6-ročný sám na prázdniny
Ahojte,
premýšľam, že počas Veľkej noci pošlem 6 ročné dieťa na prvé prázdniny k starým rodičom bez mojej prítomnosti. Aké máte skúsenosti s tým, že malé dieťa poletí samo? Neboli okolo toho priveľké papierovačky, alebo nejaké komplikácie zo strany slovenských colníkov? A najmä, ako to zvládali vaše deti?
Fuha moji poletia sami teraz prvy krat a to maju 12+16... neviem si predstavit, aky stres musi byt toto pre 6 rocne dieta... zaplat vasim letenku, nech po neho prijdu... prileti napr. dedko ci teda,, pockate sa na letisku a poletia spolu nazad... za tych par eur navyse by mi to stalo...
Radsej si precitajte ake pravidla maju rozne aerolinky https://www.esky.sk/tipy-pre-cestujucich/letenk...
@annm81 To nemyslíš vážne, že chceš posadiť 6 ročné dieťa samé do lietadla.
doslova som si to musela viac krát prečítať, či som fakt pochopila tomu, že chceš poslať do lietadla tak malé dieťa samé. to by ti ako tých pár € za letenku stálo za to, že by si ho poslala samého. prosím ťa chod pekne s ním
Snad 6 rocne dieta by normalny rodic neposlal dakde lietadlom, ja by som 6 rocne ani autobusom neposlala na nasledujucu zastavku pre boha toto ako moze vobec napadnut dospelemu cloveku, myslim, ze skusenost nebude mat nikdo ziadnu v takom veku lebo ma rozum, navyse to ti ho rovno do decaku mozu vziat, ako snad si robis vtip na piatok
toto je dufam nejaky vtip :D inak neverim, ze niekto moze mysliet vazne poslat svoje 6 rocne dieta same letiet.. a ani si nemyslim, ze je to realne mozne, aby tak male dieta letelo bez sprievodu dospeleho..
Včera sa autorka zamýšľala nad tým,či už učiť 6 ročné dieťa zastrkavat elektrospotrebiče do zásuviek a dnes rozmýšľa,že či ho posadí samé do lietadla do inej krajiny.Mne toto rozum nebere.
Bohužiaľ nevidím možnosť ako upraviť otázku a mohla som tušiť, že sa to zvrhne na priblblé komentáre osôb,
ktoré nemajú čo povedať k veci. Dnes práve nemám čas ani chuť diplomaticky riešiť hlupákov. Prosím len o REÁLNE skúsenosti so slovenskou stranou a prípadne s konkrétnymi leteckými spoločnosťami. Ďakujem.
WAW , tak toto je uz sila.
Realne ti nikdo nedpovie, pochop, ze zodpovedna matka neposle same dieta a v takom veku to ani nieje mozne!!! zapoj mozog!
Hm priblble komentare, ale napad poslat 6 rocne dieta same lietadlom sa ti zda ok ano? Bud ho na slovensko dovezies a poletis nazad bez neho - alebo si po neho dojde rodina a vezme ho zo sebou a ty im napises splnomocnenie, ina cesta neexistuje.
@annm81 no esteze ta tu mame pani mudra ked sme tu vsetci hlupaci. Tu si citkaj😀🤗https://www.cestujemeposvete.sk/2018/08/deti-be...
Zabralo mi to 2sek.na nete
@syslik81
@ttonicum
Vďaka za slušnú odpoveď. Mám už zhruba prehľad, aké sú poplatky v ktorých spoločnostiach. Len by ma zaujímali skúsenosti priamo so Slovenskom, lebo vieme, že všeličo, čo na papieri vyzerá jednoducho, môže byť pre slovenského úradníka neprekonateľný problém.
On by to asi aj zvládol, lieta často, vie ako to prebieha. Tvrdí, že chce ísť a dokonca mi príde, že sa na to teší. Len keď idem s ním v rámci EU, colné kontroly odpadajú. V pripade samostatne letiaceho dieťaťa ale neviem ako to prebieha, či letecká spoločnosť rieši toto vopred/ bez prítomnosti dieťaťa, koľko času to môže zabrať, alebo tam nie je žiadne zdržanie atď.
@taminka1986 Fakt na slepičinec nemám náladu a nerada by som skĺzla k sprostým ukážkam. Dve sekundy ti zabralo googlenie, ale už sa ti do toho nezmestilo prečítať článok, že? Tak to skús a môžeš prísť s ospravedlnením za svoju sprostosť.
