5-ročný syn s nekonečnou energiou
Na začiatok napíšem, že som samozrejme rada, že syn je živý, zdravý, vitálny, čo by za to dali mamy s chorými deťmi, to všetko viem a som za to vďačná.
Mali sme aj straty detí, takže skutočne to neberte inak ako to napíšem.
Ak máte niektorá skúsenosť, poraďte.
Problém je, že syn má nekonečné množstvo energie.
Keď spí v škôlke, doma zaspí až po 22.30- 23.00 hod.
Ale aj keď cez deň nespí, čo nespáva doma už od dvoch rokov lebo potom bol hore do polnoci, tak donekonečna funguje 🥴
A to, podotýkam, sa neváľa pred TV. Sme aktívna rodina, cez týždeň po škôlke ideme ešte na ihrisko, pommeste sa prejsť a to aj v zime a blate. Behá, lieta...
Víkendy návštevy, výlety, športy.
Už dobre lyžuje, takže x hodín na lyžiach, potom sánkovanie, šantenie v snehu, okúpaný, najedený, uložený pred 20.30, zaspal pred polnocou.
Málokedy mame večer pre seba, my vstávame skoro takže sme aj skôr unavení a musíme byť s ním hore, lebo by budil druhé dieťa, ktoré dávno spí.
Prosím vás, kto ste nezažili, zbytočne mi budete písať že má spať na povel a hotovo, ze vy by ste mu ukázali.
Skôr kto máte také dieťa, či nemáte nejaké tipy, odvary, bylinky 😃
Ďakujem.
Kedy rano vstava?
Ak je v posteli už 20:30 a zaspí až 22:30, tak sa v tej posteli nudí a o to dlhšie mu trvá zaspať. Skúsili ste dať ho do postele napríklad o 21:00? Možno bude mať potom zaspávanie rýchlejší spád...
Jediné, čo nám pomohlo bolo zrušenie denného spánku aj v škôlke. Šport len do určitej hodiny, potom pokojná večera, sprcha, krátka rozprávka v tv, dlhšie čítanie knižky v posteli. Nech je ten večer už taký pokojnejší. Inak niekedy paradoxne pomôže skoršie uloženie do postele. Skúste vysledovať, kedy má nejaký útlm (kedy je ochotnejší posedieť napr, pri rozprávke) a do tej doby presunúť ukladanie do postele. Toto poznám sama na sebe - o siedmej-ôsmej na mňa príde únava a ak si vtedy ľahnem, zaspím. Zvyčajne si ale neľahnem a o deviatej som plná energie a môžem normálne fungovať do tretej-štvtej rána.
ja mám takéhoto syna, ale ten má už 9. popravde, skúsili sme už asi všetko a nepomáha nič - okrem pevného a skoršieho času na spánok 😀 najčastejšie pri takýchto prípadoch ženy radia dať spať neskôr - môžem ti napísať, že čím neskôr ide spať, tým to býva ešte horšie, lebo už je telo unavené, hlava mu stále ide a nevie absolútne zaspať. potom je to trápenie aj pre dieťa, aj pre rodičov.
takže jediné, čo u nás zaberalo a zaberá, je mať podvečer už pokojný bez bláznenia, behania, športovania. a najpodstatnejšie - absolútne bez TV a inej elektroniky. po večeri si už len staval puzzle, hrali sme sa pexeso alebo niečo takéto. potom išli klasické večerné procedúry a išiel si ľahnúť trošku skôr ako v čase, kedy potom dlho zaspával (skúste zo dva dni ísť do postele napr o 19,30-20,00, aj keď tu sa vždy stretnem s tým, že "čo?! tak skoro?", ale pri 5-ročnom dieťati je to podľa mňa akurát), prečítať niečo a ísť spať. ja som môjho zvykla hladkať po chrbáte, vtedy bol schopný zaspať oveľa rýchlejšie 😀 inak ešte doplním, že na mladšom synovi sa prejavuje únava úplne normálne - aj sám povie, že je unavený a chce spať. na staršom, ktorý je nabitý energiou, sa únava prejavuje ešte väčšou energiou, ja som si to nazvala tak, že ho prepne. proste navonok vyzerá, že unavený nie je, ale čím viac ide, tým je únava väčšia, až nastane "prepal", kedy začne pišťať pre všetko a viem, že už sme to extrémne prepískli - a to má 9 a inak je úplne rozumný. ale stále máme najlepší čas na zaspatie medzi 20.00-20.30 (okrem víkendov). ak je cez víkend dlhšie hore, aj tak ráno vstáva o šiestej a potom v nedeľu ho vypína o siedmej... čiže ja by som poradila jedine skúsiť skoršiu cestu do postele a uvidíte 🙂
@pribinak to bolo s nadsazkou samozrejme, neber sa tak vazne. Keby som bola padnuta na hlavu, dam mu ho uz ked mal rok a nespaval ani v noci.
Mam 4 rocnu hyperaktivnu,a vsimla som si ze ked ma menej podnetov a menej aktivit a nejde do postele preunavena,tak lepsie zaspi.hlavne vecer uz nejasit,nelietat,proste kludne aktivity-skladanie puzzle,citanie,rozpravka.
@nique do skolky 7.00 a vtedy zrejme neodola tlaku kolektivu a ked uz lezi v pyzame, tak tam zaspi...
Cez vikendy neskor ale ked niekam ideme, tak ho budime napriklad o osmej, potom poobede v aute ked sa nam zda, ze by zaspal ho udrziavame hore, lebo keby zaspal napr.o 16.00 tak sa neda zobudit a potom by siel asi o polnoci spat.
Možno presvihne svoj čas spánku a už ma problém zaspat. Skús ho dať spať medzi siedmou ôsmou.
Nam pediatricka odporucila detsky sirup na spanok, lebo sa syn 10x za noc budil. Bol to len mix byliniek, žiadny vyslovene "liek". Skus pogooglit alebo sa spytat pediatricky, ktory zabera
Odpovedala si si sama. 7:00 je neskoro.
Mam podobne rakety doma. Budia sa pred 6:00 a ked nespia na obed, tak 21:00 az 21:30 idu spat. Sportuju,hybu sa, no je to povahou. Niekedy citam rozpravky od 19:00 do 21:00 a ked nevladzem. Zaspia vedla mna 😂
Podľa mňa má toho veľa .doobeda lyžovať ,na obed si ísť ľahnúť nachvíľu ,potom to sánkovanie .už je tak pretazeny že nemôže spať ....
Veď ho nechajte pospať v aute 🤦🤦🤦
Ďakujem Vám za tipy, skúsim 👍

Odvar? Však mu daj makový ale to je tak na socialku