icon

6 mesačný syn nechce ísť večer spať

andreatytler
11. jún 2020

Ahojte dievcata. Prosim vas o pomoc.
Moj 6 mesacny syn nechce ist vecer spat. Bolo to tazke ho vecer uspat od uplneho zaciatku ale posledny mesiac je to uplne nemozne.
Pocas dna spi 2-3 krat a zaspi skoro vzdy bez akychkolve problemov. Cas bdenia medzi spankami je okolo (2-3 hodin), pekne vidim ked zacne byt unaveny a vtedy zacnem pripravovat flasu, on sa napije a zaspi na pleci po tom ako si odgrgne, prelozim do postielky, otoci sa na bok a spi… uplna basnicka
Vecer vsak odmieta. Chce sa stale hrat. Je taky nazhaveny a udychany ze nedokaze ani pit. Ked vypije polku flase, zacne sa hrat s flasou, potom ho to prestane bavit a chce si sadnut. Ked mu nepomozem sadnut alebo ho skusam drzat zacne plakat. Tak ho necham nech sa posadi. Zacne sa hrat s cimkolvek co je v dohlade. Potom sa zacne po mne plazit, skakat, hadzat sa z jednej strany na druhu, snazi sa ma do hry zapojit, smeje sa na mna. Ak je uz hore velmi dlho je riadne unaveny a umrnacany, chce ist spat lebo si na mna castokrat lahne ale vzapeni sa zodvihne. Tiez je agresivny. Ja sa snazim ho v hre nijak nepovzbuzovat, snazim sa na neho ani nepozriet alebo usmiat aj ked neusmejte sa na dieta ked sa na vas smeje od ucha k uchu. Len ho jemne sucham po chrbte alebo hojdam alebo len tak sedim. Toto dokaze robit aj 2 hodiny. Potom je totalne vycerpany a zaspi v naruci.
Trapim sa nad tym uz dlho, studujem vsetko co sa da a skusala som vela veci ale ziadna zmena.
Myslela som ze:
- je dlho hore a skusala som ho dat spat skor… bolo to uplne neuspesne.
- nie je este unaveny a skusala som ho zabavat dlhsie – aj po 4-5 hodinach bdenia kedy dostane kopu fyzickej namahy a mentalnej stimulacie stale odmieta zaspat. A pritom vidim ze je unaveny. (Ziva, ma cervene oci, zacne byt umrncany, sucha si oci), takze nemozno povedat ze potrebuje byt viac hore.
- Len to mna hra. Ak mu nedovolim sa hrat, zacne plakat ale vzapeti ak ho postavim (to ma strasne rad) tak sa v milisekudne zmeni zo srdcervuceho placu na chychot a nadsenie. Je mozne aby 6 mesacny bol herec a manipulator.
- Moja pritomnost ho skor podpori ku hre ako uspi. Skusal aj muz ale to iste.
- Skusali sme aj nechat ho sameho v koliske (but uplne odist z izby alebo sediet vedla neho) ale to zacne najskor plakat a potom revat tak hrozne ze sa spoti od hlavy po paty.
- Je prestimulovany. Skusali sme ho drzat v klude par hodin pred spanim (kocikovat, hojdat v naruci) ale ziadna zmena.
Ci uz tak alebo onak, iste je ze je na smrt unaveny kazdy vecer ale nevie ako zaspat a my nevieme ako mu pomoct zaspat. Musi sa uplne vycerpat, ci uz tym skakanim na mne alebo placom a ani jedno nie je dobre.
Viem ze kazde dietatko spi inak ale on spi len 12 hodin za cely den a v noci len 8-9 hodin aj ked musim povedat ze je velky na svoj vek, ma 9.9kg, akurat zacal stvornoskovat a snazi sa postavit. Takze mozno sa sprava ako 10 mesacny a toklo aj spi. Problem je v tom ze mentalne je stale len 6 mesacny a ten spanok potrebuje.
Tiez mi lezie na nervy uspavat dieta 2 hodiny a snazit sa udrzat v naruci poskakujuce 10 kg zive striebro je fizicky velmi vycerpavajuce.
Ma niekto podobne skusenosti alebo radu ako to vyriesit?

