9 ročná rozbila notebook a dostala varechou po zadku. Bol to vhodný trest?
Ahojte mamičky,
nezvyknem sem písať, ale teraz by som sa vam chcela zdôveriť a prejdem rovno k veci.
Moja dcéra (má 9 rokov) dnes od zlosti hodila môj notebook o zem. Bohužiaľ sa rozbil a ja som prišla o všetky veci, ktoré v ňom boli. Strašne ma tým nahnevala, tak som dostala varechou po riti.
No dosť silno dostala, a teraz ma to mrzí. Myslite, že som urobila dobre?
Nechcem ta spochybnovat ako dobru matku. Ale reakcia malej a nasledne tvoja nebola ok. Treba ju odstavit od hier, a to musis urobit ty.S bitkou nesuhlasim vobec, moj nazor. Ja osobne by som sa fakt zamyslela preco k takej situacii doslo. A super ze si to sem napisala, mnohe zeny mozno zacnu viac kontrolovat deti na PC.
Napr. ja necham malu hrat hry (casovo obmedzene), ale take ze sa snazi doplnat slova z pismen, alebo nieco matematicke, maluje nejake obrazky na zaklade matematickych prikladov, hra klavir...snazim sa kontrolovat aby to bolo edukativne...nie len tie nahanacky, strielacky, agresivity...co deti len vyhecuju...
@sissy27 pozri mne to vysvetlovat nemusis, pre mna bude bitka vzdy najhorsie riesenie 🤷🏼♀️ Vidis ty si dostavala od svojich rodicov a dcera zas od teba. Pre mna to len nie je vhodne riesenie prpblemu, ale kto svoje deti chce bit a mysli si ako dobre to funguje, tak nech ich bije.
Podľa mňa je úplne jedno čo tomu predchádzalo, 9 ročná nemá čo šľahnúť notebook o zem. Rozohratá hra jej sekla? Tak to by si mala porozmýšľať či nie je malá závisláčka 😨 škoda, že nám nenapíšeš všetko čo tomu predchádzalo, ale ako píšem na začiatku - v podstate je to jedno, 9 ročné dieťa nemá čo hádzať veci o zem... Dostáva vreckové? Ak áno, zaslúži si aby ti všetko našetrené dala na nový notebook. Treba vysvetliť, že ty na notebooku pracuješ aby ste mali peniažky, aby ste mali kde bývať a čo jesť, preto teraz keď ti ho rozbila, si musíš čo najskôr kúpiť nový. Bude chcieť novú hračku, tričko alebo niečo? Pripomenula by som, že šetríš na nový notebook, lebo ti ho rozbila. Nehovorím, že jej nič nekúp ani keksík, ale proste musí si to uvedomiť. Ešte k tomu vreckovému. Ak jej nedávaš, mala by si začať, aby si začala uvedomovať hodnotu peňazí.
Inak to ti ho musela riadne drbn.ť o zem keď to notebook nerozchodil. Myslím, že schopný ITčkár ti dokumenty dokáže dokumenty z disku vytiahnuť. Jaaaj a ozaj.... keď budeš mať nový notebook, tak ja by som jej ho dobré dva týždne nedala s tým, že sa bojíš aby ti nerozbila aj tento. Proste ja by som jej to dala riadne vyžrať.
Dieta nema mat pristup na tvoj laptop, kup jej nejaku jazdenku. Moja dcera ma dookola opakovane. Mam na laptope vela pracovnych veci, nie je to na hranie, ak sa tomu nieco stane, zostanem bez dolezitych dat, bez prace a bez penazi. Toto by si v ziadnom amoku po tomto vysvetleni nedovolila.
toto keby mi spravila dcera za prve dostala by po riti varechou a potom by musela zo svojich penazi nahtadit skodu , raz dcera tiez nieco rozbila bratom a musela vsetko im nahradit od vtedy si dava velky pozor na veci a urcite ju nelutuj ona sama musi prist za tebou a sa ospravedlnit
Asi sa niekde stala chyba vo výchove 🤷🏼♀️ 9 ročne dieťa už ma vedieť že laptop a celkovo veci sa netrieskajú o zem.. keď som to už aj naučila trojročnú že nemá hádzať ani hračky o zem tak neviem potom..
@luccija mylis si nechat dieta nech sa hra a mat od neho klud a nechat dieta nech sa hra pod dozorom.
Teda vsimat si, co hra, ako sa hra, ako reaguje a nenapadne zasahovat. Take to materske merkovanie kutikom oka (nie mu sediet za zadkom).
