40 rokov, 3 deti. Mám už zvoliť sterilizáciu?
Ahojte kočky, schválne som túto otázku dala sem, keďže mám tak ako vy viac detičiek. Mám 3 synov, ako hovorím "3 pokusy mať dievčatko 😒 " a keďže mi je práve 40, a malé detičky ešte na krku, asi štvrté už skúšať nebudem. Keby som bola mladšia, tak aj hej, ale povedala som si že ak raz pokus o dievčatko, tak jedine už len cez adopciu. Momentálne mám zavedenú Mirenu, asi rok mi "sadala", teraz klop klop kľud, ale tak ako pri každej hormonálnej antikoncepcii mám veľmi malú chuť na sex a dosť mi to vadí že som taká "mužatka". Aj keby som niekedy zmenila partnera, už by som asi s ním na štvrtom dieťatku nepracovala (to je častý argument proti sterilizácii, že zatúžime mať s ďalším chlapom dieťatko) a zase každých 5 rokov obnovovať zbytočne Mirenu, neviem či to má zmysel.
Mám ísť v priebehu štvrťroka na gynekologický zákrok pod narkózou (zle sa mi zrástlo šitie po 3.pôrode) a stále viac rozmýšľam či to nespojím so sterilizáciou, keď už budem na operačke.
Poraďte ako ste to riešili keď ste prekročili magických 40 a už ste mali 3 a viac detičiek.
@maca_p To asi tazko, kedze mi podla sono uplne zmizli vajecniky a mam FSH asi 120. Teoreticky otehoteniet nemozem, pretoze mam dieta z IVF z darcovskych vajicok, uz pred predcasnou menopauzou mi vajecniky takmer prestali produkovat vajicka.
No nehovorim, ze narusa, to som nepovedala, povedala som, ze skracuje plodne obdobie zeny. Osobne poznam kocku, co ju po 3 detoch podstupila, mediztym sa rozviedla, mala ineho partnera, pred 40 s nim velmi tuzila po dietati a zial musela ist na IVF,ktore sa nepodarilo. Ja som mala cely zivot proble s roznyi cystami, preto aj odobrate z vajecnikov a ich znizena cinnost, nasledne predcasna menopauza, preto sa na taketo pozeram inak.
Brala som antikoncepciu v minulosti len velmi kratko, asi 6 mesiacov, teraz mi vsak robi ozaj dobre. Ale samozrejme nech sa rozhodne sama, ja som len napisala svoj nazor, kebyze som v jej kozi sa na to zase divam asi inak🙂
Mam 35 a 2 deti,po 2. Som povedala,ze viac nie.. Mala ma 1,5r.a niekedy si vravim,ze mozno.. Poznam 2 mamicky,cez 40,jedna caka 4.,deuha 3.dietatko.. Nechapala som to a vravela som si,prepac za uprimnost,ze uz som stara. Ze az raz moja dcera bude mat dieta,nepomozem jej,lebo budem stara... Prekvapil ma manzel,ked povedal: preco pozeras na to,co bude?Ved aj my sa starame sami 🙂 Vtedy som zmenila nazor.. My ich vychovame a oni raz budu mat vlastny zivot. A mozno ked budem mat 40 mozno pouvazujeme nad dalsim babatkom,ak to pojde. Preto ak ste obaja presvedceni,ze dalsie babatko nechcete,nemozte mat zo zdrav.alebo inych dovodov,podstup sterilizaciu. Ale ak si nie si ista,chrante sa inak,davajte si pozor,ved laska,sex a manzelstvo je vzdy o dvoch ludoch,o dovere,"dohode".
@mircalla jasne, len som nechcela porovnavat tvoju menopauzu zo sterilizaciou. alebo zenu, ktora ma cele roky gynekologicke problemy, so zenou ktora je gynekologicky uplne v poriadku a ako bonus ma jej telo sklon k hyperplodnosti. 😉
ja poznam kocku, ktora podstupila sterilku po druhom dietati vo veku 23 alebo 24 rokov (zo zdr. problemov, nie z pleziru) a je uplne v pohode, dobre sa citi, dnes ma 40. napr. uvadzas, ze tebe v sucasnosti HAK robi dobre, ale je tu kopec bab, ktore maju s uzivanim HAK zdravotne problemy a nie je mozne, aby si ju nasadili napr. v 35 a uzivali ju do 45-50 tich rokov.
proste sme indi vindi. ako sa hovori a kolko x som to tu uz citala, NIKDY nehovorte nikdy, kazdy sme individualita.
@matozazzo mas pravdu, ze my ich vychovavame, ale mne napr. pride vhod, ked je svokra na dochodku a dobehne na 2-3 dni za vnucatami. dost ma to odbremeni. alebo potrebujem ist s jednym po lekaroch - druheho supnem babkovcom. proste taka rodinna podpora - ked to tak realne vidim a ked moje deti budu ako ja, tak neviem, ci tu budem dalsich 35-40 rokov aby som si uzila vnucat. a urcite nebudem taka vitalna, ako su nasi babkovci. mam 39 a este mam prarodicov 🙂 - co je uplne super.