Ahoj, a nemohla by babka alebo dedko pre neho prist na otočku? 6 rocne dieta je malé, ak zacne stresovat, bat sa, plakať....bude mat celozivotnu traumu. Moja dcerka lieta od 1 roku, teraz chodieva uz aj sama s babkou a dedkom,bezomna, no sama by to isto nezvladla
@annm81 ved ty si syna poznas najlepšie...no bude to pre neho nová situácia, cudzi ľudia, ...moze sa zlaknut aj pripadnych turbolencii a nebude sa mat pri kom vyplakat a hladat zachranu. Moja ma 7, je velmi rozumna, no toto viem, ze by nezvladla. Ved ale ty si jeho mamina, ak ho pustis, mas ho na zodpovednosti. V kazdom pripade drzim palce
@annm81 wizzair ma od 14r znama preto poslala syna a sk strana robila priblem .. ohradila sa ze je to na stranke tam ako je .. nakoniec po hadkach ho pustili ... ak byvas dalej a ma 6 predpokladam ze dostane letusku .. ta s nim bude cely cas... usadi ho do lietadla po pristati ho odvedie za starkymi .. takze no stress.. samozrejme ze to ide a je to bezne.. no slovenske matky to nepoznaju preto necakaj uznanie... zavolaj priamo leteckej spolocnosti a oni ti to vysvetlia ...
@annm81 Tym prilozenym clankom som len chcela povedat, ze to nie je len o nejakych pravidlach aeroliniek - to je len jedna cast (papierovacky). Ide hlavne o to, ze 6-rocne dieta bez niekoho blizkeho z toho moze mat aj traumu. Ja by som to nespravila, ale vy ste rodic, vy musite vediet, co je vhodne a co nie je vhodne pre vase dieta 🙄
@ttonicum
Závisí od dieťaťa. Pani píše, že chlapec lieta často a je na to zvyknutý 🤷♀️, tak asi si dieťa pozná lepšie ako my tu na MK. Párkrát som na letisku zažila takú skupinku detí, bez rodičov, mali z toho dobrú zábavu. Staff bol na nich veľmi milý, nechali ich im “pomáhať” … no pre decko úplne zážitok. Pokiaľ vie chalan anglicky, prípadne možno iný jazyk, že nebude problém s konunikáciou, treba volať do leteckej spoločnosti a dohodnúť to s nimi. Známa posielala dieťa, ale malo 16, problémy neboli, dieťa malo asistenciu.
Moje dieťa letelo cez KLM z Viedne, vyzdvihla si ho letuška, doklady mal nachystané, podpísané papiere, kto ho na mieste prevezme. Neboli okolo toho žiadne opletačky.
Asi ti nenapíšem podrobnosti lebo všetko vybavovala sestra,vsyn mal 7 r prišla som do ba na letisko išli sme na check in a oni hneď ohlásili letisku tá si ho prevzala a bola s ním až kým si ho sestra v UK neprevzala. Syn mal pás, môj suhlas, na papieri v stručnosti napísané, kde ide, aký ucel, kto je osoba ktorá ho bude čakať, sestrin občiansky bol odfotený a to je asi všetko. V UK čakala sestra a len predlozila svoj občiansky. Syn hovoril že celý čas s ním bola letuška aj keď išiel na wc stála pri dverách.
P.S. možno by nebolo odveci trochu viac napísať v úvodnom príspevku, vyhla by si sa nedorumeniam a urazaniu.
@annm81 Milá autorka, niektoré ženy by svojím deťom najradšej nedovolili dýchať bez nich. Je to úplne normálne, ja som tak lietala, moje dieťa tak lietalo a čuduj sa svetu, prežilo🤩 Dieťa dostane kartičku a má ho na zodpovednosť pridelená osoba, ktoré dieťa vyzdvihne, zanesie do lietadla a osoba, ktorá ho v danej destinácii odovzdá ďalšej osobe ktorá čaká na dieťa. Pre to dieťa to je zážitok aspoň pre mňa bol.
@annm81 treba sa kontaktovať s leteckou spoločnosťou. Vnuk mojej známej takto cestoval z Dubaja minimálne 2 x ročne. A tiež od takéhoto veku + -. Samozrejme, za asistenciu sa platí.

ako poleti samo? ak nizkonakladovkou bez sprievodu dospeleho nepoleti ,... ak normalnou spolocnostou musis zaplatit specialnu asistenciu a zalezi ako vyspele dieta je ... moja by sa pototo sama ...