Ze sa ti to nepaci - s tym nic neurobim. Mas svoje sposoby, uplatnuj teda tie. Svoje deti si poznas najlepsie. Ja uplatnujem na moje deti svoje sposoby. Mne funguju. Osvedcilo sa mi s problemom radsej pracovat, ako sa mu vyhybat, ci zakazovat, ci odvadzat pozornost, ponukat ine alternativy (beztak si k tomu cestu najde znova a znova, takze sa to bude opakovat). Z mojho pohladu je to kratkodoba vyhra. Chvilu to vyzera, ze to zabralo, potom to vystreli inde (pri hre s kamosmi, pri domacich ulohach, pri comkolvek). Na veku nezalezi.
A notebook rozbijes lahko. Staci hodit v hneve na zem. Rozbije sa aj sam. 🙂
Neviem si predstaviť 9-ročnú ako bijem varechou po riti :D
Myslim ze ak ta to mrzi, asi to nebola dobra reakcia dat jej bitku. Usudzujem tak podla seba. Som nervak a niekedy mi rupnu nervy tak velmi ze na syna kricim ale neskor situaciu analizujem a vacsinou mi dojde ze to bol moj problem. Ze som to bola ja, kto urobil nieco zle a vytvorila som situaciu pri ktorej reagoval tak ze ma to rozculilo.
V tvojom pripade ma napadlo napriklad toto: Ty vies, ze si nemala dovolit dcere pristup na laptop, kde su pre teba dolezite dokumenty. Alebo ako tu uz pisali dcera moze mat problem ovladat emocie ked hra hru lebo je zavisla a s tym si sama nepomoze.
Ako dieta som bitku dostala vela krat ale rodicia mali pravidlo ze nikdy nepouzivali nastroje (varecha, remen, prut). Ak udries dieta rukou prilis silno, boli to aj teba. Ak udries nastrojom, nemas tam kontrolu.
Autorka, najskôr napíšeš, že kvôli hre, potom, že pre niečo iné. Najskôr ju zbiješ, potom ľutuješ…
Ako rodič by si si v prvom rade mala za vychovnymi postupmi, príkazmi a zákazmi, ako aj trestami stáť. Trest by mala dostať taký, aby si ho vedela dodržať. A prísny, ta bitka bola tvoje impulzívne spravanie. Bitku dostala, to už spat nevezmeš, zamysli sa však, čo ďalej. Lebo nech boli dôvody akékoľvek, aby 9-ročna hodila notebook o zem, to je neospravedlniteľné spravanie. Ja by som šla k psychologicke.
A najmä, v prvom rade si ty urobila chybu, že si vôbec dovolila malému decku hrať PC hry. Ešte aj na svojom PC.
Z notebooku sa dá vybrať disk a preniesť údaje do druhého PC. Údaje z PC by sa mali dať zachrániť. A dcére treba dať trest a tiež si myslím, že by časť ceny PC mala odrobiť, alebo zaplatiť zo svojich úspor ak má, aby si druhý krát rozmyslela či niečo hodí o zem. U nás raz syn naschvál rozlámal pero (viem nedá sa to porovnávať), tak som ho vzala do obchodu a musel si ho za svoje kúpiť. Viac si nedovolil nič naschvál rozbiť, dobre vie, že by to musel zaplatiť aj za cenu, že by mi to musel splácať.
Ak 9 rocne dieta hodi laptop o zem, bud ma problem s psychikou (hyperaktivita, agresivita, vybuchy hnevu,...), ze nevie odhadnut dosledky svojho konania (nicenie drahych veci) -> smer lekar, alebo je mimoriadne rozmaznane.
Tiez by som jej nalozila poriadne aby si to zapamatal a mozno data sa daju zaxhranit muz robis notebookmi a fonmi ak si z ba napis spravu mozno sa niexo bude dat s tym spravit
Chcela dať na javo aby si sa jej konečne venovala a ty ju ešte trestáš!
@katym77 a ty si tam bola, že vieš? Venujem sa jej dosť veľa...
Dobre si urobila. Neskus sa jej omluvit. Rozprávaj sa s nou chladne a stroho. Aby pochopila. Toto je cez ...
Synovi som tiez v 7 rokoch vyprasila zadok. Boli sme u svokry a syn nieco chcel - neviem, ze chce ist von. A manzel mu povedal ze nie ... lebo prsalo alebo neviem uz. Proste banalita. A syn (inak dieta ktore nema ziadne nasilnicke, agresivne sklony a venujeme sa mu a vsetko) prisiel k supacim dveram a praaaask. Tak s nimi tresol ze to sklo sa tam udrzalo len silou vole. Dvere z masivu, nove, drahe ako prasa. No ja som vysla vonku a pozeram co sa deje ... Muz zacal synovi dohovarat ze tie dvere su drahe a toto sa nesmie a blah blah blah. Ja som prisla k synovi a pekne som mu vyprasila za poriadneho jakotu rit. Neexistuje, ze bude niekde trieskat nepricetne dverami. Ospravedlnenit som sa mu neospravedlnila - a ani neplanujem. On sa este musel ospravedlnit babke ... a bolo.
