icon

6-ročný sám na prázdniny

annm81
27. jan 2023

Ahojte,

premýšľam, že počas Veľkej noci pošlem 6 ročné dieťa na prvé prázdniny k starým rodičom bez mojej prítomnosti. Aké máte skúsenosti s tým, že malé dieťa poletí samo? Neboli okolo toho priveľké papierovačky, alebo nejaké komplikácie zo strany slovenských colníkov? A najmä, ako to zvládali vaše deti?

rebeka7501
27. jan 2023

@januelik presne tak, ja tieto deti volám "skleníkové". A potom sa zakladajú témy ako napr. včera : chystáte svojim 14 ročným deťom oblečenie do školy? 🙈

letfenixa
27. jan 2023

@rebeka7501 osobne považujem problém "6-ročný sám lietadlom" v porovnaní s "14-ročný si nevie nachystať sám oblečenie " za úplne opačne strany spektra.

januska12323
27. jan 2023

Nájdi si leteckú spoločnosť, ktorá ponúka doprovod. Potom sa nemusíš na slepičinci pýtať také blbosti. 😉

stvura
Odpoveď bola odstránená
doriiis
27. jan 2023

Inak ja dávam dole klobúk a obdivujem ženy,ktoré veria svetu tam vonku a cudzím ľuďom tam vonku natoľko,aby toto dali.Lebo z môjho pohľadu nejde o nedôveru vo vlastné dieťa,či to zvládne,ale nedôveru tomu,čo všetko sa mu môže stať.
Lebo áno...6 ročné dieťa sa síce teší,ale môže nastať toľko situácii,ktoré nedokáže so svojím zmýšľaním pochopiť a vyriešiť.A áno,6 ročné rado pokeca s každým.A nájdu sa aj dospelí,ktorí veeelmi radi kecaju so 6 ročnými chlapcami napr. (snáď chápete)

lusyyy36
27. jan 2023

Znamej sind tak lieta každý rok už asi od jeho 5 rokov. Leti s air algeria, zaplatia asistenciu a ten človek je s ním cely čas až kým ho neodovzdaju druhej strane

a_alexandra_a
27. jan 2023

Porovnávať let 6 ročného a chystanie vecí pre 14 ročného je úplne o niečom inom a hľadáme podobnosť nasilu tam kde nie je. To, že dieťa má už nalietané tisícky kilometrov s rodičmi je irelevantné, pretože ide za rodičmi, rodičia to zmenežujú, dieťa sa pri nich "zvezie". Ale poslať tak malé dieťa samé na cestu lietadlom je totálna nezodpovednosť. Dieťa môže byť na svoj vek akokoľvek vyspelé, je to jednoducho stresujúca situácia a ty nevieš, akých debilov, ktorých je v súčasnosti plno, stretne.
Či vy tu ktoré jej to schvaľujete tak veríte ľuďom, že ste schopné dať im na zodpovednosť vlastné dieťa? Ja neviem, ale to je úplný nonsens, že sa toto vôbec rieši.

ajsha123
27. jan 2023

@zuzubb007 neviem, moje dieťa ako 6 ročne chodilo samo do školy autobusom, nie jednu zastávku, ale viac, 5-6, a nik ho do decaku nevzal... Viem, Ty si pisala o decaku v súvislosti s lietadlom, ale zaujal ma ten bus... Väčšinou sú deti vychovávane k samostatnosti aj viac schopné a zodpovedné...

jana_eyre_2
27. jan 2023

@doriiis presne svojmu dieťaťu verím v to čo zvládne, ale neverím neznámemu okoliu. Mam aktuálne 6r syna a zvládol by veľa veci sám, napríklad aj sám ísť do škôlky, avšak nejde o neho.. ide o to, koľko situácii a ľudí stretne tou cestou do škôlky.. ale tak Budiš..
@annm81 vravíš že nechceš skĺznuť k urážkam a predsa píšeš že slepicinec.. vravíš že chces len reálne skúsenosti a ty sama diskutujes v dosť témach kde ide z tvojej strany len o teóriu alebo vlastný pohľad na vec bez prežitého rovnakého problému v iných diskusiach.. nevrav že si nečakala vyjadrenia ľudí s iným názorom na tvoj nápad, lebo sama také názory pod mnohé témy dávaš - iné ako ostatní.. tak nerozumiem prečo sa urazas.. aj tak si v konečnom dôsledku urobíš podľa seba..

svettii
27. jan 2023

@ajsha123 áno to je pravda. Ale tak toto je si myslím, že úplne o niečom inom. čokoľvek sa môže stať, lietadlo bude musieť pristáť niekde inde a čo to 6 ročné dieťa potom spraví? Toto sa mi zdá byť proste nezodpovedné

jana_eyre_2
27. jan 2023

Inak keď si spomeniem ako namna chceli volať sociálku lebo 7r som nechala so svojím mladším bratom doma 15minut samých a týmto dotazom... No zvláštny je ten svet..