Strana
z2
andreatytler
autor
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
autor
12. jún 2020

@ivangeline zaujimave... drzis ju v nosici aj ked sa od teba trha alebo place a ona nakoniec zaspi? A ako dlho ju tam mas? Z casov co pises sa zda ze 5 hod. Je to mozne? Ja nedokazem viac ako 20 minn - moj ma takmer 10kg a ja nie som velmi vo forme ☹
Moj syn vydrzi v nosici tak 10 min. Potom sa pyta prec... on je neustale v pohybe a nosic ho prilis obmadzuje. Viac ako 10 minut toleruje len ak ma naladu a pocuvame hudbu.

andreatytler
autor
12. jún 2020

Teraz som si vsimla ze to nebola @martinaa995 co navrhla rezim... sorry, citam bez okuliarov.

ivangeline
12. jún 2020

@andreatytler Ja s ňou hopkam na fitlopte. Odkedy mi manžel povedal,že mám z toho lepší zadok,nemám problém hopkat. XD Večer sa aj tak venuje synovi manžel. Zvyčajne to nie je také zle ako dnes. Cca o 6tej spi a zlozim ju,prípadne ponosim a naveceriam sa a keď cítim,že spokojné spi,tak o 7 je v postielke. Ak ju zlozim,hneď ako sa zobudi a nadojci alebo nechce mlieko a nezavrie oči,tak ideme zas.. (pred tým nespí 2h a niekedy ako dnes od 14hej mi nechcela spat,takže o 5tej už mala maximálne dosť a začala som uspavať skôr...aj tak hrozna bola,lebo preunavena,ona si ani nezaziva!Iba keď som niekde s ňou vonku v nosiči a je v kľude,tak si zivne a to viem,že treba hneď spat. Bohužiaľ,je veľmi roztekana,nervozna a nevie sa ukludnit len tak..pripisujem to kolikam. Premýšľam aj nad tým,že počas tehotenstva som ani ja veľmi neoddychovala a pijem viac kofeinu ako to bolo pri staršom.. Ktovie.. Čakám,že do 6m to pominie. Už teraz je to lepšie. 🙂 Ale režim sa nedá spraviť žiaden.... Syn bol ako hodiny! A doteraz je spachtos a rýchlo unavený. 🙂

matildam
12. jún 2020

@andreatytler Dobrý večer! 🙂 Pobavili ste ma... to akoby som čítala o našej dcére. Teraz má 10 mesiacov, ale so zaspávaním bojujeme odjakživa. Snažím sa, aby zaspávala v rovnaký čas, ale je to boj-raz kratší, inokedy 2-hodinový... navečer vždy ožije (áno, cez deň sa dostatočne vyhrala a pred spaním máme pokojový režim). Počas dňa spáva a väčšinou vždy spávala málo - teraz 2 až 3x po polhodinke a nič ju dlhšie spať neprinúti... Tiež mám naštudované všetky možné múdre rady, vyskúšali sme všetko, no nič na ňu neplatí 🙂 Skúšali sme aj šatku (ó áno, veľmi drahú a kvalitnú, aj nosič... ) - neznášala šatkovanie a nosenie, preto sa vždy pousmejem pri radách, že to zaručene pomáha 🙂

Pediatrička nám povedala, že ´aj také deti sú, veď inak je krásna a zdravá´... kto nezažil ´nespavé´ dieťa, nepochopí. Prajem vám veľa trpezlivosti a síl, detičky nám rastú ako z vody a hádam raz aj spať budú poriadne 🙏🙂

andreatytler
autor
13. jún 2020

@ivangeline To ta teda obdivujem ze vies nosit tak dlho. Mozno ak by som ho dala na chrbat ale v predu nehrozi. Moj syn zase ziva casto. Poobede v jednom kuse od kedy sa poobede zobudi, taky je preunaveny.
Niekedy si myslim ci to vsetko nerobi preto lebo sa vecer narodil. Donutili sme ho prist von Cisarskym. Veru sa mu vobec nechcelo. Vyvolavacka vobec nezabrala a on sa otocil hore hlavou len aby nemusel von. A tak to ma zafixovane ze vecer je rodeo.

