icon

8 mesačné dieťa neštvornožkuje a ani nechodí

beatrixx123
22. jan 2022

Prosím vás mala má 8 mesiacov a ani nestvornozkujeme ani nechodíme, nie že by som ju nejako hnala alebo nútila alebo take niečo len sa cca informujem že či sú tu aj take detičky čo začali neskôr
Viem že každé dieťa je iné

nikpa
22. jan 2022

@beatrixx123 môj bude mať 10m a okrem toho, že sa prevalí z chrbta na brucho a späť nerobí nič ale že vôbec nič, ani náznak sedenia, prvé vzpriamenie... Dr ale vraví, že je v poriadku len máme vyčkať, že sa rozbehne

anile12
22. jan 2022

Moja začala štvornožkovať v 9m

jumama
22. jan 2022

Postupnost by mala byt lozenie, stvornozkovanie, vytahovanie sa do stoja okolo nabytku, chodenie, sedenie nie je vacsinou prve, ale az ked ma dost silne svaly na chrbatiku zo stvornozkovania, tak sa dokaze mozno z klaku posadit... Sama sadnut na stolicku to je az posledne, uz ked chodi 🙂 Chodit deti zacinaju okolo roka, ale aj v 16 mesiacoch je to este v pohode... A naozaj sa nemate kam ponahlat, kazde dieta je ine, moze mat slabsi svalovy tonus, ak hej, tak skuste cvicenie na fitlopte, na youtube najdes cvicenia pre babatka... Vravi sa, ze ziadnu fazu nema babo vynechat, pretoze potom moze trpiet poruchami ucenia, tymi dys- kami, napr. to stvornozkovanie, lozenie, striedanie ruk, noh, stran, pomaha prepajaniu hemisfer mozgu... ja som nestvornozkovala, rovno som chodila, skriabem ako kocur, nevie nik po mne precitat, moj synovec tiez nestvornozkoval, iba hned chodil a ma rozne tie dys poruchy... nemusi to tak byt vzdy, ale aj na cviceniach s detmi nam to takto vysvetlila. Nasa mala hned tiez sedela, a nechcela lozit, stvornozkovat, nic,... ukazala nam cviky, ako na to. Prave na tej fitlopte. A este ked je dieta v takom sede, ze ma akoby V z noh pred sebou - ono si z toho nevie lozit.... reba mu vzdy jednu nozku akoby v kolienku pokrcit do klaku, ze z toho sa lahsie pretoci do lozenia, stvornozkovania.

jazula
22. jan 2022

Moja mala pred týždňom 8 mesiacov a asi týždeň sa ako tak plazí, ale že sa odrazí jednou nôžkou a pritiahne oboma rukami. Ani na vystreté rúčky sa nedvíha. Cvičíme Vojtovku (diastaza a hypotonus), od cca 6 týždňov a pýtala som sa fyzio na to plazenie. Vraj má ešte čas a na všetko príde, podstatné je, že očividne chce sa hýbať. Ale teda cvičím s ňou ešte jeden cvik z Vojtu, na veľkej fitlopte ju polohujem a v rámci hry sa snažím jej ukázať, ako na tie celé rúčky - veci čo mi fyzio ukázala v rámci rehabilitácií.

mogaa
22. jan 2022

@beatrixx123 a čo by si chcela aby v 8mesiacoch chodila? nechceš náhodou aby už vedela aj rozprávať a tancovať? má 8mesiacov, v tomto veku väčšina detí ani nechodí ani neštvornoškuje....ano, sú výnimky....rovnako ako sú výnimky keď dieťa začne so štvornoškovaním v roku a s chodením v 18mesiacoch.....každé dieťa ide svojim tempom a urobí daný pohyb vtedy keď je na to pripravené.....pokiaľ dieťa viditeľne nezaostáva(aspom pár mesiacov) tak je zbytočné čokoľvek siliť.....naša začala so štvornoškovaním na konci 10mesiaca,aktívne štvornoškovla v 11mesiaci, sama do priestoru sa pustila až v 15-16.mesiacoch, teraz má 4roky a ver že to dieťa sa nezastaví.....behám, skáče, spieva si....ale v 8.mesiacoch riešiť štvornoškovanie, tobôž chodenie je choré.....