belllinka
27. jan 2023

@jana_eyre_2 v tom lietadle má dieťa "asistenciu", ktorá je zaňho plne zodpovedná, nie je tam úplne samé.
@annm81 syn lieta sám s "asistenciou" od cca 9-10 rokov a nikdy nebol problém, vyplníš papier a na check-ine ho odvzdáš letuške.

annm81
autor
27. jan 2023

@yoxinka, @martinecka1, @martul, @januelik, @rebeka7501, @stvura, @lusyyy36, belllinka

Ďakujem za odpovede. Som rada, že sa vás našlo viac, čo problémy nemali. Leteckej spoločnosti samozrejme zavolám. Založila som diskusiu s cieľom, že sa z nej vykľuje možno nejaká taká otázka na leteckú spoločnosť, ktorá mi doteraz nenapadla (a prišla by mi na um potom, čo ukončím hovor, kde som čakala na telefóne 6 hodín).

birika
27. jan 2023

@annm81 skusenost nemam, ale radim zavolat na letisko, vysvetlia, poradia 🙂

bluka2
27. jan 2023

Dá sa to od 5. rokov a je to úplne v pohode. Videla som kopec malých deti v lietadle s tým na krku UM - unaccompanied minor. Vždy boli spokojne. Majú tam niekoho kto ich zabaví. Svoje deti by som v pohode od 5r. samé poslala, len sme to ešte nikdy nepotrebovali. V Nemecku je ti inak rovnaké vlakmi od 6 r. môžu ísť sami.

bluka2
27. jan 2023

@jana_eyre_2 na letisku nejakú čudnú situáciu skôr nezažije, tam sa kriminálnici väčšinou starajú sami o seba ako napríklad dostať sa za hranice. Je to tam cele pod prísnym kamerovým dohľadom, skôr po ceste do školy sa dieťaťu niečo stane (to nie je strašenie, aj moja chodí sama do školy od 6r)

martinoocka
27. jan 2023

Veď to dieťa nejde letieť prvýkrát v živote....ak sa o neho postará letuška a on sam chce ísť tak čo tu robíte hystériu ? Čo tu čítam že nejaká by nepustila 6 ročne autobusom na nasledujúcu zastávku to už nie je extrém ? Tak fajn niektoré deti možno nezvládnu jednu zastávku autobusom tak si treba pripustiť že niektoré zvládnu let, každý má inú povahu a skúsenosti....

lubina
27. jan 2023

@annm81 ak chces oyaj poslat tak male dieta same, tak jednoducho kontaktuj danu letecku spolocnost a oni ti asi najlepsie vysvetlia, co a ako , ako to prebieha a vsetko.

rebekamarcusko
27. jan 2023

Ja som letela sama ako 9 ročná do Portugalska za tetou na 1 mesiac. Mama ma odprevadila až k lietadlu tam ma dala letuske ,ktorá má mala na starosti,pristupovala som v palme malorce,kde ma letuška predala druhej,snou som čakala na lietadlo a predala ma ďalšej letuske ,ktorá so mnou letela do porta. Do 16rokov nemôže dieťa letieť samé bez takéhoto sprievodu. Záleží od toho ako sa zvlada tvoje dieťa s cudzími ľuďmi,či mu nebude prekážať cudzí jazyk. Ci je skôr taky samostatnej si. Moji chalani by to asi nezvládli 😂 ale oni sú take moje cecky. S otcom som dohodnutá,že ak ich bude chcieť k sebe na prázdniny do Írska príde po nich na otočku.

jana_eyre_2
27. jan 2023

@belllinka tak či tak vidím dosť rozdiel medzi 6r a 9-10r dieťaťom aj pri cestovaní s asistentom.. mam aktuálne práve tieto vekové kategórie doma všetky..
@bluka2

Autorka sa tak isto spýtala ako to zvládali vaše deti? Je pravda že moje deti nikdy samé neleteli, tak či tak tým že mám aktuálne doma tieto vekové kategórie a môžem celkom uprimne povedať že sú všetci aj dosť samostatni, toho najmladšieho si neviem predstaviť aby na svoje plecia dostal takú zodpovednosť ísť sám.. je úplný rozdiel ísť bicyklom alebo kolobezkou 2km do školy (tak chodia moje deti a áno, aj tam je riziko ostatne ako všade a vždy) a tým že majú cestovať niekoľko tisíc km.. starší by zvládli prečo nie, ale s miernymi obavami.. ale najmladší by sa proste bal.. ok autorka svoje dieťa pozná, avšak keď sa pýta na skúsenosti iných ako ich deti zvládli let, pýta sa na x milión zazitkov rozdielnych deti.. netvarme sa že poslať dieťa lietadlom hoc aj s asistenciou je úplny bežný zážitok dieťaťa..