andreatytler
autor
13. jún 2020

@matildam A ako uspavate? Podel sa s nejakymi napadmi prosim. Ake aktivity mate v tom kludovom rezime? Moj nielenze na vecer ozije. On je akoby nadopovany. Uplne mimo kontroly. Skriabe, hrizie, bije rukami a kope. Uz ho aj zahriaknem... vsak sa musi naucit ze sa nema ublizovat.
Ja to vidim tak ze cim dhsie je hore cez den tym viac je unaveny (co je normalne) ale on namiesto toho aby sa upokojil a ukludnil a zacal sa pripravovat na spanok, tak s tou unavou bojuje a to tym ze jeho telo uvolni viac a viac kortizolu az sa dostane do takej fazy ze je ako nepricetny. Citim sa vynna, nic neurobit a nechat ho skakat lebo si myslim ze je to pre neho zle ale na druhej strane jeden doktor mi raz povedal ze deticky su velmi mudre a nikdy sa mi nepodari ho donutit urobit nieco co nechce.
Nie je to cudne ze sa snazime rozpravat s dlfinmi a posielame spravy mimozemstanom ale nevieme ako komunikovat so svojimi vlastnymi babetkami.

ivangeline
13. jún 2020

@andreatytler Ked toľko poobede ziva, ja by som fakt šla skôr spať. Predsa také malé deti spia v noci 11 až 12h. Kľudne od 6 do 6..ale to by ste si zmenili celý režim. Moja je ako na ihlách od narodenia. Len tlačí a tlačí. Má 7kg a zvykla som si nosiť. Kebyže len občas ju mám, tak tiež by som nedávala. So synom sme sa nosili oveľa menej, a aj som začala v 4m, on proste stále spal. Pocuckal a spal. Keď šli zúbky alebo mi to bolo výhodnejšie ho mať v nosiči, tak vtedy. S ňou si neviem predstaviť, čo by som robila, keby mi zaspáva pred polnocou a mne sa už o 6tej začína deň. Predsa je druhé dieťa a musím to nejako zladiť. 😩😩😩😩

daganov
13. jún 2020

@andreatytler ten režim by určite pomohol, skús začať nie vtedy, keď sa ti drobec zobudí o 4,30, ale keď sa zobudí napr. okolo šiestej. A možno by mu už stačili len dva spánky denne a večer ukladať skôr. Ale zase sa tým nejako nestresuj, o pol roka, o rok bude zase všetko inak. Niektoré deti sú ako hodinky, aj ja som mala také, režim si v podstate nadstavil sám a niektoré to majú rozhádzané a sú spokojné. Nepočítaj, koľko hodín má spať a koľko mu chýba, aj dospelý spí niekedy viac, niekedy menej, ak sa po pol hodine zobudí, tak sa zobudí. Teš sa z toho, že je malý zdravý, keď začne loziť, viac sa unaví a možno bude lepšie spávať

martinaa995
13. jún 2020

@andreatytler Ja som vždy ukladala na nočný spánok o tom istom čase, vždy. Aj vtedy, ak sa cez deň režim narušil. Samozrejme že v ten večer bol problém s uspávaním, lebo napr bola málo alebo veľmi unavená. Večer som uspávala len v postieľke, skrátka som dodržiavala ten večerný rituál, ktorý som si stanovila. Uspávala som aj na rukách, ale to skôr denné spánky. A čo som ja odpozorovala, keď už si šúchala očká a nedajbože zívala, tak to už bolo neskoro na uspávanie. A to bol potom boj. A keď sa pýtaš čo urobiť ak sa zobudí o 4.30, dám mliečko a spím ďalej. Pre mňa je noc, čiže nerozprávam, nehrám sa, poviem že búvame a dúfam, že zaspí. Ak aj začne plakať, utíšim a ukladám spať. Pre mňa bol skrátka nočný spánok priorita. Denný režim som prispôsobovala tomu, aby nočný spánok vyšiel na tú 19tu hodinu. Nie vždy to bolo jednoduché, hlavne pri prechode z 3 na 2 spánky som tiež nevedela trafiť časy denných spánkov. Takže vlastne som skôr bojovala s dennými spánkami. Napr. sa budila po 45 minútach, musela som to vystihnúť a uspať znova skôr než začala plakať. Ak fakt vstávate o 6 ako si písala v tom harmonograme, tak najneskôr 18 spať podľa mňa.