Vy ste tu niektoré dosť šialené matky 😀 Až mi je zle, keď tu opisujete, čo všetko by ste svojim deťom za to spravili, pokyny, že teraz sa k nej treba správať iba chladne, stroho, viac ju potrestať... Ani sa nečudujem, že potom vyrastajú takí nevyrovnaní a rôzne psychicky poznačení jedinci.
Prehnúť dieťa cez koleno a zmlátiť varechou? To je neskutočne nedôstojné, neprimerané a absolútne cez čiaru. Bez ohľadu na to, čo tomu predchádzalo.
"Nutnosť" aplikovať fyzické násilie na dieťa je jedine vizitkou zlyhania výchovy. Absolútne si neviem predstaviť, že by ma niekedy udrel jeden z mojich rodičov alebo ja moje dieťa, to je jednoducho neprijateľné, konflikty sa vždy dajú riešiť aj rozumne.
Toto keby som ako 9 ročná spravila asi mi aj ruky dolamu 😅 myslím že niekedy keď už ozaj čo je veľa je veľa aj po zadku treba dať a 9 rokov je dosť veľa aby poznala hranice a notebook rozbiť je už podľa mna cez a nie lacná vec…
@lenka_xy Lepšie by som to nenapisala, niektoré veci co tu čítam su hrozne. Ok, autorka si uvedomuje ze spravila chybu, cítiť z jej príspevkov ze ju to mrzi, ale tieto ženy to píšu v klude, cisto teoreticky... No katastrofa. Ja Vám vsetky odporúčam webinar nevychova.cz, s dieťaťom sa da krasne pracovať bez toho aby Vám rupli nervy. Ja som ako dieťa zažila dost fyzických trestov, a práve pre to sa im vyhýbam ako sa da pri svojich deťoch. Viem, ako ma to poznačilo. Nikdy by som nechcela aby moje doeta zažívalo tie pocity krivdy a smútku ako som zažívala ja pri “studenom odchove”. K autorke, myslim ze problem je v hrách, očividne je po nich agresívna... Stopla by som to. Co sa stalo stalo sa, uz to nezmeníš, ale vies popracovať na sebe, aby sa to nestalo aj nabudúce. Moje deti su este male, ale pár výbuchmi sme si uz prešli a da sa to zvládnuť aj bez trestania... Ono, trestom ho možno naučíš nerobiť určite veci, ale ho svojim spôsobom zlomis... A každým trestom viac a viac. Tieto traumy si nesie človek so sebou uz navždy, aj vy vsetky ktoré ste boli trestané. Tak želám pevne nervy v každej situácii, nadýchnuť sa skor ako vybuchnem, nie potom rozmýšľať ako ma to mrzi. Moj názor. Peace 😊
Nie, nezachovala si sa dobre. Nehovorím, čo by som robila ja, pretože takéto sa mi ešte nestalo a keby to bol pracovný notebook, viem, že by ma skoro porazilo.
Čo si chces utíšiť svedomie týmto fórom? Spýtaj sa na fóre v nejakej pokročilej spoločnosti, napr. Nemecko a uvidíš, že odpovede budú iné než tu. Nie, fyzicky trest silnejší na slabšieho nie je nikdy ok. Keby si to spravila ty jej - zničila nejakú vec dôležitu pre ňu, ma ona šancu ti tak netrieskat varechou? Nemá. Tak ty to máš zohľadniť, že si silnejšia a podľa toho sa správať.
Ale aj ti ide o utisenie svedomia, môžeš sa spýtať aj dakde v Afganistane a tam ti možno niektorí aj napíšu, že bolo by aj ok ju zabiť...
Každopádne notebook ani nič na ňom nemá pre mňa hodnotu takú ako vzťah s dcérou, takže by som sa ospravedlnila a povedala, že mi rupli nervy
Inak asi ti to už niekto písal, ale keby si zalohujes data, asi aj nervy by si mala menšie a možno sa dokázala ovládnuť. Keď o Tom už píšeme, idem na back up...

@number19 Myslím, že na základe pár viet nemôžeš napísať, že ako matka som spravila chybu. Nevravím, že som neomylná, ale výchovu akychkoľvek rodičov si nedovolím komentovať. Nešlo len o hru, nepotrebujem rozoberať všetko okolo toho. Už to nechajme tak. Ďakujem.