ľahnúť, tak sa pretacal, prehybal, nervy. My sme už mali športový, ale na lah. Poradila mi fyzio korytkovy. Ja som kúpila bazarovy lacný (lebo však som netušila, či ho bude vôbec chcieť) a uspavala som v ňom. Teraz ma 14 mesiacov a stále v ňom uspavam. Ale to skôr do budúcnosti, keď prejdete na športový. Lebo tam ma vyššie nožičky, aj hlavu, no fakt taky lavor, ale super, už nebucha nohami (hore nohy a buch) a nemôže sa v ňom pretaca. Od prvej chvíle sa mu tam páčilo, proste veľmi pokojný v tom kocari

miminka29
6. aug 2022

Ahoj, je mi luto tvojej situacie, scasti viem,ake je to je. Podla prispevku ste uz na spanok skusali kadeco, nespominas tam ale ulitku pre babatko. Nam neskutocne pomohla. Ine mi uz nic nenapada. A v ppstielke sme dcerku ukladali iz v tej ulitke, z oboch stran sme jej dali nejake deky alebo tak aby sa v spanku nepretocila nahodpu na brusko. Bola vo vyvysenej polohe natocena mierne na bok a tak sa jej spalp dobre. Tuto istu polohu sme jej davali aj do kocika,taktoez tam mala vyvyseny vankis a deku aby sa nemohla pretocit. Mozno pomoze. Drzim palce!

darnca
6. aug 2022

Môj starší syn bol takýto. Hodiny uspávania a on bol po 20 minútach hore. Nonstop nervózny, unavený, uplakaný. A veru, kto nezažije, nepochopí ... Pediatrička mi k tomu povedala len- máte náročné dieťa. Dlhšie si pospať vedel len v pohybujúcom sa kočíku. S mužom sme nachodili s kočíkom veľmi veľa kilometrov. Polepšilo sa mu po prvom roku.

elenita
6. aug 2022

@problem911 ahoj, mam rovnake dieta, a to je moje tretie 🤷‍♀️ prve mesiace to bol masaker, od preunavy mi vecer prevrieskala cele hodiny...naozaj, kto nezazil, nepochopi . Aj teraz je to este velmi narocne babatko, ale spanok sa nam o trosicku zlepsil - zlepsenie ale prislo tak cca v 11 mesiacoch. A to teda aj v noci je obcas hore kazdych 20 min. Mne pomohlo nemat ziadne ocakavania a akceptovat to tak, ako to je a tesit sa aj z drobnych "pokrokov". Ako napr. ze zaspi cez den a pospi si aj dlhsie ako 20 min, alebo ze sa mi podari v klude najest a tak 🤷‍♀️😅 Tiez som v zime nachodila kilometre s kocikom, musela som doslova utekat, nemohla som ani zastat, uspavanie trvalo 2 hod a spala par minut 🤷‍♀️🙈 Okrem toho je ale velmi sikovna a usmievave slniecko, nase najusmievavejsie dietatko. Ked sa usmeje, clovek hned zabudne na vsetko to tazke a zle ❤️

mimi3008
6. aug 2022

Starsi syn bude mat 3 roky, ked bol maly, tiez boli problemy so spanok, hoc nie az take, ako u vas. No a doteraz je to hrozny problem ho uspat ci cez den, ci v noci. Ale ked uz zaspi, spi velmi tvrdo a celu noc prespi zhruba od roka a pol

Strana
z3