andreatytler
autor
13. jún 2020

Dievcata poradte prosim. Su toto zubky? Nikdy pred tym som nevidela rastuce zubky u babetka, tak sa hlupo pytam. Takto vyzeraju jeho dasna uz nieklko mesiacov. Nezdaju sa mi opuchnute ani cervene. Hore vidim dva rezaky ale zda sa akoby rastly dopredu a nie dole. Je to normalne? Spodne vidno ale nezda sa mi ze by boli nejako ocividne.

pdt
13. jún 2020

@maminka1986 ano ten rezim jej zabezpecuje ze dieta v noci nespi a laskavo sa ukludni ja som len vyjadrila svoj nazor. Tak sa chovaj slusne.

matildam
13. jún 2020

@andreatytler Večer prebieha väčšinou tak, že sa ideme von na chvíľu kočíkovať, alebo sa doma hráme (pokojne, nemotivujem veľmi k pohybu). Potom nasleduje kúpeľ a nakoniec pred položením do postieľky dojčím - pri tom sa najviac upokojí. Ak pri dojčení začne sama zaspávať, nie je problém, uložím do postieľky a spíme. No problém nastáva (a pomerne často), že pár minút po uložení do postieľky sa postaví a začne sa po nej prechádzať, hrať, vystrája... tu musím podotknúť, že sme mali fázu-asi keď mala dcérka 3-5 mesiacov, že v postieľke pekne zaspala (uložila som a hneď sama spinkala). No odkedy sa začala plaziť, 4nožkovať a teraz už aj stavať na nohy, je niekedy v tej postieľke nezastaviteľná a len by sa hýbala 🙂 Niekedy to u nás vyzerá tak, že kým ju prevalcuje únava, možno aj 20x sa v tej postieľke postaví a snaží sa rúčkovaním presúvať z jedného konca na druhý. Bojuje proti spánku ako sa len dá... Kým sa nevedela postaviť, po postieľke sa plazila, hrala s prikrývkou, alebo veeeeľmi veľa ´rozprávala´... len aby nemusela zaspať.

Cez deň sa s mužom snažíme, aby bola aktívna - napr. 4nožkuje z miestnosti do miestnosti a niekedy sa s ňou 4nožky naháňame (čo ona miluje), alebo sa učí chodiť popri nábytku (sama je veľmi aktívna, skoro sa nám začala stavať na nohy), vyberá zo skrine naše veci (to, čo jej dovolíme). Cez deň je jednoducho v jednom kuse v pohybe a nezastaví sa.
Podvečer sa zvykneme hrať na penovej podložke-napríklad si ´čítame´ leporelo (Môj macík, Svrček a mravce...) -ja čítam veršíky a ona si pozerá obrázky a počúva ma. Gúľame si loptu, sedí a hryzie hryzadlá, pomaly sa presúva popri nábytku a skladá z neho hračky na zem, hráme sa ´ťap ťap ťapušky´, učíme ju dať pá atď. Snažíme sa o to, aby už hlavne nelietala po byte a upokojila sa 🙂

andreatytler
autor
13. jún 2020

@matildam Super napomocne. Velmi pekne dakujem. Presne akoby som videla nasho s tym ako bojuje so spankom. Ja skusam citat uz od 3 mesiaov ale je to uplna strata casu... kniha je to co sa zuje ale ak mu rozpravku rozpravam, tak pocuva. Rozpravam vzdy tie iste (Tri prasiatka a O svrckovi a mravcoch🙂
Tvoj pristup je iny ako @smejko25 ktorej vyhovuje ked sa babo vysanti. Skusim oba sposoby.