@maca_p no ktovie ako to bude s nami v 60ke, ako sa budeme chovat, obliekat, vyzerat, ak mas doma pubertaka, dlhsie ta to drzi v takej mladej hladine. My si s muzom hovorime, ze ak sa niektoremu zo synov "nezadari" dieta v 20ke, tak sa mozno vnucat ani nedozijeme. Myslim si ze to bude taka novodoba skupina 60nikov s pomerne mladymi detmi ktore budu ovela viac odkazane sami na seba, my im bud nepomozeme s vnucatmi lebo budeme moc stari alebo tu mnohi uz ani nebudeme. A to sa vraj ten trend este zhorsuje, cize mladi stale dalej odkladaju rodinu.
Presne takto som to myslela,svokrovci pracuju,maju 55,moja mamka je sice na dohodku,ma 65,ale je po 2 ciwvnych mozg.prihodach...otec mi uz zomrel,mal 65, ja 16 :( Mozno aj preto som mala na to taky "skepicky" pohlad. Ale na duhej strane,my sme dve sestry a obe mimo domova,mamka bola taka stastna,ze sme sa po 8r vratili... Keby mala tri deti,mozno by nebola sama...
@miika nečítam celu diskusiu...ja mám tiež troch synov a mám sterilku urobenu pri poslednom porode...ja som spokojná,nič sa tým pre mna nezmenilo... 😉 Dlhé roky pred posledným tehu som užívala HAK a ked mi lekárka navrhla sterilizáciu,tak som neváhala...už som tri roky po zákroku a cítim sa dobre...dokonca menzes mám pravidelný,čo bol u mna vždy problém... 🙂
@miika , ja osobne som sterilizáciu podstúpila a neľutujem. Nemám žiadne ťažkosti, necítim sa byť menej ženou, nebadám žiadne zmeny na sebe. Nie je to vec pre každého, ja osobne som však v situácii, keď je to pre mňa najlepšie riešenie. Mojimi dôvodmi boli hlavne môj vek a zdravotný stav.
Mám 42 rokov, 3 deti a to posledné má len 7 mesiacov. Posledný chlapček nebol plánovaný, ale som šťastná že ho máme. Tak trochu ma lekár lámal, nech si po 2.sekciách dám urobiť sterilizáciu, či aspoň zaviesť teliesko, ale ja som váhala... a som veľmi rada, že som sa k tomu nedokopala vtedy. 😉 .
Niekto by mohol povedať, že rovnako šťastná by som mohla byť, ak by to vyšlo aj na 4x. Lenže toto moje tretie dieťa je už na hranici toho, čo moje telo zvláda, mám pokročilú artrózu kĺbov, ktorú zhoršuje moja vrodená dysplázia bedrových kĺbov.O kočík, v ktorom vozím malého, sa podopieram pri chôdzi ako o barly. Nehovoriac o mojich ďalších zdravotných problémoch, čo mám. Ako mama 3 detí mám za ne zodpovednosť. Všetky deti mám na sekciu, 4. sekcia by už bola obrovským rizikom pre mňa i pre bábo, chcem aby moje deti mali mamu, ktorá sa bude o nich môcť starať.
ahojte,ja som tiež podstúpila steril....a nelutujem a nemám ani žiadne iné problémy tak ako bodka70 píše, spravili my to pri tretej sekcii a aj tak tiež už do štvrtého tehu..som nechcela riskovať bolo by to rizikové pre mna aj bábetko....a tiež anitikoncep....ne možem a cuzie teliesko mat v tele my prišlo divné ...........
Ahoj,ja som bola na sterilizacii pred 3 mesiacmi.Mala som gyn. problemy,cistili ma,tak som sa rozhodla,ze ked uz mam predoperacne vysetrenia a budem pod narkozou,dam si ju urobit.Mam 3 male deti [behom 4 rokov sa nam podarili],tak dalsie nechcem.Som spokojna,nelutujem......
síce je to stará téma, ale musím napísať prípad mojej sestry, dala si podviazať vaječníky, teraz to ľutuje, nie kvôli deťom, ale kvôli sebe, pretože ak vám to ešte nikto nepovedal, tak je veľká pravdepodobnosť, že po takomto zákroku budete čoskoro v menopauze, to znam. padanie vlasov, priberanie, skákanie hormónov, atď., ... pretože tým, sa proces nástupu veľmi urýchli. Takže pozor na takéto zákroky.

@miika Ja mam od 39 rokov predcasnu menopauzu - uprimne povedane, nie najlepsi pocit, takze nie som za taketo skracovanie plodneho obdobia zeny. Ved sa da roznymi sposobmi chranit. Uplne chapem @cat, ze zo zdravotnych dovodov. Inak ja ma nasadenu antikoncepciu kvoli predcasnej menopauze a chut na sex sa rapidne zvysila, nechapem celkom tu frazu s muzatkou