diana999
22. jan 2022

A odkedy je bežné aby 8m chodilo😆

jazula
22. jan 2022

@mogaa Ja s tebou súhlasím, len potom ideš na kontrolu k fyzio a ona že “hm to by už mala robiť toto a hento” a u ortopeda sa chválim, že zacina lozit a reakcia je “len??”…a tak si vyber. Z ambulancie odchádza značne zneistená prvomama. Stojí to dosť úsilia dať sa potom do kľudu a nechať bábo vyvíjať sa tým jeho tempom…

simca06022011
22. jan 2022

@beatrixx123 ani sme nestvornozkovali a dokonca ani len nechodili... v 8m 🙂 chodit mi mala zacala 15m,vobec som neriesila... bola som rada, ze ako tak si sadne a plazi sa

titla
22. jan 2022

@beatrixx123 Moj syn sa v tomto veku akurat tak pretacal. Plazit sa zacal v 9m, v 10m sedel, ako 11m zacal stvornozkovat a v 13m chodit. Bol zdrave dieta a podla pediatricky absolutne v poriadku. Niektore deti si davaju na cas. Pokial vas pediater nevidi problem, netreba sa zatial strachovat.

mogaa
22. jan 2022

@jazula ono pokiaľ nepovie neurológ že dieťa zaostáva, tak je fyzio zbytočnosť....fyzioterapeut je len "sestra" nie lekár...cvičenie je určite prospešné a dôležité ak je oslabená určitá časť tela, ale vtedy ak dieťa dokáže samo vedome urobiť daný pohyb(u malých detí formou hry).....ale vo vývoji veľký pokrok neurobí.....dieťa jednoducho stále ide svojim tempom....u nás toľko uznávaná vojtovka sa inde s deťmi necvičí, takže až taký zázrak to nebude....nehovorím, je veľmi veľmi prospešná u detičiek ktoré majú zjavný problém napr.pri náznakoch DMO alebo ak ide o naozaj problém so svalstvom, ale čo sa týka vývoja, dieťa ide svojim tempom....

luccckac
22. jan 2022

@beatrixx123 zdravím, dcérka nikdy nelozila, neštvornožkovala, posúva sa po zadku.... prvýkrát sa postavila, keď mala 17 mesiacov a ešte stále samostatne nechodí... cvičíme doma, aj u fyzioterapeutky, inak je to zdravé dieťa, no pozadu pohybovo, ak chcete, napíšte správu

emalka
22. jan 2022

odporucam pozriet profil Detska fyzio mama na instagrame https://instagram.com/detska_fyzio_mama?utm_med... Pani co to vedie vysvetluje vsetko velmi vecne a priamo a aj poukazuje na chyby vo vyvoji. Sesternica si ju nevie vynachvalit, jej dcera sa nevyvijala uplne standardne a keby nebolo tychto info tak to jej pediater ani neriesi 🤦‍♀️

tara42
22. jan 2022

@beatrixx123 moja v tom veku ani nestvornozkovala a nie ešte aby chodila. Posadila sa v 9m, 4nozkovat začala v 10m. Chodit až po roku. Nestresuj.

beatrixx123
autor
22. jan 2022

@jazula asi tak nejako chodíme tiež aj na rizikovú pediatriu aj na rehabilitácie 😑

oblecenie99
22. jan 2022

@mogaa Konečne sa to začína otáčať ohľadom názorov na tu Vojtovku aj u zdravých deti. Hovorím to už aj ja viac ako rok (po vlastnej skúsenosti s naším synom).

veronopam
20. okt 2025

dobrý deň, môžem sa opýtať ako to dopadlo s Vašim dieťatkom (riešime rovnakú situáciu) ? ďakujem