andreatytler
autor
13. jún 2020

@martinaa995 Aha... ide viac menej o to aby nocny spanok bol vzdy presne v tom istom case. Ja som myslela ze uplne cely den je nacasovany. Kazde krmenie a kazdy spanok a preto som si nevedela predstavit ze by to niekto dokazal s tak malymi detmi. Syn si sam rozhodol ze 18:00 bude jeho nocny spanok ked zacal uz po par tyzdnoch spat v tom case aj 5-6 hodin. Snazila som sa to dodrziavat ale nie velmi presne. Niekedy to vyslo na 17:30 a niekedy na 19:00, podla toho ako spal cez den. Bolo mi luto ho zobudit cez den.
Zacnem teda s presnym nocnym spankom o 19:00. Tiez zacnem s vecernou pripravou ovela skor okolo 17:00 a uvidim ci to stale bude natahovat do tej 20:30.
Zial na neho rano vobec nic neplati. Ak sa zobudi po 4:00, den pre neho zacal, aj ked ja hned nevstanem a necham ho v postielke pobehovat kym nezacne plakat, on je uz o 7:00 neskutocne unaveny a zaspi kdekolvek a potom je rezim dna cely inak.

andreatytler
autor
13. jún 2020

@daganov Dakujem. Dufam ze ako vravis, ked zacne byt plne mobilny tak sa to zlepsi.

Su aj vase deti tak strasne nazhavene do lozenia a statia a chodenia? Tento je tym uplne posadnuty a trenuje kazdu minutu co je hore. Potom ked sa unavy, zacne nadavat a somrat (stenat a mrachtat sa) ale stale sa do toho tlaci.

maminka1986
13. jún 2020

@pdt a kto ti co hovori? Vsak trepes 😂🙈🙈 som slušná ty nebud vztahovacna ,dali mi za pravdu, len lutujem tvoje dieťa ak ho ako6mes tyranizujes len jednym spánkom za den

montemotherone
13. jún 2020

@andreatytler skús ho dať spať trochu skôr. Posunúť to o hodinu. Ak by sa potom budil, jednoducho nenabehne na nočný spánok, a má ho dosť, tak by som skúsila jeden denný spánok zrušiť. Ten ranný trochu posunúť a postupne z neho vytvoriť poobedný. Ukladať potom najneskôr o šiestej večer 🤷‍♀️ Myslím že nechať dieťa "vyjašiť" až do únavy nie je dobre pre jeho nervovú sústavu.

tulipanicek
13. jún 2020

V 6 mesiacoch by ste mali mať 3 denne spánky. Tretí je úplne normálne že je v kočíku alebo nosiči. Btw k tým zubom, naša si začala všetko do pusy dávať keď mala 2 mesiace a vyzeralo to na zuby. Už má vyše 11 mesiacov a žiaden zub 😂 Takze ja na nich čakám už 9 mesiacov

andreatytler
autor
14. jún 2020

@tulipanicek No parada a davas nieco na tie zubky alebo ju to nijak velmi netrapi? Ak mojmu rastu zuby dala by som nieco proti bolesti ale nechcem to davat 3 mesiace.
Ak treba podla tvojho nazoru tri spanky, kedy by malo byt vecierka ak vstane babo o 6:00. Vychadza mi to tak okolo 21:00. alebo su to len take polkodinkove zdriemnutia?

andreatytler
autor
14. jún 2020

@montemotherone Dakujem za radu. Skusim ak nic ine nezaberie. Tie dva denne spanky ma take pekne a bezproblemove, nerada by som to kazila. Ale ak nic ine nezaberie, zacnem menit denne spanky. Teraz ked o tom premyslam, ako ma ratat celkovy pocet hodin, ktore prespi cez 24 hodin? Mam zobrat noc a priratat k tomu denne spanky co su na druhy den, alebo mam zacat s dennym spankom a priratat k tomu noc? Je nocny spanok ovplyvneny tym ako dietatko spalo cez den alebo si dieta dospava cez den co sa mu nepodarilo v noci?

pdt
14. jún 2020

@maminka1986 moje deti su uplne v pohode. Zdrave a stastne. Spali aj tri krat ked potrebovali. Slusne urcite nie je ked niekoho nazor nazyvas ze trepe.

anka010203
5. dec 2024

Dobrý deň, viem že je to už veľmi stará diskusia, ale teraz som na ňu natrafila keďže niečo podobné zažívam momentálne so svojim 4-mesačným synom. Ako ste to nakoniec vyriešili?

Strana
z2