bluka2
27. jan 2023

@jana_eyre_2 myslím, že je jedno o koľko km ide, ide skôr o dĺžku toho cestovania a podmienky. Môj syn bol častejšie v lietadle než na kolobežke a zatiaľ nemal šancu niekto na neho preniesť svoje strachy. Včera sa vypýtal ísť sám na ťave, ja, že ok, sadla som si do kaviarne a išiel s tým ujom, čo vodil tavu po pláži. Bol tam ešte jeden 5 ročný chlapec v kaviarni, čo to pozoroval a potom sa vypýtal tiež. Rodičia mi potom hovorili, že si mysleli, že by sa sám bál (bola dosť vysoká 😀). A nebál sa vôbec. To len tak zážitok zo včera, väčšinou sa boja rodičia viac než tie deti

c_bradshaw
27. jan 2023

@annm81 kamoska poslala letecky 5 ročnú dcéru z Nemecka do Portugalska na prázdniny k starým rodičom. Mala to dohodnuté vopred. Letušky sa o ňu postarali a odprevadili až k príbuzným, ktorý ju čakali na letisku. Zvládla to úplne v pohode.

jana_eyre_2
27. jan 2023

@bluka2 áno, lebo rodičia majú svoje skúsenosti (často z detstva) a deti ešte nemajú predstavivosť na to aby mohli vyhodnotiť prípadne riziko.. pri čomkoľvek..

bluka2
27. jan 2023

@jana_eyre_2 čo ja viem, tiež mám svoje skúsenosti lepšie aj horšie, aleb žiadnom prípade kvôli tomu nejdem obmedzovať ani seba, ani svoje deti. Vlastne horšie nie je dobre slovo, beriem to proste iba ako lekcie

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
olimuc
27. jan 2023

Nizkonakladovka nezoberie ani jedna, LH/ Austrian bez problemov - musia si ho ale babka a Dudko priamo vyzdvihnut na letisku. Maly dostane tasticku okolo krku so vsetkym + asistentku pozemny personal, ta ho odvedie k lietadlu, tam ma pri sebe stale letusku a znova na prilete ho prijme nejaka pani zo sluzby. Neviem aku spolocnost myslis, ale neviem ci niekto lieta na Svk, cez Vieden ano… samozrejme je to platena sluzba

tenerifka
27. jan 2023

ved toto je uplne bezna prax, ja lietam velmi casto a kopec deti je doprevadzanych letuskami, maju na krku tabulku s menom a vsetkymi udajmi, staraju sa o ne aj pocas letu. Bezne vidim aj 3 deti na jednom lete, a ked zacinaju letne prazdniny, tak este viac.
Takisto ked jeden rodic posiela dieta na vikend k druhemu rodicovi (ak su rozvedeni).
Dolezite je, aby bolo dieta uvedomele a vyspele, komunikativne.Moja dcra takto letela prvykrat mozno pred 20-timi rokmi, mala 9, bol to 4 a pol hodinovy let

gabika0825
27. jan 2023

@annm81 Prosím? 6 ročne dieťa samé lietadlom? 😳 to počujem prvý krát. Určite nie. Iné je cesta autobusom niekde do vedľajšieho mesta, kde si dieťa posadiš priamo do autobusu a na nástupišti keď dorazí ho už budú čakať starý rodičia, ktorý ho pôjdu vysadiť pomaly z autobusu. Ale určite nie letecky posielať dieťa či už s nejakou špeciálnou asistenciou ako tu píšu, alebo inak, ja by som absolútne nedôverovala nejakej asistencii keby sa jednalo o moje dieťa, nikdy v živote. Hocičo sa môže stať v tom lietadle, nepíšeš aký dlhy let, kam presne. Ale to je jedno aj keby do Prahy, je to malé 6 ročne dieťa, v tejto dobe niekde takto posielať dieta, mna by to ani nenapadlo. Nech si prídu jeho starý rodičia pre neho keď si ho chcu zobrať na prázdniny k sebe a tebe sa nedá ale určite neposielať sameho.

a_alexandra_a
27. jan 2023

Ja sa fakt čudujem, že niektoré matky to tu berú ako normálnu vec a ako výučbu k samostatnosti. Ja by som mala problém aj autobusom poslať 6 ročné dieťa samé. Koľko krát som bola svedkom výtržností v autobuse za bieleho dňa, všelijaké podivné osoby nastúpili a prihovárali sa aj menším školákom a veru, aj dospelí mali problém sa postaviť a povedať im aby dali deťom pokoj. Pochybujem teda autorka, že ty by si mala nejaký špeciálny stres alebo strach o dieťa, ale teda ja by som umrela strachom, keby moje 6 ročné dieťa malo letieť samé lietadlom. Čo je na tom akože normálne? Alebo prospešné? K samostatnosti sa deti vedú inak a nie posadením na lietadlo.
A keď je teda také samostatné, dúfam, že chodí aj samé na nákup, samé si varí a vlastne samé aj na dovolenky bude budúce leto chodiť, veď aspoň sa zocelí.
Chcela by som mať niekedy túto tvoju naivnú vieru v dobro okolitého sveta. Len ti držím palce, aby si raz nenarazila a dieťa ti docestovalo k poriadku.

doriiis
27. jan 2023

@a_alexandra_a ...včera založila autorka tému že od akého veku sme učili deti používať elektrické zásuvky.Na konci usúdila,že teda pod jej dohľadom už jej dieťa bude môcť používať zásuvku.Dnes ho posádza samé ( pardon s cudzou osobou) na lietadlo.Co dodať?
Každý si pod pojmom samostatnosť predstavuje niečo iné🤷